onsdag 5 september 2018

KRUSBÄR UNDER SKUMTÄCKE ?



                HEJSAN !

Vad sägs om detta ?
Vi som ofta är sugna på något gott efter maten .
Smaka på det här !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 liter krusbär
2 äggvitor
1 msk strösocker
1 dl vatten.
SÅ HÄR GÖR DU :
LÅT krusbären koka i vattnet tills de känns mjuka.
Häll över i form .
VISPA äggvitorna och sockret till hårt skum
och bred försiktigt över krusbären.
SÄTT i ugn  125 grader  ca 20 minuter.
SERVERA med en klick lättglass.

LYCKA TILL !

MJUK NÖTKAKA



                HEJSAN !

Ett annat recept på nöt-kaka.
Himla gott ...mmm !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 ägg
2 1/2 dl socker
3  dl (200 g) malda
hasselnötskärnor
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR samman ägg och socker.
Blanda ner de malda nötkärnorna.
Häll smeten i en välsmord  och bröad
rund  form (minst 1 1/4 liter form) .
GRÄDDA kakan i 175 grader tills
kakan släpper formens kanter - ca 40 min.
LÅT kakan svalna något .
Stjälp upp den på fat och låt den kallna
under formen .

LYCKA TILL !

TANT ASTRIDS BLÅBÄRSKAKA .



                      HEJSAN !


Smakar sommar ,  mmm...

HÄR ÄR RECEPTET :
1 ägg
2 1/2  dl strösocker
75 g smält smör eller margarin
1 1/2  dl  mjölk
4 1/2  dl BERTE QVARN = vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 - 4 dl  färska  blåbär

SÅ HÄR GÖR DU:
SÄTT  ugnen på  200  grader .  Smörj och bröa en rund form
med  löstagbar kant , rymd ca  1 1/2 liter .
VISPA  ägg och socker  vitt.
TILLSÄTT fettet,  mjölken och mjölet  blandat  med  bak-
pulvret .  RÖR  tills  allt  är  blandat.
BLANDA  ner blåbären  och  häll  smeten  i  formen.
GRÄDDA  på första falsen  i  ugn  ca 50 minuter.
SERVERA kakan  kall eller ljummen  med  vispad  grädde.

LYCKA TILL !

tisdag 4 september 2018

JORDNÖTSKAKOR 60 ST.



                  HEJSAN !
mmm...!

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör/margarin
2 dl socker
1 ägg
2 1/2 dl BERTE QVARN =vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl havregryn
2 dl salta jordnötter
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA ingredienserna .
Klicka   ut  smeten på  lätt smorda plåtar.
GRÄDDA  i  150  grader  ca  15  min.
Låt  kallna  på  plåten .

Du ångrar Dig  inte !
LYCKA TILL !

SNABB-KAKOR 45 - 50 ST



               HEJSAN !

VISST  kan jag väl bli sugen på något litet till kaffet !
Då gör jag dessa försvinnande goda  kakor.

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör/margarin
1 1/2  dl  socker
4  dl BERTE QVARN = vetemjöl
1 1/2 dl russin
2 tsk bakpulver
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR  ihop  smör  och  socker.
Tillsätt  mjölet  blandat med  russin
och  bakpulver.
RULLA  bollar  som läggs  på  bakpappersklädd
plåt  och  platta  till  kakorna  med  gaffel.
GRÄDDA  i  200  grader  ca  5  minuter.

LYCKA  TILL !



JOHANS, SPECIAL-KASSLER 4 PERS.




                      HEJSAN !

Det här var smaskens !

HÄR ÄR RECEPTET :
6 hg  benfri  kassler
500 g fryst broccoli
2   dl  tjock  grädde
1/2  dl CREME Fraiche
1 burk  stuvade  champinjoner
1  dl  chilisås
1  tsk  grönsaksbuljongpulver
2 tsk idealmjöl
1  påse  gratängost(ca 2 dl riven)

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR  kasslern  i tunna  skivor.
TINA  broccolin  och skär  stjälkarna  i  små  bitar.
VARVA  kassler  och  broccoli  i en  STOR  ugnsfast  form.
VISPA  grädden  och  blanda  med  CREME Fraiche,
stuvad  svamp,  chilisås,  buljongpulver  och  mjöl.
KLICKA  smeten  över  och  täck  med  riven  ost .
GRATINERA  i  ca  15  minuter  i  225 - 250  grader, strax
under  mitten  i  ugnen  tills  ytan  fått  fin  färg .
PRESSAD  potatis  och  tomater  smakar  gott  till .
Och ett glas röd mjölk.

LYCKA  TILL !

CITRONKAKA MED GURKMEJA .



                   HEJSAN !

En nyttig kaka ?  Javisst,  helt fri från socker men innehåller
i stället bra saker som honung, ägg och gurkmeja .
Varför inte smaka denna goda kaka !

HÄR ÄR RECEPTET :
4  dl  MANDELMJÖL
1 tsk bakpulver
1 tsk torkad gurkmeja
1/2 tsk salt
1 dl honung
4 ägg
1 citron, skal och saft
1/2 dl kokosolja rumstempererad /smält

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 175 grader.  RÖR ihop  alla torra  ingredienser
och  tillsätt  därefter  honung,  ägg,  citron  och  kokosolja.
HÄLL  upp  i  en  avlång   bakform ;  klä den eventuellt med
bakplåtspapper  för  att  lätt  få  ut  kakan  ur  formen.
GRÄDDA  i  ca  25 - 30 minuter.  Känn i  mitten  på  kakan
om  den  känns  fast - då  är  den färdig.

TIPS !
           Använd  ekologisk  citron  när
skalet ska användas i mat och bak .

LYCKA  TILL !