måndag 22 oktober 2018

HALLÄNDSK ÄGGOST , 8 PORT.




                          HEJSAN !

Smakat har jag gjort många gånger, men gillar den sådär !
Alltså är det dags att prova igen !  Vad tycker Ni ?

HÄR ÄR RECEPTET :
6 ägg
3 liter standardmjölk(3%)
0, 5 liter filmjölk
0, 5 - 1 dl socker
TILLBEHÖR :  Sylt.

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA upp äggen i en tjockbottnad  kastrull.
Häll i mjölk och filmjölk och låt blandningen sakta värmas
under ständig omrörning  tills den skär sig eller "ystar sig".
DEN FÅR ABSOLUT INTE KOMMA I KOKNING .
TA grytan från värmen och låt stå med lock ca 10 minuter
tills ostmassan skilt sig från vasslan .
TA försiktigt upp ostmassan med hålslev  och lägg den  i 
en form .  Strö socker mellan varven . Ställ äggosten kallt
så att all vassla rinner av .  Stjälp upp den och SERVERA
som dessert tillsammans med god sylt .

Så här gör de i Halland , hur är det i Bohuslän ?
VASSLAN  kan användas som deg- spad .

LYCKA TILL !


FLÄDERKAKA, 10 BITAR.



                       HEJSAN !

Något gott till kaffet får man ju ha, - efter en god lunch !
Eller till  saft- och kaffekalas.
HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg
3 dl socker
1 dl koncentrerad måltidsdricka, fläder (ej utspädd)
3 dl BERTE QVARN=vetemjöl
1, 5 tsk bakpulver
TILLBEHÖR :  Vaniljglass
UGN :175 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA  ägg och socker pösigt .
Tillsätt fläderdrickan mot slutet av vispningen .
Blanda mjöl och bakpulver och rör försiktigt
ner blandningen  i smeten .
HÄLL smeten i en smord och bröad  bakform
(ca, 1,5 liter)  och grädda i nedre delen av ugnen  ca  35 minuter .
Låt svalna lite !

LYCKA TILL !

MAKRILLTOAST, 4 PORT.



                     HEJSAN  !

Å..det här är smaskens,...mm.. !
En god lunch kanske ? Eller kvällsmacka ?

HÄR ÄR RECEPTET :
400 g MAKRILLFILE , rökt
8 skivor ljust bröd, kantskurna, rostade
200 g lagrad cheddarost (Kvibille) grovt riven
4 stora tomater, skållade, tärnade
2 msk timjan, repad
2 krm vitpeppar
TILLBEHÖR:  0,3 liter blandade salladsblad + 1 rödlök
SÅ HÄR GÖR DU :

DELA makrillen i bitar .
Varva bröd, ost, makrill, tomat och kryddor.
Avsluta med ost .
GRATINERA 7-8 minuter tills osten  blivit gyllenbrun .
Servera med sallad och skivad röd lök .

 LYCKA  TILL !            

söndag 21 oktober 2018

OSTGRATINERAD FALUKORV MED ROTFRUKTER , 4 - 6 PERS.



              HEJSAN !

Ostgratinerad falukorv  är  en  alltid  lika  god
och  uppskattad  vardags-rätt .
Här på lätt sätt med tillbehören i samma ugns-
form  . Och en klick GURKMAJONNÄS bredvid.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 gul lök
1/2 liten kålrot
2 palsternackor
2 morötter
10 cm purjolök
2 msk rapsolja
1 falukorvsring
3 msk grov söt senap
75 g riven ost
salt
GURKMAJONNÄS :
1/2 dl CREME Fraiche
1 dl majonnäs
1 dl bostongurka
SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 200 grader. Skala rot- och grönsakerna och skär
i tunna klyftor och bitar .  Ringla olja i en ugnsform och lägg på allt.
Vänd runt och sätt in i ugnen 10 minuter .
SKÅRA falukorven med en vass kniv 2 cm djupt längs ovansidan.
Fyll med senap och strö över osten .  Lägg korven på rotfrukterna
och sätt tillbaka i  ugnen 40-45 minuter .  Ta ut formen och salta
grönsakerna .
RÖR ihop ingredienserna till GURKMAJONNÄSEN .
SERVERA korven och rotfrukterna med GURKMAJONNÄSEN
bredvid .
SMAKLIG MÅLTID !

BACONLINDAD KALKONBRÖST MED KATRINPLOMMON, 4 PERS.



                        HEJSAN !

Bacon och Katrinplommon  ger en god smakbrytning ,  mmm...himla gott !

Rätten är god att servera som den är direkt ur formen
men även tillbehör som gräddsås och pressgurka till.
HÄR ÄR RECEPTET :
2 Kalkonbröst
10 - 12 plommon - katrinplommon
1 paket bacon
20 smålökar
4 morötter
250 g vaxbönor
250 g brytbönor
3 msk rapsolja
salt å svartpeppar

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader.
Stick 5-6  centimeterlånga  snitt i kalkonbrösten .
Stoppa in ett katrinplommon i varje .
Linda baconskivor runt brösten .
SKALA  lök  och morötter.  Dela  morötterna på
längden och  vänd dem , löken och bönorna i olja .
BRED ut grönsakerna i en långpanna och lägg
sedan på kalkonbrösten .
SÄTT in i ugnen ca 55 minuter.  Ta ut plåten ,
salta och peppra . Dela  kalkonbrösten på mitten
vid servering .
Får Du inte tag på kalkonbröst  kan Du laga den
här rätten på KYCKLINGFILE'.

lördag 20 oktober 2018

SNABB CITRONPANNACOTTA MED BJÖRNBÄRSKOMPOTT, 4 PORT.




                 HEJSAN !

Efter  maten är det gott med en  efterrätt ,  eller hur ?
Den här är både syrlig och söt , mmm... !

HÄR ÄR RECEPTET :
PANNACOTTA :
2 1/2 dl mellangrädde (27 %)
1/2 dl GELESOCKER  Multi
1/3 vaniljstång
1 tsk finrivet citronskal
TILLBEHÖR :
200 g björnbär
1 msk florsocker
1 msk strimlad mynta
SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA  grädde och GELESOCKER i en liten kastrull,
skrapa ur vaniljfröna ur vaniljstången i grädden  och lägg
även i vaniljstången .
VISPA ihop och koka 1/2 minut.  Vispa i citronskal  och
häll upp i portionsskålar . Låt stelna i kyl.  Det tar ca 2 tim.
SÖTA björnbären och blanda ner mynta .
VILL DU ha ett knäckigt täcke, STRÖSSLA råsocker på
toppen och bränn av med en gasolbrännare tills sockret
KARAMELLISERAR  och får fin färg.

SERVERA björnbären till PANNACOTTAN .
Du kan även ta blåbär eller hallon,  istället för björnbär.

Multi GELESOCKER är ett nytt och efterlängtat  alternativ
till GELANTIN.
Det är lätt att använda och stelnar snabbt.


LYCKA TILL !


fredag 19 oktober 2018

MAKARONILÅDA MED RÄKOR. 4 PERS.




                    HEJSAN !

Prova det här någon gång ibland ,  himla gott ,
vi alla töser åt av  hjärtans lust .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 skivor vitt bröd
1 msk smör+ 50 g smör/margarin
1 1/2 dl vispgrädde+ 2 dl mjölk
1 msk vetemjöl
salt och peppar
1 knivsudd chiliflakes
3 dl riven cheddarost
1 1/2 dl riven parmesanost
250 g makaroner
150 g sojabönor
350 g skalade räkor (ca 1 kg oskalad vikt)
1 dl hackad persilja
SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 200 grader .
KANTSKÄR brödet.
Stek det på båda sidor i en stekpanna med 1 msk smör .
Tärna brödet och ställ åt sidan .
KOKA upp grädde och mjölk .  Smält 50 g smör i en kastrull .
Pudra över mjöl .  Tillsätt gräddmjölken sakta  och  koka under
omrörning tills såsen tjocknar .  Krydda med salt, peppar och
chiliflakes.  Rör i det mesta av den rivna osten .
KOKA  makaronerna enligt anvisningarna på förpackningen .
BLANDA sås, makaroner, sojabönor och räkor och lägg i en
smord ugnsform .  Strö över resten av osten, persilja  och
brödkrutonger.  Tillaga i ugnen i ca 10 minuter .

SMAKLIG MÅLTID !