tisdag 4 september 2018

JORDNÖTSKAKOR 60 ST.



                  HEJSAN !
mmm...!

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör/margarin
2 dl socker
1 ägg
2 1/2 dl BERTE QVARN =vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl havregryn
2 dl salta jordnötter
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA ingredienserna .
Klicka   ut  smeten på  lätt smorda plåtar.
GRÄDDA  i  150  grader  ca  15  min.
Låt  kallna  på  plåten .

Du ångrar Dig  inte !
LYCKA TILL !

SNABB-KAKOR 45 - 50 ST



               HEJSAN !

VISST  kan jag väl bli sugen på något litet till kaffet !
Då gör jag dessa försvinnande goda  kakor.

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör/margarin
1 1/2  dl  socker
4  dl BERTE QVARN = vetemjöl
1 1/2 dl russin
2 tsk bakpulver
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR  ihop  smör  och  socker.
Tillsätt  mjölet  blandat med  russin
och  bakpulver.
RULLA  bollar  som läggs  på  bakpappersklädd
plåt  och  platta  till  kakorna  med  gaffel.
GRÄDDA  i  200  grader  ca  5  minuter.

LYCKA  TILL !



JOHANS, SPECIAL-KASSLER 4 PERS.




                      HEJSAN !

Det här var smaskens !

HÄR ÄR RECEPTET :
6 hg  benfri  kassler
500 g fryst broccoli
2   dl  tjock  grädde
1/2  dl CREME Fraiche
1 burk  stuvade  champinjoner
1  dl  chilisås
1  tsk  grönsaksbuljongpulver
2 tsk idealmjöl
1  påse  gratängost(ca 2 dl riven)

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR  kasslern  i tunna  skivor.
TINA  broccolin  och skär  stjälkarna  i  små  bitar.
VARVA  kassler  och  broccoli  i en  STOR  ugnsfast  form.
VISPA  grädden  och  blanda  med  CREME Fraiche,
stuvad  svamp,  chilisås,  buljongpulver  och  mjöl.
KLICKA  smeten  över  och  täck  med  riven  ost .
GRATINERA  i  ca  15  minuter  i  225 - 250  grader, strax
under  mitten  i  ugnen  tills  ytan  fått  fin  färg .
PRESSAD  potatis  och  tomater  smakar  gott  till .
Och ett glas röd mjölk.

LYCKA  TILL !

CITRONKAKA MED GURKMEJA .



                   HEJSAN !

En nyttig kaka ?  Javisst,  helt fri från socker men innehåller
i stället bra saker som honung, ägg och gurkmeja .
Varför inte smaka denna goda kaka !

HÄR ÄR RECEPTET :
4  dl  MANDELMJÖL
1 tsk bakpulver
1 tsk torkad gurkmeja
1/2 tsk salt
1 dl honung
4 ägg
1 citron, skal och saft
1/2 dl kokosolja rumstempererad /smält

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 175 grader.  RÖR ihop  alla torra  ingredienser
och  tillsätt  därefter  honung,  ägg,  citron  och  kokosolja.
HÄLL  upp  i  en  avlång   bakform ;  klä den eventuellt med
bakplåtspapper  för  att  lätt  få  ut  kakan  ur  formen.
GRÄDDA  i  ca  25 - 30 minuter.  Känn i  mitten  på  kakan
om  den  känns  fast - då  är  den färdig.

TIPS !
           Använd  ekologisk  citron  när
skalet ska användas i mat och bak .

LYCKA  TILL !



måndag 3 september 2018

PYTT I PANNA PÅ SUNDARE VIS. 4 PORT.




               HEJSAN !

Gillar Ni pytt i panna ?
Det här är en sundare variant,  varför inte smaka !
Det blir en del att skala och skära, men det är värt
besväret. BE  barnen om hjälp , det brukar dom gilla!

HÄR ÄR RECEPTET :
800 g potatis
1 STOR palsternacka
200 g gulbetor eller kålrot
200 g rotselleri
1 msk flytande smör/margarin  eller rapsolja
salt
1 gul lök
300 - 400 g mager falukorv
1 dl finhackad bladpersilja
senapssås till serveringen.
KALL  SENAPSSÅS :  3 dl gräddfil, 1 msk Dijonsenap ,  salt och peppar.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skär rotfrukterna i ganska stora bitar , ca 1x1 cm.
Bred ut rotfrukterna i en bakpappersklädd långpanna .
Ringla över smör/margarin eller oljan och salta .
UGNSBAKA i 225 grader i 30 minuter.  RÖR  om då och då .
Hacka under tiden löken fint och skär korven i tärningar.
Tillsätt lök och korv när det återstår 10 minuter .
Strö på rikligt med hackad bladpersilja vid serveringstillfället.
Servera med till exempel  KALL SENAPSSÅS.

LYCKA TILL !



KÖTTKORV, MED HEMLAGAD ROTMOS, 4 PORT.



               HEJSAN !

mmm...Rotmos  är lättare att göra än man tror
och hemgjort rotmos  är dessutom så himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
1kg  kålrot
4 stora morötter
700 g potatis
1 köttbuljongtärning
1 msk flytande smör/margarin
salt å peppar
400 g köttkorv eller fläskkorv
5 kryddpepparkorn
3 lagerblad
salt
SERVERING:
sallad och senap

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skär kålrot och morötter i skivor eller bitar.
Koka rotfrukterna i buljong i 40 - 50 minuter.
Skala och skär potatisen i skivor och tillsätt dem till
koket efter halva tiden.  KOKA tills allt är mjukt.
Häll av spadet men spara det.  Mosa rotfrukterna med
en potatisstöt .  Tillsätt fettet, salt, peppar och spad om
det behövs .  GÖR 5-6  hål i korven med en grov sticka
eller gaffel, innan Du lägger den i vattnet.
KOKA korven tillsammans med pepparkorn, lagerblad
och salt i vatten så det täcker i 20 minuter.
SKÄR korven i 3 - 4 cm breda bitar .
ÄT rotmos och köttkorv tillsammans med sallad och senap.

LYCKA TILL !
....mmm !

KÖTTFÄRSSÅS EXTRA, 4 port.




                         HEJSAN !

Extra gott , tycker jag med CREME Fraiche i köttfärssåsen,
- eller vad tycker Du ?

HÄR ÄR RECEPTET :
4 port. pasta t ex  LASAGNETTE  eller  Tagliatelle
300 g  köttfärs
smör/margarin
1 purjolök
100 g rökt skinka
1 /2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl chilisås
1 msk soja
1 dl vatten
2 dl CREME Fraiche
1- 2 vitlöksklyftor

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA pastan enligt anvisningar på förpackningen.
Bryn köttfärsen i fettet i en gryta .
Strimla purjolöken  och låt den bryna med.
Skär skinkan i små tärningar .
BLANDA  köttfärs  och  purjolök  med  skinka, salt,
peppar, chilisås, soja , vatten och  CREME Fraiche.
Pressa  i  vitlök .  LÅT koka 5 - 10 minuter .
RÖR då och då .
SERVERA med nykokt pasta.  SMAKLIG  MÅLTID !

LYCKA TILL !