tisdag 26 juni 2018
PEPPARROTSSÅS, SÅS : 1, * 2 LÄCKRA DIPSÅSER TILL RÄKOR ....4 PORT.
HEJSAN !
Enklare kan det inte bli !
Gör 2 läckra såser och ställ
fram till räkorna .
HÄR ÄR RECEPTET :
SÅS 1 :
PERROTSSÅS :
Svensk i smaken är denna sås med pepparrot.
En klassiker !
1 rivet äpple ,
1 msk citronsaft ,
2 msk riven pepparrot ,
2 dl gräddfil ,
1 msk flytande honung,
salt å peppar ,
SÅ HÄR GÖR DU :
Rör ihop ingredienserna till såsen .
Låt såsen stå en stund så kommer
smakerna fram bättre .
TREVLIG SOMMAR ,
LYCKA TILL !
SÖTSYRLIG KRUSBÄRSKAKA , ...12 BITAR .
HEJSAN !
Nu är krusbären snart mogna , då bjuder
jag på denna skapelse .
Det är en lite tyngre och saftigare kaka
utan bakpulver .
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g margarin eller smör ,
3 ägg ,
3 dl strösocker ,
3 dl kärnvetemjöl ,
3 - 4 dl krusbär ,
100 g vit choklad ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT matfettet i en kastrull och låt
det svalna något .
Vispa ägg och socker pösigt .
Blanda ner det smälta fettet och mjölet
i äggblandningen .
BRED ut smeten i en smord och bröad
sockerkaka form som rymmer 1 1/2 liter.
OM krusbären är stora - dela dem en gång.
Hacka chokladen grovt .
Lägg krusbär och choklad över kakan .
GRÄDDA kakan i nedre delen av ugnen
i 175 grader ca 60 minuter .
Täck med aluminiumfolie om kakan
riskerar att få för mycket färg .
LÅT kakan vila några minuter i sin form ,
vänd upp den på ett sockrat fat .
TREVLIG SOMMAR ,
LYCKA TILL !
GAMMALDAGS KAKSKORPOR, ....25 ST .
HEJSAN !
Skorpa eller kaka är frågan .
Goda är de i alla fall !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör / margarin,
2 dl strösocker ,
3 ägg ,
1 tsk stött anis ,
100 g hasselnötter ,
7 dl kärnvetemjöl ,
3 tsk bakpulver ,
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker poröst och tillsätt
äggen , ett i taget .
Mal nötterna och blanda med anis, mjöl
och bakpulver .
Rör ner detta i smeten och arbeta samman
degen på bakbordet .
FORMA den till en avlång tjock rulle som
läggs på smord plåt .
Platta till rullen och Grädda i 200 grader
ca 30 minuter .
Låt rullen kallna , skär den i skivor som
läggs på plåt att TORKAS i 200 grader
ca 10 minuter .
LÅT kakskorporna kallna på galler så att
de blir spröda .
Servera med hemmagjord saft.
TREVLIG SOMMAR ,
LYCKA TILL !
måndag 25 juni 2018
MARÄNG-TÅRTA MED DAJMGRÄDDE , 8 PERS .
HEJSAN !
Man tror nästan inte att det är sant ,
att en tårta som är så lätt att göra
smakar så underbart gott !
Jag låter gärna tårtan stå ett tag sedan
den är färdig , för att marängen ska bli
mjuk-seg, istället för spröd .
Det blir ännu godare !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 marängbottnar ,( går bra med färdigköpta )
2 dl vispgrädde ,
1 dubbel DAJM ,
GARNERING :
Frukt eller flisad blockchoklad .
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA grädden .
Bryt DAJMEN i småbitar och hacka dem
till smulor med en kniv .
BLANDA ner DAJM-Smulorna i grädden .
Lägg en marängbotten på ett fat , bred
knappt hälften av grädden över .
LÄGG på den andra marängbottnen och
täck med resten av DAJM-grädden .
Garnera med flisad blockchoklad eller
frukt, t ex skivor av kiwi .
LYCKA TILL !
TREVLIG SOMMAR !
söndag 24 juni 2018
MANDELTÅRTA MED LIME , 20 BITAR.
HEJSAN !
Kaka smaksatt med lime är friskt och gott .
Det går också bra att använda citron
istället för lime .SÅ HÄR GÖR DU :
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g mandel ,
4 dl kärnvetemjöl ,
3 dl socker ,
1 1/2 tsk bakpulver ,
2 tsk vaniljsocker ,
175 g smör ,
1 1/2 dl mjölk ,
1 lime och rivet skal ,
2 ägg ,
GLASYR :
3 dl florsocker ,
ca 1/2 dl lime-saft ,
1 apelsin, strimlat skal ,
1 lime , strimlat skal ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Mal mandeln och blanda mjöl, socker,
bakpulver och vaniljsocker i en bunke .
Smält smöret och tillsätt mjölk, lime-saft,
limeskal och ägg .
Rör försiktigt ner i bunken och blanda
till en jämn smet .
BRED ut smeten i en långpanna 25x30 cm,
med bakplåtspapper .
Grädda nederst i ugnen ca 20 minuter .
Låt tårtan svalna .
RÖR ihop florsocker och lime-saft till en
glasyr och bred över kakan .
Skär i bitar och garnera med strimlade lime-
och apelsinskal-strimlor .
JÄTTEGOD ,
TREVLIG SOMMAR !
ROSA MELONSORBET TILL FLERA .
HEJSAN !
En härligt god och svalkande dessert,
som är lätt att göra, men kräver några
timmar i frysen .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 1/2 dl vatten ,
100 g socker ,
1 kg vattenmelon ,
1 äggvita ,
1 msk socker ,
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA en lag av vatten och socker ,
låt det kallna .
Dela vattenmelonen , ta bort kärnorna
och skär bort skalet .
SKÄR fruktköttet i små bitar och fin-
fördela det i en mixer .
Häll den kalla sockerlagen över , blanda
väl och frys melonmassan till gröt-tjock
konsistens .
VISPA äggvitan till hårt skum och blanda
den med sockret , ställ i frysen ytterligare
3-4 timmar .
SERVERA portionsvis i vackra glas ,
Dekorera med en klase fräscha vinbär och
ett par späda blad .
LYCKA TILL !
TREVLIG SOMMAR !
RÄKGRYTA MED RIS OCH MAJS , 4 PORT .
HEJSAN !
Detta är en omvandlingsrätt som kan serveras nylagad
och varm eller göras i förväg och serveras
kall som en sallad .
mmm...himla go' !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl långkornigt ris ,
4 dl fisk - eller grönsaksbuljong
av tärning ,
1 röd eller grön paprika ,
1 burk majskorn , ca 400 g
ca 3/4 kg räkor med skal
(ca 300 g skalade)
1/2 dl hackad dill ,
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA riset i buljongen på svag värme
under lock 20 - 25 minuter .
SKÖLJ, kärna ur och strimla paprikan .
Lägg den på riset i kastrullen när 5 min
av koktiden återstår .
VÄRM majsen i sitt spad i en kastrull .
Skala räkorna .
Lägg i en serveringsskål .
Strö över RIKLIGT med dill .
Låt majsen rinna av och lägg den ovanpå ,
därefter paprika och ris .
STRÖ över hackad dill ,
Blanda INTE om !
(Det ser så fint ut i en glasskål, när det
ligger lager på lager.)
SERVERA genast eller låt det kallna
(då behöver man inte värma majs och paprika)
och servera som en sallad , gärna med en
gräddfilssås, smaksatt med curry och dill .
LYCKA TILL !
TREVLIG SOMMAR !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)