måndag 10 september 2018
KRYDDIG KYCKLINGGRYTA MED KOKOS, 6 PORT.
HEJSAN !
Vilken härlig doft som sprider sig i köket - curry,
kardemumma, koriander och kokos !
Använd gärna kycklingdelar i stället för hel kyckling
så går det lättare .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 gula lökar
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk olja
1/2 tsk kardemumma
1 tsk koriander
2-3 tsk färsk riven ingefära
eller 1 tsk malen
1/2 msk gurkmeja
1-2 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
1/2- 1 grön chilipeppar
2 1/2 dl kokosmjölk, krämig
1, 2 kg kycklingdelar ben och lår
1 msk smör/margarin
salt å vitpeppar
2 skivade salladslökar
SERVERING:
jasminris eller råris
mango chutney
SÅ HÄR GÖR DU :
FRÄS lök och vitlök i olja i en gryta .
Blanda i kryddorna och låt dem fräsa med en stund.
Tillsätt vatten och buljongtärning.
Kärna ur och finhacka chilin.
Tillsätt den och kokosmjölken.
BRYN kycklingdelarna i matfett i en stekpanna .
Salta och peppra och lägg över delarna i grytan .
Låt koka sakta under lock ca 30 min. Rör då och då.
BLANDA i salladslöken och koka upp .
SERVERA med ris, mango chutney och gärna en
sallad av tomat , HARICOTS VERTS och rödlök.
LYCKA TILL !
KASSLERGRATÄNG MED CURRY & MANGOSÅS, 4 PORT.
HEJSAN !
Tänka sig ; en värmande gryta eller en gyllene gratäng
mitt på bordet bland levande ljus - vilken trevlig middag
i höstrusket .
Här har jag hällt över en orientalisk kryddad sås med
mangotärningar och lagom sting av tabasco.
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g kassler
MANGOSÅS :
1 nästan mogen mango (eller 1 paket fryst)
2 vitlöksklyftor, hackade
2 tsk orientalisk curry
2 msk TOMATPURE
1 msk smör/margarin
2 1/2 dl matlagningsgrädde
salt
2 stänk tabasco, ca 2 krm
1 dl riven ost
1 msk kokosflingor
SERVERING :
kokt ris, färsk spenat och aubergine
UGN :225 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKIVA kasslern och lägg den på ett ugnssäkert fat .
MANGOSÅS :
Skala och skär mangon i småbitar.
Fräs mango, vitlök, curry och TOMATPURE
i matfettet i en kastrull .
Tillsätt grädde och smaka av med salt och tabasco.
HÄLL såsen över kasslern och strö över osten
och kokosflingorna . Tillaga i ugnen ca 20 minuter.
SERVERA med ris och färska spenatblad, gärna
med vitlöksstekt aubergine .
Smaklig Måltid och LYCKA TILL !
lördag 8 september 2018
POTATISBULLAR , 4 PERS.
HEJSAN !
Om Du har potatismos över , då kan Du göra dessa
goda potatisbullar.
HÄR ÄR RECEPTET :
Potatismos
2 äggulor
skorpsmulor = till panering)
- annars kan Du steka dem som plättar
i lite smör eller olja
SÅ HÄR GÖR DU :
GÖR moset fast, späd lite mindre och blanda i äggulorna.
Forma runda bullar och platta till något .
Vänd dem i skorpsmulor och stek ganska långsamt i inte
så het panna .
GOTT till korv, bacon och rökt skinka - och med lingonsylt.
LYCKA TILL !
SÖTPOTATISSOPPA MED KNAPRIG SKINKA, 4 PERS.
HEJSAN !
Tricket till att bli mätt på en soppa är antingen att fylla den ordentligt med linser, kött och
rotfrukter eller servera lite bröd, knäckebröd eller flarn till . Glöm inte heller att det ofta
är TOPPINGEN som gör det, en ört-olja, lite parmesan gör susen! mmm...
HÄR ÄR RECEPTET :
1 gul lök ( hackad)
1 vitlöksklyfta (pressad)
1 msk smör
2 tsk spiskummin
1 krm cayennepeppar
7 dl kycklingbuljong
1 kanelstång =
5 sötpotatisar ca 1 kg
2 selleri-stjälkar
8 skivor lufttorkad skinka
1 pressad lime
= En kanelstång sätter mild och kryddig smak till sötpotatissoppan.
SÅ HÄR GÖR DU :
HETTA upp smöret i en kastrull .
Fräs löken tillsammans med de torra kryddorna i smöret .
Häll buljongen i kastrullen. Lägg i en kanelstång .
Tärna potatisen och skiva sellerin . Lägg ner det i kastrullen
med buljongen. Låt koka på svag värme i ca 20 minuter.
LÄGG skivorna av lufttorkad skinka på en bakpappersklädd
plåt och torka i ugnen, ca 150 grader, i ca 5 minuter.
Låt svalna på pappret . Lyft ur kanelstången .
MOSA potatisbitarna så att soppan blir grötig, men inte
helt slät . SMAKA av med lime.
SERVERA med den rostade skinkan på toppen .
SMAKLIG MÅLTID !
fredag 7 september 2018
PIZZA MED KÖTTBULLAR OCH RUCOLA, 2 PERS.
HEJSAN !
Det här var då sannerligen underbart gott !
Det är kul att testa nya fyllningar på pizzan.
HÄR ÄR RECEPTET ;
230 köttfärs
1 ägg
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
olja till stekning
1 rulle färdig pizzadeg
1/2 burk pizzatomatsås (a' 400 g)
mozzarellaost (a' 125 g)
75 g rucola
extra Virgin olivolja
SÅ HÄR GÖR DU ;
VÄRM ugnen till 220 grader.
Häll köttfärsen i en skål och blanda i ägg
och hackad vitlök. Krydda väl med salt och peppar.
FORMA färsen till små köttbullar och stek dem i olja
i en stekpanna tills de får färg.
Rulla ut degen . Fördela tomatsås på degen och lägg på
de stekta köttbullarna . FÖRDELA mozzarella över och
grädda i ca 10 minuter . Strö över rucola och droppa
lite olivolja över .
Hoppas att det smakar !
LYCKA TILL !
torsdag 6 september 2018
PALSTERNACKSGRATÄNG, 4 PORT.
HEJSAN !
Det här är farmor Annas PALSTERNACKSGRATÄNG.
Den här är jättegod, - den måste Ni prova .
Palsternacka i sig har ju lite sötaktig- mjäll smak.
Så gratängen är väl värd att göra .
HÄR ÄR RECEPTET :
3/ 4 kg palsternackor
vatten, salt
2 dl riven ost
1 dl mjölk
1 tsk potatismjöl
1 dl finhackad persilja
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skiva palsternackorna.
KOKA dem i mjuka i lättsaltat vatten
(1 tsk salt/ 1 /2 liter vatten) ca 10 min.
Låt dem rinna av .
SÄTT ugnen på 250 grader.
VARVA palsternackorna och osten i en
smord ugnssäker form .
Det bör vara ost överst , Blanda mjölken
med potatismjölet och häll över.
GRATINERA i ugnen tills osten smält
och gratängen fått färg, 10-15 minuter.
STRÖ på persiljan.
SERVERA med leverpastejsmörgåsar .
LYCKA TILL !
FRU ANNORLUNDAS, UGNSPANKAKA MED RÅRIVNA ÄPPLEN , 4 PORT.
HEJSAN !
FRU ANNORLUNDAS, ugnspannkaka är riktigt god, smaka Ni också !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg
8 dl mjölk
4 dl vetemjöl, BERTE QVARN
1/2 tsk salt
1 msk matfett
4 - 6 äpplen
3 msk socker
2 tsk kanel
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA samman äggen och hälften av mjölken.
Tillsätt mjölet och vispa till en slät smet .
Vispa ner resten av mjölken och saltet .
SMÖRJ en långpanna 30 x 40 cm . SÄTT ugnen på 225 grader.
HÄLL pannkakassmeten i långpannan.
SKÖLJ äpplena . RIV dem grovt på rivjärn.
Fördela det rivna över pannkaka- smeten i långpannan.
Blanda socker och kanel och strö det överst.
GRÄDDA pannkakan i ugnen tills den har fått färg
och smeten har stannat, ca 30 minuter.
SKÄR pannkakan i portionsbitar.
SERVERA med finskuren vitkål blandad med russin.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)