fredag 8 juni 2018

GREMOLATASILL 6 PERS.




                HEJSAN !

Den  här  sillen  måste  Ni  smaka !
Snabb  och  enkel  sill ,  toppad  med
den  Italienska  blandningen
GREMOLATA :
Citron ,  Vitlök ,  parmesanost  och
persilja  i  en  finhackad  blandning .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
500 g  MATJESSILLFILEER ,
GREMOLATA :
2  citroner,  skalet
1  dl  slätbladig  persilja ,
finhackad
1  dl  parmesanost ,  riven
3  vitlöksklyftor ,
GARNERING :
Citronskivor , eller  citronrasp ,
persilja

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
LÅT  sillen  rinna  av   och  skär den
i  snedställda  bitar .
Riv  citronerna  men  undvik  det  vita .
Finhacka  gräslöken .
Blanda  citronskal, persilja, ost  och  vit-
lök .
LÄGG  sillen  på  ett  fat  och  strö  över
GREMOLATAN .

GARNERA  med  persilja  och  citron.

LYCKA  TILL !
TREVLIG  SOMMAR !



GRATINERAD KASSLER , 4 PORT..



               
                       HEJSAN !

Jag  gillar  det  här ,-  vad  tycker  Ni ?

HÄR  ÄR  RECEPTET :
500  g  Kassler ,
2  bollar  Mozzarellaost ,
3  dl  Matlagningsgrädde ,
1/2  dl  AJVAR  RELISH ,(Paprika-röra ) ...mmm,
1  msk  Majsstärkelse ,
lättkokta  Grönsaker,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKÄR  500  g  kassler  och  2  bollar  mozzarellaost
i  skivor .
Varva  skivorna  i  en  smord  ugnssäker  form .
Blanda  3  dl  matlagningsgrädde  och 1/2  dl
AJVAR RELISH   med  1  msk  majsstärkelse .
Häll  såsen  över  gratinera  mitt  i  ugnen i  225  Grader.

SERVERA  med  lättkokta  Grönsaker .

Hoppas  att  det  smakar !

TREVLIG  SOMMAR !


HALLON och BLÅBÄRS SMOOTHIE med HAVREGRYN, 4 -6 PORT.




                          HEJSAN !

Det  här  var  gott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
250  g  hallon  och  blåbär ,
1  banan ,
1  liter  naturell  yoghurt ,
1  dl  havregryn ,
2  dl  äppeljuice,  drickfärdig
2  msk  flytande  honung ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
TINA  bären  om  de  är  frysta .
Spara  några  av  bären  till  garnering .
Skala  och  skiva  bananen .
MIXA  alla  ingredienser  i  en  mixer
eller  med  stavmixer .
HÄLL  upp  i  glas  och  garnera  med
resten  av  bären .

Hoppas  att  det  smakar !

TREVLIG  SOMMAR !

torsdag 7 juni 2018

ELISABETHS ANANASPAJ .



                         HEJSAN !

Förr  om  åren,  då  vi  hade  våra  symöten ,
blev  den  här  pajen  till .
Varsågoda  att  smaka !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  dl  mjöl ,
1,5  hg  smält  smör ,
1  tsk  bakpulver ,
1  dl  socker ,

FYLLNING :
1  burk  krossad  ananas(400 g)
1  burk  CREME Fraiche ,
1  tsk  vaniljsocker ,
1/2  dl  socker ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  allt : mjöl, smält  smör,  bakpulver  och  socker.
Tryck  ut  i  en  form .
BLANDA  sedan  fyllningen  och  häll  i  formen ,

GRÄDDA  i  200  grader  i  30  minuter.

Så  himla go' !

LYCKA  TILL !

LAXBAKELSE med KRÄFTSTJÄRTAR och FETAOST , 2 PERS.




                        HEJSAN !

Det  går  att  servera  Lax- knytena  utan  att  baka
dem  i  ugnen  först .
Ack  så  goda !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
8  skivor  kallrökt  Lax ,  ca  200 g
(räcker  till  4  knyten )

FYLLNING :
1/2  rödlök ,
1  msk  färsk  gräslök,
1/2  dl  färsk  dill ,
1  dl  kräftstjärtar ,  100  g
1/2  paket  fetaost  , 75  g
100  g  färskost ,
salt  och  peppar ,

SERVERING :
kokt  potatis ,
gröna  ärter ,
ärtskott , ...mmm,
citron ,

DESSUTOM  BEHÖVS :
Tandpetare .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  250  grader .
SKALA  och  finhacka  rödlöken,  gräslöken,
och  dillen .
Lägg  i  en  bunke .
Grovhacka  kräftstjärtarna,  smula  fetaosten
och  rör  ner  i  bunken .Tillsätt  färskosten
och  rör  ihop .
LÄGG  ihop  2  skivor  Lax  med  den  långa
sidan  mot  varandra  så  att  de  överlappar  lite.
Lägg  en  klick  fyllning  i  mitten  och  vik  upp
kanterna  så  att  det  bildar  en  Ros .
Fäst  med  tandpetare .
Gör  likadant  med  övriga  Laxskivor .
LÄGG  knytena  på  en  bakpappersklädd  plåt
och  grädda  i  mitten  av  ugnen  i  5 - 7 minuter.
Kanterna  på  Laxen  ska  få  en  ljusbrun  färg .

SERVERA  knytena  direkt   ihop  med  potatis,
ärter,  ärtskott  och  en  citronskiva .

SMAKLIG  MÅLTID !

LYCKA  TILL !


RÖKT MAKRILL med KRÄMIG POTATISSALLAD , 4 PORT.




                          HEJSAN !

Här  använder  jag  SMETANA ,
det  är  en  naturell  krämig  syrad  grädde
som  används  på  samma  sätt  som
CREME Fraiche  eller  matyoghurt .
Så  gott  och  fräscht .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
4  stycken ,  rökt  makrill
eller  annan  rökt  fisk ,
ca  150  g /person .

POTATISSALLAD :
600 - 800 g  färskpotatis ,
1  äpple ,
20  g  dill ,
20  g  gräslök ,
2  burkar  SMETANA , a' 2  dl
salt  och  peppar ,
2 - 3  msk  söt  grovkornig  senap ,

GARNERING :
1/2  dl  finhackad  rödlök,
hackad  gräslök  och  dill ,
limeklyftor .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

KOKA  potatisen  mjuk .
Tvätta  och  tärna  äpplet  men  behåll
skalet  på .
Hacka  örterna  och  lägg  undan  lite
till  garnering .
RÖR  ihop  Smetana  med  örthacket
och  det  tärnade  äpplet .
Smaka  av  med  salt  och  peppar och lite
söt  grovkornig  senap .
HÄLL  av  potatisen  och  dela  dem  som
är  stora .
Blanda  ihop  dem  ljumma  med  Smetana-
krämen .

SERVERA  potatissalladen  till  den  rökta
fisken .
GARNERA  gärna  med  hackad  rödlök ,
hackade  örter  och  limeklyfta .

LYCKA  TILL !



onsdag 6 juni 2018

LAX och PEPPARROTS-SNURROR , 4 - 6 PORT.




                          HEJSAN !

Samma  morgon  eller  dagen  innan -
välj  själv  när  det  passar  att  göra
den  här  läckra  laxrullen .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
50  g  smör ,
1 1/2  dl  vatten ,
1  dl  mjölk ,
1 1/ 2  dl  kärnvetemjöl ,
4  ägg ,

FYLLNING :
300  g  lax ,
kallrökt  eller  gravad ,
6  salladslökar ,
1  dl  vispgrädde ,
2  dl  CREME  Fraiche ,
3  msk  riven  pepparrot ,
3  msk  finhackad  dill ,

GARNERING :
kryddgrönt ,
UGN :  200  GRADER.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMÄLT  smöret  i  en  kastrull .
Vispa  ner  vatten  och  mjölk .
Koka  upp  och  dra  kastrullen
från  värmen .
Tillsätt  mjöl  och  vispa  kraftigt .
Tillsätt  äggen,  rör  kraftigt  mellan  varje .
BRED  ut  smeten  i  en  långpanna,  30x40 cm,
klädd  med  bakplåtspapper .
Grädda  i  nedre  delen  av  ugnen  15 - 20  min .
Låt  svalna .

FYLLNING :
STRIMLA  lax  och  salladslök .
Vispa  grädden  och  blanda  med  CREME Fraiche.
Rör  ner  lax,  salladslök,  pepparrot  och  dill .
BRED  fyllningen  på  pann-kak-s-bottnen .
Rulla  ihop  och  svep  in  rullen  i  plastfolie .
Låt  vila  kallt  en  stund  så  blir  det  lättare
att  skära  upp .

GARNERA  inför  serveringen .

LYCKA  TILL !