onsdag 7 november 2018
HÄLSOBULLAR , 30 - 40 TUNNA KAKOR.
HEJSAN !
Mumsiga bullar som kryllar av "nyttigheter"
är en perfekt start på dagen.
HÄR ÄR RECEPTET:
1 dl linfrö
1 dl mat-vete
1 dl strödadlar(hälsokost)
1 /2 dl krossade nypon (hälsokost)
3 dl kokande vatten
5 dl filmjölk
50 g jäst
1 / 2 dl olja
1 1/2 tsk salt
13 - 14 dl lantvetemjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA samman linfrö, mat-vete, strödadlar, och nypon i en bunke.
Häll över det kokande vattnet och låt det svalna .
VÄRM filmjölken till 37 grader och lös jästen däri. Häll detta i bunken.
Tillsätt olja, salt, och 1 liter mjöl . Arbeta degen blank och smidig .
Blanda i ytterligare lite mjöl om det behövs . Jäs därefter degen 30 min
med bakduk över .
ARBETA upp degen på bakbordet och dela den mitt itu. Kavla ut en del till
en tunn kaka, dra över med en kruskavel och ta med mått ut större eller
mindre kakor som läggs på bakpappersklädda plåtar .
TRILLA ut den andra delen till en smal rulle, 60 - 70 cm lång.
Skär den i 3 - 4 cm breda bitar och lägg dem med snittytan upp på bak-
pappersklädda plåtar.
JÄS den ut bakade degen 20 - 30 minuter och grädda sedan i 250 grader
10 -12 minuter . Hela satsen ger 30 - 40 bröd.
LYCKA TILL !
FARS DAG,- MANDELKRANS MED VANILJ. 4 KRANSAR.
HEJSAN !
Sätt gärna mandlarna i en tät ring, runt den fyllda kransen .
De ger en sådan härlig smak åt brödet, sedan de rostats
under gräddningen . Täta skarven noga så att inte alltför
mycket av det goda rinner ur .
HÄR ÄR RECEPTET:
50 g jäst
5 dl mjölk
100 g smör/margarin
1 /2 tsk salt
2 dl socker
1 tsk stött kardemumma
1 ägg
15 - 16 dl BERTE QVARN, vetemjöl
TILL FYLLNING :
75 g smör
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 msk vetemjöl
PENSLING : 1 äggula + 2 tsk vatten
ca 60 sötmandlar
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret i en panna. Tillsätt mjölken och låt
allt bli fingervarmt (37 grader )
RÖR ut jästen i lite av degvätskan, blanda i resten av vätskan .
Tillsätt salt, socker, kardemumma, ägget och det mesta av
vetemjölet . Arbeta samman till en smidig deg som får jäsa
under bakduk till dubbel storlek , ca 40 minuter .
ARBETA samman fyllningens ingredienser till en smidig massa.
KNÅDA ihop degen på mjölat bakbord. Dela den i 4 delar .
Kavla ut varje del till en ca 12 x 50 cm stor kaka.
Fördela en fjärdedel av fyllningen på kakan.
Rulla ihop kakan på längden. Täpp till väl i skarven och lägg
längden i en krans på plåten med skarven inåt .
Låt kransarna jäsa i ca 40 minuter .
PENSLA före gräddningen i 200 grader med äggulan utrörd
i vattnet . Dekorera med mandlarna. GRÄDDA kransarna
mitt i ugnen tills de fått fin färg , 20 - 25 minuter .
LYCKA TILL !
underbart god kaka !
tisdag 6 november 2018
KRINGLOR 60 ST .
HEJSAN !
Kringlor till kaffet, - ja tack !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör
1 1/2 dl strösocker
2 dl vispgrädde, gärna lätt sur
6 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
VISPA samman rumsvarmt smör och socker.
Tillsätt grädden och mjölet blandat med bakpulver
och arbeta ihop till en deg .
DELA degen i 3 bitar och rulla bitarna till 3 jämnstora rullar.
Dela varje rulle i 20 jämnstora bitar och rulla varje bit till
en längd som är 20 cm lång. Forma längderna till kringlor.
LÄGG över på en plåt med bakplåtspapper .
GRÄDDA i 8 minuter .
Hoppas att Du gillar dem ! LYCKA TILL !
BLÅBÄRSSOPPA MED VANILJ , 4 PORT.
HEJSAN !
Har Du blåbär i frysen ?
Då kan Du plocka fram en påse och göra denna goda blåbärssoppa .
Lika stärkande på skogs- promenaden som i en paus under cykelturen
Denna goda soppa är ännu godare varm.
HÄR ÄR RECEPTET :
250 g frysta blåbär
1 dl syltsocker
1 tsk vaniljsocker
6 dl vatten
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA blåbär, sylt - och vaniljsocker.
Tillsätt vatten och koka upp under omrörning,
låt sjuda 3 minuter.
PASSERA blåbärssoppan med sked genom en sil
(glöm inte PURE'N på silens undersida).
Häll upp på termos .
LYCKA TILL !
KÖTTFÄRSSOPPA MED ROTFRUKTER OCH YOGHURT 4 PORT.
HEJSAN !
ÄT mer soppa ! Det är ju så enkelt - och gott .
Marcus AUJALAYS mustiga köttfärssoppa är en återkommande favorit.
HÄR ÄR RECEPTET :
2 morötter
2 palsternackor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 g nötfärs
2 msk olivolja
2 msk tomat- PURE
1 burk krossare tomater(400 g)
2 köttbuljongtärningar
1 liter vatten
1 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
2 msk hackad persilja
TILL SERVERING: 1 dl matyoghurt + grovt bröd
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skär morot, palsternacka och lök i mindre bitar.
Skala och finhacka vitlöken .
BRYN nötfärs och vitlök i oljan i en kastrull .
Tillsätt morot, palsternacka och lök och bryn ytterligare någon minut.
TILLSÄTT tomat-PURE, krossade tomater, buljongtärningar och
vatten. KOKA under lock tills rotfrukterna är mjuka men har lite stuns.
Salta och peppra. Garnera med persilja och servera med yoghurt .
Smaklig Måltid och LYCKA TILL !
ÅNGAD FISK MED ÄRTSÅS OCH ROTSAKER, 4 PORT.
HEJSAN !
Ångkokning är snabbt och enkelt och smaken stannar kvar i fisken
och den blir perfekt saftigt tillagad .
Nu ska man ha en ÅNGINSATS som finns att köpa i köks- butiker eller
asiatiska butiker .
Men jag använder en stor vanlig hushålls-sil , när vattnet kokar, sänk ner silen över
vattnet med fisken i silen och lägg på ett lock .Låt det ånga tills fisken är klar
vit och fin.
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g gulbetor alt rödbetor
400 g morötter
1 kruka dill
500 g vit fisk , torsk
ÄRTSÅS :
3 dl mjölk
1 grönsaksbuljongtärning
4 dl tinade ärter + 1 dl till garnering
2 tsk riven pepparrot
1 / 2 citron
1 krm salt + 1 /2 tsk till fisken
1 krm svartpeppar
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ och koka gulbetorna i väl saltat vatten, ca 25 minuter .
Halvera dem om de är stora .
SKALA och skiva morötterna grovt . Tillsätt dem till gulbetorna
de sista 3 minuterna .
ÄRTSÅS : KOKA upp mjölk och buljong . Mixa slätt med ärter
och pepparrot, med en stavmixer. Pressa i citronsaft, salta å peppra.
PLOCKA och hacka dillen. Häll av och skala gulbetorna . Skär
dem i klyftor och blanda med dill, morötter och 1 dl ärter .
STRAX före servering :
KOKA UPP lite vatten i en kastrull .Sätt i ÅNGINSATSEN - SILEN
lägg i 4 fiskbitar, salta . Lägg på locket och låt ånga på svag värme 5 min.
SERVERA fisken med rotsakerna och den friskt gröna såsen .
ALL LYCKA TILL !
måndag 5 november 2018
RÖDING MED HÖSTFRÄS, 4 PORT.
HEJSAN !
mm...! Ugnsbakad len Röding, bara att köra in i ugnen och servera.
Skinnet kan enkelt dras av före servering.
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g potatis , gärna små delikatess-potatisar
250 g vaxbönor
500 g Röding-FILE'ER
1/2 tsk salt + 2 krm till svampen
1 krm svartpeppar + 1 krm till svampen
1 liter färsk svamp eller fryst
1 msk smör
1 msk rapsolja
1 kruka persilja
SÅS :
2, 5 dl matlagningsgrädde
1 krm timjan
1 1/2 msk äppelcidervinäger
1 grönsaksbuljongtärning
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 150 grader.
Koka potatisen . Låt bönorna koka med de sista 3 min.
Häll av och skölj bönor och potatis i kallt vatten .
Halvera potatisen .
SÅS :KOKA upp grädde, timjan och äppelcidervinäger.
Smula i buljongen och koka ner till hälften.
SALTA och peppra rödingen och lägg FILE'ERNA på
en plåt med skinnet uppåt . Baka mitt i ugnen 10 - 12 min.
Med termometer ska fisken ha en innertemperatur på 50 grader.
STEK svampen i en stekpanna . Tillsätt smör och olja när
all vätska ångat bort . Salta och peppra .
TILLSÄTT potatis och bönor till svamp-fräset och stek 5 min
så att potatisen får lite färg.
DRA av skinnet från rödingen och SERVERA med fräset .
Garnera med persilja .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)