tisdag 22 maj 2018

SOMMARPAJ MED RICOTTA, SPARRIS & JORDGUBBAR .... 4 PERS.



           
                    HEJSAN !

Den  här  pajen  var  extra  god .
Varsågoda !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
PAJDEG :
3  dl  vetemjöl ,
125  g  smör / margarin ,
2  msk  iskallt  vatten ,
FYLLNING :
250  g  RICOTTAOST ,
1  dl  riven  parmesan ,
200  g  grön  sparris ,
250  g  jordgubbar ,
1  dl  basilika ,  hackad

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  UGNEN  PÅ  225  GRADER .
MIXA  samman  ingredienserna  till  pajdegen
och  tryck  ut  i  en  pajform,  med  löstagbar
botten .
Ställ  kallt  i  30  minuter .
BLANDA  samman  RICOTTAOST,
riven  parmesan   och  bred  ut  i  pajskalet .
FÖRVÄLL  sparrisarna  några  minuter  i
lättsaltat  vatten ,  häll  av  och  lägg  vackert  i
pajskalet,  toppa  med  halverade  jordgubbar
och  strö  över  lite  extra  parmesan .
STÄLL  in  i  ugn  ca  15  minuter  eller  tills
pajskalet  är  klart .
STRÖ  över   hackad  basilika .

LYCKA  TILL !


MELON- OCH JORDGUBBSSALLAD MED HALLOUMIOST , 4 PERS.



       
                                 HEJSAN !

SMAKA  på  denna ....mmm !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  rödlök ,
1  nätmelon ,
250  g  jordgubbar ,
1  påse  blandad  sallad ,
1  kruka  basilika ,
1  citron ,  rivet  skal
50  g  flagad  sötmandel ,
2   msk  rapsolja ,
FLINGSALT ,
250  g  HALLOUMIOST ,

DRESSING :
resten  från  melonen ,  mixad
1  msk  vitvinsvinäger ,
2  msk  rapsolja .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA  och  finhacka  rödlöken ,
dela  och  kärna  ur  melonen ,
gör  kulor  med  kul-järn .
Skär  rent  resten  och  använd  till
dressingen .
DELA  jordgubbarna  mitt  itu .
Blanda  med  melonkulorna  och 
salladen .
Strö  över  basilika  och  rivet  citronskal.
STEK  sötmandeln  i  lite  rapsolja   och
krydda  med  FLINGSALT,  vänd  ner  i
salladen .
SKÄR  osten  i  skivor  och  stek  i  grill-
panna  i  lite  olja 1 minut  på  var  sida.

DRESSING :
MIXA  samman  resten  från  melonen .
Blanda  ihop  vinäger  med  rapsolja .
Häll  över  salladen .

LYCKA  TILL !


söndag 20 maj 2018

SKÅNSK SILLATÅRTA , ...4 PERS .





                                 HEJSAN !

Denna  är  smaskens !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
4  skivor  kavring, skuren  på
längden
smör  eller  bordsmargarin,
FYLLNING  1 :
1 burk  matjessill ,  110  g
1  dl  lätt  CREME Fraiche ,
1 / 2  dl  finklippt  gräslök ,
FYLLNING  2 :
2  hårdkokta  ägg ,
1  dl  gräddfil ,
1/2  dl  finklippt  gräslök ,
FYLLNING  3 :
3  msk  hackad  rödlök ,
1  dl  gräddfil ,
4  msk  ansjoviskaviar ,
GARNERING :
1  dl  gräddfil ,
3  msk  majonnäs ,
rivet  skal  av  1/2  citron ,
2  ägg ,
5  rädisor ,
persilja,
matjessill ,
2  askar  krasse ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BRED  smör  på  alla  brödskivorna.
Lägg  ut  en  skiva  bröd .
Spara  några  MATJESFILEE'R  till
Garnering ,  hacka  resten  av  sillen
i  tärningar och  blanda  med  CREME Fraiche
och  gräslök .
FÖRDELA  röran  jämnt  över  brödskivan .
Lägg  på  den  andra  bottnen .
HACKA  de  hårdkokta  äggen  och  blanda  med
gräddfil  och  gräslök .
Fördela  blandningen  på  skiva  2.
Lägg  på  skiva  3 .
BLANDA  rödlök,  gräddfil  och  kaviar .
Bred  blandningen  över  den  tredje  skivan.
Lägg  på  den  sista  brödskivan .
Vira  in  längden  i  plastfilm  och  lägg  den
i  kylen  ett  par  timmar  för  att  den  ska
safta  till  sig .
BLANDA  gräddfil,  majonnäs  och  rivet  citronskal
till  garneringen .
Fördela  över  och  runt  kanterna  på  tårtan.
SKIVA  äggen  och  rädisorna ,  knip  toppen  av
persiljan och  skär  sillen  i  mindre  bitar .
GARNERA  tårtans  ovansida .
Klipp  krassen  och  tryck  fast  runt  tårtans  kanter.

ALL  LYCKA  TILL !
- med  detta  pyssel .


LÄSKANDE DESSERTSOPPA ,...4 - 6 PERSONER .




                       HEJSAN !

Lite  udda  och  mycket  friskt .
Bjud  på  kall  soppa  som  dessert  efter
en  mäktig  huvudrätt .

HÄR  ÄR  RECEPTET :

400  g  rabarber ,
1  liter  vatten ,
1/2 - 1 dl  socker ,
1 1/2  msk  potatismjöl ,
1  tsk  vaniljsocker ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SKÖLJ,  skala  och  skiva   rabarbern.
Koka  upp  vatten  och  socker  i  en  kastrull .
Lägg  i  rabarbern  och  låt  den  koka  sönder
helt .
BLANDA  potatismjöl  med  lite  kallt  vatten
och  tillsätt  det  i  en  fin  stråle  under
omrörning .
Låt  koka  upp  till  första  bubblan .
HÄLL  upp  soppan  i  en  skål  och  låt  kallna .
Smaka  av  med  vaniljsocker  före  serveringen
och  servera  gärna  med  goda  skorpor  till .

LYCKA  TILL !

lördag 19 maj 2018

LAXFYLLDA AVOKADOR , 8 -10 BUFFE'PORTIONER .




                            HEJSAN !

mmm...det  här  måste  Ni  prova , - så  himla  gott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
125 -150  g  rensad  varmrökt  lax ,
1  dl  CREME Fraiche ,
1/2  dl  äkta  majonnäs ,
citronpeppar  ,
ca  5  stycken  avokador ,
ca  10  skivor  färskrökt  lax ,

GARNERING :
dill ,  citronklyftor ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKÄR  den  varmrökta  laxen  i  små  bitar .
Blanda  lax  med  CREME Fraiche  och
majonnäs .
Smaksätt  med  citronsaft  och citronpeppar .
Spara  laxen  i  kylen .
VID  SERVERING,  delas  avokadorna  och
kärnas  ur   och  ytorna   penslas  med  citron-
saft .
Fördela  laxfyllningen  i  halvorna   och  toppa
med  en  skiva  rullad  färskrökt  lax .
GARNERA  med  dill  och  citronklyftor.

ALL  LYCKA  TILL !

TROPISK SALLAD,...8 - 10 BUFFE'PORTIONER .



                 HEJSAN !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

1  ROSE'  salladshuvud ,
1  FRISE'   salladshuvud ,
1/2 - 1  färsk  ananas ,
1  CARAMBOLA ,
ca  1  ask  physalis ,
ca  3  passionsfrukter ,

CITRUSDRESSING :
1  msk  citronsaft ,
1/2  krm  svartpeppar ,
2 - 3  msk  olja .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RIV  salladen  i  mindre  bitar .
Dela  och  kantskär  ananasen .
Ta  bort  mitt-stocken  som  är  träig
och  skiva  ananasen .
Blanda  ananasen  med  skivad
CARAMBOLA  och  physalis .
DELA  passionsfrukterna  och  häll  innehållet
över  salladen ,  men  spara  en  halva  som
placeras  mitt  i  salladen   som  dekoration .
BLANDA  dressingen  och  häll  över  den .

HIMLA  GOTT  TILL  GRILLAT !

LYCKA  TILL !





fredag 18 maj 2018

UNGHERRAR,... 40-50 ST.




             

                                       HEJSAN !

Detta  är  en  småkaka  som   riktigt  smälter
i  munnen ..... jag  vet  inget godare, - måste
ta  två !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
4 1/2  dl  vetemjöl (BERTE  QVARN)
1  dl  marsanpulver
(för kokning),
1  tsk  bakpulver ,
1  dl  socker ,
250  g  smör eller  margarin ,
PENSLING :
ägg + pärlsocker ,
UGN :  200  GRADER .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  de  torra  ingredienserna .
Arbeta  in  fettet  med  fingertopparna .
Arbeta  samman  till  en  deg .
Låt  den  vila  kallt  i  minst  1  timme .
RULLA  ut  degen  till  finger-tjocka  längder .
Pensla  dem  med  uppvispat  ägg,  strö  på
pärlsocker   och  skär  i  5  cm  långa  bitar .
LÄGG  dem  på  bakpappersklädd  plåt
och  GRÄDDA  ca  10  min.  i  mitten
av  ugnen .

ALL  LYCKA  TILL !