söndag 11 november 2018

PAELLA MED FISKBULLAR,,,,,4 PERS.



                         HEJSAN !
Det  här  låter  kanske  tokigt,  men  det  är  väldigt  gott !
Prova Ni  också !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 dl  (fryst) hackad gul lök
2 - 3 hackade vitlöksklyftor
2 - 3 msk olivolja
1 kuvert saffran eller
1 tsk gurkmeja
4 dl snabb-ris
ca 4 dl vatten
1 1/2 msk kalvfond
1 burk krossade tomater
1 paket frysta sockerärter
1 burk fiskbullar i buljong
1 burk rökta musslor
salt å peppar
citronklyftor

SÅ HÄR GÖR DU :
FRÄS lök och vitlök i olivolja i en stor gryta .
Tillsätt saffran och risgryn och rör om . Häll på vattnet ,
tillsätt fonden och låt koka .
TILLSÄTT tomater, ärter och fiskbullar  med sitt spad
och låt allt sjuda på svag värme i 5 minuter .
Rör om försiktigt då och då .  Späd med mer vatten om det behövs.
RÖR ner musslorna och smaka av med salt och peppar.
Garnera med citronklyftor och servera .

LYCKA TILL !


VINBÄRSGLÖGG ...



               HEJSAN !

Kanske är det lite tidigt att redan börja med Glögg !
Men visst är det väl små-kallt ute .
HÄR ÄR RECEPTET :
svartvinbärssaft
vatten
4 bitar pomeransskal
5 hela kryddnejlikor
några kardemummakärnor
SERVERING :
russin, skållad mandel
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  saft och vatten i en kastrull till en mycket
stark saft .  Tillsätt kryddorna .
HETTA  upp allt och  kyl därefter glöggen .
Täck över och låt vila över natten .
SILA ifrån kryddorna och värm upp glöggen
på nytt vid serveringen .
SERVERA med russin och skållad mandel .

LYCKA TILL !

VÅRAN MJUKA PEPPARKAKA , saftig å jättegod )



                    HEJSAN !

Det här är en gammaldags mjuk pepparkaka med många
kryddor och lite lingonsylt - precis som förr.
Den har gått i släkten i flera led, - jag fick hjälpa farmor
farmor mätte upp och jag fick hälla i, så vispade farmor.
Nu vill jag dela detta recept med Er alla .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 ägg
2 dl socker (fattas det strösocker, blanda med det som Du har )
1 1/2 dl filmjölk
1 tsk mald ingefära
1 tsk stött kardemumma
1/2 tsk malda nejlikor
1tsk kanel
3 dl vetemjöl= BERTE QVARN
1 tsk bikarbonat
50 g smält smör/margarin
1/2 - 1 dl lingonsylt
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och socker pösigt, tillsätt filen, kryddor
och mjölet blandat med bikarbonaten.
Rör sist ner det smälta smöret och lingonsylten .
HÄLL smeten i smord och bröad  rund form, ca 1,5 liter
och grädda i 175 grader i 45 minuter, eller tills kakan
känns torr .

LYCKA TILL !



lördag 10 november 2018

FORMBRÖD MED KESO, 1 BRÖD .



                      HEJSAN !

Det här brödet innehåller hela vetekorn och bör
ligga i vatten över natten  för att mjukna .
Den här satsen blir 1 bröd.

HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl hela vetekorn
50 g jäst
2 1/2 dl mjölk, ca 37 grader *
1 tsk salt
1 msk matolja
100 g keso
5 dl grahamsmjöl
2 - 3 dl vetemjöl =BERTE QVARN

SÅ HÄR GÖR DU :
LÅT vetekornen rinna av i en sil .
Rör ut jästen med mjölken och tillsätt  hälften av vetekornen .
Arbeta in samtliga ingredienser i degen och sist så mycket
vetemjöl att degen släpper bunken utan att kladda .
Jäs degen ca 30 minuter i bunken .
SMÖRJ  en avlång  bakform ca 1 3/4 liter.
Knåda degen väl en kort stund på lätt mjölat underlag och
forma till en längd .
Strö ut resten av vetekornen och rulla längden i dem.
Lägg degen i formen och jäs ca 30 minuter .
GRÄDDA brödet  strax under mitten i ugnen  ca 30 min.
Vänd sen upp det på plåt och grädda undersidan utan form (bakplåtspapper)
10 - 15 minuter  eller tills även den har fin färg .
Låt brödet svalna på galler .
*DEGSPAD, inte varmare än 37 grader, hellre något för svalt än för varmt
för ett lyckat bak ! *

LYCKA  TILL !

HUSETS BANANKAKA, ..Fars dag)



                          HEJSAN !

Bästa kakan tycker alla i familjen  !
Går bra att frysa , men gör glasyren efter upptining.

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g mjukt smör
3 1/2 dl socker
2 ägg
2 medelstora bananer,
mosade
4 1/2 dl vetemjöl =BERTE QVARN
1/2 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 1/4 dl finhackade hasselnötter
1 1/4 dl filmjölk
GLASYR :
1 äggvita ,  florsocker .

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÖRA och bröa en kakform på 1 3/4 liter .
Rör smör och socker pösigt med elvispens degkrokar .
Tillsätt äggen ett i sänder och rör väl mellan varje .
Rör sen ner banan - moset.  Blanda de torra ingredienserna
och rör ned dem varvat med filmjölken .
SLÅ smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugn-
en i ca 175 grader ca 1 timma .  Låt den stå i formen en kort
stund innan den stjälps upp .
RÖR ut äggvitan till glasyren med så mycket florsocker att det
blir en tjockflytande smet .  Ringla den över kakan och låt
glasyren stelna .

LYCKA TILL !


VÄSTKUSTMACKA, PER PORT, Fars dag)



                 HEJSAN !

Så här kan det också bli ,  till Fars dag , eller !              
Himla gott , i alla fall !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 skiva formfranska
1 msk smör/margarin
2 salladsblad
1 /2  AVOCADO
dill
VÄSTKUSTSALLAD :
2 CRABSTICKS
1 msk  lättmajonnäs
1 /2 dl kesella
12 skalade räkor
salt, citronpeppar
SÅ HÄR GÖR DU :
Skär CRABSTICKSEN  i mindre bitar, blanda ner majonnäs
och kesella och vänd ner räkorna . Smaka av med salt & peppar.
BRED  smör/margarin på brödet och lägg sedan på salladsblad.
Skär  AVOCADON i skivor och lägg på smörgåsen .
TOPPA med västkust- salladen och garnera med dill .

LYCKA TILL !


BÄR - KOMPOTT MED KANELKRÄM, 4-5 PERS. Fars dag)



                        HEJSAN !

mmm...så himla gott och enkelt att göra .

HÄR ÄR RECEPTET :
ca 1 liter blandade bär , t ex hallon, vinbär, björnbär, körsbär
rivet skal av 1/2 citron
1/2 dl farinsocker
1 dl vatten
1/2 dl citronmelissblad
KANELKRÄM :
250 g kesella
1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kanel
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA farinsocker i vatten  några min,  med rivet citronskal  från 1/2 citron.
Lägg i bären och citronmelissen och låt det kallna .
SMAKSÄTT kesella  med florsocker, vaniljsocker och kanel .
SERVERA till kompotten .

LYCKA TILL !