söndag 6 maj 2018
CITRONKAKA MED MÖRK CHOKLAD...... 1 KAKA .
HEJSAN !
Den här kakan ser riktigt inbjudande ut
med tjock choklad-glasyr och rivet citronskal .
Varsågoda !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör / margarin ,
3 ägg ,
2 dl socker ,
1 / 2 dl mjölk ,
rivet skal av 1 citron ,
2 msk pressad citron ,
2 tsk bakpulver ,
3 dl vetemjöl , gärna BERTE QVARN
GLASYR :
1 dl vispgrädde ,
100 g mörk choklad ,
citronskal ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret och låt svalna .
Vispa ägg och socker pösigt .
Blanda i smör, mjölk, citronskal och citronsaft .
BLANDA bakpulver och mjöl och sikta ner i
smeten .
Häll i smord och mjölad form och grädda i
175 grader, 40 minuter .
LÅT svalna i formen i 10 minuter och stjälp
sedan upp kakan .
Koka upp grädden till glasyren .
Hacka chokladen och rör ner i grädden .
LÅT svalna tills den tjocknar något .
Bred över kakan och garnera med citronskal .
HOPPAS PÅ TREVLIG FIKA-STUND !
LYCKA TILL !
fredag 4 maj 2018
HAVETS GODA VARDAGSWOK..... 4 PORT.
HEJSAN !
Nudlar med kräftor och gröna ärter ,
vad sägs om det ?
Himla gott är det i alla fall ,
30 min tar det att göra .
HÄR ÄR RECEPTET :
250 g äggnudlar ,
150 g gröna ärter ,
1 / 2 purjolök ,
1 röd paprika ,
2 förpackningar (a' 360 g )
kräftstjärtar,
2 msk olja ,
1 dl sweet chili ,
salt och peppar ,
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA nudlarna och ärterna enligt anvisningarna
på förpackningarna .
Spola dem kalla och låt rinna av .
ANSA och skölj purjolöken .
Dela och kärna ur paprikan , strimla den och
purjolöken tunt .
HÄLL av lagen från kräftstjärtarna och låt dem
rinna av .
HETTA upp en stekpanna och stek nudlar och
grönsaker i oljan .
Krydda med sweet chili, salt och peppar .
Vänd ner kräftstjärtarna .
SERVERA gärna med ett gott bröd .
LYCKA TILL !
tisdag 1 maj 2018
KASSLER MED BANAN OCH CURRY ...4 PERS.
HEJSAN !
Detta var mmm....himla gott med banan emellan .
Varsågoda !
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g benfri kassler ,
4 stora bananer ,
3 dl vispgrädde ,
1-2 tsk curry ,
1 tsk paprikapulver ,
GARNERING :
hackad persilja ,
SERVERING :
kokt ris , sallad, gurka
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
SKÄR kasslern i 1 cm tjocka skivor .
SKALA bananerna och dela dem på
mitten.
DELA halvorna på längden .
LÄGG kasslerskivorna på ett ugnssäkert
fat med en bananbit mellan varje skiva.
VISPA grädden lätt med curryn och
paprikapulvret och bre över kasslern .
GRATINERA i ugnen i 20 - 25 minuter.
STRÖ över hackad persilja .
SERVERA med kokt ris, sallad och gurka .
SMAKLIG MÅLTID !
BLÅBÄRSDESSERT MED VIT CHOKLAD, 4 PERS.
HEJSAN !
Läcker smördeg ihop med blåbär
och vit choklad .
Oemotståndligt gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl blåbär, ca 200 g,
4 frysta smördegsplattor,
ca 10x 10 cm ,
50 g vit choklad ,
1 msk potatismjöl ,
1 msk MUSCOVADO-socker
eller rörsocker ,
SERVERING :
Glass ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
LÄGG ut smördegen på bakpappersklädd plåt.
HACKA chokladen ganska fint och fördela
hälften mitt på smördegsplattorna .
BLANDA upp blåbären med resten av chokladen
samt potatismjöl och fördela det mitt på
smördegsplattorna .
STRÖ gärna över MUSCOVADO- socker eller
rörsocker och tillaga i mitten av ugnen i ca 20
minuter .
SERVERA gärna med en kula glass .
Busenkel dessert som Du alltid lyckas med !
LYCKA TILL !
MJUK KAKA MED RIVET ÄPPLE OCH BLÅBÄRSFROSTING .....14 BITAR .
HEJSAN !
Av blåbär, färskost och florsocker
gör Du en god glasyr till vår maffiga
mjuka äppelkaka .
HÄR ÄR RECEPTET :
125 g smör / margarin ,
4 ägg ,
4 dl strösocker ,
3 dl vetemjöl ,
2 tsk vaniljsocker ,
2 tsk bakpulver ,
1 tsk malen kardemumma ,
2 dl mjölk ,
3 dl grovt rivet äpple (ca 4 ST)
BLÅBÄRSFROSTING:
1 1/2 dl frysta blåbär, tinade
100 g naturell färskost ,
1/2 dl florsocker ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Smält smöret på låg värme .
VISPA ägg och socker vitt och pösigt .
Rör ihop de torra ingredienserna och
vänd ner i äggsmeten .
Tillsätt smör och mjölk .
Rör till en jämn smet .
TILLSÄTT de grovt rivna äpplena i smeten .
SMÖRA och bröa en rund form.
Häll ner smeten och grädda i mitten av ugnen
i ca 50 minuter .
Prova med en sticka , kakan ska inte vara kladdig.
BLÅBÄRSFROSTING :
MIXA alla ingredienser med en stavmixer och spritsa
eller bre uppepå kakan när den svalnat .
LYCKA TILL !
måndag 30 april 2018
ITALIENSK FLÄSKFILEGRATÄNG 4 PERS.
HEJSAN !
FLÄSKFILE med italienska smaker blir till en
alldeles underbar gratäng .
Smaka Ni också ,- Varsågoda !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 FLÄSKFILE ca 800 g ,
salt å peppar ,
smör / margarin ,
till stekning ,
ca 10 minitomater ,
gärna olika färger
2 msk olivolja ,
4 vitlöksklyftor ,
1 röd chilifrukt ,
ca 10 svarta oliver ,
1/2 dl vitt vin ,
2 dl grädde ,
2 grillade paprikor ,
1 kula mozzarella ,
ca 125 g
1 dl grovhackade valnötter ,
TOPPING :
1 liten squash ,
4 salladslökar ,
2 msk olivolja ,
1 tsk rivet citronskal ,
några nypor FLINGSALT ,
SERVERING :
Klyftpotatis ,
sallad,
SÅ HÄR GÖR DU :
PUTSA FILEN ren från hinnor och krydda
runt om med salt och peppar .
Stek gyllenbrun i lite smör på ganska låg
värme i en stekpanna , ca 10 minuter .
Vänd då och då på FILE'N .
SÄTT ugnen på 200 grader .
Halvera tomaterna och lägg i en kastrull.
Häll på olivoljan .
Hacka vitlöken och den urkärnade chilin
och tillsätt tillsammans med oliverna .
Fräs under omrörning i ca 5 minuter .
HÄLL på vinet och grädden och låt allt
koka i ca 10 minuter .
Smaka av med salt och peppar och häll
såsen i en eldfast form .
SKIVA FLÄSKFILEN och dela paprikorna
i bitar .
Varva dessa ovanpå tomatsåsen i formen .
Riv mozzarellan och strö över gratängen .
Avsluta med valnötter och gratinera i ugnen
ca 20 minuter .
HYVLA squashen tunt på längden och skär
salladslöken tunt .
Lägg i en skål tillsammans med olivolja ,
citronskal och FLINGSALT .
Rör om försiktigt i någon minut .
TA UT formen ur ugnen och garnera med
hyvlad squash .
SERVERA med t ex ugnsbakad klyftpotatis
och en sallad .
LYCKA TILL !
En riktig festgratäng !
söndag 29 april 2018
FLÄSKFILE MED SOLTORKADE TOMATER ,.....4 PORT.
HEJSAN !
Så jättegott ihop !
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g FLÄSKFILE ,
1 msk smör / margarin ,
1 strimlad rödlök ,
2 pressade vitlöksklyftor ,
1 ,5 dl vatten ,
2 dl matlagningsgrädde ,
200 g soltorkade tomater,
1 tsk salt ,
0 , 5 tsk svartpeppar ,
TILL SERVERING :
500 g FÄRSK FETTUCCINI
eller bandpasta ,
hyvlad parmesanost ,
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp saltat pastavatten .
Skiva köttet i 1 cm tjocka skivor .
Stek i smör så att skivorna får fin
färg, ca 4 minuter .
LYFT ur köttet och lägg i lök, vitlök .
Stek under omrörning någon minut .
Häll i vatten, grädde och strimlade tomater.
Lägg tillbaka köttet, salta och peppra , låt
småputtra i ca 5 minuter .
KOKA pastan enligt anvisningen på förpackningen.
Blanda med grytan och toppa med parmesan .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)