tisdag 6 november 2018

KRINGLOR 60 ST .



                       HEJSAN !

Kringlor till kaffet, - ja tack !

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör
1 1/2 dl strösocker
2 dl vispgrädde,  gärna lätt sur
6 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
VISPA samman rumsvarmt smör och socker.
Tillsätt  grädden och mjölet blandat med bakpulver
och arbeta ihop till en deg .
DELA degen i 3 bitar och rulla bitarna till 3 jämnstora rullar.
Dela varje rulle  i 20 jämnstora bitar och rulla varje bit till
en längd som är 20 cm lång.  Forma  längderna  till kringlor.
LÄGG över  på en plåt med bakplåtspapper .
GRÄDDA i 8 minuter .

Hoppas att Du gillar dem !  LYCKA TILL !

BLÅBÄRSSOPPA MED VANILJ , 4 PORT.



                   HEJSAN !
Har Du blåbär i frysen ?
Då kan Du plocka fram en påse och göra denna goda blåbärssoppa .
Lika stärkande på skogs- promenaden som i en paus under cykelturen
Denna goda soppa är ännu godare varm.

HÄR ÄR RECEPTET :
250 g frysta blåbär
1 dl syltsocker
1 tsk vaniljsocker
6 dl vatten
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA blåbär, sylt - och vaniljsocker.
Tillsätt vatten och koka upp under omrörning,
låt sjuda 3 minuter.
PASSERA blåbärssoppan med sked genom en sil
(glöm inte PURE'N på silens undersida).
Häll upp  på termos .

LYCKA TILL !

KÖTTFÄRSSOPPA MED ROTFRUKTER OCH YOGHURT 4 PORT.




                       HEJSAN !

ÄT mer soppa !  Det är ju så enkelt - och gott .
Marcus AUJALAYS mustiga köttfärssoppa är en återkommande favorit.
HÄR ÄR RECEPTET :
2 morötter
2 palsternackor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 g nötfärs
2 msk olivolja
2 msk  tomat- PURE
1 burk krossare tomater(400 g)
2 köttbuljongtärningar
1 liter vatten
1 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
2 msk hackad persilja
TILL SERVERING:   1 dl matyoghurt + grovt bröd

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skär morot, palsternacka och lök i mindre bitar.
Skala och finhacka vitlöken .
BRYN nötfärs och vitlök i oljan i en kastrull .
Tillsätt morot, palsternacka och lök och bryn ytterligare någon minut.
TILLSÄTT tomat-PURE, krossade tomater, buljongtärningar och
vatten.  KOKA under lock tills rotfrukterna är mjuka men har lite stuns.
Salta och peppra.  Garnera med persilja och servera med yoghurt .

Smaklig Måltid  och  LYCKA TILL !

ÅNGAD FISK MED ÄRTSÅS OCH ROTSAKER, 4 PORT.




                        HEJSAN !

Ångkokning  är snabbt och enkelt  och smaken stannar kvar i fisken
och den blir perfekt  saftigt tillagad .
Nu ska man  ha en ÅNGINSATS som finns  att köpa i köks- butiker  eller
asiatiska butiker .
Men  jag använder en stor vanlig  hushålls-sil , när vattnet kokar, sänk ner silen över
vattnet med fisken i silen och lägg på ett lock .Låt det ånga tills fisken är klar
vit och fin.
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g gulbetor alt rödbetor
400 g morötter
1 kruka dill
500 g vit fisk , torsk
ÄRTSÅS :
3 dl mjölk
1 grönsaksbuljongtärning    
4 dl tinade ärter + 1 dl till garnering
2 tsk riven pepparrot
1 / 2 citron
1 krm salt + 1 /2 tsk till fisken
1 krm svartpeppar
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ och koka gulbetorna  i väl saltat vatten, ca 25 minuter .
Halvera dem om de är stora .
SKALA och skiva morötterna grovt .  Tillsätt dem till gulbetorna
de sista 3 minuterna .
ÄRTSÅS :  KOKA upp mjölk och buljong .  Mixa slätt med ärter
och pepparrot, med en stavmixer.  Pressa i citronsaft, salta å peppra.
PLOCKA och hacka dillen. Häll av och  skala gulbetorna .  Skär
dem i klyftor och blanda med dill, morötter och 1 dl ärter .
STRAX före servering :
KOKA UPP lite vatten i en kastrull .Sätt i  ÅNGINSATSEN - SILEN
lägg i 4 fiskbitar, salta .  Lägg på locket och låt ånga på svag värme 5 min.
SERVERA fisken med rotsakerna och den friskt gröna såsen .

ALL LYCKA TILL !



måndag 5 november 2018

RÖDING MED HÖSTFRÄS, 4 PORT.




                             HEJSAN !

mm...!   Ugnsbakad  len Röding, bara att köra in i ugnen  och servera.
Skinnet kan enkelt dras av före  servering.

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g potatis , gärna små delikatess-potatisar
250 g vaxbönor
500 g Röding-FILE'ER
1/2 tsk salt + 2 krm till svampen
1 krm svartpeppar + 1 krm till svampen
1 liter  färsk svamp eller fryst
1 msk smör
1 msk rapsolja
1 kruka persilja
SÅS :
2, 5  dl matlagningsgrädde
1 krm timjan
1  1/2 msk äppelcidervinäger
1 grönsaksbuljongtärning

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 150 grader.
Koka potatisen .  Låt bönorna koka med  de sista 3 min.
Häll av och skölj bönor och potatis i kallt vatten .
Halvera potatisen .
SÅS :KOKA upp grädde, timjan och äppelcidervinäger.
Smula i buljongen och koka ner till hälften.
SALTA och peppra rödingen och lägg FILE'ERNA på
en plåt med skinnet uppåt .  Baka mitt i ugnen 10 - 12 min.
Med termometer ska fisken ha en innertemperatur på 50 grader.
STEK svampen i en stekpanna .  Tillsätt smör och olja när
all vätska ångat bort .  Salta och peppra .
TILLSÄTT potatis och bönor till svamp-fräset och stek 5 min
så att potatisen får lite färg.
DRA av skinnet från rödingen och SERVERA med fräset .
Garnera med persilja .

                      LYCKA TILL !

POTATIS i KOKOSMJÖLK MED CURRY, 4 PORT.




                   HEJSAN !

Det här måste Ni prova att ha till middag en dag,
-så himla gott ,- passar fint  nu när det är lite ruggigt ute !
Du kan äta grytan som den är - eller ha något till  t ex  kyckling.

HÄR ÄR RECEPTET :
600 g potatis,  fast sort
1 msk rapsolja
1 burk kokosmjölk (400ml)
1 msk röd CURRYPASTE
2 dl frysta gröna ärter
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
1 /2 kruka koriander

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skär potatisen i mindre bitar .  Stek dem i oljan i en gryta
tills de börjar få färg , 3 minuter .
BLANDA kokosmjölk och CURRYPASTE,  tillsätt till potatisen.
Låt potatisen puttra under lock ca 10 minuter .
TILLSÄTT ärterna till grytan . Låt allt bli varmt, salta å peppra .
PLOCKA korianderbladen , strö dem över grytan och
SERVERA med en enkel grönsallad.

LYCKA TILL !


söndag 4 november 2018

MANDELMARÄNGER, 15 ST.




                      HEJSAN !

Låt en liten gullig marängkaka smälta i munnen till kaffet.
Resten kan ligga i kylen och vänta till påtåren .
Bittermandelolja brukar finnas i butikernas bak- avdelning.

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g mandelmassa
3 msk färskost, t ex  PHILADELPHIAOST
1 / 2 krm  bittermandelolja
50 g choklad (70 % kakao)
30 maränger

SÅ HÄR GÖR DU :
MIXA  med en  stavmixer  mandelmassa, färskost
och bittermandelolja.
SMÄLT  chokladen i mikro eller i vattenbad.
Tillsätt  chokladen till smeten.
SPRITSA  eller klicka chokladsmeten på hälften
av marängerna .
Sätt  ihop med de resterande  marängerna .

LYCKA  TILL !