måndag 25 juni 2018

MARÄNG-TÅRTA MED DAJMGRÄDDE , 8 PERS .




                           HEJSAN !

Man  tror  nästan  inte  att  det  är  sant ,
att  en  tårta  som  är  så  lätt  att  göra
smakar  så  underbart  gott !
Jag  låter  gärna  tårtan  stå  ett  tag  sedan
den  är  färdig ,  för  att  marängen  ska  bli
mjuk-seg,  istället  för  spröd .
Det  blir  ännu  godare !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2  marängbottnar ,( går  bra  med  färdigköpta )
2  dl  vispgrädde ,
1  dubbel DAJM ,

GARNERING :
Frukt  eller  flisad  blockchoklad .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
VISPA  grädden .
Bryt  DAJMEN  i  småbitar  och  hacka  dem
till  smulor  med  en  kniv .
BLANDA  ner  DAJM-Smulorna  i  grädden .
Lägg  en  marängbotten  på  ett  fat ,  bred
knappt  hälften  av  grädden  över .
LÄGG  på  den  andra  marängbottnen   och
täck  med  resten  av  DAJM-grädden .
Garnera  med  flisad  blockchoklad  eller
frukt,  t ex  skivor  av  kiwi .

LYCKA  TILL !

TREVLIG  SOMMAR !

söndag 24 juni 2018

MANDELTÅRTA MED LIME , 20 BITAR.



                         HEJSAN !

Kaka  smaksatt  med  lime  är  friskt  och  gott .
Det  går  också  bra  att  använda  citron
istället  för  lime .SÅ  HÄR  GÖR  DU :

HÄR  ÄR  RECEPTET :

50  g  mandel ,
4  dl  kärnvetemjöl ,
3  dl  socker ,
1 1/2  tsk  bakpulver ,
2  tsk  vaniljsocker ,
175  g  smör ,
1 1/2  dl  mjölk ,
1  lime  och  rivet  skal ,
2  ägg ,

GLASYR :
3  dl  florsocker ,
ca  1/2  dl  lime-saft ,
1  apelsin,  strimlat  skal ,
1  lime ,  strimlat  skal ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SÄTT  ugnen  på  200  grader .
Mal  mandeln  och  blanda  mjöl,  socker,
bakpulver  och  vaniljsocker  i  en  bunke .
Smält  smöret  och  tillsätt  mjölk,  lime-saft,
limeskal  och  ägg .
Rör  försiktigt  ner  i  bunken  och  blanda
till  en  jämn  smet .
BRED  ut  smeten  i  en  långpanna  25x30  cm,
med  bakplåtspapper .
Grädda  nederst  i  ugnen  ca  20  minuter .
Låt  tårtan  svalna .
RÖR  ihop  florsocker  och  lime-saft   till  en
glasyr   och  bred  över  kakan .
Skär  i  bitar  och  garnera  med  strimlade  lime-
och  apelsinskal-strimlor .

JÄTTEGOD ,

TREVLIG  SOMMAR !






ROSA MELONSORBET TILL FLERA .




                             HEJSAN !

En  härligt  god  och  svalkande  dessert,
som  är  lätt  att  göra,  men  kräver  några
timmar  i  frysen .

HÄR  ÄR  RECEPTET :

2 1/2  dl  vatten ,
100  g  socker ,
1  kg  vattenmelon ,
1  äggvita ,
1  msk  socker ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  en  lag  av  vatten  och  socker ,
låt   det  kallna .
Dela  vattenmelonen ,  ta  bort  kärnorna
och  skär  bort  skalet .
SKÄR  fruktköttet  i  små  bitar  och  fin-
fördela  det  i  en  mixer .
Häll  den  kalla  sockerlagen  över ,  blanda
väl  och  frys  melonmassan  till  gröt-tjock
konsistens .
VISPA  äggvitan  till  hårt  skum  och  blanda
den  med  sockret ,  ställ  i  frysen  ytterligare
3-4  timmar .
SERVERA  portionsvis  i  vackra  glas ,
Dekorera  med  en  klase  fräscha  vinbär  och
ett  par  späda  blad .

LYCKA  TILL !

TREVLIG  SOMMAR !

RÄKGRYTA MED RIS OCH MAJS , 4 PORT .




                          HEJSAN !

Detta  är en  omvandlingsrätt  som  kan  serveras  nylagad
och  varm  eller  göras  i  förväg  och  serveras
kall  som  en  sallad .
mmm...himla  go' !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

2  dl  långkornigt  ris ,
4  dl  fisk - eller  grönsaksbuljong
av  tärning ,
1  röd  eller  grön  paprika ,
1  burk  majskorn , ca  400  g
ca  3/4  kg  räkor  med  skal
(ca 300 g skalade)
1/2  dl  hackad  dill ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  riset  i  buljongen  på  svag  värme
under  lock  20 - 25 minuter .
SKÖLJ,  kärna  ur  och  strimla  paprikan .
Lägg  den  på  riset  i  kastrullen  när  5  min
av  koktiden  återstår .
VÄRM  majsen  i  sitt  spad  i  en  kastrull .
Skala  räkorna .
Lägg  i  en  serveringsskål .
Strö  över  RIKLIGT  med  dill .
Låt  majsen  rinna  av  och  lägg  den  ovanpå ,
därefter  paprika  och  ris .
STRÖ  över  hackad  dill ,
Blanda  INTE  om !
(Det  ser  så  fint  ut  i  en  glasskål,  när  det
ligger  lager  på  lager.)

SERVERA  genast  eller  låt  det  kallna
(då behöver man inte värma majs och paprika)
och  servera  som  en  sallad ,  gärna  med  en 
gräddfilssås,  smaksatt  med  curry  och  dill .

LYCKA  TILL  !

TREVLIG  SOMMAR !




lördag 23 juni 2018

RÄKENTRE' MED KIWIDRESSING ,....4 PERS.




                              HEJSAN !

En  festlig  RÄKCOCKTAIL  som  får  en
spännande  smak  med  hjälp  av  den  friska
och  goda  kiwifrukten .

HÄR  ÄR  RECEPTET :

600  g  räkor  med  skal ,
(250 g skalade)
100  g  färska  champinjoner ,
1  liten  burk  sparris  i  bitar , 225 g
isbergssallad ,
1  kiwifrukt ,
dillkvistar ,

DRESSING :
2  kiwifrukter ,
1  msk  olja  ,
1  msk  vatten ,
2  tsk  citronsaft ,
1  liten  vitlöksklyfta ,
salt å peppar ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SKALA  räkorna .
Skölj  och  skiva  champinjonerna  .
Pressa  gärna  över  några  droppar
citronsaft  så  att  de  inte  mörknar .
Låt  sparrisen  rinna  av .
SKÖLJ  och  strimla  isbergssalladen
och  lägg  i  4  portionsskålar  eller
glas  på  fot .
Varva  de  övriga  ingredienserna  i
skålarna .
SKALA  och  skiva  kiwifrukten .

GARNERA  med  kiwiskivor  och  dill-
kvistar .
SKALA  och  mosa  kiwifrukterna  till
dressingen  .
Blanda  kiwimoset  med  olja,  vatten  och
citronsaft .
Smaksätt  gärna  med  pressad  vitlök  och
med  salt  och  peppar .
SERVERA  dressingen  till  RÄK-SALLADEN .

LYCKA  TILL !

TREVLIG  MIDSOMMAR !


AVOKADO-SALLAD MED OLIVER ,...4 PERS .




                       HEJSAN !

Gillar  Ni  oliver ? - jag  lär  mej  att  gilla  dom !
Men  jag  fick  ett  recept  av  en  god  vän  så....

HÄR  ÄR  RECEPTET :

200  g  isbergssallad  ,
1  avokado ,
4  tomater ,
1/2  gurka ,
10  svarta  oliver ,
4  rädisor ,
pressad  citron ,

DRESSING :
4  tsk  äppelcidervinäger ,
2  tsk  olja ,
2  tsk  vatten ,
2  tsk  fransk  osötad  senap ,
1-2  krm  salt ,
1  krm  peppar .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

BLANDA  alla  ingredienserna  till  dressingen
och  låt  den  stå  kallt  medan  Du  gör  salladen .
GROVSTRIMLA  salladen.
Skala  avokadon  och  skär  i  bitar .
Pressa  citron  över .
SKÄR  tomaterna  i  klyftor,  gurkan  i  stavar  
och  dela  oliver  och  rädisor .

LYCKA  TILL !

TREVLIG  MIDSOMMAR !

MIN, CRABFISHPAJ , 4 PERS .




                         HEJSAN !

Smak  på  denna  lätta  jättegoda  paj .

HÄR  ÄR  RECEPTET :

PAJDEG :
12  msk  kärnvetemjöl ,
8  tsk  smör/margarin ,
4  msk  lättfil ,
FYLLNING :
200  g  CRABFISH ,
100  g  skalade  räkor ,
1  purjolök ,
3  tomater ,
3  små  ägg ,
2  dl  lättmjölk ,
1/2  tsk  salt ,
1  krm  svartpeppar ,
25  g  riven  ost ,
finklippt  dill ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
HACKA  ingredienserna  till  pajdegen .
Tryck  ihop  till  en  deg  och  klä  en
form  med  degen .
Nagga  botten  med  en  gaffel .
Förgrädda  pajskalet  i  200  grader  i  10 min.
Har  Du  mixer  gör  Du  naturligtvis   paj-
degen  i  den .
VISPA  ägg,  mjölk,  salt  och  peppar .
Skär  tomaterna  i  klyftor  och  strimla
purjolöken .
Lägg  tomater,  purjolök,  CRABFISH ,
och   räkor  i  pajskalet  och  häll  ägg -
blandningen  över .
Toppa  med  riven  ost .
GRÄDDA  i  200  grader  20-25  minuter
tills  äggblandningen  stelnat   och  pajen
fått  fin  färg .
Strö  lite  dill  över  och  servera  med  tomatsallad .

HOPPAS  DET  SMAKAR  !

TREVLIG  MIDSOMMAR !