torsdag 21 juni 2018

FARMOR ANNAS CHOKLADKAKOR ,.....90 ST.





                                 HEJSAN !

mmm...ruskigt  goda !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

100  g  smör eller  margarin ,
1  dl  socker ,
3  msk  kakao ,
3 1/4  dl  kärnvetemjöl ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

BLANDA  samman  smör,  socker,  kakao
och  kärnvetemjöl .
Låt  vila  i  kylen  en  stund .
Kavla  sedan  ut  tunt  och  ta  ut  kakor  med
mått ,  runda  vågiga .
(ta den mängd  deg  Du behöver  av  degen,  lägg resten i frysen till nästa gång)

PENSLING  och  GARNERING :
1  uppvispat  ägg ,
1/2  dl  hackad  mandel ,
1/2  dl  pärlsocker ,
Blanda  pärlsocker och mandel ,
pensla kakorna med äggvita .
Strö  på  blandningen.

TREVLIG  SOMMAR ,

LYCKA  TILL !

SYLTKAKOR MED DOFT AV CITRON ,....30 ST.




                               HEJSAN !

Säg  " syltkaka "  och  de  flesta  får  något
drömskt  i  blicken !
En  riktig  favorit  !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
200  g  smör /margarin ,
3 1/2  dl  kärnvetemjöl ,
1  dl  potatismjöl ,
3/4  dl  strösocker ,
1  tsk  vaniljsocker ,
rivet  skal  av  1  citron ,
1  äggvita ,
50  g  flagad  mandel ,

DEKORATION :
ca  1/2  dl  sylt ,
UGN  175  grader .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
HACKA  ihop  smör,  mjöl-sorter ,  socker- sorter
och  citronskal .
Använd  gärna  matberedaren .
Kör  i  så  fall  bara  precis  samman  till  en  deg .
FORMA  degen  till  rullar,  ca  5  cm  i  diameter .
Pensla  dem  med  äggvita  som  vispats  lätt  med
en  gaffel .
Rulla  hela  rullarna  i  mandelspån .
Låt  rullarna  vila  svalt  i  ca  1  timme.
SKÄR  i  ca  1  cm  tjocka  skivor .
Lägg  kakorna  på  plåtar  med  bakplåtspapper .

DEKORATION :
GÖR  en  liten  fördjupning  med  fingret  i  varje
kaka .
Lägg  i  lite  sylt  .
GRÄDDA  mitt  i  ugnen  ca  15  minuter .

TREVLIG  SOMMAR ,

LYCKA  TILL !

onsdag 20 juni 2018

KARDEMUMSIGA RUTOR ,...40 ST.




                 
                         HEJSAN !

Känner  Du  någon  som  är  svag  för  kardemumma ?
Fyll  en  fin  burk  med  rutor  och  överraska !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

150  g  smör  eller  margarin ,
1/2  dl  strösocker ,
2  tsk  malen  kardemumma ,
3 1/2 - 4  dl  kärnvetemjöl ,

GLASYR :
2  dl  florsocker ,
1 - 2  msk  vatten ,
UGN 200  GRADER .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RÖR  smör  och  socker  vitt  och  poröst .
Tillsätt  kardemumma  och  mjöl ,
rör  till  en  jämn  smet .
Klä  en  långpanna  26 x 35  cm,  med  bak-
plåtspapper .
Bred  ut  smeten  i  långpannan .
GRÄDDA  mitt  i  ugnen  ca  12  minuter .
Skär  den  varma  kakan  i  rutor .
Låt  svalna .

GLASYR :
RÖR  ut  vattnet  droppvis  i  florsockret  
till  en  trögflytande  glasyr.
Ringla  den  över  kakorna .

TREVLIG  SOMMAR ,

LYCKA  TILL !

MIDSOMMAR , - APELSINDOFTANDE KARRE'SPETT,...4 PERS.




                                HEJSAN !

Alla  gillar  ju  inte  SILL  å  GRÄDDFIL,
Det  här  var  gott !
Prova  Ni  också !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  kg  FLÄSKKARRE'
rosmarin  och  apelsinskivor ,

MARINAD :
1  tsk  fransk  senap ,
2  msk  olivolja ,
1  msk  flytande  honung ,
1  apelsin  skal + saft ,
1 1/2  msk  finhackad  rosmarin ,
1/2  tsk  salt ,
1  krm  svartpeppar ,
TIPS !
           LÄGG  köttet  i  marinaden  redan  på  morgonen
           och  låt  stå  i  kylen  fram  till  kvällen ./

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  samtliga  ingredienser  till  marinaden .
Dela  köttet  i  bitar  eller  i  stavar .
BLANDA  marinad  och  kött  i  en  bunke  eller
plastpåse  och  gnid in  marinaden   i  köttet .
Låt  marinera  30  minuter-   minimum .
Ta  upp  köttet  och  låt  rinna  av ;
torka  av  köttet  något  om  det  behövs .
GRILLA  över  fin  glödbädd,  3-4  minuter  på
varje  sida .
GARNERA  med  färsk  rosmarin  och  apelsinskivor
vid  serveringen .

TREVLIG  SOMMAR ,

LYCKA  TILL !

ROSTAD HAVREGRYNSGRÖT ,....4 PORT .





                           HEJSAN !

Variera  Din  gröt  med  att  rosta  havregrynen .
Då  får  gröten  en  helt  annan  smak,  lite  nötaktig, 
mycket  godare  tycker  jag , - vad  tycker  Ni ?

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2  dl  fiberhavregryn ,
4  dl  vatten ,
2  krm  salt ,
4  msk  granatäpple -kärnor ,
6  dl  mjölkdryck ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
ROSTA  havregrynen  i  en  torr  varm
stekpanna  tills  de  får  lite  färg .
Häll  över  i  en  kastrull  och  tillsätt
vatten  och  salt .
Låt  gröten  koka  3 - 4  minuter .
STRÖ  över  granatäpplekärnor   och  servera
med  mjölk .

TREVLIG  SOMMAR ,

LYCKA  TILL !

tisdag 19 juni 2018

FRYST CHOKLAD- & HASSELNÖTSCHEESECAKE , ....10 - 12 BITAR .




                              HEJSAN !


Med  så  få  ingredienser  som ;  Cornflakes,  Hasselnötskräm ,
Choklad,  Grädde  och  Färskost,  blandas  till  något  så
underbart  och  mäktigt  gott  som  denna  DRÖMMIGA  cheesecake .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
Krossa   100  g  Cornflakes .
Blanda  med  150  g  Hasselnötskräm.
Tryck  ut  i  botten  av  en  form  med  löstagbar
kant  ca  24  cm  i  diameter .
Vispa  400  g  Färskost  av  Philadelphia  typ  fluffig .
Vispa  ner  200  g  Hasselnötskräm   och 
100  g  smält  mörk  Choklad (70 %).
Vispa  3  dl  Vispgrädde  och  vänd  ner .
Bred  smeten  till  ett  jämt  lager  över  bottnen .
Strö  över  1/2 - 1  dl  hackade  Hasselnötter .

STÄLL  in  i  frysen  minst  4  timmar  .
Ta  fram  minst  20  minuter  före  servering .

TREVLIG  SOMMAR ,

LYCKA  TILL !


SPENATBRÖD MED SOLROSKÄRNOR ,...24 PORTIONSBRÖD .




                            HEJSAN !

Det  här  bakas  bäst  i  vanliga  bull-formar ,
som  är  lite  fetare  än  muffinsformar .

HÄR ÄR  RECEPTET :

50  g  jäst ,
5  dl  vatten , 37 grader
3  tsk  salt ,
2  msk  strösocker ,
2  dl  hackad ,  förvälld  spenat (fryst)
ca  190  g
1/2  dl  rapsolja ,
2  dl  solroskärnor ,+ 2  msk  till  garnering,
14  dl  kärnvetemjöl + 1/2 dl  till  utbakning,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMULA  ner  jästen  i  en  bunke .
Tillsätt  vatten,  salt,  socker,  spenat,  olja,
solroskärnor  och  lite  mjöl  i  taget .
Arbeta  degen  smidig .
Täck  med  bakduk  och  låt  jäsa  30  min.
DELA  degen  i  två  bitar .
Dela  varje  bit  i  12  och  rulla  till  runda
bullar .
Lägg  i  bull-formar  på  plåt  och  jäs
ytterligare  30  minuter .
SÄTT  ugnen  på  225  grader .
PENSLA  bullarna  med  vatten  och  strö
på  solroskärnor .
Grädda  mitt  i  ugnen  12 - 15  minuter .
Låt  svalna  på  galler .  -jag  gillar  dom)

TREVLIG  SOMMAR ,

LYCKA  TILL !