måndag 16 juli 2018

HALLONMUMS, ...4 PORT.... TIPS !




                       HEJSAN !

MIXA  400  g  frysta  hallon  med
2  bananer .
Skeda  upp  i  höga  fina  glas .
DEKORERA  gärna  med  några
hallon  och  ett  kex .

TREVLIG SOMMAR !

mmm...!

FYLLDA TOMATER ...4 PERS.




                        HEJSAN !

DETTA  kan  Du  ha  till  allt !
Jättegott  till  grillat ,   eller  som  förrätt .
Himla  gott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
SKÄR  locket  av  4  tomater  och
gräv  försiktigt  ur  kärnorna .
Blanda  kärnorna  med  
150  g  smulad  fetaost ,
½  finhackad  rödlök ,
2  msk  olivolja ,
och  1  tsk  timjan .
FÖRELA  fyllningen  i  tomaterna,
lägg  på  locken  och  gratinera  ca
10  minuter  i  200  grader.

TREVLIG  SOMMAR !


HAVREDRYCK ELLER MJÖLK 1 PORT.... TIPS !




                       HEJSAN !

Ingen  yoghurt  hemma ,  då  fick  det  bli  mjölk
eller  havredryck + banan .
Kör  runt  i  mixern .
Häll  upp  i  stort  glas  med  ett  sugrör !

mmm...jag  gillar  det !

alla  barnen  gillar  det !

TREVLIG  SOMMAR !

LOTTAS APELSINKAKA .




                        HEJSAN !

LOTTA  var  min  arbetskamrat ,
en  hejare  på  att  baka  !
Här  är  en  av  hennes  goda  mjuka
kakor .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  ägg ,
2  dl  socker ,
1 ½  dl  kesella ,
skal  och  saft  av 1  apelsin ,
2 ½  dl  kärnvetemjöl ,
1 ½  tsk  bakpulver ,
UGN :  175  GRADER,
GARNERING :
2  dl  florsocker ,
1 ½  msk  mjölk  eller  vatten ,
syltat  apelsinskal .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
VISPA  ägg  och  socker pösigt .
Rör  ner  kesella,  skal  och  saft.
BLANDA  mjöl  och  bakpulver
och  rör  ner  detta  i  smeten .
HÄLL  smeten  i  en  smord  och
mjölad  form ,  ca  1 ½  liter .
Grädda  i  mitten  av  ugnen  i  ca
40 - 45  minuter.
Pröva  med  en  sticka .
STJÄLP  upp  kakan  och  låt  den  kallna.
GARNERA  med  en  glasyr  av  florsocker
utrört  i  mjölk .
Strö  över  syltat  apelsinskal .

TREVLIG  FIKA-STUND !


COWBOYRÖRA ...4 PORT.



                HEJSAN !

Kärt  barn  har  många  namn !
Inte  dumt  alls !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
500 g  köttfärs ,
1  msk  smör ,
1  tsk  salt ,
2  krm  svartpeppar ,
1  tsk  chilipulver ,
½  dl  TOMATPURE'
1  dl  vatten ,
1  röd  paprika ,
1  grön  paprika ,
400  g  vita  bönor i  tomatsås,
några droppar  röksmak ,

röksmak på flaska (LIQUID SMOKE)
ger  en  spännande  röksmak till  köttgrytor
och  i  marinader .
Blanda  ut  några  droppar  i  lite  vatten
och  smaka  Dig  fram.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
STEK  köttfärsen  i  smör .
Krydda  och  tillsätt  TOMATPURE'
och  vatten .
Låt  röran  koka  några  minuter .
SKÄR  paprikorna  i  småbitar .
Tillsätt  paprika  och  bönor  och  låt
allt  bli  varmt .
Smaka  av  med  röksmak .
SERVERA  med  majs  och  en  sallad .

TREVLIG  SOMMAR !



fredag 13 juli 2018

KORVSPETT OCH COLESLAW MED FÄNKÅL. 4 PORT .



                     HEJSAN !

Gör  extra  mycket  grönsaker  och  blanda
i  nästa  dags  pasta  eller  gör  en  matig
lunch-macka .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
4 - 8  korvar ,
2  majskolvar ,
100  g  körsbärstomater ,

COLESLAW :
1  dl  matlagningsyoghurt ,
1  dl  majonnäs ,
2  tsk  honung ,
2  msk  vit  balsamvinäger ,
1  tsk  FLINGSALT ,
1  tsk  svartpeppar ,
4  dl  strimlad  vitkål ,
2  dl  finstrimlad  fänkål ,
2  dl  tunt  skivade  morötter,

SKÄR  korv  och  majs  i  mindre  bitar .
Fördela  dem  med  tomaterna  på  spett
och  grilla  ca  10  minuter .

BLANDA  yoghurt,  majonnäs,  honung
och  vinäger  till  en  dressing .
Salta  och  peppra .
Vänd  ner  vitkål,  fänkål  och  morötter.

SERVERA  med * saltbakad  potatis,  färskpotatis 1 kg.
*Häll  grovt  salt  i  en  långpanna  och
tryck  ner  potatisarna .
SÄTT  in  plåten  i  ugnen  tills  potatisen  är  mjuk,
ca  1  timme.

TREVLIG  SOMMAR !


VIT CHOKLADMOUSSETÅRTA ,...8 - 10 BITAR .



                   HEJSAN !

SOMMARTÅRTA  - den  är  precis  så  fantastiskt  god
som  man  tror  när  man  ser  den !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

BOTTEN :
300 g  mandelmassa ,
3  ägg ,
2  msk  kakao ,
MOUSSE :
200  g  vit  choklad ,
3  äggulor ,
4  dl  vispgrädde ,
GARNERING :
½  liter  jordgubbar ,
UGN : 175  grader.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BOTTEN :
RIV  mandelmassan  på  grova  sidan  på  rivjärnet.
Blanda  med  ägg  och  siktad  kakao  till  en  jämn
smet .
Häll  smeten  i  en  smord  form  med  löstagbar  kant
24  cm  i  diameter .
GRÄDDA  i  nedre  delen  av  ugnen  i  20  minuter.
Låt  kakan  kallna .
MOUSSE :
SMÄLT  chokladen  i  vattenbad,  rör  ofta  så  den
inte  bränns  vid  i  botten.
Låt  chokladen  svalna .
RÖR  ner  äggulorna  i  chokladen.
Vispa  grädden  och  blanda  med  chokladen.
Häll  smeten  i  formen över  bottnen .
FRYS  in  i  minst  4  timmar .

TA  ut  30  minuter  före  servering .
Garnera  med  jordgubbar  och  syrenblommor
från  frysen .

TREVLIG  SOMMAR !