måndag 10 september 2018

KRYDDIG KYCKLINGGRYTA MED KOKOS, 6 PORT.



                        HEJSAN !

Vilken  härlig  doft  som  sprider  sig  i  köket - curry,
kardemumma,  koriander  och  kokos !
Använd  gärna  kycklingdelar  i stället  för  hel  kyckling
så  går  det  lättare .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2  gula  lökar
2 pressade  vitlöksklyftor
1  msk  olja
1/2  tsk  kardemumma
1  tsk  koriander
2-3 tsk  färsk riven ingefära
eller  1  tsk  malen
1/2  msk  gurkmeja
1-2  dl  vatten
1  kycklingbuljongtärning
1/2- 1 grön chilipeppar
2 1/2 dl kokosmjölk, krämig
1, 2 kg  kycklingdelar ben och lår
1 msk smör/margarin
salt å vitpeppar
2 skivade salladslökar
SERVERING:
jasminris eller råris
mango chutney

SÅ HÄR GÖR DU :
FRÄS  lök och vitlök i olja i en gryta .
Blanda i kryddorna och låt dem fräsa med en stund.
Tillsätt  vatten och buljongtärning.
Kärna ur och finhacka chilin.
Tillsätt den och kokosmjölken.
BRYN kycklingdelarna i matfett i en stekpanna .
Salta och peppra och lägg över delarna i grytan .
Låt koka sakta under lock  ca 30 min.  Rör då och då.
BLANDA i salladslöken och koka upp .
SERVERA  med ris, mango chutney och gärna en
sallad av tomat , HARICOTS VERTS  och rödlök.

LYCKA TILL !

KASSLERGRATÄNG MED CURRY & MANGOSÅS, 4 PORT.



                 HEJSAN !

Tänka  sig ;  en  värmande gryta  eller en gyllene gratäng
mitt på bordet  bland  levande  ljus  - vilken trevlig middag
i  höstrusket .
Här har jag hällt över en orientalisk  kryddad sås  med
mangotärningar  och lagom sting av tabasco.

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g kassler
MANGOSÅS :
1 nästan mogen mango (eller 1 paket fryst)
2 vitlöksklyftor,  hackade
2 tsk orientalisk curry
2 msk  TOMATPURE
1 msk smör/margarin
2 1/2 dl matlagningsgrädde
salt
2 stänk tabasco, ca 2 krm
1 dl riven ost
1 msk kokosflingor
SERVERING :
kokt ris,  färsk spenat  och aubergine
UGN :225 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKIVA  kasslern och lägg den på ett  ugnssäkert fat .
MANGOSÅS :
Skala och skär mangon i småbitar.
Fräs  mango,  vitlök,  curry  och  TOMATPURE
i matfettet  i  en  kastrull .
Tillsätt  grädde  och  smaka  av  med salt  och  tabasco.
HÄLL  såsen  över  kasslern  och  strö  över  osten
och  kokosflingorna .   Tillaga  i  ugnen  ca  20  minuter.
SERVERA  med  ris  och  färska  spenatblad,  gärna
med  vitlöksstekt aubergine .

Smaklig Måltid och LYCKA TILL !

lördag 8 september 2018

POTATISBULLAR , 4 PERS.




                        HEJSAN !

Om  Du  har potatismos  över ,  då  kan  Du göra dessa
goda  potatisbullar.

HÄR ÄR RECEPTET :
Potatismos
2 äggulor
skorpsmulor = till panering)
- annars kan Du steka dem som plättar
i lite smör  eller olja

SÅ HÄR GÖR DU :
GÖR  moset fast,  späd lite mindre och blanda i äggulorna.
Forma runda bullar och platta till något .
Vänd dem i skorpsmulor  och stek ganska långsamt  i inte
så  het  panna .
GOTT till korv, bacon och rökt skinka - och med lingonsylt.

LYCKA TILL !


SÖTPOTATISSOPPA MED KNAPRIG SKINKA, 4 PERS.




                   HEJSAN !

Tricket till att bli mätt på en soppa är antingen att fylla den ordentligt med linser, kött och
rotfrukter  eller servera lite bröd, knäckebröd  eller flarn till .  Glöm inte heller att det ofta
är TOPPINGEN som gör det,  en  ört-olja, lite parmesan gör susen!  mmm...

HÄR ÄR RECEPTET :
1 gul lök ( hackad)
1 vitlöksklyfta  (pressad)
1 msk smör
2 tsk spiskummin
1 krm cayennepeppar
7 dl kycklingbuljong
1 kanelstång =
5 sötpotatisar ca 1 kg
2 selleri-stjälkar
8 skivor lufttorkad skinka
1 pressad lime
=  En kanelstång  sätter mild  och  kryddig smak till sötpotatissoppan.

SÅ HÄR GÖR DU :
HETTA  upp smöret i en kastrull .
Fräs löken tillsammans  med  de torra kryddorna i smöret .
Häll  buljongen i kastrullen.  Lägg i en kanelstång .
Tärna potatisen och skiva sellerin .  Lägg ner  det i kastrullen
med  buljongen.  Låt koka  på svag  värme i ca 20 minuter.
LÄGG  skivorna  av  lufttorkad  skinka på en bakpappersklädd
plåt  och  torka i ugnen,  ca  150 grader,  i ca  5  minuter.
Låt svalna på pappret .  Lyft  ur  kanelstången .
MOSA  potatisbitarna  så  att  soppan  blir  grötig, men inte
helt slät .  SMAKA av med lime.
SERVERA  med den  rostade  skinkan  på  toppen .

SMAKLIG MÅLTID !



fredag 7 september 2018

PIZZA MED KÖTTBULLAR OCH RUCOLA, 2 PERS.



                HEJSAN !

Det  här var då sannerligen underbart gott !
Det är kul att testa nya fyllningar på pizzan.

HÄR ÄR RECEPTET ;
230  köttfärs
1 ägg
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
olja till stekning
1 rulle färdig pizzadeg
1/2  burk  pizzatomatsås (a' 400 g)
mozzarellaost  (a' 125 g)
75 g rucola
extra Virgin  olivolja

SÅ HÄR GÖR DU ;
VÄRM  ugnen  till  220  grader.
Häll  köttfärsen  i  en  skål  och  blanda  i  ägg
och  hackad  vitlök.  Krydda  väl  med  salt  och  peppar.
FORMA färsen till  små  köttbullar  och  stek  dem  i  olja
i en  stekpanna  tills  de  får  färg.
Rulla  ut  degen .  Fördela tomatsås  på  degen och lägg på
de  stekta  köttbullarna .  FÖRDELA  mozzarella  över  och
grädda  i  ca  10  minuter .  Strö  över  rucola  och  droppa
lite  olivolja  över .

Hoppas att det smakar !
LYCKA  TILL !

torsdag 6 september 2018

PALSTERNACKSGRATÄNG, 4 PORT.




                 HEJSAN !
Det här är farmor Annas  PALSTERNACKSGRATÄNG.
Den  här är jättegod, - den  måste Ni prova .
Palsternacka i sig har ju lite sötaktig- mjäll smak.
Så  gratängen är väl värd att göra .

HÄR ÄR RECEPTET :
3/ 4  kg  palsternackor
vatten, salt
2 dl riven ost
1 dl mjölk
1 tsk potatismjöl
1 dl finhackad persilja

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skiva  palsternackorna.
KOKA  dem i mjuka i lättsaltat vatten
(1 tsk salt/ 1 /2  liter  vatten) ca 10 min.
Låt dem rinna av .
SÄTT  ugnen på 250 grader.
VARVA  palsternackorna  och  osten  i en
smord ugnssäker  form .
Det bör vara ost överst ,  Blanda mjölken
med potatismjölet  och  häll  över.
GRATINERA i  ugnen  tills  osten  smält
och gratängen  fått  färg,  10-15 minuter.
STRÖ  på  persiljan.
SERVERA med leverpastejsmörgåsar .

LYCKA TILL !

FRU ANNORLUNDAS, UGNSPANKAKA MED RÅRIVNA ÄPPLEN , 4 PORT.




                      HEJSAN !
FRU  ANNORLUNDAS,  ugnspannkaka  är riktigt god, smaka Ni också !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg
8 dl mjölk
4 dl vetemjöl, BERTE  QVARN
1/2 tsk salt
1 msk matfett
4 - 6 äpplen
3 msk socker
2 tsk kanel

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA  samman äggen och hälften av mjölken.
Tillsätt  mjölet och vispa till en  slät  smet .
Vispa ner resten av mjölken och saltet .
SMÖRJ en långpanna 30 x 40 cm . SÄTT ugnen på 225  grader.
HÄLL  pannkakassmeten  i  långpannan.
SKÖLJ  äpplena .  RIV dem  grovt på rivjärn.
Fördela  det  rivna  över  pannkaka-  smeten  i långpannan.
Blanda  socker och kanel  och strö det överst.
GRÄDDA  pannkakan i  ugnen  tills  den  har  fått  färg
och  smeten  har  stannat, ca 30 minuter.
SKÄR  pannkakan  i  portionsbitar.
SERVERA  med  finskuren  vitkål  blandad med russin.

LYCKA  TILL !