söndag 20 maj 2018

SKÅNSK SILLATÅRTA , ...4 PERS .





                                 HEJSAN !

Denna  är  smaskens !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
4  skivor  kavring, skuren  på
längden
smör  eller  bordsmargarin,
FYLLNING  1 :
1 burk  matjessill ,  110  g
1  dl  lätt  CREME Fraiche ,
1 / 2  dl  finklippt  gräslök ,
FYLLNING  2 :
2  hårdkokta  ägg ,
1  dl  gräddfil ,
1/2  dl  finklippt  gräslök ,
FYLLNING  3 :
3  msk  hackad  rödlök ,
1  dl  gräddfil ,
4  msk  ansjoviskaviar ,
GARNERING :
1  dl  gräddfil ,
3  msk  majonnäs ,
rivet  skal  av  1/2  citron ,
2  ägg ,
5  rädisor ,
persilja,
matjessill ,
2  askar  krasse ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BRED  smör  på  alla  brödskivorna.
Lägg  ut  en  skiva  bröd .
Spara  några  MATJESFILEE'R  till
Garnering ,  hacka  resten  av  sillen
i  tärningar och  blanda  med  CREME Fraiche
och  gräslök .
FÖRDELA  röran  jämnt  över  brödskivan .
Lägg  på  den  andra  bottnen .
HACKA  de  hårdkokta  äggen  och  blanda  med
gräddfil  och  gräslök .
Fördela  blandningen  på  skiva  2.
Lägg  på  skiva  3 .
BLANDA  rödlök,  gräddfil  och  kaviar .
Bred  blandningen  över  den  tredje  skivan.
Lägg  på  den  sista  brödskivan .
Vira  in  längden  i  plastfilm  och  lägg  den
i  kylen  ett  par  timmar  för  att  den  ska
safta  till  sig .
BLANDA  gräddfil,  majonnäs  och  rivet  citronskal
till  garneringen .
Fördela  över  och  runt  kanterna  på  tårtan.
SKIVA  äggen  och  rädisorna ,  knip  toppen  av
persiljan och  skär  sillen  i  mindre  bitar .
GARNERA  tårtans  ovansida .
Klipp  krassen  och  tryck  fast  runt  tårtans  kanter.

ALL  LYCKA  TILL !
- med  detta  pyssel .


LÄSKANDE DESSERTSOPPA ,...4 - 6 PERSONER .




                       HEJSAN !

Lite  udda  och  mycket  friskt .
Bjud  på  kall  soppa  som  dessert  efter
en  mäktig  huvudrätt .

HÄR  ÄR  RECEPTET :

400  g  rabarber ,
1  liter  vatten ,
1/2 - 1 dl  socker ,
1 1/2  msk  potatismjöl ,
1  tsk  vaniljsocker ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SKÖLJ,  skala  och  skiva   rabarbern.
Koka  upp  vatten  och  socker  i  en  kastrull .
Lägg  i  rabarbern  och  låt  den  koka  sönder
helt .
BLANDA  potatismjöl  med  lite  kallt  vatten
och  tillsätt  det  i  en  fin  stråle  under
omrörning .
Låt  koka  upp  till  första  bubblan .
HÄLL  upp  soppan  i  en  skål  och  låt  kallna .
Smaka  av  med  vaniljsocker  före  serveringen
och  servera  gärna  med  goda  skorpor  till .

LYCKA  TILL !

lördag 19 maj 2018

LAXFYLLDA AVOKADOR , 8 -10 BUFFE'PORTIONER .




                            HEJSAN !

mmm...det  här  måste  Ni  prova , - så  himla  gott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
125 -150  g  rensad  varmrökt  lax ,
1  dl  CREME Fraiche ,
1/2  dl  äkta  majonnäs ,
citronpeppar  ,
ca  5  stycken  avokador ,
ca  10  skivor  färskrökt  lax ,

GARNERING :
dill ,  citronklyftor ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKÄR  den  varmrökta  laxen  i  små  bitar .
Blanda  lax  med  CREME Fraiche  och
majonnäs .
Smaksätt  med  citronsaft  och citronpeppar .
Spara  laxen  i  kylen .
VID  SERVERING,  delas  avokadorna  och
kärnas  ur   och  ytorna   penslas  med  citron-
saft .
Fördela  laxfyllningen  i  halvorna   och  toppa
med  en  skiva  rullad  färskrökt  lax .
GARNERA  med  dill  och  citronklyftor.

ALL  LYCKA  TILL !

TROPISK SALLAD,...8 - 10 BUFFE'PORTIONER .



                 HEJSAN !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

1  ROSE'  salladshuvud ,
1  FRISE'   salladshuvud ,
1/2 - 1  färsk  ananas ,
1  CARAMBOLA ,
ca  1  ask  physalis ,
ca  3  passionsfrukter ,

CITRUSDRESSING :
1  msk  citronsaft ,
1/2  krm  svartpeppar ,
2 - 3  msk  olja .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RIV  salladen  i  mindre  bitar .
Dela  och  kantskär  ananasen .
Ta  bort  mitt-stocken  som  är  träig
och  skiva  ananasen .
Blanda  ananasen  med  skivad
CARAMBOLA  och  physalis .
DELA  passionsfrukterna  och  häll  innehållet
över  salladen ,  men  spara  en  halva  som
placeras  mitt  i  salladen   som  dekoration .
BLANDA  dressingen  och  häll  över  den .

HIMLA  GOTT  TILL  GRILLAT !

LYCKA  TILL !





fredag 18 maj 2018

UNGHERRAR,... 40-50 ST.




             

                                       HEJSAN !

Detta  är  en  småkaka  som   riktigt  smälter
i  munnen ..... jag  vet  inget godare, - måste
ta  två !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
4 1/2  dl  vetemjöl (BERTE  QVARN)
1  dl  marsanpulver
(för kokning),
1  tsk  bakpulver ,
1  dl  socker ,
250  g  smör eller  margarin ,
PENSLING :
ägg + pärlsocker ,
UGN :  200  GRADER .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  de  torra  ingredienserna .
Arbeta  in  fettet  med  fingertopparna .
Arbeta  samman  till  en  deg .
Låt  den  vila  kallt  i  minst  1  timme .
RULLA  ut  degen  till  finger-tjocka  längder .
Pensla  dem  med  uppvispat  ägg,  strö  på
pärlsocker   och  skär  i  5  cm  långa  bitar .
LÄGG  dem  på  bakpappersklädd  plåt
och  GRÄDDA  ca  10  min.  i  mitten
av  ugnen .

ALL  LYCKA  TILL !




BANANCHOKLAD,....4 PERS.





                                  HEJSAN !

mmm.....himla  gott !
Dessert  med  frukt  som  bas  ger  en
spännande  glasskänsla .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  frysta,  skivade  bananer ,
1  msk  kakao ,
1  msk  honung ,
1-2  msk  vatten ,
1  msk  hackad  mörk  choklad  eller
   2  msk  krossade  råa  kakaobitar ,
myntablad  till  garnering .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
LÅT  bananerna  tina  i  ca  10  minuter .
MIXA  banan,  kakao  och  honung  till  en
slät  glass  i  en  matberedare .
Tillsätt  vattnet  till  rätt  konsistens .
SKOPA  upp  i  skålar  och
TOPPA  med   choklad- /kakaobitar  och  mynta .

LYCKA  TILL !

MOAS FRESTELSE,.... 4 PORT.



                     
                HEJSAN !

När  mina  barn  var  små,  ville  dom  inte  äta  Janssons  frestelse
med sill och  allt !
Då  föddes  denna  skapelse ! MOAS  FRESTELSE.

HÄR  ÄR  RECEPTET :

5 - 6  potatisar ,
1 - 2  purjolökar ,
4  hg  blandfärs ,
3  dl  kaffegrädde ,
2  msk  smör / margarin ,
2  tsk  salt ,
1  tsk  curry ,
1 / 2  tsk  vitpeppar ,
1 / 2  tsk  krossad  rosmarin ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

STRIMLA  potatisen  grovt  och  skölj  strimlorna  väl .
STEK  potatisen  lätt .
Blanda  i  den  skurna  purjolöken   och  bryn  den  lätt .
SMÖRJ  en  ugnseldfast  form  och  lägg  i  ett  lager
potatis  och  purjolök .
KRYDDA  färsen  och  lägg  ett  lager  färs  ovanpå
potatisen - purjolöken   i  formen .
TÄCK  med   ett  lager  potatis - purjolök  och  låt  rätten
först  brynas  i  200 - 225  graders  ugn .
SPÄD  med  grädden  och  låt  stå   ytterligare  ca  40-45 min.
SERVERA  med  en  god  sallad,  gärna  med  skivade  tomater.


 LYCKA  TILL !