fredag 26 oktober 2018
GROVT SOLROSBRÖD , 2 ST. i KORG.
HEJSAN !
Himla gott bröd måste jag säga .
*Vid sista jäsningen , lade jag degen i en mjölad korg med fint mönster
för att jäsa. TA det försiktigt när Du vänder upp brödet från korgen
så behålls mönstret från korgen . Lägg på bakpappersklädd plåt.(INTE KORG I UGNEN !)
NU BÖRJAR VI !
50 g jäst
5 dl mjölk
2 msk olja
150 g solrosfrön
2 tsk salt
1 1/2 dl vetekli
400 g BERTE QVARN = vetemjöl
350 g rågmjöl
SÅ HÄR GÖR DU :)
SMULA ner jästen i en degbunke .( Använder Du torrjäst läggs det i mjölet)
Värm mjölken till fingervarmt , häll 1 dl över jästen och rör ut den .
Häll i resten av mjölken. Tillsätt olja, solrosfrön, salt, vetekli, vetemjöl
och det mesta av rågmjölet . Knåda degen grundligt . Låt degen jäsa
övertäckt till dubbel storlek i rumstemperatur .
ARBETA igenom degen lätt och forma den till 2 runda bröd .
*Lägg i korgar eller på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa till nästan dubbel storlek .
PENSLA kaffe eller vatten, strö över mjöl.
Snitta ett kors i båda bröden ,( om Du inte använder korg )
Baka bröden på nedersta falsen i 200 grader ca 45 minuter .
Låt svalna på galler .
LYCKA TILL !
TIPS !
HEJSAN !
BAKA SAFTIGARE !
Ersätt hälften av mjölken till mjuka kakor med gräddfil.
Använd rumsvarmt smör istället för smält till mjuka kakor.
Det ger en lite tyngre smet, men saftigare bakverk .
Tack !
HAVRERUTOR MED CREME FRAICHE, 30 ST.
HEJSAN !
RUSSIN, - Havrerutor fyllda med russin och en kräm på CREME Fraiche.
Jättegoda och saftiga .
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör /margarin
1 dl socker
2 1/2 dl havregryn (vanliga)
2 1/2 dl BERTE QVARN = vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
KRÄM:
2 1/2 dl CREME Fraiche
1 dl grädde
1 1/2 dl socker
4 äggulor
1 msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker
3 dl russin
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör/margarin och socker vitt . Tillsätt havregryn, vetemjöl
och bikarbonat . Rör ihop till en deg .
DELA degen i två delar. Kavla den ena till en platta, 20x30 cm
på en bakpappersklädd plåt . Grädda i 200 grader, i 10 minuter.
KOKA en kräm av CREME Fraiche, grädde, socker, äggulor och potatismjöl.
Vispa den tills den tjocknar och låt den koka upp .Tillsätt vaniljsocker och russin .
BRED krämen över den bakade degplattan .
Sänk temperaturen till 175 grader .
SMULA resterande över vaniljkrämen och grädda ytterligare 20 minuter.
LÅT kallna . Skär i fyrkanter .
LYCKA TILL !
torsdag 25 oktober 2018
TIPS !
HEJSAN !
Olja utan spill !
Trä en tjock hårsnodd om flaskan med matolja,
den suger upp spill som rinner längs med flaskan .
Tack !
TIPS !
TIPS !
HEJSAN !
Sötare gröt - utan socker !
Min havregrynsgröt blir både god och söt
när jag kokar den med russin.
1 - 2 msk per portion, brukar jag ta .
LYCKA TILL !
Tack !
onsdag 24 oktober 2018
HALLONMUFFINS , 12 - 14 MELLANSTORA.
HEJSAN !
Lekfullt goda muffins med både GELEHALLON
och sylt . De ser riktigt festliga ut .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g smör/margarin
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl strösocker
2 3/4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
FYLLNING :
1 dl hallonsylt
14 GELEHALLON
12 msk florsocker
UGN : 225 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
Smält smöret i en kastrull. Låt det svalna och häll i mjölken.
Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, vaniljsocker och
bakpulver i en skål. Rör ner mjölk-blandningen i äggsmeten,
rör samman till en slät smet .
Fyll muffinsformar till 2/3 med smet . Fördela sylten och
GELEHALLONEN i formarna. Grädda mitt i ugnen 15 -20 min,
(beroende på storlek ). Låt muffinsen svalna under duk.
Sikta över lite florsocker och dekorera med färska hallon och
GELEHALLON.
LYCKA TILL !
PIFFIGT RIS TILL KOTLETTEN, 4 PORT
HEJSAN !
Vackert lättlagat ris som även är gott till fisk .
HÄR ÄR RECEPTET :
4 port matris
1 tärning grönsaksbuljong
3 salladslökar
1 gul paprika
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA mat-riset enligt anvisning på förpackningen
men med 1 grönsaksbuljongtärning i kokvattnet.
SKÖLJ ansa och hacka 3 salladslökar och 1 gul
paprika . Vänd ner grönsakshacket i riset .
Salta och peppra .
SERVERA riset till t ex stekta fläskkotletter, sallad
och en god örtsås .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)