onsdag 24 oktober 2018
HALLONMUFFINS , 12 - 14 MELLANSTORA.
HEJSAN !
Lekfullt goda muffins med både GELEHALLON
och sylt . De ser riktigt festliga ut .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g smör/margarin
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl strösocker
2 3/4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
FYLLNING :
1 dl hallonsylt
14 GELEHALLON
12 msk florsocker
UGN : 225 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
Smält smöret i en kastrull. Låt det svalna och häll i mjölken.
Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, vaniljsocker och
bakpulver i en skål. Rör ner mjölk-blandningen i äggsmeten,
rör samman till en slät smet .
Fyll muffinsformar till 2/3 med smet . Fördela sylten och
GELEHALLONEN i formarna. Grädda mitt i ugnen 15 -20 min,
(beroende på storlek ). Låt muffinsen svalna under duk.
Sikta över lite florsocker och dekorera med färska hallon och
GELEHALLON.
LYCKA TILL !
PIFFIGT RIS TILL KOTLETTEN, 4 PORT
HEJSAN !
Vackert lättlagat ris som även är gott till fisk .
HÄR ÄR RECEPTET :
4 port matris
1 tärning grönsaksbuljong
3 salladslökar
1 gul paprika
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA mat-riset enligt anvisning på förpackningen
men med 1 grönsaksbuljongtärning i kokvattnet.
SKÖLJ ansa och hacka 3 salladslökar och 1 gul
paprika . Vänd ner grönsakshacket i riset .
Salta och peppra .
SERVERA riset till t ex stekta fläskkotletter, sallad
och en god örtsås .
LYCKA TILL !
INGES UGNSPANNKAKA MED VANILJ .
HEJSAN !
mmm...-smaka, Ni också !
Till 10 pannkakor eller 50 plättar
eller 1 ugnspannkaka i långpanna,
HÄR ÄR RECEPTET :
2 1/2 - 3 dl BERTE QVARN = vetemjöl
1/2 tsk salt
1 msk vaniljpulver
6 dl mjölk
3 ägg
UGN: 225 grader i 27 minuter.
SÅ HÄR GÖR DU :
MÄT upp mjölet, saltet och vaniljpulvret i en skål .
HÄLL i 2 dl av mjölken .
VISPA till en jämn smet .
BLANDA sedan i resten av mjölken och äggen
vispa mellan varje .
VISPA tills allt är väl blandat .
Häll smeten i långpannan 37,5 cm x 24,5 cm .
Ha gärna bakplåtspapper i långpannan .
LYCKA TILL !
TOSCA-KAKA ,
HEJSAN !
Många goda kakor har jag bakat i mina DA'R,
men, alltid kommer jag tillbaka till den här godingen .
Mycket beröm får Du också, när denna bjuds till kaffet !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg
2 dl strösocker
2 1/2 dl BERTE QVARN = vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g smält smör/margarin
TOSCASMET :
50 g smör/margarin
1/2 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
1 förpackning mandelspån
(får Du fatt i en stor förpackning, tag hälften av mandelspånen)
eller 50 g skalad flisad sötmandel
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
VISPA ägg och socker poröst.
SIKTA ner mjölet blandat med bakpulver . Tillsätt det avsvalnade
fettet och rör om till en jämn smet .
Häll smeten i formen .
GRÄDDA kakan knappt färdig på galler i nedre delen av ugnen ca 30 min.
BLANDA under tiden samman ingredienserna till Tosca-smeten i en
kastrull och låt det koka upp under omrörning.
TAG ut den knappt färdiga kakan ur ugnen och häll över Tosca-smeten.
SÄTT åter in kakan i ugnen Men Nu Mitt i ugnen .
Låt kakan grädda färdigt och glasyren få fin färg, ca 10 minuter .
LÅT kakan svalna lite i formen innan den läggs på galler för att kallna.
LYCKA TILL !
tisdag 23 oktober 2018
SMOOTHIE MED HALLON , 1 - 2 PORT.
HEJSAN !
Smaka på den här - så himla go' !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl osötad sojamjölk
1 dl djupfrysta hallon (osötade)
1 banan
2 tsk krossat linfrö
1 tsk flytande honung
1 tsk kanel
SÅ HÄR GÖR DU:
MIXA allt till en drink i en mixer .
SERVERA kallt i ett högt glas / 2 mindre.
LYCKA TILL !
SNABB PASTA , 4 PORT.
HEJSAN !
25 min... himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g rökt sidfläsk, skuret i 1 cm stora tärningar
1 msk olja
1 gul lök, hackad
500 g PENNE RIGAT1
1 burk krossade tomater (400 g)
1/2 chili, finhackad eller 1-2 krm kajennpeppar
50 g parmesanost, riven
3 krm salt
1 krm peppar
SÅ HÄR GÖR DU:
STEK fläsket i oljan över svag värme . Blanda i löken och fräs
tills den är genomskinlig .
KOKA pastan enligt anvisning på förpackningen .
RÖR ner tomaterna i fläsk/lökfräset och låt det bli varmt .
Krydda med chili eller kajennpeppar .
LÅT pastan rinna av ordentligt och blanda den med såsen
och hälften av osten .
SMAKA av med salt och peppar .
SERVERA resten av osten separat .
SMAKLIG MÅLTID !
LYCKA TILL !
PITABRÖD MED FISKPINNAR OCH ÖRTSÅS , 4 PORT.
HEJSAN !
Ibland blir det snabbmiddag - någon plockar fram brödet , och lägger fram det,-värmer,
någon, steker fiskpinnarna , någon, river /skivar grönsaker, någon, gör örtsåsen.
VARSÅGODA !
HÄR ÄR RECEPTET :
12 stycken fiskpinnar (300 g)
1 msk flytande margarin
4 Pitabröd(a' 70 g)ÖRTSÅS
1 squash (300 g) i skivor(lättstekt eller rå)
salladsblad, hela eller i strimlor
2 grovrivna morötter
1 grovrivet äpple
2 tomater i klyftor
alfalfagroddar eller solrosskott
(ca 40g)
ÖRTSÅSEN :
1,5 dl matyoghurt
0,5 dl färska örter
0,5 -1 tsk senap
3 krm salt
1 krm peppar
SÅ HÄRGÖR DU :
STEK fiskpinnarna och värm bröden, enligt respektive förpackning .
BLANDA ihop örtsåsen .
Fyll bröden med grönsaker fiskpinnar.
RINGLA över såsen .
LYCKA TILL !
(så får vi tid över till annat , om alla hjälps åt)
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)