måndag 14 maj 2018

KASSLERSALLAD 4 PORT .




                     HEJSAN !

SOMRIGT  OCH  JÄTTEGOTT !

KASSLER  passar  särskilt  bra  att  blandas
med  frukt  i  en  sallad .
Här  är  det  ananas  och  äppeltärningar ,
och  smaken  fullbordas  av  en  gräddfilssås
med  senap .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
300  g  nästan  benfri  Kassler ,
2  äpplen ,
1  burk  krossad  ananas
eller  1  burk  ringar ,
ca  250  g  salladskål  eller  isbergssallad ,

SÅS :
2  dl  gräddfil ,
ca  2  msk  senap ,
1  krm  salt ,
1  krm  vit- eller  svartpeppar ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKÄR  kasslern  i  skivor ,  kärna  ur  och  skär  
äpplena  i  tärningar  och  ananasringarna  i  små  bitar.
Strimla  salladen .
BLANDA  alla  ingredienserna  i  en  skål,
ananasen  väl  avrunnen .
RÖR  samman  såsen  och  servera  den  bredvid
eventuellt  tillsammans   med   ett  gott  bröd .

SMAKLIG  MÅLTID !


EFTERRÄTTS-HJÄRTAN 18 ST .... ÖVERRASKNING ?




                       HEJSAN !

Lika  stor  fröjd  för  öga  som  för  gom
är  den  här  efterrätten .
Hjärtana  ska  serveras  ljumma  med  vispgrädde .
Kakan  bakas  i  långpanna ,  hjärtana  tas  sedan
ut  med  pepparkaksmått .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
KAKAN :
150  g  smör / margarin ,
3  dl  vatten ,
4  ägg ,
4, 5 - 5  dl  socker ,
5  dl  vetemjöl(BERTE QVARN )
4  tsk  bakpulver ,
GLASYREN :
75  g  smör /margarin ,
3  dl  florsocker ,
3  msk  kallt  kaffe ,
2  tsk  vaniljsocker ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  200  grader .
Koka  upp  smör  och  vatten .
Blanda  ägg,  socker,  vetemjöl  och  bakpulver
och  RÖR  ihop  det  med  den  varma  smör- blandningen.
Häll  smeten  i  bakpappersklädd  långpanna
och  Grädda  i  ca  10  minuter .
RÖR  ihop  margarin /smör,  florsocker,  kaffe
och  vaniljsocker ,  och  värm  det  på  spisen .
BRED  glasyren  varm  på  ljummen  kaka .
Ta  ut  hjärtan  med  pepparkaksmått .
SERVERAS  ljummen  med  vispgrädde .

ALL  LYCKA  TILL !


CHOKLADTÅRTA MED HALLONKESELLA ...8-9 BITAR . ÖVERRASKNING ?




                           HEJSAN !

Kanske  någon  i  familjen   har  Bemärkelsedag !
Den  här  tårtan  är  lätt  att  göra  och  även  att  ta  med sig .
Överraskning ?

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  ägg ,
1, 5  dl  strösocker ,
0 , 25  dl  vetemjöl ,
0 , 75  dl  potatismjöl ,
2  msk  kakao ,
1  tsk  bakpulver ,
FYLLNING :
1  dl  Kesella ,
1  dl  vispad  mellangrädde ,
6  dl  frysta  hallon ,
eventuellt  2  dl  frysta  röda  vinbär ,
eller  jordgubbar .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
VISPA  ägg  och  socker  pösigt  i  5 - 6 minuter.
Blanda  mjöl-sorterna,  kakao  och  bakpulver
och  rör  försiktigt  ner  i  smeten .
Klä  en  långpanna  med  bakplåtspapper .
BRED  ut  smeten  och  grädda  i  225 - 250  grader
ca  5  minuter .
Låt  tårtbotten  kallna  .
Dela  den  försiktigt  i  3  avlånga  bitar (från kortsidan på kakan)
BLANDA  Kesella  Gourmet ,  kesella  och  vispad  grädde .
Vänd  försiktigt  ner  ca  hälften  av  bären .
Bred  massan  över  bottnarna .
Lägg  ihop  dem  på  ett  serveringsfat .
GARNERA  med  bär  strax  innan
det  är  dags  att  servera .

ALL  LYCKA  TILL !

söndag 13 maj 2018

INRULLAD FISKFILE' .... 4 PERS .




                      HEJSAN !

Å... det  här  var  det  godaste !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

600  g  HAVSKATTSFILE' ,
eller  annan  vit  fisk ,
4 - 8  skivor  Serranoskinka

TILLBEHÖR :
Potatissallad  med  pepparrot .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
DELA  eventuellt  fisken  i  bitar  och  rulla
ihop  dem .
Linda  en  skinkskiva  runt  varje  fiskbit .
LÄGG  på  het  grill  och  grilla  runtom .
Låt  ligga  vid  sidan  om  på   eftervärme
ett  par  minuter  och  bli  färdigt .
Servera  med  potatissallad .

LYCKA  TILL !

4 - ÅRIGE , ANTONS KOKOSBOLLAR.....15 ST .



                 
                      HEJSAN !

Anton,  är  4  år  och  det  bästa  han  vet  är  att
laga  mat,....men  mest  gillar  han  kokosbollar !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2  dl  havregryn ,
1  dl  socker ,
1  msk  kakao ,
75  g  smör / margarin ,
1  msk  mjölk ,
1  msk  starkt  kaffe ,
2  msk  O' BOY,
kokosflingor ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  havregryn,  socker,  kakao,  smör,
mjölk,  kaffe  och  O'BOY .
RULLA  smeten  till  bollar  och  rulla  dem  i
kokosflingorna .

Jag älskar dom här !

LYCKA  TILL !


LÄTTBAKAT SOLROSBRÖD... 2 ST .




                                HEJSAN !

Här  är  ett  kalasrecept  på  grovt  och  saftigt  matbröd .
Solrosfröna  blir  gröna  under  gräddningen !
Brödet  passar  lika  bra  till  frukost  som  på  en BUFFE',
är  mycket  hållbart  och  går  utmärkt  att  frysa .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
4 1 /2  dl  grahamsmjöl ,
4 1/2  dl  vetemjöl ,
2 1/ 4  dl  vetekross ,
1  dl  vardera  av  vetekli,
hela  linfrön  och  solrosfrön,
1 1/2  msk  bikarbonat ,
1  dl  farinsocker ,
1  liter  filmjölk ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  de  torra  ingredienserna  väl
och  rör  ner  filen .
Fördela  degen  i  två  välsmorda  brödformar,
1 1/2  liter .
GRÄDDA  på  galler  på  nedersta  falsen  i
200  grader,  40  minuter .
Sänk  värmen  till  175  grader  och  grädda
bröden  färdiga  ytterligare  20  minuter .

Hoppas  det  smakar !

LYCKA  TILL !

torsdag 10 maj 2018

KRUSBÄRSPAJ ... 5 - 6 PERS.




                  HEJSAN !
Har  Du  krusbär  i  frysen ?
Tillhör  Ni  dem  som  älskar  denna  Paj ?
Jag  har  bjudit  på  den  och  alla  älskar
den  utom - jag !
SERVERA  den  gärna  ljummen,  med
glass  eller  grädde  eller  både  och !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
PAJDEG :
2  dl  vetemjöl,
1  dl  havregryn ,(fiber)
125  g  smör / margarin ,
2 - 3  msk  vatten .
FYLLNING :
1 / 2  -  1  liter  krusbär ,
3  ägg ,
2  dl  grädde ,
1 /2  dl  riven  mandelmassa ,
1 / 2  dl  socker ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
ARBETA  samman  ingredienserna  till  pajdegen
i  matberedare  eller  för  hand .
Låt  degen  vila  kallt  1  timme .
KAVLA  ut  degen  och  klä  en  form, ca  27  cm
i  diameter .
FÖRGRÄDDA  i  175  grader  i  10  minuter .
Fördela  krusbären  i  skalet .
VISPA  samman  ägg ,  grädde,  mandelmassa
och  socker  och  häll  över  bären .

GRÄDDA  i  200  grader  i  30  minuter .

LYCKA  TILL !