tisdag 29 maj 2018
YOGHURTMARINERAD FLÄSKKARRE' 4 PORT .
HEJSAN !
Det här var ju väldigt gott, prova Ni också att smaka !
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g FLÄSKFILE'
MARINAD :
2 dl matlagningsyoghurt ,
2 tsk gurkmeja ,
1 tsk spiskummin ,
1 vitlöksklyfta ,
1 tsk SAMBAL OELEK ,
1 tsk rivet citronskal ,
SÅ HÄR GÖR DU :
PUTSA bort benen på KARRE'N.
RÖR samman ingredienserna till
marinaden .
Lägg i KARRE'N och låt den marinera
2 timmar i kylen .
TA upp den från marinaden och grilla
3-4 minuter på varje sida tills den är
genomstekt .
Tid : 15 minuter.
LYCKA TILL !
SOMMARGRATÄNG FRÅN BOHUSLÄN .....4 PORT.
HEJSAN !
Sommaren är bjudningarnas tid !
Här är en fantastisk krämig gratäng
med rökt fisk och kaviar .
Servera med grovt bröd .
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g rökt makrill,
varmrökt lax eller
rensad böckling,
6 kokta ägg ,
5 dl vispgrädde ,
3 ägg ,
4 msk smörgåskaviar ,
t ex Kalles
4 msk hackad gräslök ,
GARNERING :
Gräslök,
SERVERING:
grovt bröd eller kavring,
UGN :200 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
DELA fisken i bitar och lägg den
i en smord ugnsfast form .
SKALA och hacka äggen .
Lägg dem på fisken .
VISPA grädden .
Vispa äggen lätt och blanda med
kaviar och gräslök .
Vänd ihop med grädden .
Häll över i formen och ställ in i
ugnen ca 30 minuter .
STRÖ över lite gräslök.
SERVERA med bröd och gärna en
lagrad ost .
SMAKLIG MÅLTID !
och
LYCKA TILL !
VÄSTERBOTTENPAJ MED LÖJROM OCH GRILLAD SPARRIS ... 4 PERS.
HEJSAN !
mmm...njut av denna supergoda paj !
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g västerbottensost ,
(100 g motsvarar ca 4 dl riven )
4 ägg ,
1 dl grädde ,
3 dl mjölk ,
1 tsk paprikapulver ,
1/2 tsk salt ,
1 krm peppar ,
4 pajskal (motsvarar 300 g)
1 röd lök ,
200 g färsk grön sparris ,
100 g löjrom eller stenbitsrom .
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
Riv osten fint .
Vispa samman ägg, grädde, mjölk och kryddor .
Fördela ost och äggstanning i pajskalen .
Grädda pajerna mitt i ugnen 25-30 minuter .
SKALA och hacka löken .
Grilla eller koka sparrisen .
SERVERA pajerna med sparris, löjrom och lök .
LYCKA TILL !
måndag 28 maj 2018
HAVREKAKA MED RABARBERKOMPOTT ....8 BITAR .
HEJSAN !
Ta vara på rabarbern och gör en egen
rabarberkompott !
Gott som fyllning i en mjuk kaka ,
mmm..... .
HÄR ÄR RECEPTET :
75 g smör / margarin ,
3 dl havregryn ,
1 1/2 dl mjölk ,
2 ägg ,
1 3/4 dl strösocker ,
2 droppar bittermandelolja ,
1 dl vetemjöl ,
2 tsk vetemjöl ,
RABARBERKOMPOTT :
1 1/2 dl syltsocker ,
1 msk vatten ,
2-3 stjälkar rabarber ,
DEKORATION :
Florsocker .
UGN : 200 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT matfettet och låt det svalna .
Mät upp havregryn i en skål, häll över
mjölken och matfettet , låt stå och
svälla 5 minuter .
VISPA ägg och socker, tillsätt bitter-
mandeloljan i äggsmeten.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en
annan skål .
TILLSÄTT mjöl-blandningen och havregryn
i äggsmeten och rör ihop till en slät smet .
Häll smeten i en smord och bröad sockerkaka-
form som rymmer 2 liter .
GRÄDDA kakan i mitten av ugnen ca 40 min,
känn efter med sticka att kakan känns torr .
Stjälp upp kakan och låt den svalna under formen .
RABARBERKOMPOTT :
MÄT upp socker och vatten i en kastrull .
Tärna rabarbern fint med vass kniv .
Låt rabarbern sjuda i sockerlagen 5 min
på svag värme .
Klyv kakan på mitten runtom hela kakan,
och bred ut rabarberkompotten på underdelen.
Lägg på överdelen .
Pudra över florsocker (i en sil)
SERVERA gärna lite vaniljkräm till .
LYCKA TILL !
FRU JANSSONS LYXIGA PÄRONTOSCA .... 10 BITAR .
HEJSAN !
Den här är saftig och härligt knäckig
- med andra ord oemotståndlig !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin , rumstemperatur
2 1/2 dl strösocker ,
3 ägg ,
3 1/2 dl vetemjöl(BERTE QVARN)
2 tsk vaniljsocker ,
1 1/2 tsk bakpulver ,
1 dl mellangrädde ,
2 päron ,
TOSCASMET :
2 dl strösocker ,
100 g smör ,
1 dl vispgrädde ,
2 msk vetemjöl ,
200 g blandade nötter ,
UGN : 175, + 250, GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR matfett och socker poröst .
Tillsätt äggen, ett i taget, och rör kraftigt .
Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver .
Rör ner mjöl-blandningen och grädde, blanda
till en jämn smet .
SMÖRJ och bröa en rund form med löstagbar
botten och diametern 24 cm .
Häll smeten i formen .
Kärna ur och klyfta päronen, stick ner klyftorna
i kaksmeten .
GRÄDDA kakan mitt i ugnen 40-45 min, känn
efter med sticka att kakan känns torr .
Öka ugnsvärmen till 250 grader .
TOSCASMET :
SMÄLT socker och smör sakta under omrörning
i en rostfri kastrull .
Tillsätt grädden och mjölet, låt allt småkoka
ett par minuter .
RÖR ner nötterna , häll massan över kakan .
GRÄDDA kakan i ÖVRE delen av ugnen ytterligare
ca 10 minuter tills TOSCAN fått färg .
LYCKA TILL !
fredag 25 maj 2018
SMÖRGÅSBLOMMOR ... TILL 1 ST.
HEJSAN !
Detta hade jag sistens vi träffades ,
mycket uppskattat , å så enkelt !
Gör en - gör flera !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 skivor formfranska ,
2 msk ört- CREME Fraiche ,
ett par salladsblad ,
1 tunn skiva färskrökt lax ,
citronskivor ,
svart- eller rödkornskaviar ,
SÅ HÄR GÖR DU :
TRYCK ut rundlar av bröden , gärna med
kakmått, typ blom-mått - pepparkaksmått
med vågig kant .
Lägg ihop bröden två och två med lite
CREME Fraiche emellan .
ARRANGERA salladsblad, CREME Fraiche,
lax, citron och kaviar på ett blomlikt vis .
LYCKA TILL !
VANILJGLASS ....4 PERS.
HEJSAN !
VANILJGLASS... uppskattas väl av alla åldrar ,
-stora som små !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 äggulor ,
1 dl socker ,
1 tsk äkta vaniljsocker ,
2 dl mjölk ,
2 dl vispgrädde ,
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA äggulor och strösocker till en vit smet,
gärna med el-visp .
Tillsätt vaniljsockret och rör om .
Häll i mjölk och grädde och vispa bara så att
allt blandas .
HÄLL smeten i glassmaskinen med frysblocket
isatt och maskinen redan igång .
Kör tills massan frusit .
SERVERA genast eller förvara i frysen .
Fryser Du glassen i en form i frysen så lägg
frysfolie över och rör om i glassen en gång
efter ca 2 timmar .
LYCKA TILL !
mmm....
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)