onsdag 14 november 2018
SNABBA KORVGRYTAN , 4 PERS.
HEJSAN !
Hela familjens favorit - korvgryta med smörfrästa
delikatess- grönsaker på ett kick !
HÄR ÄR RECEPTET :
ca 550 g falukorv
375 g frysta delikatess-grönsaker
smör till stekning
1/2 köttbuljongtärning
1 dl chilisås
2 dl vatten
2 dl vispgrädde
salt, peppar
1 dl syltlök
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR korven i skivor och dela dem på mitten.
Bryn korven och fräs grönsakerna, lägg allt i
en gryta .
SMULA ner buljongtärning, tillsätt chilisåsen
blandad med vatten och grädde .
Låt allt koka ihop ett par minuter.
Smaka av med salt och peppar .
RÖR ner syltlöken . Tillsätt gärna lite av sylt-
löksspadet . SERVERA med kokt ris och en
grönsallad .
Smaklig Måltid och LYCKA TILL !
VALNÖTS - & FIKONBULLAR, 10 ST .
HEJSAN !
Kolla här ! Saftiga och fiberrika bullar .
Så himla goda med bara smör på .
Snabbast går det ju i matberedare, men går lika bra utan - knåda för hand !
HÄR ÄR RECEPTET :
6 torkade fikon
1/2 dl valnötter + 10 valnötsbitar till garnering
ca 6 dl rågsikt
1 tsk salt
2 1/2 dl vatten
25 g jäst
SÅ HÄR GÖR DU :
KÖR fikon och valnötter (spara 10 )
med en mixer eller i matberedaren med kniven.
Byt till degknådare eller plastkniv - eller knåda för hand .
BLANDA ner mjöl och salt .
Ljumma vattnet och smula i jästen, rör om tills jästen lösts.
Häll degvätskan över mjöl-blandningen i matberedaren eller bunken.
Kör så att degen blandas , tillsätt mera mjöl tills degen släpper
bunkens kanter. LÅT jäsa ca 30 minuter .
KÖR ihop degen några sekunder ta upp den på mjölat bakbord
och knåda den blank och smidig .
Dela i 10 delar och rulla till sprick-fria bullar .
LÄGG bullarna på bakpappersklädd plåt , stick ner en valnötnöts -
bit i varje bulle , låt jäsa ytterligare 20 minuter under duk .
GRÄDDA i 225 grader 10 - 12 minuter mitt i ugnen .
LÅT svalna på galler .
LYCKA TILL !
tisdag 13 november 2018
ÄPPELPAJ MED VANILJKRÄM, 6 PORT.
HEJSAN !
Det här var en smakupplevelse , vaniljkrämen får följa med in i ugnen
under gräddningen !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
200 g smör/margarin
4 äpplen
VANILJKRÄM :
1/2 - 1 vaniljstång
2 dl kaffegrädde
3 äggulor
1/2 dl strösocker
2 1/2 msk maizena majsstärkelse
UGN 200 grader .
SÅ HÄR GÖR DU :
BÖRJA med vaniljkrämen :
Klyv vaniljstången och skrapa ur fröna. Låt grädden koka upp
tillsammans med vaniljstång och frön.
VISPA samman gulor, socker och majsstärkelse i en skål .
Häll i den heta grädden under vispning . Häll sedan tillbaka
i kastrullen och låt sjuda under vispning tills krämen tjocknar .
Ta bort vaniljstången , låt svalna .
BLANDA mjöl, socker och bakpulver. Tillsätt tärnat smör och
blanda samman till en smulig deg . Tryck ut hälften av degen i
en smord ugnsform . Grädda ca 10 minuter. Låt svalna lite .
FÖRDELA vaniljkrämen på pajskalet .
Skär äpplena i klyftor och lägg dem ovanpå. Strö över resten
av smuldegen .GRÄDDA pajen mitt i ugnen , 25 - 30 minuter.
Man kan aldrig få för mycket vanilj !
Servera gärna vaniljsås som tillbehör !
LYCKA TILL !
måndag 12 november 2018
KYCKLING MED PAPRIKASÅS, 2 PERS.
HEJSAN !
Goda såser sätter guldkant på vilken rätt som helst -
och sätter sig dessvärre också runt midjan .
Här får Du läckra men lätta såser som gör vardagsmiddagen
till fest och festen till SUCCE' !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 KYCKLINGFILE'ER
salt, svartpeppar
1 msk olivolja
AJVAR RELISH SÅS :
4 msk grönsaks- pure', AJVAR RELISH
2 dl kallt vatten
1/2 grönsaksbuljongtärning
2 tsk vetemjöl
4 msk matlagningsyoghurt
salt, peppar
TILLBEHÖR
3 dl pasta, 200 g kokt spenat
SÅ HÄR GÖR DU :
Krydda kycklingen och stek den i olja i en teflonpanna
tills den är ordentligt genomstekt .
Vispa ihop grönsaks- pure', vatten, smulad buljongtärning
och mjöl i en liten kastrull . Låt det koka några minuter.
Rör i yoghurt och smaksätt med salt och peppar .
Servera kycklingen med såsen, kokt potatis och spenat .
LYCKA TILL !
söndag 11 november 2018
PAELLA MED FISKBULLAR,,,,,4 PERS.
HEJSAN !
Det här låter kanske tokigt, men det är väldigt gott !
Prova Ni också !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 dl (fryst) hackad gul lök
2 - 3 hackade vitlöksklyftor
2 - 3 msk olivolja
1 kuvert saffran eller
1 tsk gurkmeja
4 dl snabb-ris
ca 4 dl vatten
1 1/2 msk kalvfond
1 burk krossade tomater
1 paket frysta sockerärter
1 burk fiskbullar i buljong
1 burk rökta musslor
salt å peppar
citronklyftor
SÅ HÄR GÖR DU :
FRÄS lök och vitlök i olivolja i en stor gryta .
Tillsätt saffran och risgryn och rör om . Häll på vattnet ,
tillsätt fonden och låt koka .
TILLSÄTT tomater, ärter och fiskbullar med sitt spad
och låt allt sjuda på svag värme i 5 minuter .
Rör om försiktigt då och då . Späd med mer vatten om det behövs.
RÖR ner musslorna och smaka av med salt och peppar.
Garnera med citronklyftor och servera .
LYCKA TILL !
VINBÄRSGLÖGG ...
HEJSAN !
Kanske är det lite tidigt att redan börja med Glögg !
Men visst är det väl små-kallt ute .
HÄR ÄR RECEPTET :
svartvinbärssaft
vatten
4 bitar pomeransskal
5 hela kryddnejlikor
några kardemummakärnor
SERVERING :
russin, skållad mandel
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA saft och vatten i en kastrull till en mycket
stark saft . Tillsätt kryddorna .
HETTA upp allt och kyl därefter glöggen .
Täck över och låt vila över natten .
SILA ifrån kryddorna och värm upp glöggen
på nytt vid serveringen .
SERVERA med russin och skållad mandel .
LYCKA TILL !
VÅRAN MJUKA PEPPARKAKA , saftig å jättegod )
HEJSAN !
Det här är en gammaldags mjuk pepparkaka med många
kryddor och lite lingonsylt - precis som förr.
Den har gått i släkten i flera led, - jag fick hjälpa farmor
farmor mätte upp och jag fick hälla i, så vispade farmor.
Nu vill jag dela detta recept med Er alla .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 ägg
2 dl socker (fattas det strösocker, blanda med det som Du har )
1 1/2 dl filmjölk
1 tsk mald ingefära
1 tsk stött kardemumma
1/2 tsk malda nejlikor
1tsk kanel
3 dl vetemjöl= BERTE QVARN
1 tsk bikarbonat
50 g smält smör/margarin
1/2 - 1 dl lingonsylt
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och socker pösigt, tillsätt filen, kryddor
och mjölet blandat med bikarbonaten.
Rör sist ner det smälta smöret och lingonsylten .
HÄLL smeten i smord och bröad rund form, ca 1,5 liter
och grädda i 175 grader i 45 minuter, eller tills kakan
känns torr .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)