lördag 21 juli 2018
PÄRON i ROSE'VIN, 4 PERS.
HEJSAN !
mmm...!
HÄR ÄR RECEPTET :
Cirka 1 kg små hårda päron ,
3 ½ hg strösocker ,
1 vaniljstång ,
2 kryddnejlikor ,
1 kanelstång ,
½ liter vatten ,
1 flaska enkelt ROSE'VIN,
SÅ HÄR GÖR DU :
Skala päronen och spara skaften .
Hetta upp lagen och koka päronen
halvfärdiga på svag värme .
Ta upp päronen och koka ihop lagen
till en simmig sås, ca 45 minuter.
Lägg tillbaka päronen och koka dem
färdiga .
Lägg upp päronen i en serveringsskål.
Sila lagen över.
Kyl rätten och servera den kall .
TREVLIG SOMMAR !
ÄPPELDRICKA
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 kg halvmogna äpplen ,
gärna blandade sorter .
4 liter kokt kallt vatten,
10 g vinsyra ,
1 ½ g BENSOAT,
SÅ HÄR GÖR DU :
Tvätta frukten och ta bort fästet .
Riv äpplena grovt .
Lägg moset i en stor kruka eller hink .
Blanda vinsyra och BENSOAT med
vattnet och häll det över frukten .
Rör om noga och lägg lock på .
Låt det stå kallt 2 dygn och rör då och
då i moset .
Häll upp saften i silduk och låt den själv-
rinna .
Mät den och blanda sockret och BENSOATET.
Rör drickan tills sockret är helt löst och
skumma noga .
Tappa drickan på rengjorda flaskor och
tillslut dem väl .
Drickan bör inte sparas alltför länge och
förvaras kallt .
Frisk och god ...mmm, i dessa varma dagar !
TREVLIG SOMMAR !
KARDEMUMMA KAKOR 20 ST .
HEJSAN !
mmm...försvinnande goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 ½ dl kärnvetemjöl,
1 dl strösocker,
200 g smör/margarin,
2 tsk stött kardemumma.
UGN 200 grader.
SÅ HÄR GÖR DU :
MIXA samman kärnvetemjöl, strösocker, matfettet
skuret i tärningar och kardemumman ,
Ta upp blandningen på bakbordet och knåda samman
till en deg.
Forma till en rulle, ca 5 cm i diameter och rulla in i
plastfilm. Låt stå i kylen ca 30 minuter.
SKÄR rullen i ½ cm tjocka skivor och lägg ut på plåt
med bakplåtspapper, grädda i ca 12 minuter.
TREVLIG SOMMAR !
fredag 20 juli 2018
ÄPPELSOPPA 4 PORT.
HEJSAN !
Skala och klyfta 1 kg äpplen .
Koka upp äppelklyftorna med 2 dl strösocker,
1 liter vatten, saften av 1 citron och
1 kanel-stång.
När äpplena börjar mjukna, ställ åt sidan och
låt svalna .
Dekorera med en kvist citronmeliss .
TREVLIG SOMMAR !
ENKEL PANNA COTTA, 4 PORT. + TIPS
HEJSAN !
Blanda 1 DL GELESOCKER,
4 DL VISPGRÄDDE och 2 TSK VANILJSOCKER
i en kastrull.
Koka upp och låt koka ½ minut.
Häll upp i portionsskålar och låt stelna i kylen .
Garnera med BJÖRNBÄR .
TIPS !
Viste Du att GELESOCKER innehåller vegetabiliskt
GELERINGS- MEDEL
vilket innebär att Du kan göra PANNA COTTA
utan GELANTINBLAD .
TREVLIG SOMMAR !
CITRONBAKAD LAX , MED RÖDBETSSALSA,2 PERS.
HEJSAN !
SUPERGOD
lax med ett lika gott tillbehör
- en rödbetssalsa .
HÄR ÄR RECEPTET :
400 - 500 g fryst LAXFILE' tinad,
saft av 1 citron ,
2 msk olja ,
salt å peppar ,
RÖDBETSSALSA :
200 g kokta rödbetor ,
1 liten rödlök ,
2 salladslökar,
2 msk hackad persilja,
10 stora kapris ,
1 msk små kapris,
2 msk rapsolja,
saft och skal av ½ citron,
SERVERING :
2 msk hackade valnötter,
klyftpotatis .
SÅ HÄR GÖR DU :
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg laxen i en ugnsfast form, häll över citronsaften
och låt resterna av citronen ligga med i formen .
Ringla över oljan, salta å peppra väl .
Baka i mitten av ugnen i ca 25 minuter .
Skala och tärna rödbetorna .
Skala rödlöken och salladslöken, hacka fint och blanda
med rödbetorna och persiljan.
Skiva den stora kaprisen och tillsätt båda dessa små i
rödbetsblandningen .
Tillsätt oljan samt skal och saft av citronen .
Hetta upp en stekpanna, häll i rödbetssalsan och hetta
upp hastigt precis före servering.
SERVERA den citronbakade laxen med den ljumma
rödbetssalsan, grovhackade valnötter och klyftpotatis .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
torsdag 19 juli 2018
UGNSBAKAD TORSKFILE' MED PEPPARROTSKRÄM. 4 PORT.
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 - 200 g TORSKFILE' ,
2 - 3 msk smör ,
2 - 3 dl CREME Fraiche,
1 bit pepparrot , ca 5 cm
färsk eller riven på burk ,
1 msk senap ,
salt å peppar ,
SERVERAS med: Pressad potatis eller
rostade rotfrukter .
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Salta och peppra FORSKFILE'ERNA och
lägg dem hopvikta i en form i portionsstorlekar .
STÄLL in i ugnen ca 10 minuter .
VISPA CREME Fraichen fluffig, riv pepparroten
och blanda i senapen .
BLANDA FÖRSIKTIGT .
Salta och peppra .
för att lättare kunna vika FILE'ERNA
till portionsbitar (gör ett snitt, inte helt igenom)
där FILE'ERNA skall vikas .
SMAKLIG MÅLTID !
TREVLIG SOMMAR !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)