fredag 14 september 2018

SÖTPOTATISBAKAD LAX, dagens middag, 4 port.



                  HEJSAN !

mmm... !  det här blir ljuvligt gott , - NJUUUT !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 portionsbitar lax a' 150 g
FLINGSALT
200 g sötpotatis
2 dl CREME Fraiche
1 msk färsk, riven ingefära
rivet skal av 1 lime
1/2 dl hackad koriander
1/2 krm  cayennepeppar
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader.  Lägg  laxen på en
plåt med  bakplåtspapper .
Krydda  med  salt.
Skala potatisen och riv den på rivjärnets
grova sida.
Blanda  CREME Fraiche,  ingefära, limeskal,
koriander och cayennepeppar  och sötpotatisen.
Krydda  med salt .
Klicka potatissmeten  på  laxen .
Baka i mitten av ugnen  tills TOPPINGEN  har
vacker färg och laxen är knappt genomstekt 12- 15 min.

SMAKLIG MÅLTID !
"vill bara säga att det var det  mest njutbara jag ätit på länge"

torsdag 13 september 2018

CHOKLAD OCH HASSELNÖTSMUFFINS, 10 ST .



                    HEJSAN !

De här måste Ni smaka , så himla goda,

HÄR ÄR RECEPTET :

10 urkärnade dadlar
2 dl hasselnötsmjöl
1 dl kokoschips
1/2 dl smält  smakfri kokosolja
4 msk kakao
1/2 msk honung
2 tsk vaniljpulver
3 ägg
1 tsk bakpulver

SÅ HÄR GÖR DU ;
SÄTT  ugnen  på  175  grader,  (gärna varmluft)
MIXA  dadlar, hasselnötsmjöl  och  kokoschips.
Häll i den smälta kokosoljan tillsammans  med  kakao,
vaniljpulver  och  honung .  Mixa  igen.
KNÄCK  äggen  och  mixa  igen.   Häll i  bakpulver
och  mixa  snabbt  till en fin jämn smet.
KLICKA ut i små muffinsformar.  GRÄDDA i 7 min.
LÅT stå i kylskåp ca 30 min. innan servering.

LYCKA TILL !


FISKGRATÄNG MED BLOMKÅLSMOS, 4 PORT.



                   HEJSAN !

Det här var det godaste jag ätit på länge !
Prova att göra Ni också !

HÄR ÄR RECEPTET :
400 g blomkål
1 dl CREME Fraiche
2 dl riven ost
1 liten gul lök
salt och peppar
3 msk smör/margarin
1 dl CREME Fraiche
3 soltorkade tomater
600 g  RYGGFILE' av torsk
1 dl riven ost

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader.
Dela blomkålen och koka den mjuk.
Häll av vattnet och låt blomkålen ånga av ordentligt.
MIXA  blomkålen med CREME Fraiche.
Blanda ner ost och smaka av med  salt och peppar.
SÅS :
HACKA löken och fräs den i smör/margarin
i en kastrull.  Blanda ner CREME Fraiche och
hackade, soltorkade tomater.
LÄGG  fiskbitarna i mitten av en ugnsfast form
och klicka ut blomkålsmoset runt om.
HÄLL  såsen i mitten på fisken och strö över
den rivna osten.  GRÄDDA  i ugnen i ca 20 minuter.

Smaklig Måltid och LYCKA TILL !

onsdag 12 september 2018

TEKAKA MED KARDEMUMMA .



 
                   HEJSAN !

Det här var längesen jag gjorde, men ett tag gjorde jag den jämt !
Himla god !

HÄR ÄR RECEPTET:
5 dl vetemjöl=BERTE QVARN
2 1/2 tsk bakpulver
1 dl strösocker
100 g smör/margarin
2 dl mjölk
1 tsk stött kardemumma
GARNERING:  6 hackade sötmandlar + 2 msk  pärlsocker

SÅ HÄR GÖR DU ;
BLANDA  de  torra  ingredienserna .
Finfördela  matfettet  i  blandningen.
TILLSÄTT  mjölken  och  arbeta
snabbt  ihop  degen.  Lägg den  i en
smord  form, ca 24 cm i diameter.
Strö på  mandel  och  pärlsocker.
GRÄDDA i  nedre  delen  av  ugnen i ca 15 min.
Låt den kallna  på  galler  under  bakduk.
Kakan  går  bra  att frysa .
 Jag tycker kakan är godast  till  en  kopp  varmt te.
Vad tycker Du ?

 LYCKA TILL !

OSTKAKA , 6 PORT.



                 
                         HEJSAN !

Hemmagjord ostkaka , mmm.. så himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g Keso
1/2 dl sötmandel
3 ägg
1/2 dl socker
1/2 dl vetemjöl =  BERTE QVARN
2 dl mjölk
SÄTT ugnen på  175 grader.

SÅ HÄR GÖR DU ;
BÖRJA med att skålla och skala mandeln .
Hacka mandeln fint.  Vispa ägg och socker.
Rör ner mjöl.  Keso,  mandel och mjölk.
HÄLL  smeten  i en smord  ugnssäker form.
Grädda  i  ugnen ,  ca 1 timme .
SERVERA  gärna med bär eller sylt och
ska det vara riktig  fest , - gärna lite vispad grädde !

LYCKA TILL !

BIRGITS GRÖNSAKSLÅDA 2 PORT.



               HEJSAN !

Det här var både enkelt och gott !

HÄR ÄR RECEPTET ;
100 g purjolök
100 g morötter
50 g blekselleri
salt, peppar,  HERBAMAREÖRTSALT
2 ägg
3 dl lättmjölk

SÅ HÄR GÖR DU :
ANSA grönsakerna.  Skär i mindre bitar .
Förväll dem i lättsaltat vatten .  Blanda
ägg och mjölk till äggstanningen och krydda den.
LÄGG grönsakerna i en ugnssäker  form .
Slå äggstanningen över. Grädda i 200 grader i 30 min.
SERVERA  med en sallad , 2 skivor knäckebröd
samt citronvatten.

LYCKA TILL !

MJUK PUMPAKAKA MED NUTELLATÄCKE, 6-8 BITAR.



                    HEJSAN !

Detta är en saftig kaka  med pumpa, ingefära
och kardemumma .
NUTELLA TÄCKET  på toppen stelnar om
Du ställer  kakan  i  kylen.

HÅLLBARHET,  utan TOPPING håller kakan 4-5 dagar i rumstemperatur, 
med TOPPING  ca 1 vecka  i kyl.  Går bra att frysa .

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g BUTTERNUTPUMPA
2ägg
2 dl strösocker
2 dl BERTE QVARN= vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 msk malen kanel
1 msk malen kardemumma
1/2 msk malen ingefära
1 nypa salt
3/4  dl olivolja
TOPPING :
2 dl valfri chokladkräm,  t ex  NUTELLA

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen  på  175 grader .
Skala pumpan, riv den grovt och krama ur.
LÄGG alla ingredienser till kakan i en STOR
bunke och blanda väl.  Häll  smeten i  en
bakpappersklädd  form  10x30 cm.
GRÄDDA kakan i mitten av ugnen i 40-45 min.
BRE på chokladkrämen när kakan har svalnat.

LYCKA TILL !