tisdag 16 oktober 2018
KANTARELLPAJ MED SQUASH OCH SOLTORKADE TOMATER , 4 PERS.
HEJSAN !
Marinerade soltorkade tomater gör den här lättlagade kantarellpajen
extra smakrik . SERVERA den gärna till kräftor eller andra rätter
med god sälta .
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vetemjöl
125 g smör/margarin
3 msk vatten
FYLLNING:
400 g kantareller
1 gul lök
1/2 squash (350 g)
1 msk + 1 msk smör/margarin
1 dl marinerade soltorkade tomater
4 ägg
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
100 g prästost, riven
GARNERING : färsk timjan.
SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA ihop mjöl och fett i en matberedare .
Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg .
Tryck ut den i fyra ugnssäkra portionsformar,
ca 12 cm i diameter, eller i en rund form med
löstagbar kant, ca 24 cm i diameter .
Nagga degen med en gaffel .
Ställ formarna / formen i kylen ca 30 minuter .
SÄTT ugnen på 200 grader .
Grädda pajskalen mitt i ugnen ca 10 minuter.
FYLLNING :
ANSA kantarellerna och halvera de största .
Skala och hacka löken . Skär squashen i bitar .
STEK svamp och lök i 1 msk smör/margarin i en
stekpanna tills vätskan kokat bort.
Ta upp det och stek sedan squashen i 1 msk smör/
margarin 2 - 3 minuter . Hacka tomaterna .
Lägg svamp, lök, squash och tomater i pajskalen .
VISPA upp ägg, mjölk, grädde, salt och peppar.
Häll äggstanningen över grönsakerna och strö på osten.
GRÄDDA mitt i ugnen ca 25 minuter.
Garnera, pajerna med timjan och servera .
LYCKA TILL !
KÖTTFÄRS-GRYTA, 4 PERS.
HEJSAN !
Fort, lätt och enkelt ! Gott är det också !
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g vitkål
2 äpplen
300 g köttfärs
1 - 2 msk soja
1 tsk salt
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ och skär vitkålen i strimlor .
SKALA och riv äpplena på grova sidan
på ett råkostjärn .
FRÄS köttfärsen i en gryta. Tillsätt kål och äpplen .
BLANDA ner sojan när det hela är brynt .
LÅT grytan sakta fräsa under lock 15 - 20 minuter.
Smaksätt med salt .
SERVERA rätten med potatis och rårivna morötter
med rivet äpple i .
SMAKLIG MÅLTID !
söndag 14 oktober 2018
APELSINRUTOR, 42 ST.
HEJSAN !
Här är det mersmak !
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör /margarin
1 1/4 dl strösocker
3 äggulor
2 tsk vaniljsocker
1 stor apelsin
50 g sötmandel
1 1/2 dl vetemjöl
3 msk maizena
3 äggvitor
GLASYR och GARNERING :
3 dl florsocker
ca 3 msk apelsinsaft
1/2 - 1 förpackning syltade apelsinskal
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Kläd en liten långpanna ca 20x 30 cm,
med bakplåtspapper.
RÖR fett och socker poröst . Tillsätt en äggula i taget
och rör väl mellan varje .
BORSTA apelsinen i varmt vatten och riv av det gula
skalet . Pressa ur saften. Mal mandeln .
BLANDA ner apelsinskal, apelsinsaft, mandel, vetemjöl
och maizenamjöl.
VISPA äggvitorna till hårt skum. Rör först ner hälften
av äggvitorna och vänd därefter försiktigt ner resten .
BRED ut smeten i pappersformen .
GRÄDDA på galler mitt i ugnen 12 - 15 minuter.
LÅT kakan kallna på galler.
SIKTA florsockret och rör ut det med apelsinsaften.
Bred glasyren över kakan . Strö apelsinskalen innan glasyren stelnat .
SKÄR kakan i fyrkanter när glasyren stelnat .
LYCKA TILL !
LYXIGA HAVREKAKOR , 25 ST. (något tiii eftermiddags-fikat) ?
HEJSAN !
För att göra de här havrekakorna extra lyxiga ,
ringla lite smält apelsin-choklad ovanpå dem.
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör eller margarin
2 dl socker
3 dl havregryn
2 dl vetemjöl = BERTE QVARN
2 tsk bakpulver
100 g choklad / apelsinsmak,
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker poröst.
BLANDA i havregryn, mjöl och bakpulver.
FINHACKA chokladen och rör i den .
FORMA degen till bollar och lägg på en plåt
med bakplåtspapper .
(ta en tsk och doppa i den smälta chokladen och ringla över kakan)
GRÄDDA i 175 grader i 20 minuter .
LÅT kakorna svalna.
LYCKA TILL !
TIPS !
TIPS!
Är fingrarna röda efter rödbetorna ?
Gnid in dem med citron och salt och
skölj i ljummet vatten .
TACK !
Är fingrarna röda efter rödbetorna ?
Gnid in dem med citron och salt och
skölj i ljummet vatten .
TACK !
KORV MED RÖD - OCH GULBETSSALLAD, 4 PERS.
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET
VARSÅGODA ! mmm...!
4 rödbetor
4 gulbetor
1 rödlök
50 g rucola
200 g fetaost
olivolja
4 - 8 kryddiga korvar
10 hasselnötter
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA betorna mjuka i lättsaltat vatten i var sin kastrull, 15-20 min,
beroende på betornas storlek . Skala och skär dem i bitar .
SKALA och skiva löken. Fördela rucola, lök och betor på 4 tallrikar.
Smula över fetaost och ringla över olja .
STEK i korvarna i panna eller grilla i ugn. Lägg dem på salladen.
ROSTA nötterna hastigt i het panna .Hacka dem grovt och strö över
korv och sallad .
SMAKLIG MÅLTID !
lördag 13 oktober 2018
KÖTTFÄRS MED SENSOMMARGRÖNSAKER , 4 PORT.
HEJSAN !
Smak på det här, ... !
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g nötfärs
smör till stekning
salt, peppar
1 klyfta vitkål
1 purjolök
1 röd paprika
1 gul paprika
1 klyfta vitlök
ca 1/2 dl kinesisk soja
2 msk balsamvinäger
GARNERING :
Kryddgrönt
SÅ HÄR GÖR DU :
STRIMLA vitkål och purjolök och skär paprikorna i mindre bitar.
Stek färsen grynig, krydda med salt & peppar .
Fräs grönsakerna för sig i stor panna . Tillsätt färsen i pannan .
KRYDDA med soja och balsamvinäger .
Låt allt puttra ihop under lock 5 - 10 min. Hacka kryddgrönt
och strö över . Kan serveras som ensamrätt eller med kokt pasta
och en sallad till .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)