torsdag 14 juni 2018

SNABB GRAVLAXSÅS ...4 PORT .




                         HEJSAN !

Krämig  favorit  som  passar  både
lax  och  krabba .
mmm... !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

Blanda  i  en  skål  2dl  CREME FRAICHE,
med  2  msk  söt  SENAP .
Tillsätt  2  tsk  VITVINSVINÄGER  och
2  tsk  STRÖSOCKER .
Skölj  och  finhacka  1  knippe  DILL .
Vänd  ner  dillen,  salta  och  peppra .

TREVLIG  SOMMAR ,

LYCKA  TILL !

KAVIAR-MACKA ...1 PORT .



               HEJSAN !

Detta  är  för  mig  den  perfekta
lunchen  en  solig  sommardag !
När  Du  har  potatis  över....

HÄR  ÄR  RECEPTET :

SMÖRA   1 grov  rågbrödsskiva .
LÄGG  på  2  sköljda  salladsblad
och  2  kokta  färskpotatisar .
BLANDA  i  en  skål  1  msk  fint
tärnad  gurka,  2  msk  gräddfil
och  1/2  msk  kaviar .(valfri)
KLICKA   ut  röran  på  smörgåsen
och  toppa  med  fintärnad  rödlök .

TREVLIG  SOMMAR ,

LYCKA  TILL !



TIMJANSTEKT FÄRSKPOTATIS 4 PORT .




                    HEJSAN !

Det  här  är  så  himla  gott ,
å,  Du  ta  inte  bort  skalet  på  potatisen ,
det  blir  knaprigt  av  oljan .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  kg  färskpotatis ,
1/2  dl  olivolja ,
1  msk  FLINGSALT ,
2  krm  grovmalen  svartpeppar ,
1  tsk  torkad  timjan ,
1/2  kruka  färsk  timjan .
UGN :  225  GRADER .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
TVÄTTA  potatisen  men  låt  skalet  vara  kvar .
BLANDA  de  hela  potatisarna  med  olja   och
lägg  dem  i  en  långpanna  eller  på  ett  ugnsfast
fat .
Strö  över  salt,  peppar   och  torkad  timjan .
Hit  kan  Du  förbereda !

STEK  potatisarna  mjuka  mitt  i  ugnen  ca  20  min
tills  de  fått  fin  färg.
STRÖ  över  färsk  timjan .
SERVERA  !

TREVLIG  SOMMAR ,

LYCKA  TILL !

MARÄNGSVISS-TÅRTA...CA 10 BITAR .




              HEJSAN !

Det  här  är  en  riktigt  härlig  sommartårta
med  maränger,  chokladsås  och  jordgubbar .
Du  kan  också....
Använda  glutenfria  maränger  och  choklad-
sås så  är  tårtan  helt glutenfri !
kula  vaniljglass  till .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2  dl  vispgrädde ,
1  dl  CREME Fraiche ,
1  äggula ,
2  tsk  vaniljsocker ,
1  liter  jordgubbar ,
1/2  dl  chokladsås ,
20  små  maränger ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
VISPA  grädden .
Rör  ihop  CREME Fraiche,  äggula  och  vaniljsocker,
vänd  ner  i  den  vispade  grädden .
SKIVA  jordgubbarna .
Varva  krämen  med  jordgubbar,  chokladsås  och  lätt
krossade  maränger  i  en  form  med  diametern  24  cm ,
gärna  med  löstagbar  botten .
Avsluta  med  kräm  och  chokladsås .
Ringla  såsen  i  cirklar  överst,  dra  sedan  med  en  sticka
utifrån  och  in  mot  mitten .
STÄLL  in  formen  i  FRYSEN  minst  4  timmar .

TA  UT  TÅRTAN  FRÅN  FRYSEN  15  MINUTER
FÖRE  SERVERING .

TOPPA  med  färska  jordgubbar .

TREVLIG  SOMMAR ,

LYCKA  TILL !


onsdag 13 juni 2018

CHOKLADCOOKIES MED CHILI ....30 ST .





                   HEJSAN !

Detta  är  en  knaprig  kaka  med  sting
av  chilipeppar . mmm...

 HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  dl  farinsocker ,
1  tsk  vaniljsocker ,
2  tsk  bakpulver ,
1/2  dl  kakao ,
3  dl  vetemjöl ,
1/2  röd  chilifrukt ,
200  g  smör/margarin,
kylskåpskallt

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SÄTT  UGNEN  PÅ  175  GRADER .
Blanda  alla  torra  ingredienser.
Kärna  ur  och  finhacka  chilin .
Tärna  smöret  och  nyp  ihop  det
med  övriga  ingredienser  till  en
jämn  och  fast  kakdeg .
DELA  degen  i  30  bitar  och  rulla
till  runda  bollar .
Lägg  dem  på  två  plåtar  klädda
med  bakplåtspapper .
Tryck  till  bollarna  lätt  med  tummen
till  runda  platta  kakor .
GRÄDDA  mitt  i  ugnen  12 - 15  min.
Låt  svalna  på  plåten .

Himla Goa !

TREVLIG  SOMMAR !
LYCKA  TILL !




tisdag 12 juni 2018

KALLJÄSTA HAVRE- OCH HONUNGSRUTOR ,...20 - 25 RUTOR .




                      HEJSAN !

NYBAKAT  TILL  FRUKOST !
Sätt  degen  på  kvällen  och  grädda  på
morgonen .
Kontrollera  att  Din  plåt  går  in  i  kylen,
om  inte  använd  mindre  formar  eller  jäs
på  annan  kall  plats .

HÄR  ÄR  RECEPTET :

50  g  jäst ,
6  dl  kall  mjölk ,
3  dl  havregryn ,
50  g  smält  smör/margarin ,
2  msk  flytande  honung ,
2  tsk  salt ,
2  dl  grahamsmjöl ,  120 g
11 - 12  dl  vetemjöl ,  660-720 g

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SMULA  jästen  i  en  degbunke .
Tillsätt  mjölk  och  rör  tills  jästen
löst  sig .
Tillsätt  havregryn  och  låt  blandningen
svälla  i  5  minuter .
TILLSÄTT  smält  smör,  honung,  salt,
grahamsmjöl  och  vetemjöl  lite  i  taget .
Arbeta  till  en  smidig  deg,  gärna  i  en
maskin .
Låt  jäsa  övertäckt  i  ca  30  minuter .
HÄLL  upp  degen  i  en  bakplåtspappers-
klädd  långpanna,  ca  30x40 cm .
Tryck  ut  degen  över  hela  plåten .
Skär  i  rutor  med  en  vass  kniv, ca 5x4 cm.
Pudra  över  vetemjöl,  gärna  med  en  sil .
Täck  med  plastfolie  och  ställ  i  kylen  att
jäsa  12  timmar  eller  över  natten .
TA  ut  plåten  i  rumstemperatur  20  min
före  gräddning .
SÄTT  under  tiden  ugnen  på  225  Grader .
GRÄDDA  strax  under  ugnens  mitt  i
20 - 25  minuter   tills  bröden  fått  fin  färg.
Prova  gärna  med  sticka .
TA  ut  och  låt  svalna  under  bakduk .

TREVLIG  SOMMAR ,

LYCKA  TILL !


måndag 11 juni 2018

CHOWCHOW från 50-talet ..4 PORT .



       
                            HEJSAN !

CHOWCHOW  var  på  50- talet ,  före  kinakrogarnas  tid,
en  rätt  som  uppfattades  som  exotiskt  kryddad .
Idag  kan  nog  maträtten  mer  jämföras  med  mustig
svensk  husmanskost .
Har  Ni  lust  att  smaka ?

HÄR  ÄR  RECEPTET :
4  gula  lökar ,
2  msk  smör ,
1  tsk  paprikapulver ,
1  tsk  curry ,
400  g  magert  bogfläsk ,
eller  färsk  skinka
2  msk  vetemjöl , + 1  tsk  salt
2 1/2  dl  matlagningsgrädde ,
1  dl  vatten ,
tomatketchup ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SKÄR  lökarna  i  skivor .
Fräs  dem  i  smöret  i  en  gryta  eller
traktörpanna .
Strö  över  paprika  och  curry,
kryddglada  kan  utöka  mängden  efter
eget  tycke .

STRIMLA  köttet  och  vänd  strimlorna
i  saltblandat  mjöl .
Lägg  ner  dem  bland  löken .
Häll  över  grädde  och  vatten .
Rör  om .
Koka  upp  och  låt  rätten  koka  sakta  i
15 - 20  minuter  under  lock  tills  köttet
känns  mört .
Smaka  av  med  ketchup.
SERVERA  ris  eller  potatis .

TREVLIG  SOMMAR  ,

LYCKA  TILL !