onsdag 31 oktober 2018

TORSDAGSBULLAR MED CURRY, 4 PERS.




                          HEJSAN !

Smaka  på  detta  !  mmm....så himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
400 g köttfärs
3/4  dl ströbröd
2  dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk  finriven rå lök
1 stor pressad vitlöksklyfta
CURRYSÅS :
5 dl köttbuljong
2 klyftade gula lökar
1 msk curry
1- 2 dl CREME FRAICHE
salt å peppar
GARNERING :
röd paprika,  persilja

SÅ HÄR GÖR DU :
LÅT ströbrödet svälla i mjölken . Rör ner salt, peppar, lök  och pressad
vitlök i färsen och tillsätt sedan ströbröds-blandningen .
Forma till ganska stora köttbullar och lägg upp dem på vattensköljd  skärbräda.
KOKA buljong , lök, och curry i 10 minuter .
Lägg sedan ner köttbullarna  och låt dem sjuda ca 5 minuter .
KONTROLLERA att köttbullarna är  genomkokta, lägg över dem i en
serveringsgryta .  Koka ihop buljongen tills 2 dl återstår .
Vispa i CREME FRAICHE  och  smaka av .  Slå såsen över köttbullarna
och garnera med paprikastrimlor  och  persilja .  SERVERA med kokt ris .

SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !

POTATIS- & PUMPAMOS, 4 PERS.




                       HEJSAN !
Nu  är det dags !    Ett  förslag till halloween .

HÄR ÄR RECEPTET :
600 g potatis
600 g pumpa
grönsaksbuljong  eller fond
50 g smör/margarin
salt, peppar
3 msk hackad gräslök

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  potatisen och pumpan  och tärna dem .
Lägg potatis  och  pumpa  i  en  kastrull  och  täck  med  buljong .
Lägg  på  ett  lock  och  sjud  tills  de  är  mjuka .
Häll  av  buljongen  men  spara  någon  deciliter .
MOSA  potatis  och  pumpa  med  en  elvisp .  Tillsätt  smör  och  lite
av  buljongen  i  omgångar .  Krydda  och  strö  på  gräslöken .
SERVERA  som  tillbehör  istället  för  potatismos .

tisdag 30 oktober 2018

KOKOSMUFFINS MED PECANNÖTTER. 8 ST...


                   HEJSAN !

HÄR ÄR RECEPTET :              
100 g  rums- tempererat
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
3/4 dl kokosflingor
8 PECANNÖTTER
8 muffinsformar
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
VISPA  smör och socker till en kräm.
Vispa äggen .
BLANDA mjöl, bakpulver och kokos .
Vänd in smör- blandningen .
FÖRDELA  smeten i muffinsformarna .
Stick ner en PECANNÖT i varje kaka.
BAKA  muffinsen gyllene mitt i ugnen ca 20 min.
Låt dem svalna på galler .
(ha varm choklad till )
LYCKA TILL !     Givetvis kan Du ta bitar av frukt att toppa med
                               eller hela bär ,  hallon , blåbär .

måndag 29 oktober 2018

SILVERKAKA MED RUSSIN.



                      HEJSAN !

En enkel och jättegod kaka till kaffe och te .

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör/margarin
2 1/2 dl strösocker
2 tsk pressad citronsaft
3 dl vetemjöl, BQ
1 krm salt
5 äggvitor
1 dl russin

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .Smörj och bröa en kransform, ca 1 1/2 liter.
RÖR smör och socker vitt och poröst.  Blanda ner citronsaften.
VISPA äggvitorna till mycket hårt skum .
SIKTA  ner vetemjölet blandat med bakpulvret och saltet .
Tillsätt hälften av äggvitorna och rör samman  smeten .
VÄND försiktigt  ner  resten  av  vitorna  samt russinen .
Häll smeten i formen .
GRÄDDA på galler i nedre delen av ugnen , ca 40 minuter .
LÅT kakan svalna lite i formen  innan  den  stjälps  upp  på  galler  för  att  kallna .
Sikta  eventuellt  lite  florsocker  över  kakan  vid  servering.

LYCKA  TILL!






















































































































































































































































































































































































































































































KÖTTFÄRSWOK MED NUDLAR, 2 PORT.




                     HEJSAN !

Mera snabbmat ! - mm...

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g äggnudlar
250 g nötfärs
2 tsk flytande matfett
1 förpackning wokgrönsaker ca 500 g
1 dl vatten + 1/4 buljongtärning
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk soja
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA nudlarna enligt anvisning på förpackningen .
BRYN  köttfärsen i matfettet i en wok eller stekpanna.
Rör den grynig under tiden .
Lägg i grönsakerna och låt dem fräsa med några minuter .
Rör om under tiden .
SPÄD med vattnet, smula i buljongen och sänk värmen .
Smaksätt med salt, peppar och soja och låt allt koka ca 5 min.
LÅT nudlarna rinna av och blanda ner dem i köttfärswoken .
SMAKLIG MÅLTID !

POTATISSALLAD MED CHORIZO, 4 PERS.



                     HEJSAN !

Snabbmat ? - visst,det går fort att göra iordning,
gott är det också .
HÄR ÄR RECEPTET :
8 kokta potatisar
3 chorizokorvar
4 tärnade tomater
150 g tärnad ost
1/2 dl hackad gräslök
(om barnen inte gillar gräslök, ställ en liten skål vid sidan om)
2 msk vinäger
6 msk raps- eller olivolja
salt å peppar
SÅ HÄR GÖR DU :
TÄRNA den kokta potatisen .  Skär korven i slantar
och fräs upp den snabbt i en stekpanna.
Blanda med potatis, tomat-och osttärningar .
RÖR samman gräslök, oljan och salt å peppar .
Vänd ner i salladen .
Ha gärna en påse bladsallad tillhands, gärna med rödbetsstavar.
SMAKLIG MÅLTID !
och
LYCKA TILL !

söndag 28 oktober 2018

MIN GODA KAFFEKAKA .



                     HEJSAN !

En lättbakad vardagskaka med fest-smak  av den kokta glasyren
som också  gör kakan saftig.
HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg
3 dl strösocker
3 3/4 dl vetemjöl =BERTE QVARN
1 1/2 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
125 g smör/margarin

GLASYR :
1 1/2  dl florsocker
1/2 msk kakao
2 msk smör
3 msk starkt kaffe
1 dl kokosflingor (eller rosa och lila hjärtan ) finns att köpa i glas i affären .

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 - 200 grader .
Smöra och bröa en form med ca 28 cm i diameter,
eller en liten långpanna.
VISPA ägg och socker pösigt .
Blanda sen i alla torra ingredienserna  utom det smälta smöret.
Rör smeten slät och blanda ner smöret.
SLÅ smeten i formen och grädda kakan ca 35 minuter, eller tills
den känns klar.  Stjälp upp kakan .
BLANDA alla ingredienserna till glasyren i en kastrull och värm
den, tills smöret är smält.  Rör om väl och bred glasyren över
kakan som sen får svalna .

LYCKA TILL !