måndag 13 augusti 2018

ROTMOS MED VITKÅLSFRÄS OCH FLÄSKKORV....4 PORT.



                   
                               HEJSAN !

Ät och njut av denna härliga husmanskost !
Den tar lite tid att laga men det är den värd.

HÄR ÄR RECEPTET :
6 potatisar,
3 morötter,
1 bit kålrot, ca 500 g
ca 2 msk flytande margarin/smör,
ca 1 1/2 dl kokspad ,
salt å peppar,
500 g fläskkorv eller köttkorv,
1 lagerblad ,
5 kryddpepparkorn,
300 g skuren i strimlor
eller bitar vitkål ,
1 msk flytande smör/margarin,
salt, peppar.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA rotfrukterna och skär dem i mindre bitar .
Koka i lättsaltat vatten i 15 - 20 minuter.
Skala potatisen, halvera och lägg den i rotsakskoket.
Koka alltsammans ytterligare i ca 15 - 20  minuter.
KOKA fläskkorven med ett lagerblad och några
kryddpepparkorn i ca 30 minuter. KOKA försiktigt.
Fräs vitkålen hastigt i smör/margarinet, och krydda
med lite salt och peppar.
SPARA 2 dl när Du häller av vattnet från rotfrukter
och potatis. STÖT sönder rotsaker och potatis med
en potatisstöt .
Klicka i smör och späd moset med buljong.
Kör moset med elvisp.
Smaksätt med salt och peppar

SMAKLIG MÅLTID !



HEMBAKAT - LINGONBRÖD, 12 BULLAR eller 1 BRÖDLIMPA




                   HEJSAN !

Det här lingonbrödet går snabbt att baka
eftersom degen inte ska jäsa.
Bullar eller Bröd är lika goda.

HÄR RECEPTET :
3 1/2 dl kärnvetemjöl,
3 dl grahamsmjöl,
1 1/2 tsk bikarbonat,
1/2 tsk salt,
3/4 dl ljus sirap,
3 1/2 dl filmjölk,
1 1/2 dl lingonsylt,

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader  om Du ska baka bullar
och 175 om Du vill baka en brödlimpa .
Smörj en avlång form eller en muffinsplåt med 12
fördjupningar .
MÄT upp alla torra ingredienser i en bunke .
Tillsätt  sirapen, filmjölken och lingonsylten .
Rör om till en  slät smet .
KLICKA ut smeten i formen .
BULLARNA gräddas i mitten av ugnen i ca 15 min.
Limpan i ca 45 minuter .
Du tror knappt det är sant - nybakat på en kvart !
mmm...så himla goda !
VARSÅGODA !




SNABBMAT - THAI GUL CURRY MED KYCKLING, 2 PERS.




                        HEJSAN !

Här har jag provat en god genväg
till THAIMAT hemma .....mmm !

HÄR ÄR RECEPTET :
HÄLL 1 påse, 200 g ,Thai gul curry
i en gryta och låt koka upp .
Skär 2  KYCKLINGFILE'ER i mindre bitar
och lägg i grytan.
Skär 2 KYCKLINGFILE'ER och 1 liten
Aubergine i mindre bitar och lägg i grytan.
LÅT sjuda i  10-15 minuter .
Lägg i 8 - 10 blad färsk basilika och servera
med kokt Jasminris.  GARNERA gärna med lite
finskuren chili och färska basilika- och persiljeblad.
VARSÅGODA !

SMAKLIG MÅLTID !

söndag 12 augusti 2018

CURRY- & KOKOSKYCKLING , 4 PORT.




                 HEJSAN !

Varma vindar från Västindien kryddar den här
mumsiga middagen med fina smaker av både
kokosmjölk, frukt och nötter.
VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g kyckling-FILE',
smör till stekning,
1 vitlöksklyfta,
1/2 tsk salt,
1 tsk malen ingefära,
2 krm peppar,
SÅS :
1 msk olja,
2 tsk curry,
1/2 finhackad röd chili,
eller 1 tsk SAMBAL OELEK,
1 msk köttfond,
4 dl kokosmjölk,
2 msk mango chutney,
1/2 msk soja,
1 tsk honung,
2 tsk potatismjöl,
1/2 dl vatten,
ca 1/2  tsk salt,
GARNERING: Kokosflingor,  lite ananas,
SERVERING : Kokt ris  blandat med russin,
jordnötter och ananas.

SÅ HÄR GÖR DU :
SÅS:  HETTA upp oljan i en stekpanna.
Fräs upp curry och chili .  Tillsätt övriga ingredienser
utom potatismjöl, vatten och salt.
Koka upp .   Rör ut potatismjölet i vatten och vispa ner
i såsen.  Låt den koka upp under omrörning.
Smaka sedan av med salt.
HETTA  upp smöret i en stekpanna och bryn FILE'ERNA
på båda sidor.  Pressa över vitlök och strö över salt, 
ingefära och peppar.   HÄLL över såsen och låt sjuda ca 15 min.
LÄGG sedan upp på serveringsfat.  Strö över kokosflingor
och jordnötter.
VARSÅGODA,
och  LYCKA TILL !

KASSLER MED STUVAD VITKÅL, 4 PORT.



                HEJSAN !
Den goda sommar-vitkålen får man inte missa,
mjuk och mjäll,- inte alls som vinter-vitkålen .
Smakrik och len  vitkålsstuvning  med senap
och timjan matchar  fint med kasslern .

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g kassler i bit,
1/2 tsk timjan,
eller några kvistar färsk,
4 äpplen,
STUVAD VITKÅL:
500  g vitkål,
3 dl vispgrädde,
2 tsk  DIJONSENAP,
2 msk hackad färsk timjan
eller 1 tsk torkad ,
1/2 tsk salt,
1 krm svartpeppar
eller kryddmix,
UGN :200 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKIVA kasslern .  lägg den på ett ugnssäkert fat
och tryck  ihop skivorna igen.
Strö timjan runtom kasslern eller lägg färska
kvistar ovanpå.
Dela äpplena och kärna ur .  LÄGG dem bredvid
kasslern . STÄLL  in i ugnen i  20 minuter.
STUVAD KÅL:
SKÄR kålen i strimlor och koka den i lättsaltat
vatten ca 7-9 minuter.
Låt den rinna av .  HÄLL grädden i  en kastrull
och koka upp.  LÄGG ner kålen, DIJONSENAP,
timjan, salt och svartpeppar och låt det koka
någon minut.  Smaka av med salt å peppar .
SMAKLIG MÅLTID ,

LYCKA TILL !


KASSLERGRATÄNG MED ANANAS. 4 PORT.



              HEJSAN !

Det här är gott! Har Du bara en bit kassler går det att
åstadkomma  härliga rätter.  Med goda grönsaker och
kryddor blir den mest vardagliga rätt till en fest .

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g kassler i skivor,
1 burk ananas-ringar, 130 g
2 1/2 dl mellangrädde,
1 dl chilisås,
1 dl ananasspad,
2 msk salta jordnötter,
1/2 strimlad röd paprika,
2 msk hackad bladpersilja,
SERVERING:
Kokt ris , gröna blad,
UGN:225 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG kasslerskivorna på ett ugnssäkert fat
i rad efter varandra.
Häll av spadet från ananas-ringarna, men spara det.
Varva  halva ananasringar mellan kasslerskivorna.
VISPA samman grädde, chilisås och ananasspad.
Häll det över kasslern och ställ in i ugnen ca 20 min.
Koka riset medan gratängen står i ugnen.
STRÖ  över jordnötter, paprikastrimlor och persilja
vid serveringen.
SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !

lördag 11 augusti 2018

BULGUR MED KIKÄRTER OCH FETA...4 PERS.



                     HEJSAN !

mmm...himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl bulgur,
6 dl vatten,
1 grönsaksbuljongtärning,
100 g mager fetaost (max 13% fett)
2 dl mild lättyoghurt,
1/2 krm svartpeppar,
3 paprikor i olika färg,
2 vitlöksklyftor,
2 tsk smör,
1 burk kikärter (400g)1
1 påse färsk spenat,(150 g)
1/2 tsk salt, 1 krm svartpeppar,

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA bulgur i vatten och buljongtärning
i ca 10 minuter.  Låt det stå att dra ca 5 min.
MOSA fetaosten och blanda med lättyoghurt
och peppar .  Ställ såsen åt sidan.
KÄRNA ur paprikorna och skär dem i bitar.
Skala och hacka vitlöken .  Fräs paprika och
vitlök i smör i en stor stekpanna i några min.
Vänd ner fräset i bulgur .
LÅT kikärterna rinna av och värm dem i
stekpannan.  Vänd runt spenaten i pannan
någon minut och blanda ner allt i bulgur.
SMAKSÄTT med salt och peppar .
Servera med såsen .
LYCKA TILL,

TREVLIG SOMMAR !