onsdag 17 oktober 2018
KESOKAKA ,
HEJSAN !
Den här är god kan Ni tro !
Den tar en stund att göra , men det är kakan väl värd.
HÄR ÄR RECEPTET :
BOTTEN :
250 g veteskorpor eller digestivekex 1
1 3/4 dl strösocker
200 g smält smör/margarin
FYLLNING :
400 g Färskost, Keso eller Kvarg
1 1/2 dl strösocker
1 dl russin
50 g syltade apelsinskal
1 msk pressad citronsaft
3 ägg
1 tsk potatismjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
KROSSA skorporna och blanda samman dem med
det smälta fettet .
TRYCK ut degen i botten och upp efter kanterna i
en smord rund form med löstagbar botten , 20-22
ca i diameter . Låt formen stå i kylskåp, ca 1 timma.
SÄTT ugnen på 225 grader .
BLANDA färskosten med socker, apelsinskal och russin.
Vispa äggen och tillsätt dem samt potatismjölet.
Häll ostsmeten i degformen . LÄGG folie på botten av
ugnen om fett skulle rinna ner.
GRÄDDA kakan på galler i nedre delen av ugnen
sammanlagt ca 45 minuter, men sänk värmen till 175
grader när ca 15 minuter återstår av gräddningstiden.
LÅT kakan svalna lite i formen innan den tas ur .
SERVERA kakan ljummen eller kall.
LYCKA TILL !
SUPERSNABB LASAGNE, 4 PERS.
HEJSAN !
Barnsligt gott !
Släpp in småkockarna i köket .
För barn i köket är det tillåtet att fuska lite .
Hoppa över BECHAMELSÅSEN
och använd färdigköpt soppa som tomatsås .
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g nötfärs
1 msk smör
1 påse tacokrydda (40g)
2 paket KELDA tomatsoppa (a' 500 ml)
6 färska pastaplattor(250 g)
200 g riven ost,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader. Smält smör i en stekpanna.
Lägg i köttfärsen och stek tills den är helt genomstekt
och brun . Tillsätt 1 påse tacokrydda, rör om då och då .
KLIPP upp soppförpackningarna .
Använd soppan som sås och häll lite i botten på en
ugnssäker form .
LÄGG i 2 färska pastaplattor ovanpå .
Lägg på resten av köttfärsen och mer soppa .
LÄGG på de sista pastaplattorna och häll över resten
av soppan . Strö över riven ost .
Sätt in formen mitt i ugnen och grädda ca 25 minuter.
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
tisdag 16 oktober 2018
KANTARELLPAJ MED SQUASH OCH SOLTORKADE TOMATER , 4 PERS.
HEJSAN !
Marinerade soltorkade tomater gör den här lättlagade kantarellpajen
extra smakrik . SERVERA den gärna till kräftor eller andra rätter
med god sälta .
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vetemjöl
125 g smör/margarin
3 msk vatten
FYLLNING:
400 g kantareller
1 gul lök
1/2 squash (350 g)
1 msk + 1 msk smör/margarin
1 dl marinerade soltorkade tomater
4 ägg
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
100 g prästost, riven
GARNERING : färsk timjan.
SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA ihop mjöl och fett i en matberedare .
Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg .
Tryck ut den i fyra ugnssäkra portionsformar,
ca 12 cm i diameter, eller i en rund form med
löstagbar kant, ca 24 cm i diameter .
Nagga degen med en gaffel .
Ställ formarna / formen i kylen ca 30 minuter .
SÄTT ugnen på 200 grader .
Grädda pajskalen mitt i ugnen ca 10 minuter.
FYLLNING :
ANSA kantarellerna och halvera de största .
Skala och hacka löken . Skär squashen i bitar .
STEK svamp och lök i 1 msk smör/margarin i en
stekpanna tills vätskan kokat bort.
Ta upp det och stek sedan squashen i 1 msk smör/
margarin 2 - 3 minuter . Hacka tomaterna .
Lägg svamp, lök, squash och tomater i pajskalen .
VISPA upp ägg, mjölk, grädde, salt och peppar.
Häll äggstanningen över grönsakerna och strö på osten.
GRÄDDA mitt i ugnen ca 25 minuter.
Garnera, pajerna med timjan och servera .
LYCKA TILL !
KÖTTFÄRS-GRYTA, 4 PERS.
HEJSAN !
Fort, lätt och enkelt ! Gott är det också !
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g vitkål
2 äpplen
300 g köttfärs
1 - 2 msk soja
1 tsk salt
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ och skär vitkålen i strimlor .
SKALA och riv äpplena på grova sidan
på ett råkostjärn .
FRÄS köttfärsen i en gryta. Tillsätt kål och äpplen .
BLANDA ner sojan när det hela är brynt .
LÅT grytan sakta fräsa under lock 15 - 20 minuter.
Smaksätt med salt .
SERVERA rätten med potatis och rårivna morötter
med rivet äpple i .
SMAKLIG MÅLTID !
söndag 14 oktober 2018
APELSINRUTOR, 42 ST.
HEJSAN !
Här är det mersmak !
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör /margarin
1 1/4 dl strösocker
3 äggulor
2 tsk vaniljsocker
1 stor apelsin
50 g sötmandel
1 1/2 dl vetemjöl
3 msk maizena
3 äggvitor
GLASYR och GARNERING :
3 dl florsocker
ca 3 msk apelsinsaft
1/2 - 1 förpackning syltade apelsinskal
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Kläd en liten långpanna ca 20x 30 cm,
med bakplåtspapper.
RÖR fett och socker poröst . Tillsätt en äggula i taget
och rör väl mellan varje .
BORSTA apelsinen i varmt vatten och riv av det gula
skalet . Pressa ur saften. Mal mandeln .
BLANDA ner apelsinskal, apelsinsaft, mandel, vetemjöl
och maizenamjöl.
VISPA äggvitorna till hårt skum. Rör först ner hälften
av äggvitorna och vänd därefter försiktigt ner resten .
BRED ut smeten i pappersformen .
GRÄDDA på galler mitt i ugnen 12 - 15 minuter.
LÅT kakan kallna på galler.
SIKTA florsockret och rör ut det med apelsinsaften.
Bred glasyren över kakan . Strö apelsinskalen innan glasyren stelnat .
SKÄR kakan i fyrkanter när glasyren stelnat .
LYCKA TILL !
LYXIGA HAVREKAKOR , 25 ST. (något tiii eftermiddags-fikat) ?
HEJSAN !
För att göra de här havrekakorna extra lyxiga ,
ringla lite smält apelsin-choklad ovanpå dem.
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör eller margarin
2 dl socker
3 dl havregryn
2 dl vetemjöl = BERTE QVARN
2 tsk bakpulver
100 g choklad / apelsinsmak,
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker poröst.
BLANDA i havregryn, mjöl och bakpulver.
FINHACKA chokladen och rör i den .
FORMA degen till bollar och lägg på en plåt
med bakplåtspapper .
(ta en tsk och doppa i den smälta chokladen och ringla över kakan)
GRÄDDA i 175 grader i 20 minuter .
LÅT kakorna svalna.
LYCKA TILL !
TIPS !
TIPS!
Är fingrarna röda efter rödbetorna ?
Gnid in dem med citron och salt och
skölj i ljummet vatten .
TACK !
Är fingrarna röda efter rödbetorna ?
Gnid in dem med citron och salt och
skölj i ljummet vatten .
TACK !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)