torsdag 8 november 2018

KRÄMIG NÖTKAKA MED APELSINGRÄDDE, 8-10 BITAR. (Fars dag )




                        HEJSAN !

En himmelsk kaka som ska vara lite kladdig i mitten.
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl  hasselnötter
1 dl smör & rapsolja
2 dl strösocker
3 ägg
250 g kesella kvarg
2 dl vetemjöl
2 krm salt
1/2 tsk bakpulver
TILL SERVERING :
2 dl vispgrädde
1 dl florsocker
rivet skal av 1 apelsin
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader.  Mixa 2 dl av nötterna och
rör ihop med  smör & rapsolja  och  socker.  Tillsätt  äggen
ett i taget och hälften av kvargen .
Blanda  mjöl, salt och bakpulver och rör ner i smeten .
HÄLL den i en smord och bröad form med löstagbar kant,
ca 24 cm i diameter .  Grovhacka resten av nötterna och strö
över smeten. GRÄDDA  kakan i mitten av ugnen 18- 20 min.
LÅT svalna.  Vispa grädden och rör ner florsocker, resten av
kvargen  och apelsinskal.  SERVERA apelsingrädden till tårtan.

LYCKA TILL !
,

onsdag 7 november 2018

HÄLSOBULLAR , 30 - 40 TUNNA KAKOR.



               HEJSAN !

Mumsiga  bullar  som  kryllar av "nyttigheter"
är en perfekt start på dagen.
HÄR ÄR RECEPTET:
1 dl linfrö
1 dl mat-vete
1 dl strödadlar(hälsokost)
1 /2 dl krossade nypon (hälsokost)
3 dl kokande vatten
5 dl filmjölk
50 g jäst
1 / 2 dl olja
1 1/2 tsk salt
13 - 14 dl  lantvetemjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  samman  linfrö, mat-vete, strödadlar, och  nypon i en bunke.
Häll över det kokande vattnet och låt det svalna .
VÄRM  filmjölken  till  37  grader  och  lös  jästen däri.  Häll  detta i  bunken.
Tillsätt  olja,  salt, och 1 liter mjöl .  Arbeta  degen  blank  och  smidig .
Blanda i ytterligare  lite  mjöl  om  det  behövs .  Jäs därefter  degen  30 min
med bakduk över .
ARBETA  upp degen på bakbordet och dela den mitt itu.  Kavla ut en del till
en tunn  kaka, dra över med en kruskavel  och ta  med mått ut större eller
mindre kakor  som läggs på bakpappersklädda plåtar .
TRILLA  ut den andra delen till en smal rulle, 60 - 70 cm lång.
Skär  den i 3 - 4 cm  breda bitar  och lägg dem med snittytan  upp på bak-
pappersklädda plåtar.
JÄS den  ut bakade  degen  20 - 30 minuter och grädda sedan i  250 grader
10 -12 minuter .  Hela satsen ger 30 - 40 bröd.

LYCKA TILL !
 

FARS DAG,- MANDELKRANS MED VANILJ. 4 KRANSAR.



                     HEJSAN !

Sätt gärna mandlarna i en tät  ring,  runt  den fyllda kransen .
De ger en sådan härlig smak åt brödet, sedan de rostats
under gräddningen .  Täta skarven noga så att inte alltför
mycket av det goda rinner ur .
HÄR ÄR RECEPTET:
50 g jäst
5 dl mjölk
100 g smör/margarin
1 /2 tsk salt
2 dl socker
1 tsk stött kardemumma
1 ägg
15 - 16 dl BERTE QVARN, vetemjöl
TILL FYLLNING :
75 g smör
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 msk vetemjöl
PENSLING :  1 äggula + 2 tsk vatten
ca 60 sötmandlar
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret i en panna.  Tillsätt mjölken och låt
allt bli fingervarmt  (37 grader )
RÖR ut jästen i lite av degvätskan, blanda i resten av vätskan .
Tillsätt salt, socker,  kardemumma,  ägget  och det mesta av
vetemjölet .  Arbeta samman till en smidig deg  som får jäsa
under bakduk till dubbel storlek , ca 40 minuter .
ARBETA samman fyllningens ingredienser till en smidig massa.
KNÅDA ihop degen på mjölat  bakbord. Dela den i 4 delar .
Kavla ut varje del till en ca 12 x 50 cm stor kaka.
Fördela en fjärdedel av fyllningen på kakan.
Rulla  ihop kakan på längden.  Täpp till väl i skarven och lägg
längden i en krans  på plåten med skarven inåt .
Låt  kransarna  jäsa  i  ca  40  minuter .
PENSLA före gräddningen i 200 grader med äggulan utrörd
i vattnet .  Dekorera  med  mandlarna. GRÄDDA kransarna
mitt i ugnen  tills de fått fin färg , 20 - 25 minuter .

LYCKA TILL !
underbart god kaka !


tisdag 6 november 2018

KRINGLOR 60 ST .



                       HEJSAN !

Kringlor till kaffet, - ja tack !

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör
1 1/2 dl strösocker
2 dl vispgrädde,  gärna lätt sur
6 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
VISPA samman rumsvarmt smör och socker.
Tillsätt  grädden och mjölet blandat med bakpulver
och arbeta ihop till en deg .
DELA degen i 3 bitar och rulla bitarna till 3 jämnstora rullar.
Dela varje rulle  i 20 jämnstora bitar och rulla varje bit till
en längd som är 20 cm lång.  Forma  längderna  till kringlor.
LÄGG över  på en plåt med bakplåtspapper .
GRÄDDA i 8 minuter .

Hoppas att Du gillar dem !  LYCKA TILL !

BLÅBÄRSSOPPA MED VANILJ , 4 PORT.



                   HEJSAN !
Har Du blåbär i frysen ?
Då kan Du plocka fram en påse och göra denna goda blåbärssoppa .
Lika stärkande på skogs- promenaden som i en paus under cykelturen
Denna goda soppa är ännu godare varm.

HÄR ÄR RECEPTET :
250 g frysta blåbär
1 dl syltsocker
1 tsk vaniljsocker
6 dl vatten
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA blåbär, sylt - och vaniljsocker.
Tillsätt vatten och koka upp under omrörning,
låt sjuda 3 minuter.
PASSERA blåbärssoppan med sked genom en sil
(glöm inte PURE'N på silens undersida).
Häll upp  på termos .

LYCKA TILL !

KÖTTFÄRSSOPPA MED ROTFRUKTER OCH YOGHURT 4 PORT.




                       HEJSAN !

ÄT mer soppa !  Det är ju så enkelt - och gott .
Marcus AUJALAYS mustiga köttfärssoppa är en återkommande favorit.
HÄR ÄR RECEPTET :
2 morötter
2 palsternackor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 g nötfärs
2 msk olivolja
2 msk  tomat- PURE
1 burk krossare tomater(400 g)
2 köttbuljongtärningar
1 liter vatten
1 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
2 msk hackad persilja
TILL SERVERING:   1 dl matyoghurt + grovt bröd

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skär morot, palsternacka och lök i mindre bitar.
Skala och finhacka vitlöken .
BRYN nötfärs och vitlök i oljan i en kastrull .
Tillsätt morot, palsternacka och lök och bryn ytterligare någon minut.
TILLSÄTT tomat-PURE, krossade tomater, buljongtärningar och
vatten.  KOKA under lock tills rotfrukterna är mjuka men har lite stuns.
Salta och peppra.  Garnera med persilja och servera med yoghurt .

Smaklig Måltid  och  LYCKA TILL !

ÅNGAD FISK MED ÄRTSÅS OCH ROTSAKER, 4 PORT.




                        HEJSAN !

Ångkokning  är snabbt och enkelt  och smaken stannar kvar i fisken
och den blir perfekt  saftigt tillagad .
Nu ska man  ha en ÅNGINSATS som finns  att köpa i köks- butiker  eller
asiatiska butiker .
Men  jag använder en stor vanlig  hushålls-sil , när vattnet kokar, sänk ner silen över
vattnet med fisken i silen och lägg på ett lock .Låt det ånga tills fisken är klar
vit och fin.
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g gulbetor alt rödbetor
400 g morötter
1 kruka dill
500 g vit fisk , torsk
ÄRTSÅS :
3 dl mjölk
1 grönsaksbuljongtärning    
4 dl tinade ärter + 1 dl till garnering
2 tsk riven pepparrot
1 / 2 citron
1 krm salt + 1 /2 tsk till fisken
1 krm svartpeppar
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ och koka gulbetorna  i väl saltat vatten, ca 25 minuter .
Halvera dem om de är stora .
SKALA och skiva morötterna grovt .  Tillsätt dem till gulbetorna
de sista 3 minuterna .
ÄRTSÅS :  KOKA upp mjölk och buljong .  Mixa slätt med ärter
och pepparrot, med en stavmixer.  Pressa i citronsaft, salta å peppra.
PLOCKA och hacka dillen. Häll av och  skala gulbetorna .  Skär
dem i klyftor och blanda med dill, morötter och 1 dl ärter .
STRAX före servering :
KOKA UPP lite vatten i en kastrull .Sätt i  ÅNGINSATSEN - SILEN
lägg i 4 fiskbitar, salta .  Lägg på locket och låt ånga på svag värme 5 min.
SERVERA fisken med rotsakerna och den friskt gröna såsen .

ALL LYCKA TILL !