fredag 20 juli 2018

ÄPPELSOPPA 4 PORT.




               HEJSAN !

Skala och klyfta 1 kg äpplen .
Koka upp äppelklyftorna med 2 dl strösocker,
1 liter vatten, saften av 1 citron och
1 kanel-stång.
När äpplena  börjar mjukna, ställ åt sidan och
låt svalna .
Dekorera med en kvist citronmeliss .

TREVLIG SOMMAR !


ENKEL PANNA COTTA, 4 PORT. + TIPS




                     HEJSAN !

Blanda  1 DL GELESOCKER,
4 DL VISPGRÄDDE och 2 TSK VANILJSOCKER
i en kastrull.
Koka upp och  låt koka ½ minut.
Häll upp i portionsskålar och låt stelna i kylen .
Garnera med BJÖRNBÄR .

TIPS !
Viste Du att GELESOCKER innehåller vegetabiliskt
GELERINGS- MEDEL
vilket innebär att Du kan göra PANNA COTTA
utan GELANTINBLAD .

TREVLIG SOMMAR !

CITRONBAKAD LAX , MED RÖDBETSSALSA,2 PERS.



                         HEJSAN !
SUPERGOD
lax med ett lika gott tillbehör
- en rödbetssalsa .

HÄR ÄR RECEPTET :
400 - 500 g fryst LAXFILE' tinad,
saft av 1 citron ,
2 msk olja ,
salt å peppar ,
RÖDBETSSALSA :
200 g kokta rödbetor ,
1 liten rödlök ,
2 salladslökar,
2 msk hackad persilja,
10 stora kapris ,
1 msk små kapris,
2 msk rapsolja,
saft och skal av ½ citron,
SERVERING :
2 msk hackade valnötter,
klyftpotatis .

SÅ HÄR GÖR DU :
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg laxen i en ugnsfast form, häll över citronsaften
och låt resterna av citronen ligga med i formen .
Ringla över oljan, salta å peppra väl .
Baka i mitten av ugnen i ca 25 minuter .
Skala och tärna rödbetorna .
Skala rödlöken och salladslöken, hacka fint och blanda
med rödbetorna och persiljan.
Skiva den stora kaprisen och tillsätt båda dessa små i
rödbetsblandningen .
Tillsätt oljan samt skal och saft av citronen .
Hetta upp en stekpanna, häll i rödbetssalsan och hetta
upp hastigt precis före servering.
SERVERA  den citronbakade laxen med den ljumma
rödbetssalsan, grovhackade valnötter och klyftpotatis .

SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !


torsdag 19 juli 2018

UGNSBAKAD TORSKFILE' MED PEPPARROTSKRÄM. 4 PORT.




                      HEJSAN !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
150 - 200 g  TORSKFILE' ,
2 - 3 msk smör ,
2 - 3 dl  CREME Fraiche,
1  bit  pepparrot , ca 5  cm
färsk eller riven på burk ,
1  msk  senap ,
salt å peppar ,

SERVERAS  med:  Pressad  potatis  eller
rostade  rotfrukter .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  175  grader .
Salta  och  peppra  FORSKFILE'ERNA  och
lägg  dem  hopvikta i  en  form  i  portionsstorlekar .
STÄLL  in  i  ugnen  ca  10  minuter .
VISPA  CREME  Fraichen  fluffig,  riv  pepparroten
och  blanda  i  senapen .
BLANDA  FÖRSIKTIGT .
Salta  och  peppra .

för att lättare  kunna  vika FILE'ERNA
till  portionsbitar  (gör  ett  snitt,  inte helt igenom)
där FILE'ERNA  skall  vikas .
SMAKLIG MÅLTID !

TREVLIG SOMMAR !


KRÄMIG OMELETT, + VATTENMELON, 4 PERS.



                   HEJSAN !

DAGENS  LUNCH !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
6  ägg ,
1  dl  vatten ,
1  krm  salt ,
4  tomater ,
300  g  gröna  ärter ,
4  dl  skalade  räkor,  ca 280 g
1  stor  morot, riven, ca 150 g
4  dl  strimlad  sallad
ca  100 g  vattenmelon

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  200  grader .
Vispa  ihop  ägg, vatten och salt .
LÄGG  tärnad  tomat, ärter  och  räkor
i  en  form  med  bakplåtspapper  i
botten .
Häll  över  äggsmeten  och  grädda  mitt
i  ugnen  tills  äggsmeten  stannat ca 20  min.
BLANDA  riven  morot  och  grönsallad
och ca 100 g  vattenmelon .

TREVLIG  SOMMAR !

SMOTHIE MED BANAN, FRUKT OCH BÄR .




                        HEJSAN !

KÄCKT !
Ställ  fram  yoghurt, bär och  frukter
så  kan  gästerna  själva  blanda  sin
SMOTHIE .
Yoghurt  och  Banan  bör  finnas  i
varje  SMOTHIE, men  sedan  kan
man  blanda  ner  olika bär och  frukter.

FÖR 1 PERSON :
HALLONSMOTHIE :
2 ½  dl  vaniljyoghurt eller mild  naturell
yoghurt .
½  banan +  ½  dl  frysta  hallon.

TREVLIG SOMMAR !

onsdag 18 juli 2018

RÄKRÖRA I GLAS ...4-6 små glas .



                   HEJSAN !

HÄR ÄR RECEPTET !

500 g  oskalade  räkor ,
½ dl majonnäs ,
½ dl CREME Fraiche ,
½ dl finhackad dill ,
½ dl finriven färsk pepparrot ,
1 hårdkokt finhackat ägg ,
5 cm fintärnad gurka ,
salt, peppar
GARNERING :
Skalade räkor, citronskivor, dill

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA   räkorna.
Spara några av räkorna till garnering  och
grovhacka resterande .
Blanda  RÄCKHACK med de andra ingredienserna .
Smaka  av  med  salt å peppar.
FÖRDELA  i  små  portions-glas  eller
på  rostat bröd .
GARNERA  med  räkor,  citronskiva  och  en
dillvippa .

TREVLIG SOMMAR !