söndag 1 juli 2018
SAFTIGA ÄPPELJÄRPAR....2 PERS.
HEJSAN !
Smaka på detta -så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
Låt 2 msk ströbröd och ½ dl vatten
svälla i en bunke .
Tillsätt 1 litet ägg, ½ tsk salt, 1 krm peppar,
1 pressad vitlöksklyfta och ½ grovt rivet äpple +
1 fint riven morot .
Blanda ner 250 g nöt- eller blandfärs och forma
till avlånga järpar .
Stek runtom i ½ msk smör ca 6 minuter.
SERVERA med 1 dl matyoghurt smaksatt med
1 - 2 tsk taco kryddmix , 300 g kokt potatis ,
samt sallad med äpple och persilja .
(ta andra halvan av äpplet ) och grov-riv.
TREVLIG SOMMAR !
lördag 30 juni 2018
TIPS ! ....
HEJSAN !
SPENATSALLAD
HÄR ÄR RECEPTET :
SPENATSALLAD MED ROSTAD MANDEL!
Rosta mandel i torr panna (eller köp färdig-rostad)
och blanda med spenat .
En nötig olivolja blir god dressing.
TREVLIG SOMMAR !
TIPS ! ...
HEJSAN !
Här kommer ett litet Tips !
MINDRE FÄRS MER FRÄS !
Mixa lök, morot och palsternacka,
fräs med köttfärsen och koka sen
som Du brukar .
Godare än vanligt .
TREVLIG SOMMAR !
SOMMARTÅRTA , 8 PERS.
HEJSAN !
En lite lättare variant på tårta , men väl värd att prova ! Gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
6 äggvitor ,
2 dl socker ,
½ krm salt ,
2 tsk maizena ,
1 tsk matlagningsättika ,
3 - 4 kiwier ,
2 burkar kesella ,
1 liter jordgubbar ,
1 lime ,
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA äggvitorna och salt i en helt ren,
torr bunke till ett styvt skum .
Strö försiktigt ner sockret lite i taget och
rör om försiktigt .
TILLSÄTT maizena och ättika och vispa
långsamt ytterligare en stund .
Bred ut smeten som en rundel , ca 25 cm
i diameter på bakpappersklädd plåt .
Tårtbotten ska vara ganska hög , 4 - 5 cm.
GRÄDDA i ugn 175 grader i ca 15 min,
sänk till 100 grader och låt stå i 10 min
till . Den ska inte bli för hård eller seg,
lite mer åt kokosbollskonsistens .
LÅT svalna ordentligt lägg över på upp -
läggningsfat. SKIVA kiwi i tunna skivor
och täck hela ytan med ett lager .
Bred ett lager kesella ovanpå och dekorera
med jordgubbarna .
Riv lime-fnas och strö över .
SERVERA genast .
TREVLIG SOMMAR !
KASSLER MED STUVAD POTATIS , 2 PORT.
HEJSAN !
Nu har jag gjort för 2 port , men ingredienserna
kan enkelt dubbleras .
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g potatis ,
1 msk smör eller margarin ,
1 dl mjölk ,
1/2 dl matlagningsgrädde ,
1 msk senap ,
salt å peppar ,
2 msk hackad persilja
1 morot ,
1 msk olja ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och tärna potatisen .
Fräs den i en kastrull med smör eller margarin
utan att den får färg .
SPÄD med mjölk och grädde, koka på svag
värme tills den är mjuk . Rör om då och då .
SMAKA av med senap, salt å peppar .
Strö över persilja .
Skala och skär moroten i stavar. Låt koka ett
par minuter .
SKIVA kasslern stek den i en stekpanna med
1 msk olja .
SERVERA den stuvade potatisen med
morotsstavarna och lite hackad persilja
över potatisen .
TREVLIG SOMMAR !
fredag 29 juni 2018
ROSA DRÖM , ..4 PORT.
HEJSAN !
En svalkande men fyllig drink att servera
som mellanmål eller frukost-dryck .
Bra start på dagen !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 liter jordgubbar ,
4 dl mjölk ,
(2 msk socker) om man tycker det !
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG alla ingredienserna i en mixer eller
matberedare och kör ca 30 sekunder tills
allt är finfördelat och skummigt .
Lägg eventuellt i några isbitar ,
(jag föredrar några frusna bär, bättre än isbitar)
TREVLIG SOMMAR !
ÄPPELSORBET MED KANELSMAK ,..6 PORT.
HEJSAN !
mmm...jätte , jätte gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl vatten ,
3 dl socker ,
1 kanelstång ,
1 1/2 dl koncentrerad äppeljuice ,
2 äggvitor ,
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA vatten , socker och kanelstång till en simmig lag.
Häll den i en skål . Kyl lagen .
Rör ner äppeljuicen . Ta upp kanelstången .
STÄLL blandningen i frysen och låt den frysa tills
den är halvfast, ca 2 tim.
VISPA sorbeten några gånger under frysningen så att
konsistensen blir jämn och smidig .
Vispa eventuellt med elvisp .
Frys på nytt ca 3 tim.
Vispa äggvitorna till hårt skum och blanda ner i sorbeten .
Låt den stå i frysen ca 2 tim.
SERVERA med frukt eller bär .
TREVLIG SOMMAR !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)