söndag 30 september 2018
HAVREKAKOR, 45 ST .
HEJSAN !
Prova att göra de här, nyttigt med havre är det ju också , eller hur?
Dessutom jättegoda .
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör / margarin
1 1/2 dl strösocker
7 dl havregryn
1 msk vetemjöl
1/2 tsk hjorthornssalt
UGN :200 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA matfett och socker i en skål .
BLANDA havregryn, mjöl och hjorthornssalt och
tillsätt i smör - och sockermassan. Knåda ihop .
FORMA till små bollar och lägg ganska glest på
bakpappersklädda plåtar .
GRÄDDA kakorna 8 - 10 min mitt i ugnen .
LÅT kakorna svalna på plåtarna .
LYCKA TILL !
HALLONRUTOR 35 ST .
HEJSAN !
Å...de här var de godaste jag smakat på länge !
Krämiga rutor utan bakpulver med knäckigt täcke .
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g smör/margarin
4 ägg
6 dl strösocker
6 dl vetemjöl = BERTE QVARN
1 msk vaniljsocker
200 g hallon
KOKOSTÄCKE :
75 g smör/margarin
200 g kokos
1 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1 1/2 dl vispgrädde
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT matfettet . Vispa ägg och socker vitt och pösigt .
TILLSÄTT matfett, vetemjöl och vaniljsocker till smeten .
Rör så allt blir blandat .
BRED ut smeten i en bakpappersklädd långpanna, ca 25 x 35 cm.
Strö över hallon och grädda kakan mitt i ugnen i 175 grader ca 30 min.
KOKA matfett, kokos, sirap, socker och vispgrädde i 5 minuter.
TA ut kakan och bred kokossmeten ovanpå.
GRÄDDA ytterligare i 10 - 15 . Låt kakan svalna och skär kakan i rutor.
LYCKA TILL !
BÄR - SYLTKAKOR 48 ST.
HEJSAN !
Potatismjölet gör de här kakorna extra möra .
Och helt ljuvliga !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin
1/2 dl strösocker
3 dl vetemjöl = BERTE QVARN,
1/2 dl potatismjöl
ca 1/2 dl björnbärssylt
eller annan sylt
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA matfett och socker .
Tillsätt vetemjöl och potatismjöl och arbeta raskt ihop till en deg.
Lägg den i en plastpåse i kylen i 30 minuter .
TA upp degen på mjölat bakbord och dela i 2 delar.
Dela vardera del i 24 bitar . Rulla varje bit till en kula
och lägg på bakpappersklädd plåt .
Gör en grop med pekfingret i varje .Lägg lite sylt i varje grop
eller 1 - 2 bär i varje grop.
GRÄDDA mitt i ugnen i 200 grader ca 12 minuter .
Låt kakorna svalna på plåten .
mmm...gott !
LYCKA TILL !
SÖTSYRLIG KRUSBÄRSKAKA, 12 BITAR.
HEJSAN !
Vad ska man göra av krusbär ? - Så tänkte jag, ...tittade i min receptbok
vad mostrarna gjorde förr om åren , då hittade jag den här !
En lite tyngre och saftigare kaka utan bakpulver .
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl BERTE QVARN= vetemjöl
3 - 4 dl krusbär
100 g vit choklad .
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT matfettet i en kastrull och låt det svalna något.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner det smälta fettet
och mjölet i äggblandningen.
BRED ut smeten i en smord och bröad sockerkaka - form
som rymmer 1 1/2 liter.
OM krusbären är stora - dela dem en gång . Hacka chokladen
grovt . Lägg krusbär och choklad över kakan .
GRÄDDA kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 60 min.
Täck med aluminiumfolie om kakan riskerar att få för mycket färg.
LÅT kakan vila några minuter i sin form , vänd upp den på ett
sockrat fat. (florsocker).
LYCKA TILL !
lördag 29 september 2018
KRÄMIG BJÖRNBÄRS - CHEESEKAKE 12 BITAR .
HEJSAN !
Med CREME Fraiche blir glasyren krämig med frisk smak.
Så himla god och riktigt grann och titta på.
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g digestivekex
100 g smör /margarin
FYLLNING :
400 g PHILADELPHIAOST
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
finrivet skal från 1 citron
GLASYR :
4 dl CREME Fraiche
1 dl florsocker
3 dl björnbär
SÅ HÄR GÖR DU :
KÖR digestivekexen i en matberedare eller stöt dem i en mortel.
Smält matfett och häll det över smulorna .
TRYCK ut smulorna i en smord form med avtagbar kant, 24 cm i diam.
Grädda bottnen i nedre delen av ugnen i 200 grader, ca 5 - 10 min.
VISPA färskost, ägg och socker med en elvisp till en slät smet.
Rör ner citronskalet och bred ut smeten i formen.
Grädda cheesecaken i nedre delen av ugnen i 30 - 35 min och låt den svalna.
BLANDA CREME Fraiche och florsocker och bred det ovanpå .
Toppa med björnbär .
LYCKA TILL !
MÖRA APELSINKRANSAR, 22 ST
HEJSAN !
DET här är en lagom söt kaka med frisk smak av apelsin.
Visst kan det här bli en ny favorit för många ?
HÄR ÄR RECEPTET :
1OO g smör/margarin
2 1/2 dl vetemjöl = BERTE QVARN
1 1/2 msk potatismjöl
2 msk råsocker
1 msk koncentrerad apelsinjuice
PENSLING :
uppvispat ägg
1 msk lättsötad aprikosmarmelad
UGN :200 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
MÄT upp alla ingredienser i en matberedare.
Arbeta samman till en deg på högsta hastighet
endast en kort stund. Låt degen vila kallt 20 min.
DELA degen i 22 bitar .
Dela varje bit på mitten och rulla ut till smala
längder, ca 12 cm långa .
Sno längderna om varandra två och två .
Forma till kransar och lägg på plåt med bakplåts-
papper . PENSLING : Blanda ägg och marmelad .
Pensla kakorna med blandningen .
GRÄDDA mitt i ugnen ca 10 minuter.
Hoppas att Ni gillar dom!
LYCKA TILL !
fredag 28 september 2018
DROTTNINGTÅRTA MED KOKOSBOTTEN , 12 BITAR.
HEJSAN !
Den krämiga fyllningen av vit choklad ger bären sötma ,....mmm -
så himla god !
HÄR ÄR RECEPTET :
Maräng : 4 äggvitor, 1 dl strösocker, 2 dl kokos.
FYLLNING:
100 g vit choklad
4 dl CREME Fraiche
1/2 dl florsocker
GARNERING :
2 dl hallon
2 dl blåbär
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA äggvitor till hårt skum med en elvisp.
Skummet ska vara så fast att bunken kan vändas
upp och ner utan att det rör sig .
Tillsätt sockret och vispa lite till .
VÄND ner kokosen . Bred ut smeten i en smord
form med avtagbar kant , ca 24 cm i diameter.
GRÄDDA tårtbottnen mitt i ugnen i 125 grader i 2 tim.
Låt tårtbottnen svalna något och lossa den sedan med
en kniv. Låt den svalna helt.
SMÄLT chokladen över vattenbad och bred den över bottnen.
Vispa CREME Fraiche och florsocker till en tjock kräm .
Först blir CREME Fraichen tunnare men efter en stund tjocknar den.
BRED CREME Fraiche - blandningen över tårtbottnen strax innan
serveringen och garnera med hallon och blåbär .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)