tisdag 28 augusti 2018
HOUMMUS - KIKÄRTSRÖRA
HEJSAN !
På den här satsen blir det 5 dl, - himla gott på mackan med lite blad och grönsaker.
HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl kokta kikärter ( 2 dl okokta )
1 vitlöksklyfta
1 1/2 dl tahini
1 dl pressad citron
mineralsalt, spiskummin
SÅ HÄR GÖR DU :
MIXA kokta kikärter med skivad vitlök och tahini .
Kör till en slät pure' .
Späd med pressad citron och smaka av med salt och
spiskummin.
Om Du kokar kikärterna själv , läs på paketet .
LYCKA TILL !
RÅRÖRD SYLT.
HEJSAN !
Visst håller Du väl med om att det blir en verkligt fin arom
på rårörd sylt. Men den måste frysas för att hålla sig .
Med lite frys - pulver får den lagom tjock konsistens .
Gott blir det med RÅRÖRD KLARBÄRSSYLT -
KÖRSBÄRSSYLT.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 liter urkärnade körsbär , t ex klarbär eller brun-bär,
1 1/2 dl socker,
2 msk CERTO FRYSPULVER.
SÅ HÄR GÖR DU :
Blanda socker och frys-pulver och rör ner det i
de urkärnade bären.
Rör tills sockret har smält .
Häll upp i frysförpackningar och djupfrys.
ATT BLANDA BÄR till rårörd sylt blir också gott.
Till exempel :
jordgubbar + rabarber,
jordgubbar + krusbär,
röda vinbär + krusbär.
Om sylten rinner, prova med pektin som finns på apotek.
LYCKA TILL !
NYPONSOPPA . 2 PORT.
HEJSAN !
Så var det dags för nyponsoppa .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 dl nyponmos
3 1/2 dl vatten
2 - 3 msk socker
1/2 msk potatismjöl.
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp vattnet och blanda ner moset. Tillsätt socker efter smak.
Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten och rör ner det i en fin stråle.
Ge soppan ett uppkok.
SERVERAS avsvalnad eller kall med skorpor till .
Glass eller vispad grädde är himla gott i .
Du kan köpa torkade nyponskal i varuhandeln .(läs på paketet)
LYCKA TILL !
NYPONMOS, (fryses)
HEJSAN !
Nypon brukar det finnas gott om . Det är både lättplockat och
roligt att ta hand om något så vitaminrikt .
Enklast är att göra mos, som sedan kan ge många goda soppor
under vintern .
När Håkan var liten grabb, var vi ute och plockade nypon till
nyponsoppa som han älskade.
HÄR ÄR RECEPTET :
2 liter nypon (ca 1 kg)
3 - 5 dl vatten
socker efter smak
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ och snoppa nyponen . Dela dem och ta ur kärnorna
med en tesked om de är stora. Ta den mindre vattenmängden
om de ska passeras i matberednings-maskin.
KOKA dem tills de är mjuka, 30-60 minuter .
Passera dem och blanda med socker efter smak.
Man kan utesluta sockret . LÅT kallna och förpacka i engångs-
förpackning :1 1/2 dl för 2 personer.
LYCKA TILL !
måndag 27 augusti 2018
SMAKRIKA KÖTTFÄRSSPETT , 4 PERS.
HEJSAN !
Smaka på det här ! Chorizo i färsen - jättegott !
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g nötfärs
1 gul lök
1 chorizo
1 ägg
3 msk hackad persilja
SALSA :
1 klyfta ananas, 300 g
1 - 2 tsk hackad chili
2 msk hackad koriander
2 msk färskpressad limesaft
TILL SERVERING :
pitabröd
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader.
SKALA och finhacka löken.
Dra av skinnet på korven och finhacka den.
Blanda färs, lök, korv, ägg och persilja.
Forma färsen till 8 avlånga biffar.
Trä gärna biffarna på spett.
Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
GRILLA mitt i ugnen ca 10 minuter.
Vänd spetten 2-3 gånger under tiden.
SKÄR ananas-köttet i små bitar .
Dela, kärna ur och finhacka chilin.
Blanda ananas, chili, koriander och limesaft.
SERVERA spetten med pitabröd och med ananassalsan .
ALLA blir glada ! ( särskilt barnen.)
SMAKLIG MÅLTID !
söndag 26 augusti 2018
SMÖRGÅSTÅRTA , KÄRLEKS-MARTIN, 4-6 PORT.
HEJSAN !
Den här smörgåstårta rullen, har fått sitt namn efter en kärlekskrank man
som uppvaktade grannens hushållerska med smörgåstårta för att vinna
hennes hjärta . VILKET i sin tur ledde till ständig fejd mellan grannarna...
berättar Ulf Elving om denna skapelse.
HÄR ÄR RECEPTET :
5 skivor landgångsbröd,
FYLLNING :
250 g färska champinjoner,
200 g kräftstjärtar i lake ,
400 g bredbar kräftost ,
2 msk riven pepparrot,
svartpeppar,
smör till stekning.
GARNITYR :
1/4 av kräftröran,
100 g hackade kräftor,
1 dl finskuren dill,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKIVA och smörfräs champinjonerna, låt dem svalna .
Grovhacka kräftstjärtarna .
BLANDA kräftost med hackade kräftstjärtar .
Tillsätt riven pepparrot, smör- frästa champinjoner och
svartpeppar.
SKÄR bort kanterna på brödet. Lägg ut folie och ovanpå
folien smörpapper och rada upp landgångsbröden intill varandra .
Bred ut 3/4 av fyllningen på brödskivorna.
Rulla försiktigt ihop rulltårtan och placera skarven neråt.
LÅT rullen ligga kallt och fukta igenom några timmar.
TA BORT SMÖRPAPPRET och stryk resten av krämen på
rullens utsidor .
GARNERA med kräftorna och dillen .
LYCKA TILL !
BROCCOLI- & ÄDELOSTSOPPA , 2 PORT.
HEJSAN !
Det här är då himla gott , prova att smaka Du också !
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g broccoli,
2 1/2 dl buljong av 1 tärning ,
2 1/2 dl lättmjölk,
100 g mjukost med ädelostsmak,
TILLBEHÖR : bröd.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR broccolin i små buketter .
Koka på låg värme i buljongen i 5 min.
Värm mjölken i en annan kastrull och vispa ner osten .
Blanda med broccolin och buljongen .
SERVERA, med ett gott bröd.
SMAKLIG MÅLTID !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)