söndag 28 oktober 2018

MIN GODA KAFFEKAKA .



                     HEJSAN !

En lättbakad vardagskaka med fest-smak  av den kokta glasyren
som också  gör kakan saftig.
HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg
3 dl strösocker
3 3/4 dl vetemjöl =BERTE QVARN
1 1/2 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
125 g smör/margarin

GLASYR :
1 1/2  dl florsocker
1/2 msk kakao
2 msk smör
3 msk starkt kaffe
1 dl kokosflingor (eller rosa och lila hjärtan ) finns att köpa i glas i affären .

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 - 200 grader .
Smöra och bröa en form med ca 28 cm i diameter,
eller en liten långpanna.
VISPA ägg och socker pösigt .
Blanda sen i alla torra ingredienserna  utom det smälta smöret.
Rör smeten slät och blanda ner smöret.
SLÅ smeten i formen och grädda kakan ca 35 minuter, eller tills
den känns klar.  Stjälp upp kakan .
BLANDA alla ingredienserna till glasyren i en kastrull och värm
den, tills smöret är smält.  Rör om väl och bred glasyren över
kakan som sen får svalna .

LYCKA TILL !


LASAGNE MED SQUASH , 3 PORT.



                          HEJSAN !

Nu har jag lärt mig att äta squash . - Då blev det här , jättegott!

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g nötfärs
1 gul lök
1 msk smör /margarin
1 burk hela tomater
2 tsk timjan
salt, peppar
2 squasher
1 1 /2 dl grädde
3 3/4  dl riven ost (150 g)
1 knivsudd riven muskotnöt
150 g bacon
SÅ HÄR GÖR DU :
FRÄS färs och hackad lök i halva mängden smör.
Tillsätt hela burk-tomater och timjan.
Koka ihop såsen 10 min, smaka av med salt å peppar.
SKÄR squashen i tunna skivor på längden,( med osthyvel),
stek dem på bägge sidor i resterande smör .
VÄRM grädden ,  rör i  osten ; smaka av med muskot, salt
å peppar .
SMÖRJ en eldfast form . Varva squashskivor, färs-sås och
ostsås.  Börja och avsluta med squash . Toppa med bacon.
STEK i 200 grader ,  35 minuter.
SERVERA med en  tomatsallad .

LYCKA TILL !

KRÄMIG RÖDBETSSOPPA 2 PORT.




                          HEJSAN !
Himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g rödbetor
400 g pumpa eller sötpotatis
8 dl vatten
3 klyftor vitlök
1 buljongtärning
150 g bacon i tärningar
1 1/2 dl gräddfil
1 msk limesaft
2 tsk paprikapulver
2 tsk spiskummin
salt

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA pumpan /sötpotatisen  och skär i tärningar . Skala, dela och skär
rödbetorna i bitar .  Lägg allt i en gryta med vatten, tillsätt vitlök  och
buljongtärningen.  Koka soppan i ca 30 minuter .
STEK bacontärningarna knapriga på hög värme.
Låt dem rinna av på hushållspapper .TA grytan av värmen och kör med
stavmixer i soppan så att allt blir mjukt och slätt .
Rör i gräddfil, limesaft och kryddor.  Smaka av med salt och strö bacon-
tärningarna över soppan .

TIPS !  En stor klick gräddfil i soppan kan ersätta bacontärningarna . /Tack !

LYCKA TILL å SMAKLIG MÅLTID !



OST & BACONMUFFINS , 8 STORA.




                           HEJSAN !

mmm... perfekta som mellanmål eller picknick - mat.
Eller till och med ett glas öl.

HÄR ÄR RECEPTET :
8 stora muffinsformar
140 g tärnad bacon
med  (örter & vitlök)
5 dl vetemjöl =BERTE QVARN
1/2 tsk salt
1 dl riven parmesanost  eller
annan lagrad ost
1 tsk oregano
3 ägg
2 dl filmjölk
2 msk chilisås
8 - 12 gröna oliver med PIMENTO
UGN 200 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
STÄLL ut muffinsformar på en plåt.
STEK bacontärningarna i en stekpanna.  Låt dem rinna av på
hushållspapper och kallna . 
BLANDA mjöl, bakpulver, salt, ost och oregano i en skål .
VISPA samman ägg, filmjölk och chilisås.  Tillsätt de torra
ingredienserna och bacontärningarna.
FÖRDELA  smeten i muffinsformarna.  Fyll inte mer än 2/3 .
Lägg ner 1 oliv i varje muffins.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen ca 14 minuter.

LYCKA  TILL !




fredag 26 oktober 2018

GROVT SOLROSBRÖD , 2 ST. i KORG.




                       HEJSAN !

Himla gott bröd måste jag säga .
*Vid sista jäsningen , lade jag degen i en mjölad korg med fint mönster
för att jäsa. TA det försiktigt när Du vänder upp brödet från korgen
så behålls mönstret från korgen . Lägg på bakpappersklädd plåt.(INTE KORG I UGNEN !)

NU BÖRJAR VI !
50 g jäst
5 dl mjölk                                              
2 msk olja                                
150 g solrosfrön
2 tsk salt
1 1/2 dl vetekli
400 g BERTE QVARN = vetemjöl
350 g rågmjöl

SÅ HÄR GÖR DU :)
SMULA ner jästen i en degbunke .( Använder Du torrjäst läggs det i mjölet)
Värm mjölken till fingervarmt , häll 1 dl över jästen och rör ut den .
Häll i resten av mjölken.  Tillsätt olja, solrosfrön, salt, vetekli, vetemjöl
och det mesta av rågmjölet . Knåda degen grundligt .  Låt degen jäsa
övertäckt till dubbel storlek  i  rumstemperatur .
ARBETA  igenom degen lätt och forma den till 2 runda bröd .
*Lägg i korgar eller på plåt med bakplåtspapper.   Låt jäsa till  nästan  dubbel storlek .
PENSLA  kaffe eller vatten, strö över mjöl.
Snitta ett kors i båda bröden ,( om Du inte använder korg )
Baka bröden på nedersta falsen  i 200 grader ca 45 minuter .
Låt svalna på galler .

LYCKA TILL !
       


TIPS !




                     HEJSAN !

BAKA  SAFTIGARE !

Ersätt  hälften av  mjölken till mjuka kakor med gräddfil.

Använd rumsvarmt smör istället för smält  till mjuka kakor.
Det ger en lite tyngre smet,  men saftigare bakverk .

Tack !

HAVRERUTOR MED CREME FRAICHE, 30 ST.



                    HEJSAN !

RUSSIN,  - Havrerutor fyllda med russin och en kräm på CREME Fraiche.
Jättegoda och saftiga .

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör /margarin
1 dl socker
2 1/2 dl havregryn (vanliga)
2 1/2 dl  BERTE QVARN = vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
KRÄM:
2 1/2 dl CREME Fraiche
1 dl grädde
1 1/2 dl socker
4  äggulor
1 msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker
3 dl russin
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR  smör/margarin och socker  vitt .  Tillsätt havregryn, vetemjöl
och bikarbonat .   Rör ihop till en deg .
DELA degen i två delar.  Kavla den ena till en platta, 20x30 cm
på en bakpappersklädd plåt .  Grädda i 200 grader, i 10 minuter.
KOKA en kräm av CREME Fraiche, grädde, socker, äggulor  och potatismjöl.
Vispa den tills den tjocknar  och låt den koka upp .Tillsätt vaniljsocker och  russin .
BRED krämen över den bakade  degplattan .
Sänk  temperaturen  till 175 grader .
SMULA resterande  över  vaniljkrämen  och grädda  ytterligare 20 minuter.
LÅT kallna .  Skär i fyrkanter .

LYCKA TILL !