torsdag 30 augusti 2018
OSTGRATINERAD FALUKORV MED PAPRIKA FRÄS .4 PORT.
HEJSAN !
mmm... så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g falukorv(skär inte korven ända ner)
2 gula lökar
1 röd paprika
2 tomater
4 dl riven ost , Cheddar eller Prästost
PAPRIKAFRÄS:
1 röd paprika + 1 gul paprika
1 gul lök
10 champinjoner
1 tsk paprikapulver
3 tsk smör/margarin
SÅ HÄR GÖR DU :
Skiva lök, paprika och tomater och stick ner i skårorna i korven
Strö över riven ost.
Stek lätt tillsammans delade paprikor, lök, champinjoner och paprikapulver
i 3 msk smör.
Lägg alltsammans runt korven och in i ugnen i 200 grader .
SERVERA MED BLOMKÅLSRIS.
(riv rå blomkål på grövsta sidan på ett rivjärn, koka upp lätt saltat vatten)
(lägg i den rivna blomkålen och koka 10 SEKUNDER.) Klart att servera !
LYCKA TILL !
FISKGRATÄNG MED TORSK OCH TOMATER. 4 PERS.
HEJSAN !
DET här var gott kan Ni tro !
Om Du inte har torsk hemma kan Du välja
annan vit fisk eller lax.
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g halvtinad TORSKFILE'
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör
3 msk vetemjöl eller MAIZENA
2 dl mjölk
2 dl grädde,
1 dl finhackad dill
1 dl riven lagrad ost
250 g körsbärstomater, gärna i olika färger
3 msk finhackad basilika
10 mini- MOZZARELLOR
4 port potatismos
GARNERING:
Basilika
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.
SKÄR den halvtinade torsken i breda skivor.
Lägg skivorna i en smord ugnsform.
Salta och peppra.
Täck formen med aluminiumfolie .
Tillaga mitt i ugnen, ca 20 minuter.
SMÄLT smöret i en kastrull och vispa ner mjölet .
Tillsätt mjölk och grädde, koka upp under omrörning.
Låt koka , ca 5 minuter.
Vänd ner dill och ost. Smaka av med salt och peppar.
TA UT fisken ur ugnen och häll såsen över fisken i formen.
HÖJ UGNSVÄRMEN TILL 250 GRADER.
Halvera tomaterna och blanda med basilika och halverade
MOZZARELLABOLLAR.
Strö detta över fisken.
SPRITSA potatismos runt om fisken (har Du ingen sprits, klicka ut moset)
Gratinera mitt i ugnen tills gratängen fått fin färg , ca 10 minuter.
Garnera med basilika.
SMAKLIG MÅLTID, och LYCKA TILL !
tisdag 28 augusti 2018
HOUMMUS - KIKÄRTSRÖRA
HEJSAN !
På den här satsen blir det 5 dl, - himla gott på mackan med lite blad och grönsaker.
HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl kokta kikärter ( 2 dl okokta )
1 vitlöksklyfta
1 1/2 dl tahini
1 dl pressad citron
mineralsalt, spiskummin
SÅ HÄR GÖR DU :
MIXA kokta kikärter med skivad vitlök och tahini .
Kör till en slät pure' .
Späd med pressad citron och smaka av med salt och
spiskummin.
Om Du kokar kikärterna själv , läs på paketet .
LYCKA TILL !
RÅRÖRD SYLT.
HEJSAN !
Visst håller Du väl med om att det blir en verkligt fin arom
på rårörd sylt. Men den måste frysas för att hålla sig .
Med lite frys - pulver får den lagom tjock konsistens .
Gott blir det med RÅRÖRD KLARBÄRSSYLT -
KÖRSBÄRSSYLT.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 liter urkärnade körsbär , t ex klarbär eller brun-bär,
1 1/2 dl socker,
2 msk CERTO FRYSPULVER.
SÅ HÄR GÖR DU :
Blanda socker och frys-pulver och rör ner det i
de urkärnade bären.
Rör tills sockret har smält .
Häll upp i frysförpackningar och djupfrys.
ATT BLANDA BÄR till rårörd sylt blir också gott.
Till exempel :
jordgubbar + rabarber,
jordgubbar + krusbär,
röda vinbär + krusbär.
Om sylten rinner, prova med pektin som finns på apotek.
LYCKA TILL !
NYPONSOPPA . 2 PORT.
HEJSAN !
Så var det dags för nyponsoppa .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 dl nyponmos
3 1/2 dl vatten
2 - 3 msk socker
1/2 msk potatismjöl.
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp vattnet och blanda ner moset. Tillsätt socker efter smak.
Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten och rör ner det i en fin stråle.
Ge soppan ett uppkok.
SERVERAS avsvalnad eller kall med skorpor till .
Glass eller vispad grädde är himla gott i .
Du kan köpa torkade nyponskal i varuhandeln .(läs på paketet)
LYCKA TILL !
NYPONMOS, (fryses)
HEJSAN !
Nypon brukar det finnas gott om . Det är både lättplockat och
roligt att ta hand om något så vitaminrikt .
Enklast är att göra mos, som sedan kan ge många goda soppor
under vintern .
När Håkan var liten grabb, var vi ute och plockade nypon till
nyponsoppa som han älskade.
HÄR ÄR RECEPTET :
2 liter nypon (ca 1 kg)
3 - 5 dl vatten
socker efter smak
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ och snoppa nyponen . Dela dem och ta ur kärnorna
med en tesked om de är stora. Ta den mindre vattenmängden
om de ska passeras i matberednings-maskin.
KOKA dem tills de är mjuka, 30-60 minuter .
Passera dem och blanda med socker efter smak.
Man kan utesluta sockret . LÅT kallna och förpacka i engångs-
förpackning :1 1/2 dl för 2 personer.
LYCKA TILL !
måndag 27 augusti 2018
SMAKRIKA KÖTTFÄRSSPETT , 4 PERS.
HEJSAN !
Smaka på det här ! Chorizo i färsen - jättegott !
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g nötfärs
1 gul lök
1 chorizo
1 ägg
3 msk hackad persilja
SALSA :
1 klyfta ananas, 300 g
1 - 2 tsk hackad chili
2 msk hackad koriander
2 msk färskpressad limesaft
TILL SERVERING :
pitabröd
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader.
SKALA och finhacka löken.
Dra av skinnet på korven och finhacka den.
Blanda färs, lök, korv, ägg och persilja.
Forma färsen till 8 avlånga biffar.
Trä gärna biffarna på spett.
Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
GRILLA mitt i ugnen ca 10 minuter.
Vänd spetten 2-3 gånger under tiden.
SKÄR ananas-köttet i små bitar .
Dela, kärna ur och finhacka chilin.
Blanda ananas, chili, koriander och limesaft.
SERVERA spetten med pitabröd och med ananassalsan .
ALLA blir glada ! ( särskilt barnen.)
SMAKLIG MÅLTID !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)