lördag 8 september 2018
POTATISBULLAR , 4 PERS.
HEJSAN !
Om Du har potatismos över , då kan Du göra dessa
goda potatisbullar.
HÄR ÄR RECEPTET :
Potatismos
2 äggulor
skorpsmulor = till panering)
- annars kan Du steka dem som plättar
i lite smör eller olja
SÅ HÄR GÖR DU :
GÖR moset fast, späd lite mindre och blanda i äggulorna.
Forma runda bullar och platta till något .
Vänd dem i skorpsmulor och stek ganska långsamt i inte
så het panna .
GOTT till korv, bacon och rökt skinka - och med lingonsylt.
LYCKA TILL !
SÖTPOTATISSOPPA MED KNAPRIG SKINKA, 4 PERS.
HEJSAN !
Tricket till att bli mätt på en soppa är antingen att fylla den ordentligt med linser, kött och
rotfrukter eller servera lite bröd, knäckebröd eller flarn till . Glöm inte heller att det ofta
är TOPPINGEN som gör det, en ört-olja, lite parmesan gör susen! mmm...
HÄR ÄR RECEPTET :
1 gul lök ( hackad)
1 vitlöksklyfta (pressad)
1 msk smör
2 tsk spiskummin
1 krm cayennepeppar
7 dl kycklingbuljong
1 kanelstång =
5 sötpotatisar ca 1 kg
2 selleri-stjälkar
8 skivor lufttorkad skinka
1 pressad lime
= En kanelstång sätter mild och kryddig smak till sötpotatissoppan.
SÅ HÄR GÖR DU :
HETTA upp smöret i en kastrull .
Fräs löken tillsammans med de torra kryddorna i smöret .
Häll buljongen i kastrullen. Lägg i en kanelstång .
Tärna potatisen och skiva sellerin . Lägg ner det i kastrullen
med buljongen. Låt koka på svag värme i ca 20 minuter.
LÄGG skivorna av lufttorkad skinka på en bakpappersklädd
plåt och torka i ugnen, ca 150 grader, i ca 5 minuter.
Låt svalna på pappret . Lyft ur kanelstången .
MOSA potatisbitarna så att soppan blir grötig, men inte
helt slät . SMAKA av med lime.
SERVERA med den rostade skinkan på toppen .
SMAKLIG MÅLTID !
fredag 7 september 2018
PIZZA MED KÖTTBULLAR OCH RUCOLA, 2 PERS.
HEJSAN !
Det här var då sannerligen underbart gott !
Det är kul att testa nya fyllningar på pizzan.
HÄR ÄR RECEPTET ;
230 köttfärs
1 ägg
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
olja till stekning
1 rulle färdig pizzadeg
1/2 burk pizzatomatsås (a' 400 g)
mozzarellaost (a' 125 g)
75 g rucola
extra Virgin olivolja
SÅ HÄR GÖR DU ;
VÄRM ugnen till 220 grader.
Häll köttfärsen i en skål och blanda i ägg
och hackad vitlök. Krydda väl med salt och peppar.
FORMA färsen till små köttbullar och stek dem i olja
i en stekpanna tills de får färg.
Rulla ut degen . Fördela tomatsås på degen och lägg på
de stekta köttbullarna . FÖRDELA mozzarella över och
grädda i ca 10 minuter . Strö över rucola och droppa
lite olivolja över .
Hoppas att det smakar !
LYCKA TILL !
torsdag 6 september 2018
PALSTERNACKSGRATÄNG, 4 PORT.
HEJSAN !
Det här är farmor Annas PALSTERNACKSGRATÄNG.
Den här är jättegod, - den måste Ni prova .
Palsternacka i sig har ju lite sötaktig- mjäll smak.
Så gratängen är väl värd att göra .
HÄR ÄR RECEPTET :
3/ 4 kg palsternackor
vatten, salt
2 dl riven ost
1 dl mjölk
1 tsk potatismjöl
1 dl finhackad persilja
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skiva palsternackorna.
KOKA dem i mjuka i lättsaltat vatten
(1 tsk salt/ 1 /2 liter vatten) ca 10 min.
Låt dem rinna av .
SÄTT ugnen på 250 grader.
VARVA palsternackorna och osten i en
smord ugnssäker form .
Det bör vara ost överst , Blanda mjölken
med potatismjölet och häll över.
GRATINERA i ugnen tills osten smält
och gratängen fått färg, 10-15 minuter.
STRÖ på persiljan.
SERVERA med leverpastejsmörgåsar .
LYCKA TILL !
FRU ANNORLUNDAS, UGNSPANKAKA MED RÅRIVNA ÄPPLEN , 4 PORT.
HEJSAN !
FRU ANNORLUNDAS, ugnspannkaka är riktigt god, smaka Ni också !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg
8 dl mjölk
4 dl vetemjöl, BERTE QVARN
1/2 tsk salt
1 msk matfett
4 - 6 äpplen
3 msk socker
2 tsk kanel
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA samman äggen och hälften av mjölken.
Tillsätt mjölet och vispa till en slät smet .
Vispa ner resten av mjölken och saltet .
SMÖRJ en långpanna 30 x 40 cm . SÄTT ugnen på 225 grader.
HÄLL pannkakassmeten i långpannan.
SKÖLJ äpplena . RIV dem grovt på rivjärn.
Fördela det rivna över pannkaka- smeten i långpannan.
Blanda socker och kanel och strö det överst.
GRÄDDA pannkakan i ugnen tills den har fått färg
och smeten har stannat, ca 30 minuter.
SKÄR pannkakan i portionsbitar.
SERVERA med finskuren vitkål blandad med russin.
LYCKA TILL !
FARMOR ANNAS KUMMINBRÖD, 8 - 10 ST.
HEJSAN !
Detta är ett riktigt gammalt recept på bröd.
Farmor bakade det när jag var liten tös - detta gillades bäst .
Det känns bra att ha farmors gamla recept,
så det lär bli en hel del här .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g smör
3 dl vatten
25 g jäst
1/2 tsk salt
1 tsk socker
ca 9 dl vetemjöl
GARNERING:
kumminfrön, grovt salt
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret, tillsätt vattnet och värm det fingervarmt, 37 grader.
Rör ut jästen i en del av degvätskan, tillsätt resten av vätskan, salt,
socker och så mycket vetemjöl att degen blir smidig.
Låt den jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 1 timme.
ARBETA degen på bakbord och dela den i 8 - 10 lika delar.
Forma ovala bullar som läggs på plåt med bakplåtspapper-(lättare, - än smord plåt)
Pensla med lite ljummet vatten på bullarna, så fäster garneringen bättre.
GARNERA med kumminfrön och grovt salt, gör ett snitt och låt
jäsa 15 - 20 minuter. GRÄDDA i 225 grader ca 15 minuter.
LYCKA TILL !
onsdag 5 september 2018
KRUSBÄR UNDER SKUMTÄCKE ?
HEJSAN !
Vad sägs om detta ?
Vi som ofta är sugna på något gott efter maten .
Smaka på det här !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 liter krusbär
2 äggvitor
1 msk strösocker
1 dl vatten.
SÅ HÄR GÖR DU :
LÅT krusbären koka i vattnet tills de känns mjuka.
Häll över i form .
VISPA äggvitorna och sockret till hårt skum
och bred försiktigt över krusbären.
SÄTT i ugn 125 grader ca 20 minuter.
SERVERA med en klick lättglass.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)