fredag 2 november 2018

HAVREPAJ MED ÄPPLEN .




                              HEJSAN !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
6 - 7 äpplen
100 g smör
1 dl socker
3 dl havregryn

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  och  skär  äpplena  i  klyftor .
Lägg dem  i  en  smord  form  och  strö  över  kanel .
BLANDA   ihop  smör,  socker  och  havregryn
och  bred  smeten  över  äpplena .
GRÄDDA  i  200  grader  i ca  20  minuter .
SERVERA  med  vispad  grädde  blandad  med
lite  marsankräm  gjord  på  pulver .

Hoppas att det smakar !   LYCKA  TILL !

FESTLIG KAKA ,



                       HEJSAN !

Den här kakan är frisk i smaken - påminner om CHEESE - KAKE.
Lämplig som efterrättskaka till kaffet.

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl potatismjöl
1 dl kokosflingor
1 / 2 tsk  bakpulver
2 msk socker
200 g smör / margarin
1 ägg
1 / 2 msk  florsocker
att sikta över kakan
KRÄM :
2 dl vispgrädde
2 ägg
1 citron
(saft å skal)
75 g socker
UGN : 225 grader,  20 min. nedersta falsen

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  de torra ingredienserna i en skål och
hyvla det  kylskåpskalla  fettet  över .
TILLSÄTT  ägget  och  blanda  ihop  till  en  smidig  deg .
SMÖRJ  en  form  med  löstagbar  botten  (24 cm DIAM)
och  klä  botten och  kanter  med  degen .
Picka  i  degbottnen .
VISPA  ihop ägg och  socker  medan grädden  visps separat .
Riv  citronskalet  och  pressa  ut  citronsaften.
BLANDA  ihop  till  en  fluffig  kräm  och  häll  över  degbottnen.
GRÄDDA  till lagom  färg  och  sikta  över  florsockret  när  kakan
kallnat .

Hoppas att Ni gillar den !    LYCKA TILL !





torsdag 1 november 2018

BAGAR - OLLES VALNÖTSBRÖD.




                 HEJSAN !

Från en kollega som också gillar att baka bröd ,
fick jag det här receptet . Det kommer från gamla
svenska mattraditioner  .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
50 g smör / margarin
5 dl vatten
2 tsk salt
100 g hackade valnötter
350 g rågmjöl
400 - 500 g  vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen,  smält smöret,  häll i vattnet att  bli  fingervarmt.
Häll spadet över jästen och rör om .
Tillsätt  salt, valnötter, rågmjöl och största delen av vetemjölet.
ARBETA  degen smidig  och ta upp den på bakbordet .
Dela den i 2 delar  och forma 2 limpor,  som  läggs  på  smord
plåt eller på  bakplåtspapper .
Snitta  med  vass  kniv  och  låt  brödet  jäsa övertäckt  till knappt
dubbel storlek  40 - 50 minuter .
GRÄDDA  i 175 grader  ca 40 minuter ,  pensla  limporna med
kallt vatten när  de  kommer  ut  ur  ugnen .
DETTA bröd kan DU med fördel baka till Advent  och Julen .

LYCKA TILL !

ÖCKERÖKAKOR , 8 ST.



                             HEJSAN !

Från Öckerö i  Göteborgs skärgård  kommer  detta  recept ,
på  de  mjuka,  lätta brödkakorna .
Kardemumma  ger  brödet  dess  speciella  smak .
mmm...så himla goda !
Jag fick vara med och baka dessa underbara brödkakor,
hemma  hos min goda vän Jill, i hennes kök .
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin
5 dl vatten
1 paket torrjäst
1/2  dl socker
1 tsk salt
1 dl vetekli
1/2 msk    finstött kardemumma
ca 2 liter vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT  smöret ,  häll på vattnet och värm till ca 45 grader.
Blanda torrjäst, socker, salt, mjöl, vetekli  och kardemumma
och tillsätt smörvattnet .
Arbeta  samman till en smidig deg .
Låt  degen jäsa i ca 1 timme.
ARBETA  sedan upp degen  på bakbordet .
Dela den i 8 delar som vardera formas till en rund bulle  och
kavlas ut till en 1/2 - centimeters tjock kaka .
NAGGA  kakan på båda sidor  och låt jäsa i ca 30 minuter.
GRÄDDA  i  275  grader ,  ca  5 minuter.

LYCKA  TILL !

onsdag 31 oktober 2018

TORSDAGSBULLAR MED CURRY, 4 PERS.




                          HEJSAN !

Smaka  på  detta  !  mmm....så himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
400 g köttfärs
3/4  dl ströbröd
2  dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk  finriven rå lök
1 stor pressad vitlöksklyfta
CURRYSÅS :
5 dl köttbuljong
2 klyftade gula lökar
1 msk curry
1- 2 dl CREME FRAICHE
salt å peppar
GARNERING :
röd paprika,  persilja

SÅ HÄR GÖR DU :
LÅT ströbrödet svälla i mjölken . Rör ner salt, peppar, lök  och pressad
vitlök i färsen och tillsätt sedan ströbröds-blandningen .
Forma till ganska stora köttbullar och lägg upp dem på vattensköljd  skärbräda.
KOKA buljong , lök, och curry i 10 minuter .
Lägg sedan ner köttbullarna  och låt dem sjuda ca 5 minuter .
KONTROLLERA att köttbullarna är  genomkokta, lägg över dem i en
serveringsgryta .  Koka ihop buljongen tills 2 dl återstår .
Vispa i CREME FRAICHE  och  smaka av .  Slå såsen över köttbullarna
och garnera med paprikastrimlor  och  persilja .  SERVERA med kokt ris .

SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !

POTATIS- & PUMPAMOS, 4 PERS.




                       HEJSAN !
Nu  är det dags !    Ett  förslag till halloween .

HÄR ÄR RECEPTET :
600 g potatis
600 g pumpa
grönsaksbuljong  eller fond
50 g smör/margarin
salt, peppar
3 msk hackad gräslök

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  potatisen och pumpan  och tärna dem .
Lägg potatis  och  pumpa  i  en  kastrull  och  täck  med  buljong .
Lägg  på  ett  lock  och  sjud  tills  de  är  mjuka .
Häll  av  buljongen  men  spara  någon  deciliter .
MOSA  potatis  och  pumpa  med  en  elvisp .  Tillsätt  smör  och  lite
av  buljongen  i  omgångar .  Krydda  och  strö  på  gräslöken .
SERVERA  som  tillbehör  istället  för  potatismos .

tisdag 30 oktober 2018

KOKOSMUFFINS MED PECANNÖTTER. 8 ST...


                   HEJSAN !

HÄR ÄR RECEPTET :              
100 g  rums- tempererat
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
3/4 dl kokosflingor
8 PECANNÖTTER
8 muffinsformar
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
VISPA  smör och socker till en kräm.
Vispa äggen .
BLANDA mjöl, bakpulver och kokos .
Vänd in smör- blandningen .
FÖRDELA  smeten i muffinsformarna .
Stick ner en PECANNÖT i varje kaka.
BAKA  muffinsen gyllene mitt i ugnen ca 20 min.
Låt dem svalna på galler .
(ha varm choklad till )
LYCKA TILL !     Givetvis kan Du ta bitar av frukt att toppa med
                               eller hela bär ,  hallon , blåbär .