söndag 19 augusti 2018

HALLOUMI MED UGNSBAKADE GRÖNSAKER OCH MYNTASALLAD. 4 PORT.




                    HEJSAN !

Det här var det godaste jag ätit på länge !
Allt i samma form .

HÄR ÄR RECEPTET :
8 stora potatisar,
1 msk flytande margarin,
eller olivolja,
2 paprikor ,
1 rödlök,
400 g blomkål,
150 g cocktailtomater,
250 g HALLOMIOST,
APRIKOSSTRÖSSEL:
2msk pumpafrön,
TILL SERVERING:
MYNTA -TSATSIKI :
1/2 gurka,
3 dl Turkisk Yoghurt,
1 msk finhackad mynta,
salt å peppar,
1 krm socker,
UGN:225 grader.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skär potatisen i klyftor.  Bred ut den i en långpanna.
Ringla över margarin eller olja och ugnsbaka i 225 grader i ca 40 min.
Skär paprikan i ganska stora bitar och rödlöken i klyftor .
Dela blomkålen i buketter .  Tillsätt paprika, rödlök, blomkål och tomater
efter halva tiden.   Salta .  SKÄR  HALLOMIOSTEN  i skivor och lägg
dem bredvid grönsakerna  när  det  återstår  10 minuter.
Hacka aprikoserna fint och blanda dem med pumpafröna .
SERVERA  de ugnsbakade grönsakerna varma med HALLOUMIOST,
aprikos-strössel  och mynta-tsatsiki .

LYCKA TILL !

lördag 18 augusti 2018

KATRINPLOMMON - KAKA,




                    HEJSAN !

En riktigt tydlig smak av katrinplommon.
Kakan är mycket saftig och hållbar .
Servera gärna med vispad grädde eller CREME Fraiche.
mmm...himla go' !

HÄR ÄR RECEPTET:
100 g margarin, eller smör
1 kkp =1 1/2 dl,
2 kkp vetemjöl,
1 tsk bakpulver,
1 tsk bikarbonat,
1 tsk kanel,
1/2 tsk malda nejlikor,
2 ägg,
(gulor och vitor delade)
1 1/2 kkp strösocker,
150 g kärnfria katrinplommon,
UGN:175 Grader,  50 min.



               

torsdag 16 augusti 2018

ÄGGVITEKAKA .



     
               HEJSAN !

Ibland får man äggvitor över och har ingen lust att  slänga dem.
Då kan Du spara dem i kopp i kylen med lite vatten över så de
inte torkar .  Ta fram dem när Du har 4 stycken och gör denna
goda kaka .

HÄR ÄR RECEPTET  :
100 g smör,
2  dl strösocker,
3 1/2 dl vetemjöl,
1 1/2 tsk  bakpulver,
1 1/2 tsk vaniljsocker,
1 dl vispgrädde,
1 dl äggvita (4 stycken)
GLASYR,
Florsocker,
pressad apelsinsaft,
hackade apelsinskal,
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker vitt och poröst.
Tillsätt mjölet väl blandat med bakpulvret och vaniljsockret.
Rör ner grädden och slutligen de till hårt skum slagna ägg-
vitorna.  HÄLL smeten i en smord och bröad form och grädda
i 175 - 200 grader  ca 40 minuter.
LÅT kakan svalna  och dekorera sedan med florsocker utrört
i lite apelsinsaft samt lite hackade apelsinskal.

LYCKA TILL !


onsdag 15 augusti 2018

PLOMMONSYLT .




              HEJSAN !

Glöm inte bort plommonen ,  det kan man också göra
mycket gott av ..pajer,  sylt,  en läcker dessert...

HÄR ÄR RECEPTET :
Till plommonsylt :
1 kg plommon,
6 1/4 dl  strösocker,
(ATAMON)

SÅ HÄR GÖR DU :
DOPPA  Plommonen  hastigt i kokhett vatten
och  dra  av  skinnet .  Dela  plommonen och
ta  ur  kärnorna .
VARVA  plommonen  med  socker  i  en  gryta
och  låt  det  stå  och  safta  sig  ca 1 timma .
KOKA upp  långsamt  så  att  sockret  hinner
smälta  innan  det  börjar  koka .  Låt koka på
svag  värme  15 - 20  min,  rör  om  då och då.
SKUMMA  och  tillsätt ( ATAMON )  .
HÄLL upp  sylten  i  rena,  varma  burkar och
bind över .

LYCKA TILL !


tisdag 14 augusti 2018

MORMORS KOKTA SOCKERKAKA .




             HEJSAN !

Smaka på den här !
Du bakar den ovanpå spisen !

HÄR ÄR RECEPTET :

3 ägg (gulor och vitor delade)
1 kkp (kaffekopp) socker,
1 kkp potatismjöl(knappt)
2 - 3 tsk vetemjöl,

GRÄDDAS :  I vattenbad  ovanpå  spisen.
GRÄDDNINGSTID : 20 minuter.

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA vitorna hårt och tillsätt gulorna och sockret .
VISPA smeten fluffig .
SIKTA ner  de båda mjöl-sorterna i smeten och rör
om.   HÄLL  smeten omedelbart i en rund (ej ringform)
välsmord kakform och täck över med ett stycke
aluminiumfolie så att ingen ånga kan tränga in.
STÄLL formen i en gryta med litet kokande vatten i
och lägg lock på grytan .
NÄR vattnet åter börjar koka skall plattans termostat
sänkas till mellanläge.  Låt koka i 20 min.
PROVA med  en  provsticka rätt igenom folien så att
kakan är färdiggräddad .
LYFT upp formen  och klipp upp folien.
STJÄLP upp kakan .  SERVERA den gärna som tårtbotten
med t ex  bär och vispad grädde .

KUL !
LYCKA TILL !


COUSCOUS - OTTO,...2-3 PORT. himla gott !



          HEJSAN !

Risotto, fast med lättlagad  couscous istället.
Här med  grillad kyckling och körsbärstomater.

HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl couscous ,
2 1/4 dl hönsbuljong ,
2 msk smör ,
1/2 färdiggrillad kyckling ,
8 - 10 körsbärstomater ,
2 - 3 msk  keso med pesto ,
Garnering :  färsk  basilika ,

SÅ HÄR GÖR DU :
LÅT hönsbuljongen koka upp .  Tillsätt couscous,
ta kastrullen från plattan och låt grynen svälla
under lock  ca 5 minuter .
VISPA ner smöret .   Vispa couscousen  kraftigt
så att det  inte klumpar  sig.
BENA ur och dela kycklingen  i  mindre  bitar .
Blanda ner kycklingbitarna  i  couscousen  och
låt  allt  bli  varmt .
BLANDA i  delade  körsbärstomater och keso
med  pesto .  GARNERA  med  färsk  basilika.

SMAKLIG MÅLTID !

ÄPPELPAJ MED MANDELMASSA, 8 PORT.




           HEJSAN !

Efter  föregående  gryta, kan  det  väl  vara  gott
med  denna  goda  paj - till  kaffet.

HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG:
125 g smör/margarin,
3 1/2 dl vetemjöl,
1/2 dl florsocker,

FYLLNING :
3 - 5 syrliga äpplen ,
250 g mandelmassa,
3 ägg ,
1 dl mjölk ,
1/2 dl råsocker,

SÅ HÄR GÖR DU :
ARBETA samman  ingredienserna  till  pajdegen .
Tryck ut den i en pajform ca 26 cm i  diameter .
Låt vila i kylskåp ca 30 minuter.
VÄRM ugnen till  200 grader .
SKALA  eventuellt äpplena,  kärna  ur  och skär
dem i klyftor .  RIV mandelmassan  grovt .
Blanda  mandelmassa,  ägg  och  mjölk .
Häll  smeten i pajformen .
Tryck ner äppelklyftorna  i  smeten .
Strö  över  råsockret .
GRÄDDA  i  nedre  delen  av  ugnen 30 - 40  minuter .
SERVERAS  ljummen eller kall,  gärna med vaniljsås,
vaniljglass  eller lättvispad  grädde .

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

Tänk på att en porslinsform kräver längre tid i ugnen
än en aluminiumform belagd med teflon, som drar åt
sig värme på ett annat sätt .