torsdag 21 juni 2018
FARMOR ANNAS CHOKLADKAKOR ,.....90 ST.
HEJSAN !
mmm...ruskigt goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör eller margarin ,
1 dl socker ,
3 msk kakao ,
3 1/4 dl kärnvetemjöl ,
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA samman smör, socker, kakao
och kärnvetemjöl .
Låt vila i kylen en stund .
Kavla sedan ut tunt och ta ut kakor med
mått , runda vågiga .
(ta den mängd deg Du behöver av degen, lägg resten i frysen till nästa gång)
PENSLING och GARNERING :
1 uppvispat ägg ,
1/2 dl hackad mandel ,
1/2 dl pärlsocker ,
Blanda pärlsocker och mandel ,
pensla kakorna med äggvita .
Strö på blandningen.
TREVLIG SOMMAR ,
LYCKA TILL !
SYLTKAKOR MED DOFT AV CITRON ,....30 ST.
HEJSAN !
Säg " syltkaka " och de flesta får något
drömskt i blicken !
En riktig favorit !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör /margarin ,
3 1/2 dl kärnvetemjöl ,
1 dl potatismjöl ,
3/4 dl strösocker ,
1 tsk vaniljsocker ,
rivet skal av 1 citron ,
1 äggvita ,
50 g flagad mandel ,
DEKORATION :
ca 1/2 dl sylt ,
UGN 175 grader .
SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA ihop smör, mjöl-sorter , socker- sorter
och citronskal .
Använd gärna matberedaren .
Kör i så fall bara precis samman till en deg .
FORMA degen till rullar, ca 5 cm i diameter .
Pensla dem med äggvita som vispats lätt med
en gaffel .
Rulla hela rullarna i mandelspån .
Låt rullarna vila svalt i ca 1 timme.
SKÄR i ca 1 cm tjocka skivor .
Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper .
DEKORATION :
GÖR en liten fördjupning med fingret i varje
kaka .
Lägg i lite sylt .
GRÄDDA mitt i ugnen ca 15 minuter .
TREVLIG SOMMAR ,
LYCKA TILL !
onsdag 20 juni 2018
KARDEMUMSIGA RUTOR ,...40 ST.
HEJSAN !
Känner Du någon som är svag för kardemumma ?
Fyll en fin burk med rutor och överraska !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör eller margarin ,
1/2 dl strösocker ,
2 tsk malen kardemumma ,
3 1/2 - 4 dl kärnvetemjöl ,
GLASYR :
2 dl florsocker ,
1 - 2 msk vatten ,
UGN 200 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker vitt och poröst .
Tillsätt kardemumma och mjöl ,
rör till en jämn smet .
Klä en långpanna 26 x 35 cm, med bak-
plåtspapper .
Bred ut smeten i långpannan .
GRÄDDA mitt i ugnen ca 12 minuter .
Skär den varma kakan i rutor .
Låt svalna .
GLASYR :
RÖR ut vattnet droppvis i florsockret
till en trögflytande glasyr.
Ringla den över kakorna .
TREVLIG SOMMAR ,
LYCKA TILL !
MIDSOMMAR , - APELSINDOFTANDE KARRE'SPETT,...4 PERS.
HEJSAN !
Alla gillar ju inte SILL å GRÄDDFIL,
Det här var gott !
Prova Ni också !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg FLÄSKKARRE'
rosmarin och apelsinskivor ,
MARINAD :
1 tsk fransk senap ,
2 msk olivolja ,
1 msk flytande honung ,
1 apelsin skal + saft ,
1 1/2 msk finhackad rosmarin ,
1/2 tsk salt ,
1 krm svartpeppar ,
TIPS !
LÄGG köttet i marinaden redan på morgonen
och låt stå i kylen fram till kvällen ./
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA samtliga ingredienser till marinaden .
Dela köttet i bitar eller i stavar .
BLANDA marinad och kött i en bunke eller
plastpåse och gnid in marinaden i köttet .
Låt marinera 30 minuter- minimum .
Ta upp köttet och låt rinna av ;
torka av köttet något om det behövs .
GRILLA över fin glödbädd, 3-4 minuter på
varje sida .
GARNERA med färsk rosmarin och apelsinskivor
vid serveringen .
TREVLIG SOMMAR ,
LYCKA TILL !
ROSTAD HAVREGRYNSGRÖT ,....4 PORT .
HEJSAN !
Variera Din gröt med att rosta havregrynen .
Då får gröten en helt annan smak, lite nötaktig,
mycket godare tycker jag , - vad tycker Ni ?
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl fiberhavregryn ,
4 dl vatten ,
2 krm salt ,
4 msk granatäpple -kärnor ,
6 dl mjölkdryck ,
SÅ HÄR GÖR DU :
ROSTA havregrynen i en torr varm
stekpanna tills de får lite färg .
Häll över i en kastrull och tillsätt
vatten och salt .
Låt gröten koka 3 - 4 minuter .
STRÖ över granatäpplekärnor och servera
med mjölk .
TREVLIG SOMMAR ,
LYCKA TILL !
tisdag 19 juni 2018
FRYST CHOKLAD- & HASSELNÖTSCHEESECAKE , ....10 - 12 BITAR .
HEJSAN !
Med så få ingredienser som ; Cornflakes, Hasselnötskräm ,
Choklad, Grädde och Färskost, blandas till något så
underbart och mäktigt gott som denna DRÖMMIGA cheesecake .
HÄR ÄR RECEPTET :
Krossa 100 g Cornflakes .
Blanda med 150 g Hasselnötskräm.
Tryck ut i botten av en form med löstagbar
kant ca 24 cm i diameter .
Vispa 400 g Färskost av Philadelphia typ fluffig .
Vispa ner 200 g Hasselnötskräm och
100 g smält mörk Choklad (70 %).
Vispa 3 dl Vispgrädde och vänd ner .
Bred smeten till ett jämt lager över bottnen .
Strö över 1/2 - 1 dl hackade Hasselnötter .
STÄLL in i frysen minst 4 timmar .
Ta fram minst 20 minuter före servering .
TREVLIG SOMMAR ,
LYCKA TILL !
SPENATBRÖD MED SOLROSKÄRNOR ,...24 PORTIONSBRÖD .
HEJSAN !
Det här bakas bäst i vanliga bull-formar ,
som är lite fetare än muffinsformar .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
5 dl vatten , 37 grader
3 tsk salt ,
2 msk strösocker ,
2 dl hackad , förvälld spenat (fryst)
ca 190 g
1/2 dl rapsolja ,
2 dl solroskärnor ,+ 2 msk till garnering,
14 dl kärnvetemjöl + 1/2 dl till utbakning,
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i en bunke .
Tillsätt vatten, salt, socker, spenat, olja,
solroskärnor och lite mjöl i taget .
Arbeta degen smidig .
Täck med bakduk och låt jäsa 30 min.
DELA degen i två bitar .
Dela varje bit i 12 och rulla till runda
bullar .
Lägg i bull-formar på plåt och jäs
ytterligare 30 minuter .
SÄTT ugnen på 225 grader .
PENSLA bullarna med vatten och strö
på solroskärnor .
Grädda mitt i ugnen 12 - 15 minuter .
Låt svalna på galler . -jag gillar dom)
TREVLIG SOMMAR ,
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)