tisdag 23 oktober 2018
SMOOTHIE MED HALLON , 1 - 2 PORT.
HEJSAN !
Smaka på den här - så himla go' !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl osötad sojamjölk
1 dl djupfrysta hallon (osötade)
1 banan
2 tsk krossat linfrö
1 tsk flytande honung
1 tsk kanel
SÅ HÄR GÖR DU:
MIXA allt till en drink i en mixer .
SERVERA kallt i ett högt glas / 2 mindre.
LYCKA TILL !
SNABB PASTA , 4 PORT.
HEJSAN !
25 min... himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g rökt sidfläsk, skuret i 1 cm stora tärningar
1 msk olja
1 gul lök, hackad
500 g PENNE RIGAT1
1 burk krossade tomater (400 g)
1/2 chili, finhackad eller 1-2 krm kajennpeppar
50 g parmesanost, riven
3 krm salt
1 krm peppar
SÅ HÄR GÖR DU:
STEK fläsket i oljan över svag värme . Blanda i löken och fräs
tills den är genomskinlig .
KOKA pastan enligt anvisning på förpackningen .
RÖR ner tomaterna i fläsk/lökfräset och låt det bli varmt .
Krydda med chili eller kajennpeppar .
LÅT pastan rinna av ordentligt och blanda den med såsen
och hälften av osten .
SMAKA av med salt och peppar .
SERVERA resten av osten separat .
SMAKLIG MÅLTID !
LYCKA TILL !
PITABRÖD MED FISKPINNAR OCH ÖRTSÅS , 4 PORT.
HEJSAN !
Ibland blir det snabbmiddag - någon plockar fram brödet , och lägger fram det,-värmer,
någon, steker fiskpinnarna , någon, river /skivar grönsaker, någon, gör örtsåsen.
VARSÅGODA !
HÄR ÄR RECEPTET :
12 stycken fiskpinnar (300 g)
1 msk flytande margarin
4 Pitabröd(a' 70 g)ÖRTSÅS
1 squash (300 g) i skivor(lättstekt eller rå)
salladsblad, hela eller i strimlor
2 grovrivna morötter
1 grovrivet äpple
2 tomater i klyftor
alfalfagroddar eller solrosskott
(ca 40g)
ÖRTSÅSEN :
1,5 dl matyoghurt
0,5 dl färska örter
0,5 -1 tsk senap
3 krm salt
1 krm peppar
SÅ HÄRGÖR DU :
STEK fiskpinnarna och värm bröden, enligt respektive förpackning .
BLANDA ihop örtsåsen .
Fyll bröden med grönsaker fiskpinnar.
RINGLA över såsen .
LYCKA TILL !
(så får vi tid över till annat , om alla hjälps åt)
FRISKUS-MACKA , 1 MACKA.
HEJSAN !
Så hungrig när jag varit ute och stav-gått på morgon
före frukost , Då tar jag denna macka först av allt.
Sen dusch och sen frukost,...mmm !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 liten baguette, ciabatta eller annat portionsbröd
1 finriven morot
1 grovt rivet äpple
3 msk ost, grovriven
2 msk majonnäs, gärna med citronsmak(lätt eller vanlig välj själv)!
isbergssallad, finstrimlad.
SÅ HÄR GÖR DU :
Dela brödet på längden.
Blanda det rivna med citronmajonnäs.
Lägg fyllningen och finstrimlad sallad i brödet.
(mackan gjordes innan jag gick)
LYCKA TILL !
måndag 22 oktober 2018
HALLÄNDSK ÄGGOST , 8 PORT.
HEJSAN !
Smakat har jag gjort många gånger, men gillar den sådär !
Alltså är det dags att prova igen ! Vad tycker Ni ?
HÄR ÄR RECEPTET :
6 ägg
3 liter standardmjölk(3%)
0, 5 liter filmjölk
0, 5 - 1 dl socker
TILLBEHÖR : Sylt.
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA upp äggen i en tjockbottnad kastrull.
Häll i mjölk och filmjölk och låt blandningen sakta värmas
under ständig omrörning tills den skär sig eller "ystar sig".
DEN FÅR ABSOLUT INTE KOMMA I KOKNING .
TA grytan från värmen och låt stå med lock ca 10 minuter
tills ostmassan skilt sig från vasslan .
TA försiktigt upp ostmassan med hålslev och lägg den i
en form . Strö socker mellan varven . Ställ äggosten kallt
så att all vassla rinner av . Stjälp upp den och SERVERA
som dessert tillsammans med god sylt .
Så här gör de i Halland , hur är det i Bohuslän ?
VASSLAN kan användas som deg- spad .
LYCKA TILL !
FLÄDERKAKA, 10 BITAR.
HEJSAN !
Något gott till kaffet får man ju ha, - efter en god lunch !
Eller till saft- och kaffekalas.
HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg
3 dl socker
1 dl koncentrerad måltidsdricka, fläder (ej utspädd)
3 dl BERTE QVARN=vetemjöl
1, 5 tsk bakpulver
TILLBEHÖR : Vaniljglass
UGN :175 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och socker pösigt .
Tillsätt fläderdrickan mot slutet av vispningen .
Blanda mjöl och bakpulver och rör försiktigt
ner blandningen i smeten .
HÄLL smeten i en smord och bröad bakform
(ca, 1,5 liter) och grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter .
Låt svalna lite !
LYCKA TILL !
MAKRILLTOAST, 4 PORT.
HEJSAN !
Å..det här är smaskens,...mm.. !
En god lunch kanske ? Eller kvällsmacka ?
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g MAKRILLFILE , rökt
8 skivor ljust bröd, kantskurna, rostade
200 g lagrad cheddarost (Kvibille) grovt riven
4 stora tomater, skållade, tärnade
2 msk timjan, repad
2 krm vitpeppar
TILLBEHÖR: 0,3 liter blandade salladsblad + 1 rödlök
SÅ HÄR GÖR DU :
DELA makrillen i bitar .
Varva bröd, ost, makrill, tomat och kryddor.
Avsluta med ost .
GRATINERA 7-8 minuter tills osten blivit gyllenbrun .
Servera med sallad och skivad röd lök .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)