onsdag 16 maj 2018

PIGGELINJUICE, 4 PORT . TIPS !


TIPS !

                    HEJSAN !

Skala  en  halv  honungsmelon .
Skär  fruktköttet  i  bitar  och  mixa  till  en  pure' .
Späd  PURE'N  med  6  dl  apelsinjuice  och  mixa
lite  till .
Skala  och  riv  1  bit  ingefära,   ca  5  cm,  och
smaksätt  drycken  med  ingefäran  och 1  msk
flytande  honung .

LYCKA  TILL !

FRU JANSSONS FRESTELSE 8 PORT .




                        HEJSAN !


En  god  vän  till  mej, byter  ut  den  dyra
ansjovisen  mot  kaviar ,
och  får  en  underbart  god  låda  för  BUFFE'N .
UGN :  225  GRADER .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
8 - 10  medelstora  potatisar ,
2  tunnskivade  lökar,
50 - 75 g  rökt  kaviar ,
3  dl  mjölk ,
1  msk  ströbröd ,
1  msk  smör / margarin ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
STRIMLA  eller  riv  den  skalade  potatisen
grovt .
VARVA  potatis,  lök,  och  kaviar  i  en  smord
ugnssäker  form .
Häll  på  mjölken .
GRÄDDA  ca  45  minuter  nederst  i  ugnen .
Känn  med  en  gaffel  att  potatisen  är  klar .

LYCKA  TILL !




tisdag 15 maj 2018

MORGONHÄLSA, 1 GLAS .




                 HEJSAN !

Börja  dagen  med  en  vitaminkick .
mmm...smaskens !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  äggula ,
2  dl  pressad  apelsinsaft,

GARNERING :
apelsinskiva ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
HÄLL  äggulan  i  en  skål .
Tillsätt  apelsinsaften,  lite  i  taget,  och
vispa  kraftigt  tills  det  blir  skummigt.
HÄLL  upp  i  ett  glas  och  garnera  med
apelsinskiva  på  glaskanten .

LYCKA  TILL !

SPENAT - & OSTPAJ , 4 PORT .



                   
                     HEJSAN !

Paj  är  alltid  gott  och  passar  både  som
bjudmat  och  som  lunch- eller  kvällsrätt.
Pajen  är  helt  vegetarisk  men  om  Du
vill  kan  Du  garnera  med  lite  färska  räkor
som  en  krans  uppepå, och  några  bitar citron,
och  persilja  samt  3-4  räkor i  mitten.
Den  här  är  riktigt  god  och  ser  festlig  ut !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
100  g  smör /margarin ,
2 1 /2  dl  vetemjöl ,
1 - 2  msk  kallt  vatten ,

FYLLNING :
250  g  fryst  bladspenat ,
200  g  riven  västerbottenost ,
200  g  champinjoner ,
1  vitlöksklyfta ,
3  ägg ,
1 1/2  dl  matlagningsgrädde ,
1 1/2  dl  mjölk ,
salt å peppar ,
UGN : 175 - 200  GRADER .


SÅ  HÄR  GÖR  DU :

FINFÖRDELA  matfettet  i  mjölet  till  en  grynig  massa .
Tillsätt  vatten  och  arbeta  raskt  ihop  till  en  deg .
Tryck  ut  degen  i  pajformen  ca  25  cm  i  diameter.
Nagga  bottnen.
Sätt  lite  aluminiumfolie  runt  kanten   och  förgrädda
ca  10  minuter  mitt  i  200  grader  varm  ugn .
TINA,  krama  ur  vätskan  och  grovhacka  spenaten .
Ansa  och  skiva  svampen .
Fräs  svampen  i  lite  matfett  tillsammans  med  pressad
vitlök  tills  svampen  har  fått  lite  färg .
TA  BORT  folien  från  pajskalet  .
Fördela  hälften  av  osten  ner  i  pajskalet .
Lägg  sedan  spenat  och  svamp  över .
Strö  över  resterande  ost .
VISPA  samman  ägg,  matlagningsgrädde,  mjölk,  salt
och  peppar .
Häll  det  över  osten .
SÄNK  värmen  i  ugnen  till  175  grader  och  grädda
pajen  i  nedre  delen  av  ugnen  ca  40  minuter .
GARNERA  eventuellt  pajen  med   ny-skalade  räkor,
citron  och  persilja .

HOPPAS  ATT  DET  SMAKAR,

LYCKA  TILL !


           

måndag 14 maj 2018

KASSLERSALLAD 4 PORT .




                     HEJSAN !

SOMRIGT  OCH  JÄTTEGOTT !

KASSLER  passar  särskilt  bra  att  blandas
med  frukt  i  en  sallad .
Här  är  det  ananas  och  äppeltärningar ,
och  smaken  fullbordas  av  en  gräddfilssås
med  senap .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
300  g  nästan  benfri  Kassler ,
2  äpplen ,
1  burk  krossad  ananas
eller  1  burk  ringar ,
ca  250  g  salladskål  eller  isbergssallad ,

SÅS :
2  dl  gräddfil ,
ca  2  msk  senap ,
1  krm  salt ,
1  krm  vit- eller  svartpeppar ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKÄR  kasslern  i  skivor ,  kärna  ur  och  skär  
äpplena  i  tärningar  och  ananasringarna  i  små  bitar.
Strimla  salladen .
BLANDA  alla  ingredienserna  i  en  skål,
ananasen  väl  avrunnen .
RÖR  samman  såsen  och  servera  den  bredvid
eventuellt  tillsammans   med   ett  gott  bröd .

SMAKLIG  MÅLTID !


EFTERRÄTTS-HJÄRTAN 18 ST .... ÖVERRASKNING ?




                       HEJSAN !

Lika  stor  fröjd  för  öga  som  för  gom
är  den  här  efterrätten .
Hjärtana  ska  serveras  ljumma  med  vispgrädde .
Kakan  bakas  i  långpanna ,  hjärtana  tas  sedan
ut  med  pepparkaksmått .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
KAKAN :
150  g  smör / margarin ,
3  dl  vatten ,
4  ägg ,
4, 5 - 5  dl  socker ,
5  dl  vetemjöl(BERTE QVARN )
4  tsk  bakpulver ,
GLASYREN :
75  g  smör /margarin ,
3  dl  florsocker ,
3  msk  kallt  kaffe ,
2  tsk  vaniljsocker ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  200  grader .
Koka  upp  smör  och  vatten .
Blanda  ägg,  socker,  vetemjöl  och  bakpulver
och  RÖR  ihop  det  med  den  varma  smör- blandningen.
Häll  smeten  i  bakpappersklädd  långpanna
och  Grädda  i  ca  10  minuter .
RÖR  ihop  margarin /smör,  florsocker,  kaffe
och  vaniljsocker ,  och  värm  det  på  spisen .
BRED  glasyren  varm  på  ljummen  kaka .
Ta  ut  hjärtan  med  pepparkaksmått .
SERVERAS  ljummen  med  vispgrädde .

ALL  LYCKA  TILL !


CHOKLADTÅRTA MED HALLONKESELLA ...8-9 BITAR . ÖVERRASKNING ?




                           HEJSAN !

Kanske  någon  i  familjen   har  Bemärkelsedag !
Den  här  tårtan  är  lätt  att  göra  och  även  att  ta  med sig .
Överraskning ?

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  ägg ,
1, 5  dl  strösocker ,
0 , 25  dl  vetemjöl ,
0 , 75  dl  potatismjöl ,
2  msk  kakao ,
1  tsk  bakpulver ,
FYLLNING :
1  dl  Kesella ,
1  dl  vispad  mellangrädde ,
6  dl  frysta  hallon ,
eventuellt  2  dl  frysta  röda  vinbär ,
eller  jordgubbar .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
VISPA  ägg  och  socker  pösigt  i  5 - 6 minuter.
Blanda  mjöl-sorterna,  kakao  och  bakpulver
och  rör  försiktigt  ner  i  smeten .
Klä  en  långpanna  med  bakplåtspapper .
BRED  ut  smeten  och  grädda  i  225 - 250  grader
ca  5  minuter .
Låt  tårtbotten  kallna  .
Dela  den  försiktigt  i  3  avlånga  bitar (från kortsidan på kakan)
BLANDA  Kesella  Gourmet ,  kesella  och  vispad  grädde .
Vänd  försiktigt  ner  ca  hälften  av  bären .
Bred  massan  över  bottnarna .
Lägg  ihop  dem  på  ett  serveringsfat .
GARNERA  med  bär  strax  innan
det  är  dags  att  servera .

ALL  LYCKA  TILL !