måndag 25 juni 2018
MARÄNG-TÅRTA MED DAJMGRÄDDE , 8 PERS .
HEJSAN !
Man tror nästan inte att det är sant ,
att en tårta som är så lätt att göra
smakar så underbart gott !
Jag låter gärna tårtan stå ett tag sedan
den är färdig , för att marängen ska bli
mjuk-seg, istället för spröd .
Det blir ännu godare !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 marängbottnar ,( går bra med färdigköpta )
2 dl vispgrädde ,
1 dubbel DAJM ,
GARNERING :
Frukt eller flisad blockchoklad .
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA grädden .
Bryt DAJMEN i småbitar och hacka dem
till smulor med en kniv .
BLANDA ner DAJM-Smulorna i grädden .
Lägg en marängbotten på ett fat , bred
knappt hälften av grädden över .
LÄGG på den andra marängbottnen och
täck med resten av DAJM-grädden .
Garnera med flisad blockchoklad eller
frukt, t ex skivor av kiwi .
LYCKA TILL !
TREVLIG SOMMAR !
söndag 24 juni 2018
MANDELTÅRTA MED LIME , 20 BITAR.
HEJSAN !
Kaka smaksatt med lime är friskt och gott .
Det går också bra att använda citron
istället för lime .SÅ HÄR GÖR DU :
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g mandel ,
4 dl kärnvetemjöl ,
3 dl socker ,
1 1/2 tsk bakpulver ,
2 tsk vaniljsocker ,
175 g smör ,
1 1/2 dl mjölk ,
1 lime och rivet skal ,
2 ägg ,
GLASYR :
3 dl florsocker ,
ca 1/2 dl lime-saft ,
1 apelsin, strimlat skal ,
1 lime , strimlat skal ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Mal mandeln och blanda mjöl, socker,
bakpulver och vaniljsocker i en bunke .
Smält smöret och tillsätt mjölk, lime-saft,
limeskal och ägg .
Rör försiktigt ner i bunken och blanda
till en jämn smet .
BRED ut smeten i en långpanna 25x30 cm,
med bakplåtspapper .
Grädda nederst i ugnen ca 20 minuter .
Låt tårtan svalna .
RÖR ihop florsocker och lime-saft till en
glasyr och bred över kakan .
Skär i bitar och garnera med strimlade lime-
och apelsinskal-strimlor .
JÄTTEGOD ,
TREVLIG SOMMAR !
ROSA MELONSORBET TILL FLERA .
HEJSAN !
En härligt god och svalkande dessert,
som är lätt att göra, men kräver några
timmar i frysen .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 1/2 dl vatten ,
100 g socker ,
1 kg vattenmelon ,
1 äggvita ,
1 msk socker ,
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA en lag av vatten och socker ,
låt det kallna .
Dela vattenmelonen , ta bort kärnorna
och skär bort skalet .
SKÄR fruktköttet i små bitar och fin-
fördela det i en mixer .
Häll den kalla sockerlagen över , blanda
väl och frys melonmassan till gröt-tjock
konsistens .
VISPA äggvitan till hårt skum och blanda
den med sockret , ställ i frysen ytterligare
3-4 timmar .
SERVERA portionsvis i vackra glas ,
Dekorera med en klase fräscha vinbär och
ett par späda blad .
LYCKA TILL !
TREVLIG SOMMAR !
RÄKGRYTA MED RIS OCH MAJS , 4 PORT .
HEJSAN !
Detta är en omvandlingsrätt som kan serveras nylagad
och varm eller göras i förväg och serveras
kall som en sallad .
mmm...himla go' !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl långkornigt ris ,
4 dl fisk - eller grönsaksbuljong
av tärning ,
1 röd eller grön paprika ,
1 burk majskorn , ca 400 g
ca 3/4 kg räkor med skal
(ca 300 g skalade)
1/2 dl hackad dill ,
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA riset i buljongen på svag värme
under lock 20 - 25 minuter .
SKÖLJ, kärna ur och strimla paprikan .
Lägg den på riset i kastrullen när 5 min
av koktiden återstår .
VÄRM majsen i sitt spad i en kastrull .
Skala räkorna .
Lägg i en serveringsskål .
Strö över RIKLIGT med dill .
Låt majsen rinna av och lägg den ovanpå ,
därefter paprika och ris .
STRÖ över hackad dill ,
Blanda INTE om !
(Det ser så fint ut i en glasskål, när det
ligger lager på lager.)
SERVERA genast eller låt det kallna
(då behöver man inte värma majs och paprika)
och servera som en sallad , gärna med en
gräddfilssås, smaksatt med curry och dill .
LYCKA TILL !
TREVLIG SOMMAR !
lördag 23 juni 2018
RÄKENTRE' MED KIWIDRESSING ,....4 PERS.
HEJSAN !
En festlig RÄKCOCKTAIL som får en
spännande smak med hjälp av den friska
och goda kiwifrukten .
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g räkor med skal ,
(250 g skalade)
100 g färska champinjoner ,
1 liten burk sparris i bitar , 225 g
isbergssallad ,
1 kiwifrukt ,
dillkvistar ,
DRESSING :
2 kiwifrukter ,
1 msk olja ,
1 msk vatten ,
2 tsk citronsaft ,
1 liten vitlöksklyfta ,
salt å peppar ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA räkorna .
Skölj och skiva champinjonerna .
Pressa gärna över några droppar
citronsaft så att de inte mörknar .
Låt sparrisen rinna av .
SKÖLJ och strimla isbergssalladen
och lägg i 4 portionsskålar eller
glas på fot .
Varva de övriga ingredienserna i
skålarna .
SKALA och skiva kiwifrukten .
GARNERA med kiwiskivor och dill-
kvistar .
SKALA och mosa kiwifrukterna till
dressingen .
Blanda kiwimoset med olja, vatten och
citronsaft .
Smaksätt gärna med pressad vitlök och
med salt och peppar .
SERVERA dressingen till RÄK-SALLADEN .
LYCKA TILL !
TREVLIG MIDSOMMAR !
AVOKADO-SALLAD MED OLIVER ,...4 PERS .
HEJSAN !
Gillar Ni oliver ? - jag lär mej att gilla dom !
Men jag fick ett recept av en god vän så....
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g isbergssallad ,
1 avokado ,
4 tomater ,
1/2 gurka ,
10 svarta oliver ,
4 rädisor ,
pressad citron ,
DRESSING :
4 tsk äppelcidervinäger ,
2 tsk olja ,
2 tsk vatten ,
2 tsk fransk osötad senap ,
1-2 krm salt ,
1 krm peppar .
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA alla ingredienserna till dressingen
och låt den stå kallt medan Du gör salladen .
GROVSTRIMLA salladen.
Skala avokadon och skär i bitar .
Pressa citron över .
SKÄR tomaterna i klyftor, gurkan i stavar
och dela oliver och rädisor .
LYCKA TILL !
TREVLIG MIDSOMMAR !
MIN, CRABFISHPAJ , 4 PERS .
HEJSAN !
Smak på denna lätta jättegoda paj .
HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG :
12 msk kärnvetemjöl ,
8 tsk smör/margarin ,
4 msk lättfil ,
FYLLNING :
200 g CRABFISH ,
100 g skalade räkor ,
1 purjolök ,
3 tomater ,
3 små ägg ,
2 dl lättmjölk ,
1/2 tsk salt ,
1 krm svartpeppar ,
25 g riven ost ,
finklippt dill ,
SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA ingredienserna till pajdegen .
Tryck ihop till en deg och klä en
form med degen .
Nagga botten med en gaffel .
Förgrädda pajskalet i 200 grader i 10 min.
Har Du mixer gör Du naturligtvis paj-
degen i den .
VISPA ägg, mjölk, salt och peppar .
Skär tomaterna i klyftor och strimla
purjolöken .
Lägg tomater, purjolök, CRABFISH ,
och räkor i pajskalet och häll ägg -
blandningen över .
Toppa med riven ost .
GRÄDDA i 200 grader 20-25 minuter
tills äggblandningen stelnat och pajen
fått fin färg .
Strö lite dill över och servera med tomatsallad .
HOPPAS DET SMAKAR !
TREVLIG MIDSOMMAR !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)