söndag 21 oktober 2018
OSTGRATINERAD FALUKORV MED ROTFRUKTER , 4 - 6 PERS.
HEJSAN !
Ostgratinerad falukorv är en alltid lika god
och uppskattad vardags-rätt .
Här på lätt sätt med tillbehören i samma ugns-
form . Och en klick GURKMAJONNÄS bredvid.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 gul lök
1/2 liten kålrot
2 palsternackor
2 morötter
10 cm purjolök
2 msk rapsolja
1 falukorvsring
3 msk grov söt senap
75 g riven ost
salt
GURKMAJONNÄS :
1/2 dl CREME Fraiche
1 dl majonnäs
1 dl bostongurka
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader. Skala rot- och grönsakerna och skär
i tunna klyftor och bitar . Ringla olja i en ugnsform och lägg på allt.
Vänd runt och sätt in i ugnen 10 minuter .
SKÅRA falukorven med en vass kniv 2 cm djupt längs ovansidan.
Fyll med senap och strö över osten . Lägg korven på rotfrukterna
och sätt tillbaka i ugnen 40-45 minuter . Ta ut formen och salta
grönsakerna .
RÖR ihop ingredienserna till GURKMAJONNÄSEN .
SERVERA korven och rotfrukterna med GURKMAJONNÄSEN
bredvid .
SMAKLIG MÅLTID !
BACONLINDAD KALKONBRÖST MED KATRINPLOMMON, 4 PERS.
HEJSAN !
Bacon och Katrinplommon ger en god smakbrytning , mmm...himla gott !
Rätten är god att servera som den är direkt ur formen
men även tillbehör som gräddsås och pressgurka till.
HÄR ÄR RECEPTET :
2 Kalkonbröst
10 - 12 plommon - katrinplommon
1 paket bacon
20 smålökar
4 morötter
250 g vaxbönor
250 g brytbönor
3 msk rapsolja
salt å svartpeppar
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader.
Stick 5-6 centimeterlånga snitt i kalkonbrösten .
Stoppa in ett katrinplommon i varje .
Linda baconskivor runt brösten .
SKALA lök och morötter. Dela morötterna på
längden och vänd dem , löken och bönorna i olja .
BRED ut grönsakerna i en långpanna och lägg
sedan på kalkonbrösten .
SÄTT in i ugnen ca 55 minuter. Ta ut plåten ,
salta och peppra . Dela kalkonbrösten på mitten
vid servering .
Får Du inte tag på kalkonbröst kan Du laga den
här rätten på KYCKLINGFILE'.
lördag 20 oktober 2018
SNABB CITRONPANNACOTTA MED BJÖRNBÄRSKOMPOTT, 4 PORT.
HEJSAN !
Efter maten är det gott med en efterrätt , eller hur ?
Den här är både syrlig och söt , mmm... !
HÄR ÄR RECEPTET :
PANNACOTTA :
2 1/2 dl mellangrädde (27 %)
1/2 dl GELESOCKER Multi
1/3 vaniljstång
1 tsk finrivet citronskal
TILLBEHÖR :
200 g björnbär
1 msk florsocker
1 msk strimlad mynta
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA grädde och GELESOCKER i en liten kastrull,
skrapa ur vaniljfröna ur vaniljstången i grädden och lägg
även i vaniljstången .
VISPA ihop och koka 1/2 minut. Vispa i citronskal och
häll upp i portionsskålar . Låt stelna i kyl. Det tar ca 2 tim.
SÖTA björnbären och blanda ner mynta .
VILL DU ha ett knäckigt täcke, STRÖSSLA råsocker på
toppen och bränn av med en gasolbrännare tills sockret
KARAMELLISERAR och får fin färg.
SERVERA björnbären till PANNACOTTAN .
Du kan även ta blåbär eller hallon, istället för björnbär.
Multi GELESOCKER är ett nytt och efterlängtat alternativ
till GELANTIN.
Det är lätt att använda och stelnar snabbt.
LYCKA TILL !
fredag 19 oktober 2018
MAKARONILÅDA MED RÄKOR. 4 PERS.
HEJSAN !
Prova det här någon gång ibland , himla gott ,
vi alla töser åt av hjärtans lust .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 skivor vitt bröd
1 msk smör+ 50 g smör/margarin
1 1/2 dl vispgrädde+ 2 dl mjölk
1 msk vetemjöl
salt och peppar
1 knivsudd chiliflakes
3 dl riven cheddarost
1 1/2 dl riven parmesanost
250 g makaroner
150 g sojabönor
350 g skalade räkor (ca 1 kg oskalad vikt)
1 dl hackad persilja
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
KANTSKÄR brödet.
Stek det på båda sidor i en stekpanna med 1 msk smör .
Tärna brödet och ställ åt sidan .
KOKA upp grädde och mjölk . Smält 50 g smör i en kastrull .
Pudra över mjöl . Tillsätt gräddmjölken sakta och koka under
omrörning tills såsen tjocknar . Krydda med salt, peppar och
chiliflakes. Rör i det mesta av den rivna osten .
KOKA makaronerna enligt anvisningarna på förpackningen .
BLANDA sås, makaroner, sojabönor och räkor och lägg i en
smord ugnsform . Strö över resten av osten, persilja och
brödkrutonger. Tillaga i ugnen i ca 10 minuter .
SMAKLIG MÅLTID !
torsdag 18 oktober 2018
KOLJA I FOLIE , 4 PORT.
HEJSAN !
mmm... så gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g kolja
salt och svartpeppar
1 fänkål
150 g sockerärtor
1 knippe grön sparris
2 msk hackad färsk dill
TILLBEHÖR :
aioli
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Skär fänkål och sockerärtor i strimlor . Dela sparrisen .
Fördela grönsakerna på 4 ark aluminiumfolie .
SKÄR fisken i fyra bitar och lägg över grönsakerna .
Strö på salt och peppar . Fördela dill över och förslut
fisken noga i foliepaket .
SÄTT in i ugnen i ca 20 minuter
SERVERA med lite aioli .
LYCKA TILL !
MANDARINKAKA .
HEJSAN !
mm... Smäktande god !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 burk mandariner, ca 300 g
100 g smör/margarin
1 1/2 - 2 dl strösocker
2 ägg
2 apelsiner
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl mandarinspad
TILL FORMEN :
25 g smör/margarin
2 msk farinsocker
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
Smörj en rund form, ca 22 cm i diameter med fett
och strö farinsocker i botten .
Låt mandarinerna rinna av väl, men spara spadet .
Strö hälften av mandarinerna på botten i formen .
Skär resten av mandarinerna i små bitar .
RÖR fett och socker poröst .
Tillsätt ett ägg i taget och rör väl mellan varje .
BORSTA apelsinerna i ljummet vatten och riv av
det gula skalet . Pressa saften ur apelsinerna .
Rör ner skal och saft från apelsinerna i smeten .
SIKTA ner vetemjöl=BERTE QVARN
blandat med bakpulvret .
Lägg i mandarinbitarna och häll i mandarinspadet .
Rör samman till en smet .
Häll smeten över mandarinerna i formen .
GRÄDDA kakan på galler i nedre delen av ugnen
ca 50 minuter . Pröva med en sticka att kakan är torr.
LÅT kakan svalna lite i formen innan den stjälps upp
på galler för att kallna .
KAKAN kan ätas lite ljummen eller kall .
SERVERA , den gärna med lättvispad grädde eller glass.
LYCKA TILL !
onsdag 17 oktober 2018
KESOKAKA ,
HEJSAN !
Den här är god kan Ni tro !
Den tar en stund att göra , men det är kakan väl värd.
HÄR ÄR RECEPTET :
BOTTEN :
250 g veteskorpor eller digestivekex 1
1 3/4 dl strösocker
200 g smält smör/margarin
FYLLNING :
400 g Färskost, Keso eller Kvarg
1 1/2 dl strösocker
1 dl russin
50 g syltade apelsinskal
1 msk pressad citronsaft
3 ägg
1 tsk potatismjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
KROSSA skorporna och blanda samman dem med
det smälta fettet .
TRYCK ut degen i botten och upp efter kanterna i
en smord rund form med löstagbar botten , 20-22
ca i diameter . Låt formen stå i kylskåp, ca 1 timma.
SÄTT ugnen på 225 grader .
BLANDA färskosten med socker, apelsinskal och russin.
Vispa äggen och tillsätt dem samt potatismjölet.
Häll ostsmeten i degformen . LÄGG folie på botten av
ugnen om fett skulle rinna ner.
GRÄDDA kakan på galler i nedre delen av ugnen
sammanlagt ca 45 minuter, men sänk värmen till 175
grader när ca 15 minuter återstår av gräddningstiden.
LÅT kakan svalna lite i formen innan den tas ur .
SERVERA kakan ljummen eller kall.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)