lördag 1 september 2018
BEARNAISE- GRATINERAD SMÖRGÅSLÄNGD , 2 PERS.
HEJSAN !
Så här blev det ikväll !
Det var riktigt gott , riktigt lördags-mys !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 paket djupfrys bearnaisesås ca 200 g
1 skiva längdskuret vitt bröd
1 medelstor purjolök
1 msk smör eller margarin
100 g rökt bog eller skinka
SÅ HÄR GÖR DU :
TINA den djupfrysta bearnaisesåsen .
VÄRM ugnen till 225-250 grader.
Strimla purjolöken och fräs den i smöret
eller margarinet så att den blir mjuk.
Strimla skinkan.
FÖRDELA purjolöken och skinkan på brödet
och bred den avsvalnade såsen över .
GRATINERA smörgåsen ca 10 minuter.
Gott att servera till är en tomatsallad .
TREVLIG KVÄLL !
PASTAGRATÄNG MED BANAN , 4-6 PORT.
HEJSAN !
Här är en favorit bland både stora och små.
En vegetarisk pastagratäng med både färg och smak .
Och rejäla portioner . mmm....!
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g pastahjul, skruvar eller fjärilar
1 gul paprika
1 grön paprika
1 röd paprika
1 burk skivade champinjoner, ca 425 g
1 purjolök
500 g lagrad ost (hälften i såsen och andra hälften ovanpå)
2 gula lökar
3 bananer
50 g margarin/smör
1 1/2 dl vetemjöl eller Maizena
2/3 liter mjölk
salt, svartpeppar, oregano
Aromat krydda
Italiensk salladskrydda
1 knippa persilja
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA pastan enligt anvisning på förpackningen.
Häll av vattnet .
HACKA paprikorna, löken och svampen i små bitar.
Fräs alltsammans i en klick matfett i en stekpanna .
SMÄLT matfettet i en kastrull.
Tillsätt mjölet, rör om och späd med mjölken lite i sänder.
Rör om hela tiden. Sänk värmen när såsen är lagom tjock.
Riv hälften av osten och häll den i såsen och låt den smälta
under omrörning . Krydda rikligt och tillsätt klippt persilja.
VARVA pasta, paprika, lök och svamp-mixen i en stor ugn-
säker form . Översta lagret ska vara pasta .
Häll ostsåsen över. Lägg skivad banan över. Hyvla resten
av osten i tunna skivor och täck över bananerna .
GRÄDDA mitt i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter .
LYCKA TILL !
FESTLIGA MOCKARUTOR , CA 16 RUTOR.
HEJSAN !
Det här är en riktig dröm för alla
choklad- och kaffe-älskare !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl sötmandel
200 g mörk choklad
3/4 msk frystorkat kaffepulver
200 g smör eller margarin
3 dl farinsocker
4 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 1/4 dl majsmjöl
SMAKSÄTTNING och GARNERING :
1 msk kallt starkt kaffe
2 1/2 dl vispgrädde
siktat kakaopulver
UGN: 175 grader.
SÅ HÄR GÖR DU :
MAL mandeln. Smält chokladen tillsammans med kaffepulvret
och låt det svalna något .
RÖR smör och farinsocker poröst . Tillsätt äggen ett i taget
under kraftig vispning . Rör ner mandeln, vaniljsocker, majsmjöl
och den smälta chokladen.
HÄLL smeten i en bakpappersklädd eller smord form , ca 25x25 cm.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen i 30 - 40 minuter. Låt svalna.
GÖR små hål i kakan med en provsticka och häll kaffet över kakan.
Låt kakan stå och dra 1 timma. Skär kakan i rutor .
Spritsa grädde och sikta kakaopulver över kakan före servering .
LYCKA TILL !
fredag 31 augusti 2018
KYCKLING MED GORGONZOLASÅS , 4 PORT.
HEJSAN !
Kyckling , Gorgonzola och Pasta , tycker jag passar riktigt bra ihop.
Servera gärna med vitlöksdoftande knapriga brödtärningar. mmm...!
HÄR ÄR RECEPTET :
4 KYCKLINGFILE'ER
2 msk olivolja
salt och peppar
1 schalottenlök
2 dl matlagningsgrädde
125 g gorgonzola
1 dl hackad ruccolasallad eller persilja
300 g pasta
KRUTONGER:
3 skivor vitt bröd
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
UGN :200 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
BRYN KYCKLINGFILE'ERNA i 1 msk olivolja och krydda
med salt och peppar. Lägg över i ugnsfast form och låt steka
klart i ugnen ca 20 minuter, kontrollera med sticka att kycklingen
är klar.
SKALA och finhacka löken, låt den bli glansig i resterande olivolja.
Tillsätt matlagningsgrädden och låt koka upp .
RÖR i gorgonzolan skuren i småbitar och låt den smälta ner.
Rör ner hackad ruccolasallad eller persilja .
KOKA pastan enligt anvisning på förpackningen.
KRUTONGER : SKÄR brödet i tärningar och bryn det i stekpanna
med olja och pressad vitlök.
SERVERA pastan med såsen . Strö brödtärningarna över rätten.
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
torsdag 30 augusti 2018
OSTGRATINERAD FALUKORV MED PAPRIKA FRÄS .4 PORT.
HEJSAN !
mmm... så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g falukorv(skär inte korven ända ner)
2 gula lökar
1 röd paprika
2 tomater
4 dl riven ost , Cheddar eller Prästost
PAPRIKAFRÄS:
1 röd paprika + 1 gul paprika
1 gul lök
10 champinjoner
1 tsk paprikapulver
3 tsk smör/margarin
SÅ HÄR GÖR DU :
Skiva lök, paprika och tomater och stick ner i skårorna i korven
Strö över riven ost.
Stek lätt tillsammans delade paprikor, lök, champinjoner och paprikapulver
i 3 msk smör.
Lägg alltsammans runt korven och in i ugnen i 200 grader .
SERVERA MED BLOMKÅLSRIS.
(riv rå blomkål på grövsta sidan på ett rivjärn, koka upp lätt saltat vatten)
(lägg i den rivna blomkålen och koka 10 SEKUNDER.) Klart att servera !
LYCKA TILL !
FISKGRATÄNG MED TORSK OCH TOMATER. 4 PERS.
HEJSAN !
DET här var gott kan Ni tro !
Om Du inte har torsk hemma kan Du välja
annan vit fisk eller lax.
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g halvtinad TORSKFILE'
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör
3 msk vetemjöl eller MAIZENA
2 dl mjölk
2 dl grädde,
1 dl finhackad dill
1 dl riven lagrad ost
250 g körsbärstomater, gärna i olika färger
3 msk finhackad basilika
10 mini- MOZZARELLOR
4 port potatismos
GARNERING:
Basilika
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.
SKÄR den halvtinade torsken i breda skivor.
Lägg skivorna i en smord ugnsform.
Salta och peppra.
Täck formen med aluminiumfolie .
Tillaga mitt i ugnen, ca 20 minuter.
SMÄLT smöret i en kastrull och vispa ner mjölet .
Tillsätt mjölk och grädde, koka upp under omrörning.
Låt koka , ca 5 minuter.
Vänd ner dill och ost. Smaka av med salt och peppar.
TA UT fisken ur ugnen och häll såsen över fisken i formen.
HÖJ UGNSVÄRMEN TILL 250 GRADER.
Halvera tomaterna och blanda med basilika och halverade
MOZZARELLABOLLAR.
Strö detta över fisken.
SPRITSA potatismos runt om fisken (har Du ingen sprits, klicka ut moset)
Gratinera mitt i ugnen tills gratängen fått fin färg , ca 10 minuter.
Garnera med basilika.
SMAKLIG MÅLTID, och LYCKA TILL !
tisdag 28 augusti 2018
HOUMMUS - KIKÄRTSRÖRA
HEJSAN !
På den här satsen blir det 5 dl, - himla gott på mackan med lite blad och grönsaker.
HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl kokta kikärter ( 2 dl okokta )
1 vitlöksklyfta
1 1/2 dl tahini
1 dl pressad citron
mineralsalt, spiskummin
SÅ HÄR GÖR DU :
MIXA kokta kikärter med skivad vitlök och tahini .
Kör till en slät pure' .
Späd med pressad citron och smaka av med salt och
spiskummin.
Om Du kokar kikärterna själv , läs på paketet .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)