söndag 14 oktober 2018

APELSINRUTOR, 42 ST.




                    HEJSAN  !

Här är det mersmak !

HÄR ÄR RECEPTET :

100 g smör /margarin
1 1/4 dl strösocker
3 äggulor
2 tsk vaniljsocker
1 stor apelsin
50 g sötmandel
1 1/2 dl vetemjöl
3 msk maizena
3 äggvitor
GLASYR och GARNERING :
3 dl florsocker
ca 3 msk apelsinsaft
1/2 - 1 förpackning syltade apelsinskal

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen på 200 grader .
Kläd en liten  långpanna  ca  20x 30 cm,
med bakplåtspapper.
RÖR  fett och socker poröst . Tillsätt en äggula i taget
och rör väl mellan varje .
BORSTA  apelsinen i varmt  vatten  och riv av det gula
skalet .  Pressa  ur saften.  Mal mandeln .
 BLANDA ner apelsinskal,  apelsinsaft,  mandel,  vetemjöl
och  maizenamjöl.
VISPA  äggvitorna  till hårt skum.   Rör  först ner hälften
av äggvitorna  och vänd  därefter försiktigt ner  resten .
BRED  ut smeten  i pappersformen  .
GRÄDDA  på galler  mitt i ugnen 12 - 15 minuter.
LÅT kakan kallna på galler.
SIKTA  florsockret och rör ut det med apelsinsaften.
Bred glasyren över kakan . Strö apelsinskalen innan  glasyren stelnat .
SKÄR  kakan i fyrkanter när  glasyren  stelnat .

LYCKA  TILL !

LYXIGA HAVREKAKOR , 25 ST. (något tiii eftermiddags-fikat) ?




           HEJSAN !

För  att  göra  de  här  havrekakorna  extra lyxiga ,
ringla lite smält apelsin-choklad ovanpå dem.

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör eller margarin
2 dl socker
3 dl havregryn
2 dl vetemjöl  = BERTE QVARN
2 tsk bakpulver
100 g choklad / apelsinsmak,

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR  smör och socker poröst.
BLANDA  i havregryn, mjöl och bakpulver.
FINHACKA  chokladen  och rör i den .
FORMA  degen till  bollar och lägg på en plåt
med bakplåtspapper .
(ta en tsk och doppa i den smälta chokladen och ringla över kakan)
GRÄDDA  i 175 grader  i 20 minuter .
LÅT kakorna svalna.

LYCKA TILL !

TIPS !

TIPS!

Är fingrarna röda efter rödbetorna ?
Gnid in dem med citron och salt och
skölj i ljummet vatten .

TACK !

KORV MED RÖD - OCH GULBETSSALLAD, 4 PERS.




                              HEJSAN !

 HÄR ÄR RECEPTET

VARSÅGODA !    mmm...!
4 rödbetor
4 gulbetor
1 rödlök
50 g rucola
200 g fetaost
olivolja
4 - 8 kryddiga korvar
10 hasselnötter

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA betorna mjuka i lättsaltat vatten i var sin kastrull, 15-20 min,
beroende på betornas storlek . Skala och skär dem i bitar .
SKALA och skiva löken.  Fördela rucola, lök och betor på 4 tallrikar.
Smula över fetaost och ringla över olja .
STEK i korvarna i panna eller grilla i ugn. Lägg dem på salladen.
ROSTA nötterna hastigt i het panna .Hacka dem grovt och strö över
korv och sallad .

SMAKLIG MÅLTID !







lördag 13 oktober 2018

KÖTTFÄRS MED SENSOMMARGRÖNSAKER , 4 PORT.




              HEJSAN !
Smak på det här, ... !

HÄR ÄR RECEPTET :
400  g nötfärs
smör till stekning
salt, peppar
1 klyfta vitkål
1 purjolök
1 röd paprika
1 gul paprika
1 klyfta vitlök
ca 1/2 dl kinesisk soja
2 msk balsamvinäger
GARNERING :
Kryddgrönt

SÅ HÄR GÖR DU :
STRIMLA vitkål och  purjolök  och  skär  paprikorna i mindre bitar.
Stek färsen grynig,  krydda  med  salt & peppar .
Fräs  grönsakerna  för sig i stor panna .  Tillsätt färsen i  pannan .
KRYDDA  med  soja  och  balsamvinäger .
Låt  allt  puttra  ihop  under  lock 5 - 10  min.  Hacka kryddgrönt
och strö över .  Kan serveras som ensamrätt  eller  med kokt pasta
och en sallad till .

LYCKA TILL !


PLOMMONKNYTEN 10 ST.




                  HEJSAN !
Frasiga gömmor med plommon,  enklare än så här
kan det knappt bli  och  resultatet blir en kaka ,
fin nog att vara med på festen.

HÄR ÄR RECEPTET :
5 djupfrysta  smördegsplattor
150 g mandelmassa
1 lime
3-4 plommon
PENSLING & GARNERING
ägg,  pärlsocker, flagad mandel.
UGN 225 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
Låt smördegen tina .  Dela varje platta på mitten .
Kavla ut lite lätt till 10 kvadrater .
Riv  mandelmassan .  Pressa ur lime-saften .
Blanda och fördela i mitten på smördegsplattorna.
Kärna ur och skär plommonen i klyftor .
Lägg dem på fyllningen .
Vik in deghörnen  mot mitten och tryck ihop till knyten.
Pensla med uppvispat ägg , strö på pärlsocker och
mandelspån .
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.

LYCKA TILL !

FRYSTA SOMMARBÄR MED FLUFFIGT TÄCKE , 6 PORT.



                       HEJSAN !

Så himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
Fördela 400 g blåbär och hallon i botten på en
ugnssäker form .  Vispa 50 g malen sötmandel,
2 msk vetemjöl,1 1/4 dl råsocker, 2 hela ägg
2 äggulor och 2 1/2 dl vispgrädde till en slät smet.
Häll smeten över bären .  Grädda mitt i ugnen i
200 grader 30 - 40 minuter.
SERVERAS varm med vispad grädde.

LYCKA TILL !