söndag 21 oktober 2018

OSTGRATINERAD FALUKORV MED ROTFRUKTER , 4 - 6 PERS.



              HEJSAN !

Ostgratinerad falukorv  är  en  alltid  lika  god
och  uppskattad  vardags-rätt .
Här på lätt sätt med tillbehören i samma ugns-
form  . Och en klick GURKMAJONNÄS bredvid.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 gul lök
1/2 liten kålrot
2 palsternackor
2 morötter
10 cm purjolök
2 msk rapsolja
1 falukorvsring
3 msk grov söt senap
75 g riven ost
salt
GURKMAJONNÄS :
1/2 dl CREME Fraiche
1 dl majonnäs
1 dl bostongurka
SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 200 grader. Skala rot- och grönsakerna och skär
i tunna klyftor och bitar .  Ringla olja i en ugnsform och lägg på allt.
Vänd runt och sätt in i ugnen 10 minuter .
SKÅRA falukorven med en vass kniv 2 cm djupt längs ovansidan.
Fyll med senap och strö över osten .  Lägg korven på rotfrukterna
och sätt tillbaka i  ugnen 40-45 minuter .  Ta ut formen och salta
grönsakerna .
RÖR ihop ingredienserna till GURKMAJONNÄSEN .
SERVERA korven och rotfrukterna med GURKMAJONNÄSEN
bredvid .
SMAKLIG MÅLTID !

BACONLINDAD KALKONBRÖST MED KATRINPLOMMON, 4 PERS.



                        HEJSAN !

Bacon och Katrinplommon  ger en god smakbrytning ,  mmm...himla gott !

Rätten är god att servera som den är direkt ur formen
men även tillbehör som gräddsås och pressgurka till.
HÄR ÄR RECEPTET :
2 Kalkonbröst
10 - 12 plommon - katrinplommon
1 paket bacon
20 smålökar
4 morötter
250 g vaxbönor
250 g brytbönor
3 msk rapsolja
salt å svartpeppar

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader.
Stick 5-6  centimeterlånga  snitt i kalkonbrösten .
Stoppa in ett katrinplommon i varje .
Linda baconskivor runt brösten .
SKALA  lök  och morötter.  Dela  morötterna på
längden och  vänd dem , löken och bönorna i olja .
BRED ut grönsakerna i en långpanna och lägg
sedan på kalkonbrösten .
SÄTT in i ugnen ca 55 minuter.  Ta ut plåten ,
salta och peppra . Dela  kalkonbrösten på mitten
vid servering .
Får Du inte tag på kalkonbröst  kan Du laga den
här rätten på KYCKLINGFILE'.

lördag 20 oktober 2018

SNABB CITRONPANNACOTTA MED BJÖRNBÄRSKOMPOTT, 4 PORT.




                 HEJSAN !

Efter  maten är det gott med en  efterrätt ,  eller hur ?
Den här är både syrlig och söt , mmm... !

HÄR ÄR RECEPTET :
PANNACOTTA :
2 1/2 dl mellangrädde (27 %)
1/2 dl GELESOCKER  Multi
1/3 vaniljstång
1 tsk finrivet citronskal
TILLBEHÖR :
200 g björnbär
1 msk florsocker
1 msk strimlad mynta
SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA  grädde och GELESOCKER i en liten kastrull,
skrapa ur vaniljfröna ur vaniljstången i grädden  och lägg
även i vaniljstången .
VISPA ihop och koka 1/2 minut.  Vispa i citronskal  och
häll upp i portionsskålar . Låt stelna i kyl.  Det tar ca 2 tim.
SÖTA björnbären och blanda ner mynta .
VILL DU ha ett knäckigt täcke, STRÖSSLA råsocker på
toppen och bränn av med en gasolbrännare tills sockret
KARAMELLISERAR  och får fin färg.

SERVERA björnbären till PANNACOTTAN .
Du kan även ta blåbär eller hallon,  istället för björnbär.

Multi GELESOCKER är ett nytt och efterlängtat  alternativ
till GELANTIN.
Det är lätt att använda och stelnar snabbt.


LYCKA TILL !


fredag 19 oktober 2018

MAKARONILÅDA MED RÄKOR. 4 PERS.




                    HEJSAN !

Prova det här någon gång ibland ,  himla gott ,
vi alla töser åt av  hjärtans lust .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 skivor vitt bröd
1 msk smör+ 50 g smör/margarin
1 1/2 dl vispgrädde+ 2 dl mjölk
1 msk vetemjöl
salt och peppar
1 knivsudd chiliflakes
3 dl riven cheddarost
1 1/2 dl riven parmesanost
250 g makaroner
150 g sojabönor
350 g skalade räkor (ca 1 kg oskalad vikt)
1 dl hackad persilja
SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 200 grader .
KANTSKÄR brödet.
Stek det på båda sidor i en stekpanna med 1 msk smör .
Tärna brödet och ställ åt sidan .
KOKA upp grädde och mjölk .  Smält 50 g smör i en kastrull .
Pudra över mjöl .  Tillsätt gräddmjölken sakta  och  koka under
omrörning tills såsen tjocknar .  Krydda med salt, peppar och
chiliflakes.  Rör i det mesta av den rivna osten .
KOKA  makaronerna enligt anvisningarna på förpackningen .
BLANDA sås, makaroner, sojabönor och räkor och lägg i en
smord ugnsform .  Strö över resten av osten, persilja  och
brödkrutonger.  Tillaga i ugnen i ca 10 minuter .

SMAKLIG MÅLTID !

torsdag 18 oktober 2018

KOLJA I FOLIE , 4 PORT.



                HEJSAN !

mmm... så gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
600 g kolja
salt och svartpeppar
1 fänkål
150 g sockerärtor
1 knippe grön sparris
2 msk hackad färsk dill
TILLBEHÖR :
aioli
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Skär fänkål och sockerärtor i strimlor .  Dela sparrisen .
Fördela grönsakerna på 4 ark  aluminiumfolie .
SKÄR fisken  i fyra bitar och lägg över grönsakerna .
Strö på salt och peppar . Fördela dill över och förslut
fisken noga i foliepaket .
SÄTT in i ugnen i ca 20 minuter
SERVERA med lite aioli .

LYCKA  TILL !

MANDARINKAKA .




                                HEJSAN !

mm... Smäktande  god !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 burk mandariner,  ca 300 g
100 g smör/margarin
1 1/2 - 2 dl strösocker
2 ägg
2 apelsiner
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl mandarinspad
TILL FORMEN :
25 g smör/margarin
2 msk farinsocker

SÅ HÄR  GÖR DU :
SÄTT  ugnen på 175 grader.
Smörj en rund form, ca 22 cm i diameter med fett
och strö farinsocker i botten .
Låt mandarinerna rinna av väl, men spara spadet .
Strö hälften av mandarinerna på botten i formen .
Skär resten av mandarinerna i små bitar .
RÖR fett och socker poröst .
Tillsätt ett ägg i taget och rör väl mellan varje .
BORSTA  apelsinerna i ljummet vatten och riv av
det gula skalet .  Pressa saften ur apelsinerna .
Rör ner skal och saft från apelsinerna i smeten .
SIKTA ner vetemjöl=BERTE QVARN
blandat med bakpulvret .
Lägg i mandarinbitarna och häll i mandarinspadet .
Rör samman till en smet .
Häll smeten över mandarinerna i formen .
GRÄDDA kakan på galler i nedre delen av ugnen
ca 50 minuter .  Pröva med en sticka att kakan är torr.
LÅT kakan svalna lite i formen innan den stjälps upp
på galler för att kallna .
KAKAN kan ätas lite ljummen eller kall .
SERVERA , den gärna med lättvispad grädde eller glass.

LYCKA  TILL !


onsdag 17 oktober 2018

KESOKAKA ,




                          HEJSAN !

Den  här  är  god  kan  Ni  tro !
Den tar en stund att göra ,  men  det är kakan väl värd.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
BOTTEN :
250 g veteskorpor eller digestivekex 1
1 3/4  dl strösocker
200 g smält smör/margarin
FYLLNING :
400 g Färskost, Keso eller Kvarg
1 1/2  dl  strösocker
1  dl russin
50  g  syltade apelsinskal
1  msk  pressad  citronsaft
3 ägg
1 tsk  potatismjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
KROSSA  skorporna  och  blanda  samman  dem  med
det  smälta  fettet .
TRYCK  ut  degen  i  botten  och upp efter  kanterna  i
en  smord  rund  form  med  löstagbar  botten ,  20-22
ca  i  diameter .  Låt  formen  stå  i  kylskåp,  ca 1 timma.
SÄTT ugnen på 225  grader .
BLANDA färskosten  med  socker, apelsinskal och  russin.
Vispa äggen  och tillsätt dem samt  potatismjölet.
Häll ostsmeten  i  degformen . LÄGG  folie på botten  av
ugnen om fett skulle rinna ner.
GRÄDDA  kakan  på  galler  i  nedre  delen  av  ugnen
sammanlagt  ca  45  minuter, men  sänk  värmen  till 175
grader  när  ca  15  minuter  återstår  av  gräddningstiden.
LÅT  kakan svalna lite i formen innan den  tas ur .
SERVERA  kakan ljummen eller kall.

LYCKA TILL !