fredag 12 oktober 2018
GINO MED TOSCA , 4 PERS.
HEJSAN !
Underbart, det här måste Ni smaka !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 bananer
1/2 liter jordgubbar
3 kiwier
TOSCA :
50 g smör / margarin
3/4 dl strösocker
2 msk vetemjöl
1 msk mjölk
1 dl mandelspån
SERVERING : glass
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader.
Skala och skiva bananerna . Rensa och skiva jordgubbarna.
Skala kiwierna och skiva dem .
LÄGG ut frukten på ett stort fat som tål ugnsvärme eller
använd portionsformar .
BLANDA smör, socker, mjöl och mjölk i en kastrull och
värm under omrörning . Rör i mandel och klicka smeten
över frukten. Grädda, ca 10 minuter .
SERVERA med glass .
LYCKA TILL !
SÖTPOTATISMOS MED TIMJAN 4 PERS.
HEJSAN !
Om Du inte gillar timjan kan Du smaksätta moset med
farinsocker, salvia, pekannötter, rivet apelsinskal, lönn-
sirap eller kanel .
VARSÅ GODA !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg sötpotatis
1 knippe timjan
1 tsk olivolja
1/2 dl grönsaksbuljong av tärning
3/4 dl mjölk
25 g smör eller margarin
salt å peppar
färsk riven muskotnöt
eller ett stänk från torkad muskotnöt
SÅ HÄR GÖR DU :
TVÄTTA och skala sötpotatisen och skär den
i grova bitar. Koka potatisen under lock i saltat
vatten tills den är mjuk, 15 - 20 min. Häll av vattnet.
SKÖLJ timjanknippet och skaka det torrt .
Dra av bladen från stjälkarna .
HETTA upp oljan i en liten stekpanna och rosta
hälften av timjanbladen .
VÄRM buljong, mjölk och smör i en kastrull .
MOSA sötpotatisen fint med en potatisstöt .
Tillsätt mjölkblandningen, lite i taget .
Krydda med salt, peppar och några riv av en muskotnöt.
BLANDA ner rostad och färsk timjan i moset .
SMAKLIG MÅLTID ! och LYCKA TILL !
torsdag 11 oktober 2018
TIGERKAKA MED APELSIN, 42 BITAR .
HEJSAN !
Barnens favorit !
Gott som räcker till många - bakas i långpanna.
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör/margarin
1 apelsin, rivet skal + ca 1 dl pressad saft
1/2 + 1/2 dl vispgrädde
6 ägg
6 dl strösocker
7 1/2 dl BERTE QVARN = vetemjöl
1 msk bakpulver
3/4 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader.
SMÄLT smöret i en kastrull .
Häll i apelsinsaft och 1/2 dl vispgrädde .
VISPA ägg och socker vitt och pösigt,
gärna med elvisp.
BLANDA mjöl och bakpulver och vänd ner i äggsmeten.
Tillsätt smörblandningen .
TA undan ca 3 dl av smeten och blanda i kakao , vaniljsocker
och 1/2 dl grädde. BLANDA ner apelsinskalet i den andra smeten.
HÄLL den ljusa smeten i en långpanna , 30x40 cm klädd med
bakplåtspapper. KLICKA chokladsmeten på den ljusa smeten
och marmorera (dra) med en gaffel till ett mönster.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen, ca 20 minuter .
Låt kakan svalna och skär i rutor.
LYCKA TILL !
FLYTANDE VITAMINBOMB . TIPS !
HEJSAN !
Ett enkelt sätt att få i sig mer grönsaker är att använda dem i SMOOTHIE.
MIXA valfri vätska med avokado, grönkål och spenat, samt banan och
fryst mango för att få lite sötma .
TACK !
TEKAKOR MED HAVREGRYN 6 ST.
HEJSAN !
Gläd Dina nära och kära med lättbakade och fantastiskt fina tekakor.
Underbart goda måste jag säga ! När de svalnat ordentligt .
HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst
5 dl mjölk
2 msk rapsolja
1 tsk salt
2 dl havregryn eller ren havre
2 msk FIBERHUSK
1 msk ljus sirap
3/4 dl majsmjöl
2 dl rismjöl
1/2 dl bovetemjöl
1 - 1 /2 dl vetemjöl(på bakbordet)
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en skål. Värm mjölken till 37 grader och
häll den över jästen, rör om tills jästen lösts upp .
Blanda i olja, salt, havregryn och FIBERHUSK och låt dra
i 10 minuter.
BLANDA sirap, majsmjöl, rismjöl och bovetemjöl och arbeta
degen i 5 minuter. Täck skålen med plastfolie och låt jäsa i 30 min.
STJÄLP upp degen på ett bakbord mjölat med bovetemjöl.
Ta lite olja på händerna och forma 6 bullar.
Platta ut dem och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Skär ett kors i varje bulle .
LÅT jäsa under bakduk, 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
STRÖ över havregryn och grädda mitt i ugnen, ca 15 minuter.
mmm...med smör och marmelad !
LYCKA TILL !
onsdag 10 oktober 2018
TOSCAKLADDKAKA , 10 BITAR.
HEJSAN !
mmm... himla god !
HÄR ÄR RECEPTET :
125 g smör
3 dl strösocker
3 ägg
1 1/2 dl vetemjöl = BERTE QVARN
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
TOSCASMET:
60 g smör
1 dl ljus sirap
1 1/4 dl vispgrädde
2 dl strösocker
1 msk vetemjöl
150 g mandelspån
GARNERING:
Björnbär
SERVERING:
3 dl vispgrädde
ca 200 g björnbär
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en stor kastrull. Ta kastrullen från värmen .
Rör i socker och äggen, ett i taget . Rör ner mjöl, kakao och
vaniljsocker .
KLÄM fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant,
24 cm i diameter. Häll i smeten . Grädda ca 15 minuter .
Ta ut kakan . Höj ugnsvärmen till 225 grader .
TOSCASMET:
KOKA ihop smör, sirap, grädde, socker och mjöl i en kastrull
tills det tjocknar . Vispa om det bildas mjöl-klumpar . Rör i mandeln.
KLICKA Tosca- smeten över kakan . Grädda 5 minuter.
Låt kakan kallna helt innan den serveras .
VID SERVERING : Vispa grädden och blanda med lätt mosade björnbär.
LYCKA TILL !
tisdag 9 oktober 2018
LAXPUDDING MED RÖDBETOR , 4 PORT.
HEJSAN !
Allt i en form - festligt, gott och praktiskt !
HÄR ÄR RECEPTET :
800 g potatis
10 cm purjolök
2 tomater
1 påse mangoldskott
300 g kallrökt lax
salt, peppar
1 knippa dill
3 ägg
3 dl matlagningsgrädde
GARNERING:
3 msk kapris
4 msk tärnade inlagda rödbetor
SERVERING:
Skirat smör/margarin
UGN .175 GRADER
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skiva potatisen.
Ansa och skiva purjolöken .
Tärna potatisen .
SMÖRA en ugnsfast form och lägg skivad potatis i botten.
Varva sedan med purjolök, tomater, mangoldskott och
tärnad lax. Krydda med salt, peppar och finhackad dill
mellan lagren .
VISPA samman ägg och matlagningsgrädde.
Häll blandningen överst i formen .
Ställ in i ugn tills potatisen är mjuk, ca 45 minuter.
Garnering: Strö över kapris och tärnade rödbetor .
Servera med skirat smör/margarin.
SKIRAT SMÖR :
Smält 150 g smör på låg värme i en
kastrull utan att röra om .
Häll av det klara smöret och låt bottensatsen vara kvar.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)