fredag 19 oktober 2018
MAKARONILÅDA MED RÄKOR. 4 PERS.
HEJSAN !
Prova det här någon gång ibland , himla gott ,
vi alla töser åt av hjärtans lust .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 skivor vitt bröd
1 msk smör+ 50 g smör/margarin
1 1/2 dl vispgrädde+ 2 dl mjölk
1 msk vetemjöl
salt och peppar
1 knivsudd chiliflakes
3 dl riven cheddarost
1 1/2 dl riven parmesanost
250 g makaroner
150 g sojabönor
350 g skalade räkor (ca 1 kg oskalad vikt)
1 dl hackad persilja
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
KANTSKÄR brödet.
Stek det på båda sidor i en stekpanna med 1 msk smör .
Tärna brödet och ställ åt sidan .
KOKA upp grädde och mjölk . Smält 50 g smör i en kastrull .
Pudra över mjöl . Tillsätt gräddmjölken sakta och koka under
omrörning tills såsen tjocknar . Krydda med salt, peppar och
chiliflakes. Rör i det mesta av den rivna osten .
KOKA makaronerna enligt anvisningarna på förpackningen .
BLANDA sås, makaroner, sojabönor och räkor och lägg i en
smord ugnsform . Strö över resten av osten, persilja och
brödkrutonger. Tillaga i ugnen i ca 10 minuter .
SMAKLIG MÅLTID !
torsdag 18 oktober 2018
KOLJA I FOLIE , 4 PORT.
HEJSAN !
mmm... så gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g kolja
salt och svartpeppar
1 fänkål
150 g sockerärtor
1 knippe grön sparris
2 msk hackad färsk dill
TILLBEHÖR :
aioli
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Skär fänkål och sockerärtor i strimlor . Dela sparrisen .
Fördela grönsakerna på 4 ark aluminiumfolie .
SKÄR fisken i fyra bitar och lägg över grönsakerna .
Strö på salt och peppar . Fördela dill över och förslut
fisken noga i foliepaket .
SÄTT in i ugnen i ca 20 minuter
SERVERA med lite aioli .
LYCKA TILL !
MANDARINKAKA .
HEJSAN !
mm... Smäktande god !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 burk mandariner, ca 300 g
100 g smör/margarin
1 1/2 - 2 dl strösocker
2 ägg
2 apelsiner
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl mandarinspad
TILL FORMEN :
25 g smör/margarin
2 msk farinsocker
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
Smörj en rund form, ca 22 cm i diameter med fett
och strö farinsocker i botten .
Låt mandarinerna rinna av väl, men spara spadet .
Strö hälften av mandarinerna på botten i formen .
Skär resten av mandarinerna i små bitar .
RÖR fett och socker poröst .
Tillsätt ett ägg i taget och rör väl mellan varje .
BORSTA apelsinerna i ljummet vatten och riv av
det gula skalet . Pressa saften ur apelsinerna .
Rör ner skal och saft från apelsinerna i smeten .
SIKTA ner vetemjöl=BERTE QVARN
blandat med bakpulvret .
Lägg i mandarinbitarna och häll i mandarinspadet .
Rör samman till en smet .
Häll smeten över mandarinerna i formen .
GRÄDDA kakan på galler i nedre delen av ugnen
ca 50 minuter . Pröva med en sticka att kakan är torr.
LÅT kakan svalna lite i formen innan den stjälps upp
på galler för att kallna .
KAKAN kan ätas lite ljummen eller kall .
SERVERA , den gärna med lättvispad grädde eller glass.
LYCKA TILL !
onsdag 17 oktober 2018
KESOKAKA ,
HEJSAN !
Den här är god kan Ni tro !
Den tar en stund att göra , men det är kakan väl värd.
HÄR ÄR RECEPTET :
BOTTEN :
250 g veteskorpor eller digestivekex 1
1 3/4 dl strösocker
200 g smält smör/margarin
FYLLNING :
400 g Färskost, Keso eller Kvarg
1 1/2 dl strösocker
1 dl russin
50 g syltade apelsinskal
1 msk pressad citronsaft
3 ägg
1 tsk potatismjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
KROSSA skorporna och blanda samman dem med
det smälta fettet .
TRYCK ut degen i botten och upp efter kanterna i
en smord rund form med löstagbar botten , 20-22
ca i diameter . Låt formen stå i kylskåp, ca 1 timma.
SÄTT ugnen på 225 grader .
BLANDA färskosten med socker, apelsinskal och russin.
Vispa äggen och tillsätt dem samt potatismjölet.
Häll ostsmeten i degformen . LÄGG folie på botten av
ugnen om fett skulle rinna ner.
GRÄDDA kakan på galler i nedre delen av ugnen
sammanlagt ca 45 minuter, men sänk värmen till 175
grader när ca 15 minuter återstår av gräddningstiden.
LÅT kakan svalna lite i formen innan den tas ur .
SERVERA kakan ljummen eller kall.
LYCKA TILL !
SUPERSNABB LASAGNE, 4 PERS.
HEJSAN !
Barnsligt gott !
Släpp in småkockarna i köket .
För barn i köket är det tillåtet att fuska lite .
Hoppa över BECHAMELSÅSEN
och använd färdigköpt soppa som tomatsås .
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g nötfärs
1 msk smör
1 påse tacokrydda (40g)
2 paket KELDA tomatsoppa (a' 500 ml)
6 färska pastaplattor(250 g)
200 g riven ost,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader. Smält smör i en stekpanna.
Lägg i köttfärsen och stek tills den är helt genomstekt
och brun . Tillsätt 1 påse tacokrydda, rör om då och då .
KLIPP upp soppförpackningarna .
Använd soppan som sås och häll lite i botten på en
ugnssäker form .
LÄGG i 2 färska pastaplattor ovanpå .
Lägg på resten av köttfärsen och mer soppa .
LÄGG på de sista pastaplattorna och häll över resten
av soppan . Strö över riven ost .
Sätt in formen mitt i ugnen och grädda ca 25 minuter.
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
tisdag 16 oktober 2018
KANTARELLPAJ MED SQUASH OCH SOLTORKADE TOMATER , 4 PERS.
HEJSAN !
Marinerade soltorkade tomater gör den här lättlagade kantarellpajen
extra smakrik . SERVERA den gärna till kräftor eller andra rätter
med god sälta .
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vetemjöl
125 g smör/margarin
3 msk vatten
FYLLNING:
400 g kantareller
1 gul lök
1/2 squash (350 g)
1 msk + 1 msk smör/margarin
1 dl marinerade soltorkade tomater
4 ägg
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
100 g prästost, riven
GARNERING : färsk timjan.
SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA ihop mjöl och fett i en matberedare .
Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg .
Tryck ut den i fyra ugnssäkra portionsformar,
ca 12 cm i diameter, eller i en rund form med
löstagbar kant, ca 24 cm i diameter .
Nagga degen med en gaffel .
Ställ formarna / formen i kylen ca 30 minuter .
SÄTT ugnen på 200 grader .
Grädda pajskalen mitt i ugnen ca 10 minuter.
FYLLNING :
ANSA kantarellerna och halvera de största .
Skala och hacka löken . Skär squashen i bitar .
STEK svamp och lök i 1 msk smör/margarin i en
stekpanna tills vätskan kokat bort.
Ta upp det och stek sedan squashen i 1 msk smör/
margarin 2 - 3 minuter . Hacka tomaterna .
Lägg svamp, lök, squash och tomater i pajskalen .
VISPA upp ägg, mjölk, grädde, salt och peppar.
Häll äggstanningen över grönsakerna och strö på osten.
GRÄDDA mitt i ugnen ca 25 minuter.
Garnera, pajerna med timjan och servera .
LYCKA TILL !
KÖTTFÄRS-GRYTA, 4 PERS.
HEJSAN !
Fort, lätt och enkelt ! Gott är det också !
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g vitkål
2 äpplen
300 g köttfärs
1 - 2 msk soja
1 tsk salt
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ och skär vitkålen i strimlor .
SKALA och riv äpplena på grova sidan
på ett råkostjärn .
FRÄS köttfärsen i en gryta. Tillsätt kål och äpplen .
BLANDA ner sojan när det hela är brynt .
LÅT grytan sakta fräsa under lock 15 - 20 minuter.
Smaksätt med salt .
SERVERA rätten med potatis och rårivna morötter
med rivet äpple i .
SMAKLIG MÅLTID !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)