fredag 12 oktober 2018

GINO MED TOSCA , 4 PERS.




                           HEJSAN !

Underbart, det här måste Ni smaka !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 bananer
1/2 liter jordgubbar
3 kiwier
TOSCA :
50 g smör / margarin
3/4 dl strösocker
2 msk vetemjöl
1 msk mjölk
1 dl mandelspån
SERVERING :  glass

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader.
Skala och skiva bananerna .  Rensa och skiva jordgubbarna.
Skala  kiwierna  och skiva dem .
LÄGG ut frukten på ett stort fat som tål ugnsvärme eller
använd portionsformar .
BLANDA  smör, socker, mjöl och mjölk i en kastrull och
värm under omrörning .  Rör i mandel  och klicka smeten
över frukten.  Grädda, ca 10 minuter .
SERVERA  med glass .

LYCKA TILL !

SÖTPOTATISMOS MED TIMJAN 4 PERS.




                    HEJSAN !

Om Du inte gillar timjan kan  Du smaksätta moset med
farinsocker, salvia, pekannötter, rivet apelsinskal, lönn-
sirap eller kanel .
VARSÅ GODA !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg sötpotatis
1 knippe timjan
1 tsk olivolja
1/2 dl grönsaksbuljong av tärning
3/4 dl mjölk
25 g smör eller margarin
salt å peppar
färsk riven muskotnöt
eller ett stänk från torkad muskotnöt

SÅ HÄR GÖR DU :
TVÄTTA och skala  sötpotatisen och skär den
i grova bitar.  Koka potatisen under lock i saltat
vatten tills den är mjuk, 15 - 20 min.  Häll av vattnet.
SKÖLJ  timjanknippet och skaka det torrt .
Dra av bladen från stjälkarna .
HETTA upp oljan i en liten stekpanna och rosta
hälften av timjanbladen .
VÄRM buljong, mjölk och smör i en kastrull .
MOSA sötpotatisen fint med en potatisstöt .
Tillsätt mjölkblandningen,  lite i taget .
Krydda med salt, peppar och några riv av en muskotnöt.
BLANDA ner rostad och färsk timjan i moset .

SMAKLIG MÅLTID !  och  LYCKA TILL !

torsdag 11 oktober 2018

TIGERKAKA MED APELSIN, 42 BITAR .



                        HEJSAN !

Barnens  favorit !
Gott som räcker till många - bakas i långpanna.

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör/margarin
1 apelsin, rivet skal + ca 1 dl pressad saft
1/2 + 1/2 dl vispgrädde
6 ägg
6 dl strösocker
7 1/2 dl  BERTE QVARN = vetemjöl
1 msk bakpulver
3/4 dl kakao
2 tsk vaniljsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader.
SMÄLT  smöret i en kastrull .
Häll i apelsinsaft och 1/2 dl vispgrädde .
VISPA ägg och socker vitt och pösigt,
gärna med elvisp.
BLANDA  mjöl och bakpulver och vänd ner i äggsmeten.
Tillsätt  smörblandningen .
TA undan ca 3 dl av smeten och blanda i kakao , vaniljsocker
och 1/2 dl grädde.  BLANDA ner apelsinskalet i den andra smeten.
HÄLL den ljusa smeten i en långpanna ,  30x40 cm  klädd med
bakplåtspapper.  KLICKA chokladsmeten på den ljusa smeten
och marmorera (dra) med en gaffel till ett mönster.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen, ca 20 minuter .
Låt kakan svalna och skär i rutor.

LYCKA  TILL !

FLYTANDE VITAMINBOMB . TIPS !




                            HEJSAN !

Ett enkelt sätt att få i sig mer grönsaker är att använda dem i  SMOOTHIE.
MIXA valfri vätska med avokado, grönkål och spenat, samt banan  och
fryst mango för att få lite sötma .

TACK !

TEKAKOR MED HAVREGRYN 6 ST.



                       HEJSAN !

Gläd Dina nära och kära med lättbakade och fantastiskt fina tekakor.
Underbart goda måste jag säga ! När de svalnat ordentligt .
HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst
5 dl mjölk
2 msk rapsolja
1 tsk salt
2 dl havregryn eller ren havre
2 msk  FIBERHUSK
1 msk ljus sirap
3/4 dl majsmjöl
2 dl rismjöl
1/2 dl bovetemjöl
1 - 1 /2  dl vetemjöl(på bakbordet)

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en skål.  Värm mjölken till 37 grader och
häll den över jästen, rör om tills jästen lösts upp .
Blanda i olja, salt, havregryn och FIBERHUSK  och låt dra
i 10 minuter.
BLANDA  sirap, majsmjöl, rismjöl och bovetemjöl och arbeta
degen i 5 minuter.  Täck skålen med plastfolie och låt jäsa i 30 min.
STJÄLP upp degen på ett bakbord mjölat med bovetemjöl.
Ta lite olja på händerna och forma 6 bullar.
Platta ut dem och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Skär ett kors i varje bulle .
LÅT jäsa under bakduk, 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
STRÖ över havregryn och grädda mitt i ugnen, ca 15 minuter.

mmm...med smör och marmelad !

LYCKA TILL !

onsdag 10 oktober 2018

TOSCAKLADDKAKA , 10 BITAR.




                HEJSAN !

mmm... himla god !

HÄR ÄR RECEPTET :
125 g smör
3 dl strösocker
3 ägg
1 1/2 dl vetemjöl = BERTE QVARN
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
TOSCASMET:
60 g smör
1 dl ljus sirap
1 1/4 dl vispgrädde
2 dl strösocker
1 msk vetemjöl
150 g mandelspån
GARNERING:
Björnbär
SERVERING:
3 dl vispgrädde
ca 200 g björnbär

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en stor kastrull.  Ta kastrullen från värmen .
Rör i socker och äggen, ett i taget .  Rör ner mjöl, kakao och
vaniljsocker .
KLÄM  fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant,
24 cm i diameter.  Häll i smeten . Grädda ca 15 minuter .
Ta ut kakan . Höj ugnsvärmen till 225 grader .
TOSCASMET:
KOKA ihop smör, sirap, grädde, socker och mjöl i en kastrull
tills det tjocknar . Vispa om det bildas mjöl-klumpar . Rör i mandeln.
KLICKA Tosca- smeten över kakan . Grädda 5 minuter.
Låt kakan kallna helt innan den serveras .
VID SERVERING : Vispa grädden och blanda med lätt mosade björnbär.

LYCKA TILL !

tisdag 9 oktober 2018

LAXPUDDING MED RÖDBETOR , 4 PORT.



             HEJSAN !

Allt i en form - festligt, gott och praktiskt !

HÄR ÄR RECEPTET :
800 g potatis
10 cm purjolök
2 tomater
1 påse mangoldskott
300 g kallrökt lax
salt, peppar
1 knippa dill
3 ägg
3 dl matlagningsgrädde
GARNERING:
3 msk kapris
4 msk tärnade inlagda rödbetor
SERVERING:
Skirat smör/margarin
UGN .175 GRADER

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skiva potatisen.
Ansa och skiva purjolöken .
Tärna potatisen .
SMÖRA en ugnsfast form och lägg skivad potatis i botten.
Varva sedan med purjolök, tomater, mangoldskott och
tärnad lax.  Krydda med salt, peppar och finhackad dill
mellan lagren .
VISPA samman ägg och matlagningsgrädde.
Häll blandningen överst i formen .
Ställ in i ugn tills potatisen är mjuk, ca 45 minuter.
Garnering: Strö över kapris och tärnade rödbetor .
Servera med skirat smör/margarin.

SKIRAT SMÖR :
Smält 150 g smör på låg värme i en
kastrull utan att röra om .
Häll av det klara smöret och låt bottensatsen vara kvar.

LYCKA TILL !