onsdag 31 oktober 2018
TORSDAGSBULLAR MED CURRY, 4 PERS.
HEJSAN !
Smaka på detta ! mmm....så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g köttfärs
3/4 dl ströbröd
2 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk finriven rå lök
1 stor pressad vitlöksklyfta
CURRYSÅS :
5 dl köttbuljong
2 klyftade gula lökar
1 msk curry
1- 2 dl CREME FRAICHE
salt å peppar
GARNERING :
röd paprika, persilja
SÅ HÄR GÖR DU :
LÅT ströbrödet svälla i mjölken . Rör ner salt, peppar, lök och pressad
vitlök i färsen och tillsätt sedan ströbröds-blandningen .
Forma till ganska stora köttbullar och lägg upp dem på vattensköljd skärbräda.
KOKA buljong , lök, och curry i 10 minuter .
Lägg sedan ner köttbullarna och låt dem sjuda ca 5 minuter .
KONTROLLERA att köttbullarna är genomkokta, lägg över dem i en
serveringsgryta . Koka ihop buljongen tills 2 dl återstår .
Vispa i CREME FRAICHE och smaka av . Slå såsen över köttbullarna
och garnera med paprikastrimlor och persilja . SERVERA med kokt ris .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
POTATIS- & PUMPAMOS, 4 PERS.
HEJSAN !
Nu är det dags ! Ett förslag till halloween .
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g potatis
600 g pumpa
grönsaksbuljong eller fond
50 g smör/margarin
salt, peppar
3 msk hackad gräslök
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA potatisen och pumpan och tärna dem .
Lägg potatis och pumpa i en kastrull och täck med buljong .
Lägg på ett lock och sjud tills de är mjuka .
Häll av buljongen men spara någon deciliter .
MOSA potatis och pumpa med en elvisp . Tillsätt smör och lite
av buljongen i omgångar . Krydda och strö på gräslöken .
SERVERA som tillbehör istället för potatismos .
tisdag 30 oktober 2018
KOKOSMUFFINS MED PECANNÖTTER. 8 ST...
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g rums- tempererat
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
3/4 dl kokosflingor
8 PECANNÖTTER
8 muffinsformar
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
VISPA smör och socker till en kräm.
Vispa äggen .
BLANDA mjöl, bakpulver och kokos .
Vänd in smör- blandningen .
FÖRDELA smeten i muffinsformarna .
Stick ner en PECANNÖT i varje kaka.
BAKA muffinsen gyllene mitt i ugnen ca 20 min.
Låt dem svalna på galler .
(ha varm choklad till )
LYCKA TILL ! Givetvis kan Du ta bitar av frukt att toppa med
eller hela bär , hallon , blåbär .
måndag 29 oktober 2018
SILVERKAKA MED RUSSIN.
HEJSAN !
En enkel och jättegod kaka till kaffe och te .
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör/margarin
2 1/2 dl strösocker
2 tsk pressad citronsaft
3 dl vetemjöl, BQ
1 krm salt
5 äggvitor
1 dl russin
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .Smörj och bröa en kransform, ca 1 1/2 liter.
RÖR smör och socker vitt och poröst. Blanda ner citronsaften.
VISPA äggvitorna till mycket hårt skum .
SIKTA ner vetemjölet blandat med bakpulvret och saltet .
Tillsätt hälften av äggvitorna och rör samman smeten .
VÄND försiktigt ner resten av vitorna samt russinen .
Häll smeten i formen .
GRÄDDA på galler i nedre delen av ugnen , ca 40 minuter .
LÅT kakan svalna lite i formen innan den stjälps upp på galler för att kallna .
Sikta eventuellt lite florsocker över kakan vid servering.
LYCKA TILL!
KÖTTFÄRSWOK MED NUDLAR, 2 PORT.
HEJSAN !
Mera snabbmat ! - mm...
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g äggnudlar
250 g nötfärs
2 tsk flytande matfett
1 förpackning wokgrönsaker ca 500 g
1 dl vatten + 1/4 buljongtärning
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk soja
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA nudlarna enligt anvisning på förpackningen .
BRYN köttfärsen i matfettet i en wok eller stekpanna.
Rör den grynig under tiden .
Lägg i grönsakerna och låt dem fräsa med några minuter .
Rör om under tiden .
SPÄD med vattnet, smula i buljongen och sänk värmen .
Smaksätt med salt, peppar och soja och låt allt koka ca 5 min.
LÅT nudlarna rinna av och blanda ner dem i köttfärswoken .
SMAKLIG MÅLTID !
POTATISSALLAD MED CHORIZO, 4 PERS.
HEJSAN !
Snabbmat ? - visst,det går fort att göra iordning,
gott är det också .
HÄR ÄR RECEPTET :
8 kokta potatisar
3 chorizokorvar
4 tärnade tomater
150 g tärnad ost
1/2 dl hackad gräslök
(om barnen inte gillar gräslök, ställ en liten skål vid sidan om)
2 msk vinäger
6 msk raps- eller olivolja
salt å peppar
SÅ HÄR GÖR DU :
TÄRNA den kokta potatisen . Skär korven i slantar
och fräs upp den snabbt i en stekpanna.
Blanda med potatis, tomat-och osttärningar .
RÖR samman gräslök, oljan och salt å peppar .
Vänd ner i salladen .
Ha gärna en påse bladsallad tillhands, gärna med rödbetsstavar.
SMAKLIG MÅLTID !
och
LYCKA TILL !
söndag 28 oktober 2018
MIN GODA KAFFEKAKA .
HEJSAN !
En lättbakad vardagskaka med fest-smak av den kokta glasyren
som också gör kakan saftig.
HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg
3 dl strösocker
3 3/4 dl vetemjöl =BERTE QVARN
1 1/2 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
125 g smör/margarin
GLASYR :
1 1/2 dl florsocker
1/2 msk kakao
2 msk smör
3 msk starkt kaffe
1 dl kokosflingor (eller rosa och lila hjärtan ) finns att köpa i glas i affären .
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 - 200 grader .
Smöra och bröa en form med ca 28 cm i diameter,
eller en liten långpanna.
VISPA ägg och socker pösigt .
Blanda sen i alla torra ingredienserna utom det smälta smöret.
Rör smeten slät och blanda ner smöret.
SLÅ smeten i formen och grädda kakan ca 35 minuter, eller tills
den känns klar. Stjälp upp kakan .
BLANDA alla ingredienserna till glasyren i en kastrull och värm
den, tills smöret är smält. Rör om väl och bred glasyren över
kakan som sen får svalna .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)