tisdag 25 september 2018
ROTFRUKTSLÅDA MED KORV, 4 PERS.
HEJSAN !
Bäst att passa på, nu när Rotfrukterna har bra pris !
Smaka på denna goda låda mmm.... !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g purjolök
100 g kålrot
200 g morötter
150 g palsternackor
300 g potatis
200 - 300 g falukorv
2 dl mjölk
250 g kesella
1/2 tsk dragon
1/2- 1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 - 1 1/2 dl riven ost
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och strimla grönsaker och korv.
Blanda och lägg i en smord form.
BLANDA mjölk och kesella och smaksätt
med dragon, salt och peppar . Häll det i formen.
STRÖ over osten och rör runt lite så allt blandas
med osten och grädda ca 60 min i nedre delen
av ugnen . Blir lådan för mörk lägg på ett folie-
ark i slutet av gräddningen .
SMAKLIG MÅLTID !
söndag 23 september 2018
BJUD SOPPAN SOM SÅS !
HEJSAN !
Kolla här !
Ofta serverar vi nyponsoppa med en klick glass i.
Men prova också att vända på det och bjud glass
med varm nyponsoppa som sås till .
Detta gillades hemma hos oss .
LYCKA TILL !
SNABBGJORD CHOKLADSÅS.
HEJSAN !
En enkel och snabbgjord chokladsås får Du
genom att koka upp 1 dl av vardera
kakao, socker och vatten .
Låt såsen koka ett par minuter så får den
rätt simmighet . 4 port.
LYCKA TILL !
GAMMALDAGS ÄPPELPAJ, 12 BITAR.
HEJSAN !
Så här gjorde vi äppelpaj, hemma hos min farmor Anna .
Himla gott ,kan Ni tro !
HÄR ÄR RECEPTET :
MÖRDEG:
225 g smör
3/4 dl socker
drygt 5 dl vetemjöl=BERTE QVARN
1 1/2 ägg
FYLLNING :5- 6 medelstora äpplen av fast sort, ca 1 kg
2 dl äppelmos
1 msk kanel
1 dl ströbröd
1 msk vaniljsocker
SERVERING :
Glass eller vaniljsås.
SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA samman ingredienserna till mördegen.
Ta undan 1/3 av degen och tryck ut resten i formen
ca 28 cm i diameter . Låt form och den sparade degen
stå kallt ca 30 minuter.
SÄTT ugnen på 175 grader . Skölj äpplena och tärna i
1/2 cm stora bitar . Blanda med resterande ingredienser
till fyllningen i en bunke .
LÄGG fyllningen i pajskalet .
KAVLA ut resterande mördeg och skär ut längder som
Du lägger som ett galler ovanpå fyllningen.
DU kan även kavla den tunt och lägga på som ett lock.
BAKA i mitten av ugnen i ca 35 minuter .
Pajen ska bli fint gyllenbrun .
SERVERA med vaniljglass eller vaniljsås .
mmm....mums !
LYCKA TILL !
FRÖPANERAD ZUCCHINI, 4 PERS.
HEJSAN !
ÅÅÅ...Det här var himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 Zucchini
1 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 dl sesamfrön
1 dl solroskärnor
2 ägg
3 msk olivolja
TILL SERVERING :
sallad, bröd, kall yoghurtsås, = 2 dl turkisk yoghurt, 1 vitlöksklyfta,
1-1,5 cm ingefära, riven , 1 kläm på flytande honung-flaskan.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR zucchinin i centimetertjocka skivor .
Blanda mjöl och salt på en tallrik. Blanda fröna på en annan .
Vispa sönder äggen i en djup tallrik . Vänd skivorna först i
mjölet, sedan i äggen och sist i fröblandningen .
HETTA upp olja i en stekpanna. Stek de panerade
skivorna i omgångar på låg värme 2-3 min per sida.
SERVERA med sallad, yoghurtsås och gärna en bit gott bröd.
SMAKLIG MÅLTID !
GETOSTGRATINERADE GRÖNSAKER, 4 PERS.
HEJSAN !
Med en bit bröd till har Du en härlig lunch-rätt,
kanske till en kött-fri dag.
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g färska rödbetor
1 fänkålsstånd
4 gula lökar
1/2 dl olivolja
150 g getost
1-1 1/2 dl CREME Fraiche
2 - 3 msk mangochutney ,
gärna stark
1 msk finhackad färsk timjan
2 msk finhackad persilja
ca 1/2 dl rostad mandel
GARNERING: Färsk timjan
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA Rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten. Dra av skinnet och dela i bitar.
SÄTT ugnen på 175 grader .
SKÄR fänkålen i klyftor och koka i lättsaltat vatten ca 4 min.
DELA löken i klyftor .
BLANDA grönsakerna med olivoljan och krydda med salt å peppar.
Lägg grönsakerna i en eldfast form .
MOSA ihop getost med CREME Fraiche, mangochutney, timjan och persilja.
FÖRDELA blandningen över grönsakerna och baka i ugnen i ca 30 minuter.
SERVERA med rostad mandel och garnera med lite färsk timjan.
SMAKLIG MÅLTID !
lördag 22 september 2018
FRUKOSTBRÖD - LINGONBRÖD, 2 LIMPOR.
HEJSAN !
mmm....Råg, linfrö och vitaminrika lingon gör det här brödet
saftigt och nyttigt. En bra start på dagen .
SÄTT ugnen på 200 grader.
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
50 g smör/margarin
1/2 dl baksirap
1 tsk salt
1 dl vetekli
1/2 dl krossat linfrö
9-10 dl vetemjöl, BERTE QVARN
2 dl rågsikt
1 msk bakpulver
1 dl färska lingon, (går bra med frysta)
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken.
Låt blandningen bli ljummen 37 grader .
Häll lite över jästen och rör tills den löst sig . Tillsätt resten av
mjölk-blandningen . Tillsätt sirap, salt, vetekli, linfrö, mjöl och
rågsikt blandat med bakpulver . Arbeta degen smidig, tills den
släpper bunken. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.
TA UPP degen på bakbordet och knåda den.
Tillsätt mer vetemjöl om det behövs. Dela degen i två bitar och
kavla ut dem så att de kommer att passa i avlånga bakformar .
STRÖ på lingon och rulla ihop till en fast rulle .
Sätt ugnen på 200 grader.
LÄGG i en välsmord och mjölad bakform .
Låt jäsa till dubbel storlek , ca 1 timme.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter .
Täck ytan med aluminiumfolie så den inte bränns .
TA UT bröden ur formarna, linda in dem i dukar
och låt dem svalna .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)