lördag 21 juli 2018

PÄRON i ROSE'VIN, 4 PERS.



                 HEJSAN !

mmm...!

HÄR ÄR RECEPTET :
Cirka 1 kg små hårda päron ,
3 ½ hg strösocker ,
1 vaniljstång ,
2 kryddnejlikor ,
1 kanelstång ,
½ liter vatten ,
1 flaska enkelt ROSE'VIN,

SÅ HÄR GÖR DU :
Skala päronen och spara skaften .
Hetta upp lagen och koka päronen
halvfärdiga på svag värme .
Ta upp päronen och koka ihop lagen
till en simmig sås, ca 45 minuter.
Lägg tillbaka päronen och koka dem
färdiga .
Lägg upp päronen i en serveringsskål.
Sila lagen över.
Kyl rätten och servera den kall .

TREVLIG SOMMAR !

ÄPPELDRICKA




                  HEJSAN !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 kg halvmogna äpplen ,
gärna blandade sorter .
4 liter kokt kallt vatten,
10 g vinsyra ,
1 ½ g  BENSOAT,

SÅ HÄR GÖR DU :
Tvätta frukten och ta bort fästet .
Riv äpplena grovt .
Lägg moset i en stor kruka eller hink .
Blanda vinsyra och BENSOAT med
vattnet och  häll det över frukten .
Rör om noga och lägg lock på .
Låt det stå kallt 2 dygn och rör då och
då i moset .
Häll upp saften i silduk och låt den själv-
rinna .
Mät den och blanda sockret och BENSOATET.
Rör drickan tills sockret är helt löst och
skumma noga .
Tappa drickan på rengjorda flaskor och
tillslut dem väl .
Drickan bör inte sparas alltför länge och
förvaras kallt .

Frisk och god ...mmm, i dessa varma dagar !

TREVLIG SOMMAR !

KARDEMUMMA KAKOR 20 ST .




               HEJSAN !

mmm...försvinnande  goda !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 ½ dl kärnvetemjöl,
1 dl strösocker,
200 g smör/margarin,
2 tsk stött kardemumma.
UGN 200 grader.

SÅ HÄR GÖR DU :
MIXA samman kärnvetemjöl, strösocker, matfettet
skuret i tärningar och kardemumman ,
Ta upp blandningen på bakbordet och knåda samman
till en deg.
Forma till en rulle, ca 5 cm i diameter och rulla in i
plastfilm.  Låt stå i kylen ca 30 minuter.
SKÄR rullen i ½ cm tjocka skivor och lägg ut på plåt
med bakplåtspapper, grädda i ca 12 minuter.

TREVLIG SOMMAR !

fredag 20 juli 2018

ÄPPELSOPPA 4 PORT.




               HEJSAN !

Skala och klyfta 1 kg äpplen .
Koka upp äppelklyftorna med 2 dl strösocker,
1 liter vatten, saften av 1 citron och
1 kanel-stång.
När äpplena  börjar mjukna, ställ åt sidan och
låt svalna .
Dekorera med en kvist citronmeliss .

TREVLIG SOMMAR !


ENKEL PANNA COTTA, 4 PORT. + TIPS




                     HEJSAN !

Blanda  1 DL GELESOCKER,
4 DL VISPGRÄDDE och 2 TSK VANILJSOCKER
i en kastrull.
Koka upp och  låt koka ½ minut.
Häll upp i portionsskålar och låt stelna i kylen .
Garnera med BJÖRNBÄR .

TIPS !
Viste Du att GELESOCKER innehåller vegetabiliskt
GELERINGS- MEDEL
vilket innebär att Du kan göra PANNA COTTA
utan GELANTINBLAD .

TREVLIG SOMMAR !

CITRONBAKAD LAX , MED RÖDBETSSALSA,2 PERS.



                         HEJSAN !
SUPERGOD
lax med ett lika gott tillbehör
- en rödbetssalsa .

HÄR ÄR RECEPTET :
400 - 500 g fryst LAXFILE' tinad,
saft av 1 citron ,
2 msk olja ,
salt å peppar ,
RÖDBETSSALSA :
200 g kokta rödbetor ,
1 liten rödlök ,
2 salladslökar,
2 msk hackad persilja,
10 stora kapris ,
1 msk små kapris,
2 msk rapsolja,
saft och skal av ½ citron,
SERVERING :
2 msk hackade valnötter,
klyftpotatis .

SÅ HÄR GÖR DU :
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg laxen i en ugnsfast form, häll över citronsaften
och låt resterna av citronen ligga med i formen .
Ringla över oljan, salta å peppra väl .
Baka i mitten av ugnen i ca 25 minuter .
Skala och tärna rödbetorna .
Skala rödlöken och salladslöken, hacka fint och blanda
med rödbetorna och persiljan.
Skiva den stora kaprisen och tillsätt båda dessa små i
rödbetsblandningen .
Tillsätt oljan samt skal och saft av citronen .
Hetta upp en stekpanna, häll i rödbetssalsan och hetta
upp hastigt precis före servering.
SERVERA  den citronbakade laxen med den ljumma
rödbetssalsan, grovhackade valnötter och klyftpotatis .

SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !


torsdag 19 juli 2018

UGNSBAKAD TORSKFILE' MED PEPPARROTSKRÄM. 4 PORT.




                      HEJSAN !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
150 - 200 g  TORSKFILE' ,
2 - 3 msk smör ,
2 - 3 dl  CREME Fraiche,
1  bit  pepparrot , ca 5  cm
färsk eller riven på burk ,
1  msk  senap ,
salt å peppar ,

SERVERAS  med:  Pressad  potatis  eller
rostade  rotfrukter .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  175  grader .
Salta  och  peppra  FORSKFILE'ERNA  och
lägg  dem  hopvikta i  en  form  i  portionsstorlekar .
STÄLL  in  i  ugnen  ca  10  minuter .
VISPA  CREME  Fraichen  fluffig,  riv  pepparroten
och  blanda  i  senapen .
BLANDA  FÖRSIKTIGT .
Salta  och  peppra .

för att lättare  kunna  vika FILE'ERNA
till  portionsbitar  (gör  ett  snitt,  inte helt igenom)
där FILE'ERNA  skall  vikas .
SMAKLIG MÅLTID !

TREVLIG SOMMAR !