tisdag 4 september 2018
JORDNÖTSKAKOR 60 ST.
HEJSAN !
mmm...!
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör/margarin
2 dl socker
1 ägg
2 1/2 dl BERTE QVARN =vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl havregryn
2 dl salta jordnötter
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA ingredienserna .
Klicka ut smeten på lätt smorda plåtar.
GRÄDDA i 150 grader ca 15 min.
Låt kallna på plåten .
Du ångrar Dig inte !
LYCKA TILL !
SNABB-KAKOR 45 - 50 ST
HEJSAN !
VISST kan jag väl bli sugen på något litet till kaffet !
Då gör jag dessa försvinnande goda kakor.
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör/margarin
1 1/2 dl socker
4 dl BERTE QVARN = vetemjöl
1 1/2 dl russin
2 tsk bakpulver
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ihop smör och socker.
Tillsätt mjölet blandat med russin
och bakpulver.
RULLA bollar som läggs på bakpappersklädd
plåt och platta till kakorna med gaffel.
GRÄDDA i 200 grader ca 5 minuter.
LYCKA TILL !
JOHANS, SPECIAL-KASSLER 4 PERS.
HEJSAN !
Det här var smaskens !
HÄR ÄR RECEPTET :
6 hg benfri kassler
500 g fryst broccoli
2 dl tjock grädde
1/2 dl CREME Fraiche
1 burk stuvade champinjoner
1 dl chilisås
1 tsk grönsaksbuljongpulver
2 tsk idealmjöl
1 påse gratängost(ca 2 dl riven)
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR kasslern i tunna skivor.
TINA broccolin och skär stjälkarna i små bitar.
VARVA kassler och broccoli i en STOR ugnsfast form.
VISPA grädden och blanda med CREME Fraiche,
stuvad svamp, chilisås, buljongpulver och mjöl.
KLICKA smeten över och täck med riven ost .
GRATINERA i ca 15 minuter i 225 - 250 grader, strax
under mitten i ugnen tills ytan fått fin färg .
PRESSAD potatis och tomater smakar gott till .
Och ett glas röd mjölk.
LYCKA TILL !
CITRONKAKA MED GURKMEJA .
HEJSAN !
En nyttig kaka ? Javisst, helt fri från socker men innehåller
i stället bra saker som honung, ägg och gurkmeja .
Varför inte smaka denna goda kaka !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl MANDELMJÖL
1 tsk bakpulver
1 tsk torkad gurkmeja
1/2 tsk salt
1 dl honung
4 ägg
1 citron, skal och saft
1/2 dl kokosolja rumstempererad /smält
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader. RÖR ihop alla torra ingredienser
och tillsätt därefter honung, ägg, citron och kokosolja.
HÄLL upp i en avlång bakform ; klä den eventuellt med
bakplåtspapper för att lätt få ut kakan ur formen.
GRÄDDA i ca 25 - 30 minuter. Känn i mitten på kakan
om den känns fast - då är den färdig.
TIPS !
Använd ekologisk citron när
skalet ska användas i mat och bak .
LYCKA TILL !
måndag 3 september 2018
PYTT I PANNA PÅ SUNDARE VIS. 4 PORT.
HEJSAN !
Gillar Ni pytt i panna ?
Det här är en sundare variant, varför inte smaka !
Det blir en del att skala och skära, men det är värt
besväret. BE barnen om hjälp , det brukar dom gilla!
HÄR ÄR RECEPTET :
800 g potatis
1 STOR palsternacka
200 g gulbetor eller kålrot
200 g rotselleri
1 msk flytande smör/margarin eller rapsolja
salt
1 gul lök
300 - 400 g mager falukorv
1 dl finhackad bladpersilja
senapssås till serveringen.
KALL SENAPSSÅS : 3 dl gräddfil, 1 msk Dijonsenap , salt och peppar.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skär rotfrukterna i ganska stora bitar , ca 1x1 cm.
Bred ut rotfrukterna i en bakpappersklädd långpanna .
Ringla över smör/margarin eller oljan och salta .
UGNSBAKA i 225 grader i 30 minuter. RÖR om då och då .
Hacka under tiden löken fint och skär korven i tärningar.
Tillsätt lök och korv när det återstår 10 minuter .
Strö på rikligt med hackad bladpersilja vid serveringstillfället.
Servera med till exempel KALL SENAPSSÅS.
LYCKA TILL !
KÖTTKORV, MED HEMLAGAD ROTMOS, 4 PORT.
HEJSAN !
mmm...Rotmos är lättare att göra än man tror
och hemgjort rotmos är dessutom så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
1kg kålrot
4 stora morötter
700 g potatis
1 köttbuljongtärning
1 msk flytande smör/margarin
salt å peppar
400 g köttkorv eller fläskkorv
5 kryddpepparkorn
3 lagerblad
salt
SERVERING:
sallad och senap
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skär kålrot och morötter i skivor eller bitar.
Koka rotfrukterna i buljong i 40 - 50 minuter.
Skala och skär potatisen i skivor och tillsätt dem till
koket efter halva tiden. KOKA tills allt är mjukt.
Häll av spadet men spara det. Mosa rotfrukterna med
en potatisstöt . Tillsätt fettet, salt, peppar och spad om
det behövs . GÖR 5-6 hål i korven med en grov sticka
eller gaffel, innan Du lägger den i vattnet.
KOKA korven tillsammans med pepparkorn, lagerblad
och salt i vatten så det täcker i 20 minuter.
SKÄR korven i 3 - 4 cm breda bitar .
ÄT rotmos och köttkorv tillsammans med sallad och senap.
LYCKA TILL !
....mmm !
KÖTTFÄRSSÅS EXTRA, 4 port.
HEJSAN !
Extra gott , tycker jag med CREME Fraiche i köttfärssåsen,
- eller vad tycker Du ?
HÄR ÄR RECEPTET :
4 port. pasta t ex LASAGNETTE eller Tagliatelle
300 g köttfärs
smör/margarin
1 purjolök
100 g rökt skinka
1 /2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl chilisås
1 msk soja
1 dl vatten
2 dl CREME Fraiche
1- 2 vitlöksklyftor
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA pastan enligt anvisningar på förpackningen.
Bryn köttfärsen i fettet i en gryta .
Strimla purjolöken och låt den bryna med.
Skär skinkan i små tärningar .
BLANDA köttfärs och purjolök med skinka, salt,
peppar, chilisås, soja , vatten och CREME Fraiche.
Pressa i vitlök . LÅT koka 5 - 10 minuter .
RÖR då och då .
SERVERA med nykokt pasta. SMAKLIG MÅLTID !
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)