onsdag 16 maj 2018
PIGGELINJUICE, 4 PORT . TIPS !
TIPS !
HEJSAN !
Skala en halv honungsmelon .
Skär fruktköttet i bitar och mixa till en pure' .
Späd PURE'N med 6 dl apelsinjuice och mixa
lite till .
Skala och riv 1 bit ingefära, ca 5 cm, och
smaksätt drycken med ingefäran och 1 msk
flytande honung .
LYCKA TILL !
FRU JANSSONS FRESTELSE 8 PORT .
HEJSAN !
En god vän till mej, byter ut den dyra
ansjovisen mot kaviar ,
och får en underbart god låda för BUFFE'N .
UGN : 225 GRADER .
HÄR ÄR RECEPTET :
8 - 10 medelstora potatisar ,
2 tunnskivade lökar,
50 - 75 g rökt kaviar ,
3 dl mjölk ,
1 msk ströbröd ,
1 msk smör / margarin ,
SÅ HÄR GÖR DU :
STRIMLA eller riv den skalade potatisen
grovt .
VARVA potatis, lök, och kaviar i en smord
ugnssäker form .
Häll på mjölken .
GRÄDDA ca 45 minuter nederst i ugnen .
Känn med en gaffel att potatisen är klar .
LYCKA TILL !
tisdag 15 maj 2018
MORGONHÄLSA, 1 GLAS .
HEJSAN !
Börja dagen med en vitaminkick .
mmm...smaskens !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 äggula ,
2 dl pressad apelsinsaft,
GARNERING :
apelsinskiva ,
SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL äggulan i en skål .
Tillsätt apelsinsaften, lite i taget, och
vispa kraftigt tills det blir skummigt.
HÄLL upp i ett glas och garnera med
apelsinskiva på glaskanten .
LYCKA TILL !
SPENAT - & OSTPAJ , 4 PORT .
HEJSAN !
Paj är alltid gott och passar både som
bjudmat och som lunch- eller kvällsrätt.
Pajen är helt vegetarisk men om Du
vill kan Du garnera med lite färska räkor
som en krans uppepå, och några bitar citron,
och persilja samt 3-4 räkor i mitten.
Den här är riktigt god och ser festlig ut !
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör /margarin ,
2 1 /2 dl vetemjöl ,
1 - 2 msk kallt vatten ,
FYLLNING :
250 g fryst bladspenat ,
200 g riven västerbottenost ,
200 g champinjoner ,
1 vitlöksklyfta ,
3 ägg ,
1 1/2 dl matlagningsgrädde ,
1 1/2 dl mjölk ,
salt å peppar ,
UGN : 175 - 200 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
FINFÖRDELA matfettet i mjölet till en grynig massa .
Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop till en deg .
Tryck ut degen i pajformen ca 25 cm i diameter.
Nagga bottnen.
Sätt lite aluminiumfolie runt kanten och förgrädda
ca 10 minuter mitt i 200 grader varm ugn .
TINA, krama ur vätskan och grovhacka spenaten .
Ansa och skiva svampen .
Fräs svampen i lite matfett tillsammans med pressad
vitlök tills svampen har fått lite färg .
TA BORT folien från pajskalet .
Fördela hälften av osten ner i pajskalet .
Lägg sedan spenat och svamp över .
Strö över resterande ost .
VISPA samman ägg, matlagningsgrädde, mjölk, salt
och peppar .
Häll det över osten .
SÄNK värmen i ugnen till 175 grader och grädda
pajen i nedre delen av ugnen ca 40 minuter .
GARNERA eventuellt pajen med ny-skalade räkor,
citron och persilja .
HOPPAS ATT DET SMAKAR,
LYCKA TILL !
måndag 14 maj 2018
KASSLERSALLAD 4 PORT .
HEJSAN !
SOMRIGT OCH JÄTTEGOTT !
KASSLER passar särskilt bra att blandas
med frukt i en sallad .
Här är det ananas och äppeltärningar ,
och smaken fullbordas av en gräddfilssås
med senap .
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g nästan benfri Kassler ,
2 äpplen ,
1 burk krossad ananas
eller 1 burk ringar ,
ca 250 g salladskål eller isbergssallad ,
SÅS :
2 dl gräddfil ,
ca 2 msk senap ,
1 krm salt ,
1 krm vit- eller svartpeppar ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR kasslern i skivor , kärna ur och skär
äpplena i tärningar och ananasringarna i små bitar.
Strimla salladen .
BLANDA alla ingredienserna i en skål,
ananasen väl avrunnen .
RÖR samman såsen och servera den bredvid
eventuellt tillsammans med ett gott bröd .
SMAKLIG MÅLTID !
EFTERRÄTTS-HJÄRTAN 18 ST .... ÖVERRASKNING ?
HEJSAN !
Lika stor fröjd för öga som för gom
är den här efterrätten .
Hjärtana ska serveras ljumma med vispgrädde .
Kakan bakas i långpanna , hjärtana tas sedan
ut med pepparkaksmått .
HÄR ÄR RECEPTET :
KAKAN :
150 g smör / margarin ,
3 dl vatten ,
4 ägg ,
4, 5 - 5 dl socker ,
5 dl vetemjöl(BERTE QVARN )
4 tsk bakpulver ,
GLASYREN :
75 g smör /margarin ,
3 dl florsocker ,
3 msk kallt kaffe ,
2 tsk vaniljsocker ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Koka upp smör och vatten .
Blanda ägg, socker, vetemjöl och bakpulver
och RÖR ihop det med den varma smör- blandningen.
Häll smeten i bakpappersklädd långpanna
och Grädda i ca 10 minuter .
RÖR ihop margarin /smör, florsocker, kaffe
och vaniljsocker , och värm det på spisen .
BRED glasyren varm på ljummen kaka .
Ta ut hjärtan med pepparkaksmått .
SERVERAS ljummen med vispgrädde .
ALL LYCKA TILL !
CHOKLADTÅRTA MED HALLONKESELLA ...8-9 BITAR . ÖVERRASKNING ?
HEJSAN !
Kanske någon i familjen har Bemärkelsedag !
Den här tårtan är lätt att göra och även att ta med sig .
Överraskning ?
HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg ,
1, 5 dl strösocker ,
0 , 25 dl vetemjöl ,
0 , 75 dl potatismjöl ,
2 msk kakao ,
1 tsk bakpulver ,
FYLLNING :
1 dl Kesella ,
1 dl vispad mellangrädde ,
6 dl frysta hallon ,
eventuellt 2 dl frysta röda vinbär ,
eller jordgubbar .
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och socker pösigt i 5 - 6 minuter.
Blanda mjöl-sorterna, kakao och bakpulver
och rör försiktigt ner i smeten .
Klä en långpanna med bakplåtspapper .
BRED ut smeten och grädda i 225 - 250 grader
ca 5 minuter .
Låt tårtbotten kallna .
Dela den försiktigt i 3 avlånga bitar (från kortsidan på kakan)
BLANDA Kesella Gourmet , kesella och vispad grädde .
Vänd försiktigt ner ca hälften av bären .
Bred massan över bottnarna .
Lägg ihop dem på ett serveringsfat .
GARNERA med bär strax innan
det är dags att servera .
ALL LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)