onsdag 14 november 2018

SNABBA KORVGRYTAN , 4 PERS.



           
                     HEJSAN !

Hela  familjens  favorit - korvgryta med smörfrästa
delikatess- grönsaker  på  ett  kick !

HÄR ÄR RECEPTET :
ca  550 g falukorv
375 g frysta  delikatess-grönsaker
smör till stekning
1/2 köttbuljongtärning
1 dl chilisås
2 dl vatten
2 dl vispgrädde
salt, peppar
1 dl syltlök
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR korven i skivor och dela dem på mitten.
Bryn korven och fräs grönsakerna, lägg allt i
en gryta .
SMULA  ner buljongtärning, tillsätt chilisåsen
blandad med vatten och grädde .
Låt allt koka ihop ett par minuter.
Smaka av med salt och peppar .
RÖR  ner syltlöken . Tillsätt gärna lite av sylt-
löksspadet .  SERVERA  med kokt ris och en
grönsallad .

Smaklig Måltid  och  LYCKA TILL !

VALNÖTS - & FIKONBULLAR, 10 ST .




                HEJSAN !

Kolla här  !   Saftiga och fiberrika bullar .
Så himla goda med bara smör på .
Snabbast går det ju i matberedare, men går lika bra utan - knåda för hand !

HÄR ÄR RECEPTET :
6 torkade fikon
1/2 dl valnötter + 10 valnötsbitar till garnering
ca 6 dl rågsikt
1 tsk salt
2 1/2 dl vatten
25 g jäst

SÅ HÄR GÖR DU :
KÖR   fikon  och  valnötter (spara 10 )
med en mixer eller i matberedaren med kniven.
Byt till degknådare eller plastkniv - eller knåda för hand .
BLANDA  ner  mjöl och salt .
Ljumma vattnet  och smula i jästen, rör om tills jästen lösts.
Häll degvätskan över mjöl-blandningen  i matberedaren eller bunken.
Kör så att degen blandas , tillsätt mera mjöl tills degen släpper
bunkens kanter. LÅT jäsa ca 30 minuter .
KÖR ihop degen några sekunder  ta upp den på mjölat bakbord
och knåda den blank  och smidig .
Dela i 10 delar och rulla till sprick-fria bullar .
LÄGG bullarna på bakpappersklädd  plåt , stick ner en valnötnöts -
bit i varje bulle , låt jäsa ytterligare 20 minuter under duk .
GRÄDDA i 225 grader 10 - 12 minuter  mitt i ugnen .
LÅT svalna på galler .

LYCKA TILL !

tisdag 13 november 2018

ÄPPELPAJ MED VANILJKRÄM, 6 PORT.



    HEJSAN !

Det här var en smakupplevelse ,  vaniljkrämen får följa med in i ugnen
under gräddningen !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
200 g smör/margarin
4 äpplen
VANILJKRÄM :
1/2 - 1 vaniljstång
2 dl kaffegrädde
3 äggulor
1/2 dl strösocker
2 1/2 msk maizena  majsstärkelse
UGN 200 grader .
SÅ HÄR GÖR DU :
BÖRJA  med vaniljkrämen :
Klyv vaniljstången  och skrapa ur fröna.  Låt grädden koka upp
tillsammans med vaniljstång och frön.
VISPA samman  gulor, socker och majsstärkelse i en skål .
Häll i den heta grädden under vispning .  Häll sedan tillbaka
i kastrullen och låt sjuda under vispning  tills krämen tjocknar .
Ta bort vaniljstången ,  låt svalna .
BLANDA mjöl, socker och bakpulver.  Tillsätt  tärnat smör och
blanda samman till en smulig deg .  Tryck ut hälften av degen  i
en smord  ugnsform .  Grädda  ca 10 minuter.  Låt svalna lite .
FÖRDELA  vaniljkrämen  på  pajskalet .
Skär  äpplena  i  klyftor och  lägg  dem  ovanpå.  Strö  över resten
av  smuldegen .GRÄDDA pajen mitt i ugnen ,  25 - 30 minuter.

Man kan aldrig få för mycket vanilj !
Servera gärna vaniljsås som tillbehör !

LYCKA TILL !

måndag 12 november 2018

KYCKLING MED PAPRIKASÅS, 2 PERS.




                    HEJSAN !

Goda såser sätter  guldkant  på  vilken  rätt som  helst -
och sätter sig dessvärre också runt midjan .
Här får Du läckra  men lätta såser som gör vardagsmiddagen
till fest och festen till SUCCE' !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 KYCKLINGFILE'ER
salt, svartpeppar
1 msk olivolja
AJVAR  RELISH  SÅS :
4 msk grönsaks- pure',  AJVAR RELISH
2 dl kallt vatten
1/2 grönsaksbuljongtärning
2 tsk vetemjöl
4 msk matlagningsyoghurt
salt, peppar
TILLBEHÖR
3 dl pasta,  200 g kokt spenat

SÅ HÄR GÖR DU :
Krydda kycklingen  och  stek  den i  olja i en teflonpanna
tills den är ordentligt genomstekt .
Vispa ihop grönsaks- pure',  vatten,  smulad buljongtärning
och mjöl i en liten kastrull . Låt det koka några minuter.
Rör  i  yoghurt och smaksätt med salt och peppar .
Servera  kycklingen  med  såsen,  kokt  potatis  och  spenat .

LYCKA TILL !

söndag 11 november 2018

PAELLA MED FISKBULLAR,,,,,4 PERS.



                         HEJSAN !
Det  här  låter  kanske  tokigt,  men  det  är  väldigt  gott !
Prova Ni  också !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 dl  (fryst) hackad gul lök
2 - 3 hackade vitlöksklyftor
2 - 3 msk olivolja
1 kuvert saffran eller
1 tsk gurkmeja
4 dl snabb-ris
ca 4 dl vatten
1 1/2 msk kalvfond
1 burk krossade tomater
1 paket frysta sockerärter
1 burk fiskbullar i buljong
1 burk rökta musslor
salt å peppar
citronklyftor

SÅ HÄR GÖR DU :
FRÄS lök och vitlök i olivolja i en stor gryta .
Tillsätt saffran och risgryn och rör om . Häll på vattnet ,
tillsätt fonden och låt koka .
TILLSÄTT tomater, ärter och fiskbullar  med sitt spad
och låt allt sjuda på svag värme i 5 minuter .
Rör om försiktigt då och då .  Späd med mer vatten om det behövs.
RÖR ner musslorna och smaka av med salt och peppar.
Garnera med citronklyftor och servera .

LYCKA TILL !


VINBÄRSGLÖGG ...



               HEJSAN !

Kanske är det lite tidigt att redan börja med Glögg !
Men visst är det väl små-kallt ute .
HÄR ÄR RECEPTET :
svartvinbärssaft
vatten
4 bitar pomeransskal
5 hela kryddnejlikor
några kardemummakärnor
SERVERING :
russin, skållad mandel
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  saft och vatten i en kastrull till en mycket
stark saft .  Tillsätt kryddorna .
HETTA  upp allt och  kyl därefter glöggen .
Täck över och låt vila över natten .
SILA ifrån kryddorna och värm upp glöggen
på nytt vid serveringen .
SERVERA med russin och skållad mandel .

LYCKA TILL !

VÅRAN MJUKA PEPPARKAKA , saftig å jättegod )



                    HEJSAN !

Det här är en gammaldags mjuk pepparkaka med många
kryddor och lite lingonsylt - precis som förr.
Den har gått i släkten i flera led, - jag fick hjälpa farmor
farmor mätte upp och jag fick hälla i, så vispade farmor.
Nu vill jag dela detta recept med Er alla .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 ägg
2 dl socker (fattas det strösocker, blanda med det som Du har )
1 1/2 dl filmjölk
1 tsk mald ingefära
1 tsk stött kardemumma
1/2 tsk malda nejlikor
1tsk kanel
3 dl vetemjöl= BERTE QVARN
1 tsk bikarbonat
50 g smält smör/margarin
1/2 - 1 dl lingonsylt
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och socker pösigt, tillsätt filen, kryddor
och mjölet blandat med bikarbonaten.
Rör sist ner det smälta smöret och lingonsylten .
HÄLL smeten i smord och bröad  rund form, ca 1,5 liter
och grädda i 175 grader i 45 minuter, eller tills kakan
känns torr .

LYCKA TILL !