lördag 17 november 2018
MANDEL- OCH KARDEMUMMA- KLICKAR ,, 40 ST. 1: Advent kaffe)
HEJSAN !
mmm... Baka spröda små mandelkakor som nästan
smälter i munnen . En liten klick sylt ovanpå gör
dem så där härligt små-sega i mitten.
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin
1 1/2 dl Råsocker
1/2 dl strösocker
3 1/2 dl vetemjöl*
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk ny-stött kardemumma
1 dl finhackad sötmandel
1 litet ägg
GARNERING : 2 msk hallonsylt
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
RÖR matfett, råsocker och strösocker ljust och poröst .
TILLSÄTT resterande ingredienser och arbeta snabbt
samman till en deg.
KLICKA upp toppar på bakpappersklädd plåt med hjälp
av 2 skedar . Gör en liten fördjupning i varje kaka och
lägg i en liten klick sylt .
GRÄDDA kakorna mitt i ugnen i ca 12 minuter.
TIPS !
Om Du vill variera receptet, byt ut sötmandel
mot finhackade valnötter !
LYCKA TILL !
fredag 16 november 2018
PRINSESSANS HALLONKYSSAR, 18 ST .
HEJSAN !
Visst finns det väl en liten prinsessa, som ska hyllas av någon anledning !
Sagolikt goda rosa mazariner - en fröjd för öga och gom !
Kanske passar det här !
HÄR ÄR RECEPTET :
MÖRDEG :
4 1/2 dl vetemjöl =BERTE QVARN
3/4 dl strösocker
175 g smör/margarin
1 äggula
FYLLNING:
1 1/2 dl sötmandel
3 bittermandlar
2 ägg
1 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
75 g smör/margarin
GLASYR & GARNERING :
2 dl florsocker
ca 4 tsk vatten
1 - 2 droppar röd hushållsfärg
färska hallon och citronmeliss
SÅ HÄR GÖR DU :
MÖRDEG : Arbeta snabbt ihop ingredienserna, gärna i
matberedaren, tills en deg-boll bildas. Låt vila svalt i minst 30 min.
FYLLNING : SKÅLLA, skala och mal all mandel .Vispa ägg
och socker poröst. Rör i mandeln. Blanda vetemjölet med
bakpulvret . Smält smöret och tillsätt det växelvis med mjöl -
blandningen . KLÄ engångsformar eller smorda mazarinformar
med mördegen . Fyll formarna till 3/4 med fyllningen.
GRÄDDA på en plåt i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
Låt svalna något innan de stjälps upp .
GLASYR & GARNERING :
RÖR ihop florsocker, vatten och hushållsfärg till en jämn smet .
Bred glasyren på kakorna, som en rundel, inte ända ut till kanten .
DEKORERA med 1 hallon och citronmeliss på varje kaka .
Grattis !
LYCKA TILL !
LINGONMUFFINS MED KANELSOCKER, 20 små muffins, 1: Advent-kaffe)
HEJSAN !
Till kanel-sockret använder jag Råsocker - jag tycker att det blir
saftigare muffins .
HÄR ÄR RECEPTET :
KANELSOCKER :
3/4 dl vetemjöl *
3 msk Råsocker
1 msk mald kanel
25 g smält smör/margarin
MUFFINSSMET :
150 g smör/margarin
2 1/2 dl Råsocker
3 ägg
2 1/4 dl filmjölk
5 1/4 dl vetemjöl=BERTE QVARN*
2 tsk bakpulver
ca 1 dl lingonsylt
UGN :175 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU : BLANDA ingredienserna till kanelsockret.
RÖR smör och Råsocker pösigt. Vispa ner ett ägg i taget .
Blanda i filmjölken .
BLANDA mjöl och bakpulver och vänd ner i äggsmeten .
Rör bara tills allt precis är blandat .
FYLL formarna till knappt hälften, spara ca 1/3 av smeten .
Lägg 1 tsk lingonsylt och ½ tsk kanelsocker i varje form .
Klicka resten av smeten i formarna , lägg på lite mer av
sylt och kanelsocker .
GRÄDDA mitt i ugnen ca 20 minuter .
LYCKA TILL !
torsdag 15 november 2018
GROVA TEKAKOR, 22 ST .
HEJSAN !
Visst är hembakat alltid godast ! Och bättre än nygräddade tekakor
till fikastunden kan det väl knappast bli... Med grovt mjöl. frön
och rivet äpple i degen smakar de alldeles ljuvligt !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
3 dl mjölk
3 dl vatten
75 g rumsvarmt smör
2 msk honung
2 tsk salt
1 grovrivet äpple
13 dl lantbrödsmjöl
1 dl russin och
hackade torkade aprikoser
1 1/2 dl blandade frön t ex
solros- pumpa- och linfrön
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i en bunke . Värm mjölken och vattnet
till fingervarm temperatur och häll blandningen över jästen.
Rör om tills jästen är upplöst .
KLICKA ner matfettet och tillsätt därefter honung, salt, och
det grovrivna äpplet . Tillsätt lantbrödsmjölet och arbeta
samman till en blank och smidig deg .
TILLSÄTT russin och aprikoser i slutet av inknådningen .
Tillsätt fröblandningen och arbeta degen ytterligare en kort
stund, eller tills frön och frukt blandats jämt i degen .
TÄCK degen och låt den vila i bunken i ca 30 minuter .
ARBETA samman degen helt lätt i bunken och stjälp ut
den på bakbordet . Mjöla gärna bordet med mörkt lantbröds-
mjöl.
SKÄR upp degen i bitar, forma dem till runda bullar och kavla
därefter ut dem till platta kakor ca 10 cm i diam.
Lägg tekakorna på bakpappersklädda plåtar och pricka dem .
Ställ att jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader .
GRÄDDA de färdigjästa kakorna mitt i ugnen i ca 8 minuter.
LYCKA TILL ! mmm... !
POTATIS-KRINGLOR, 30 ST .
HEJSAN !
Här kommer ett riktigt gammalt recept, jag tror det har funnits
i urminnestider . Frasiga och jättegoda !
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör
1, 5 dl finriven, kall kokt potatis
3 finrivna bittermandlar eller
2-3 droppar mandelarom
2 , 5 dl BERTE QVARN = vetemjöl
1/2 tsk bakpulver.
GARNERING :
Pärlsocker
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader . Rör matfettet smidigt .
RIV ner den kalla potatisen i matfettet . Tillsätt
därefter finriven bittermandel, vetemjöl och bak-
pulver . Arbeta snabbt samman till en slät deg .
RULLA ut degen och skär upp den i mindre bitar .
Rulla sedan ut degbitarna till tunna längder, ca
15 cm långa och forma till kringlor .
TRYCK varsamt ovansidan på kringlorna i
pärlsocker och lägg dem på bakpappersklädd plåt.
GRÄDDA kakorna i mitten av ugnen i ca 12 minuter.
LYCKA TILL !
NÖTKAKOR, 30 ST.
HEJSAN !
Här kommer en försmak på Första Advents bjud-kakor.
Så goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl nötkärnor (200 g)
3 äggvitor
2 1/4 dl socker
GARNERING :
Ca 30 nötter
UGN :175 Grader
SÅ HÄR GÖR DU :
MAL nötterna. (Mixa dem INTE i matberedare eller mixer )
Vispa äggvitorna till hårt skum .
BLANDA samman nötter och socker . Rör ner det i äggvitorna.
Klicka ut kakorna på bakpappersklädda plåtar .
Stick ner 1 nöt i varje kaka .
GRÄDDA mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills kakorna har fin
färg och känns lätta . Går bra att frysa .
LYCKA TILL !
onsdag 14 november 2018
SNABBA KORVGRYTAN , 4 PERS.
HEJSAN !
Hela familjens favorit - korvgryta med smörfrästa
delikatess- grönsaker på ett kick !
HÄR ÄR RECEPTET :
ca 550 g falukorv
375 g frysta delikatess-grönsaker
smör till stekning
1/2 köttbuljongtärning
1 dl chilisås
2 dl vatten
2 dl vispgrädde
salt, peppar
1 dl syltlök
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR korven i skivor och dela dem på mitten.
Bryn korven och fräs grönsakerna, lägg allt i
en gryta .
SMULA ner buljongtärning, tillsätt chilisåsen
blandad med vatten och grädde .
Låt allt koka ihop ett par minuter.
Smaka av med salt och peppar .
RÖR ner syltlöken . Tillsätt gärna lite av sylt-
löksspadet . SERVERA med kokt ris och en
grönsallad .
Smaklig Måltid och LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)