onsdag 3 oktober 2018

KANTARELLTOAST MED ÄPPELSALLAD 2 PERS.




                                 HEJSAN !

Nu  är  det  Gyllene  tider för kantareller !
Då börjar Vi med , en krämig , matig och god macka .
Perfekt som lunch eller en enklare kvällsrätt .

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g naturell färskost
1/2 - 1 dl riven västerbottenost
2 skivor rustikt bröd
150 g rensade gula kantareller
eller trattkantareller
smör/margarin eller olja till stekning
salt och peppar
ÄPPELSALLAD:
1 svenskt äpple
1-2 msk grovkornig senap
1 msk grovhackad persilja eller fryst
eventuellt lite honung

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER.
RÖR ihop färskost och västerbottenost. Fördela det på brödskivorna.
Gratinera  i ugnen  tills de fått fin färg, 10-12 minuter.
STEK svampen i smör/margarin eller olja och salta å peppra.
ÄPPELSALLAD:
SKÄR äpplet i tunna stavar och blanda med senapen och persiljan.
Smaka av med salt, peppar och eventuellt honung.
TOPPA den gratinerade toasten med svampen och äppelsalladen.

LYCKA TILL !

tisdag 2 oktober 2018

SVAMP MED ROTSAKER , 4 PERS.



                         HEJSAN !

mmm...himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g potatis
100 g rotselleri
150 g morot
1 gul lök
ca 200 g skogssvamp
1 - 2 msk smör/margarin
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
hackad bladpersilja

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och tärna rotsakerna fint . Rensa svampen och skär den i mindre bitar.
STEK rotsakerna i fett i  en stekpanna  tills  de  är  mjuka , ca  10 minuter .
STEK  svampen  i fett tills  det  "knäpper" i den . Blanda ner den i rotsakspytten.
SMAKA  av med salt och peppar .
Strö över persilja och servera som ensamrätt  eller till färsbiffar .

SMAKLIG MÅLTID !

FALUSTUBBAR 4 PERS



                       HEJSAN !

BARNENS FAVORIT !
Tidigare i livet när barnen var små, utbildade jag mig till  Barnskötare
och var då dagmamma , då gjordes denna rätt - mycket populärt !

HÄR ÄR RECEPTET :
SKÄR  500 g falukorv i  8 cm tjocka  skivor
och  ställ  i  smord form .
Lägg 1  tomatskiva  och  1 ostskiva  på  varje.
Strö på lite paprikapulver .
Sätt in  i  250 grader  tills  osten  smält,  8-10 min.

SERVERA med kall sås av  2 dl matlagningsyoghurt,
1 tsk  honung och 1 msk senap .
+ ris eller potatis  eller varför inte ett gott potatismos.

SMAKLIG MÅLTID !

HÄRLIGA MUMSIGA BLÅBÄRSMUFFINS , 6 stora eller 10 mindre.



                 HEJSAN !

Jättegoda  !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 ägg
1 dl socker
1/2 dl yoghurt
1/2 dl flytande smör/margarin
2 172 dl vetemjöl =BERTE QVARN
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl blåbär 2 msk pärlsocker
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och socker, tillsätt yoghurt och flytande matfett.
Rör ner vetemjöl,bakpulver och vaniljsocker .
Fördela smeten i muffinsformar .  Lägg blåbär i formarna
tryck gärna ner dem lite i smeten.  Strö över pärlsocker.
BAKA i 225 grader i ca  12 minuter.

LYCKA TILL !









FARMORS LYXIGA KÖTTBULLAR , 4 PERS.




                           HEJSAN !

KÄNN smaken på de här köttbullarna  av  svartvinbärs-GELE
och rivet apelsinskal , ...mmm, vi gillar det !

HÄR ÄR RECEPTET :
400 g blandfärs
2 msk ströbröd
2 tsk salt
1 1/2 dl vatten
1 msk svart vinbärs- GELE (köper Du i affären, färdig i glas)
1/2 tsk  rivet apelsinskal
1/2 tsk svartpeppar
1/4 tsk  ingefära
1 liten röd lök

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG GELEN i vattnet och värm tills den smält.
Låt vattnet kallna .
HÄLL GELE-vattnet över ströbrödet och låt det svälla.
SKALA och riv löken .  Rör ner den i strö-blandningen  tillsammans
med färs, apelsinskal, salt, svartpeppar och ingefära . Rör till en jämn smet.
FORMA köttbullar och stek dem i smör/margarin gyllenbruna runt om .
Slå på vatten och låt allt puttra en stund.  Avred skyn med mjöl och lite grädde.

Ha gärna TRICOLORE spaghetti till + en god sallad !

LYCKA TILL !
(

JORDNÖTSDRÖMMAR, 50 ST.




                          HEJSAN !

Låt mej bjuda på en ny dröm, sagolikt
spröd och förföriskt god !

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör /margarin
100 g jordnötssmör
2 dl strösocker
1 tsk  vaniljsocker
1 / 2  tsk hjorthornssalt
ca 5 dl vetemjöl = BERTE QVARN
UGN  150  Grader

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR  smör, jordnötssmör, socker och vaniljsocker ljust och poröst.
Blanda hjorthornssalt och mjöl.  Arbeta in detta i degen.
DELA  degen i två lika stora delar.  Rulla ut till tjocka längder och
dela varje längd i 25 lika stora bitar .
RULLA till bollar.  Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och
platta till dem lite .
GRÄDDA  mitt i ugnen ca 25 minuter .

LYCKA TILL !


måndag 1 oktober 2018

KÅLPUDDING, 4 PERS.



                                    HEJSAN !
           
Idag blir det kålpudding med lingonsylt  till  middag  .... så himla  gott !
Vill Ni ha receptet ?

HÄR ÄR RECEPTET :
CA 1/2 vitkålshuvud,
FÄRS :
300 g blandfärs
2 kokta kalla potatisar
1 - 1 1/2 tsk salt
1 krm peppar
3 dl mjölk
UGN :  200 GRADER

SÅ HÄR GÖR DU :
TA bort de yttersta bladen på kålen .  Skär kålen i tärningar eller små strimlor,
och bryn den  på svag värme i lite smör eller margarin.
Rör om ofta så kålen inte blir bränd .
MOSA potatisen och arbeta in den i färsen tillsammans med salt och peppar .
Späd färsen med mjölk till en ganska lös smet .
LÄGG ca hälften av kålen i en smord form .  Bred färsen över och täck med
resten av kålen .
GRÄDDA  mitt i ugnen ca 45 - 50 minuter eller tills kålen blivit mjuk och
färsen är genomstekt .
SPÄD med lite vatten om kålen ser ut att bli torr under stekningen i ugnen,
ÄT kokt potatis och rårivna morötter till , - gärna med rivet äpple i.

SMAKLIG MÅLTID !