tisdag 20 november 2018

FRÖKEN ROSMARINS MJUKA KAKA , 10 BITAR.



                    HEJSAN !

Har Du provat rosmarin i en mjuk kaka ?
Om inte så är det kanske dags nu !
Denna kaka har vi haft till Advents-kaffet ...och  mmm !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g rumstemp  smör /margarin
2 dl strösocker
1/2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker                
1 tsk rosmarinblad
3 ägg
3 1/2 dl BERTE QVARN- vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 citron
GLASYR :  2 dl florsocker med jordgubbssmak
och 1-2 msk vatten.
UGN :175 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och strösocker poröst .
Stöt rosmarinbladen tillsammans med lite av florsockret
i en mortel tills allt är finfördelat .  Tillsätt rosmarinsocker,
resten av florsockret och vaniljsocker, rör en kort stund.
Tillsätt  äggen ett i taget och rör kraftigt.
BLANDA vetemjöl och bakpulver i en skål.
Riv skalet av citronen, pressa ur saften. Tillsätt mjöl-blandningen,
citron- skal och -saft i äggsmeten .Blanda samman smeten .
Smörj och bröa en sockerkaka - form som rymmer 2 liter, häll
i smeten . Grädda mitt i ugnen 40 - 50 minuter, känn efter med
sticka att kakan är klar . Stjälp upp och låt kakan kallna .
GLASYR :  Blanda ingredienserna till en tjock glasyr.
Ringla glasyren över kakan och lägg på små kvistar av rosmarin.

LYCKA TILL !

söndag 18 november 2018

PRINSENS, UNDERBART GODA, CHOKLAD- OCH HAVRERUTOR , 24 ST.




                   HEJSAN !

Visst ,  finns det väl en  liten  Prins,  som  ska hyllas av någon anledning också !

De här godingarna,  dukas fram när någon ska  hyllas !
Ingredienserna finns  i skafferiet , om inte någon i familjen varit framme
och smyg- ätit av chokladen förstås ...."

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör/margarin
1 1/2 dl strösocker
8 dl havregryn
1 tsk ny-stött kardemumma
1 tsk malen kanel
1 dl vetemjöl*
1 tsk bakpulver.
GARNERING :  75 g mörk choklad

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader . Klä en långpanna som mäter
ca 30x40 cm med bakplåtspapper.
RÖR matfett och strösocker smidigt.
KROSSA havregrynen lätt och tillsätt tillsammans med de
andra ingredienserna.  Rör snabbt samman till en något
smulig massa .
STRÖ ut smulorna jämt i bakformen och platta till dem lite
slarvigt så att de täcker botten.
GRÄDDA i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
HACKA chokladen grovt och strö bitarna över den varma
nygräddade kakan.
Skär upp i bitar medan den fortfarande är varm .
Grattis !

LYCKA TILL !

*BERTE QVARN,  använder jag för att det är tillsatt Askorbinsyra,
det samma som C- vitamin.  Jag tycker att allt jag bakar med detta
mjöl blir mycket bättre .


lördag 17 november 2018

MANDEL- OCH KARDEMUMMA- KLICKAR ,, 40 ST. 1: Advent kaffe)



                 HEJSAN !

mmm... Baka spröda små mandelkakor som nästan
smälter i munnen .  En liten klick sylt ovanpå gör
dem så där härligt små-sega i mitten.

HÄR ÄR RECEPTET  :
150 g smör/margarin
1 1/2 dl Råsocker
1/2 dl strösocker
3 1/2 dl vetemjöl*
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk ny-stött kardemumma
1 dl finhackad  sötmandel
1 litet ägg
GARNERING :  2 msk hallonsylt

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen på 175 grader .
RÖR matfett, råsocker och strösocker ljust och poröst .
TILLSÄTT  resterande ingredienser och arbeta snabbt
samman till en deg.
KLICKA  upp toppar på bakpappersklädd plåt  med hjälp
av 2 skedar .  Gör en liten fördjupning i varje kaka och
lägg i en liten klick sylt .
GRÄDDA kakorna mitt i ugnen i ca 12 minuter.

TIPS !
Om Du vill variera receptet, byt ut sötmandel
mot finhackade valnötter !

LYCKA TILL !



fredag 16 november 2018

PRINSESSANS HALLONKYSSAR, 18 ST .



                 HEJSAN !

Visst finns det väl en liten prinsessa, som  ska hyllas av någon anledning !
Sagolikt goda rosa mazariner - en fröjd för öga och gom !
Kanske passar  det  här !

HÄR  ÄR RECEPTET :
MÖRDEG :
4 1/2 dl  vetemjöl =BERTE QVARN
3/4 dl  strösocker
175 g smör/margarin
1 äggula
FYLLNING:
1 1/2 dl sötmandel
3 bittermandlar
2 ägg
1 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
75 g smör/margarin
GLASYR & GARNERING :
2 dl florsocker
ca 4 tsk vatten
1 - 2 droppar röd hushållsfärg
färska hallon och citronmeliss
SÅ HÄR GÖR DU :
MÖRDEG :  Arbeta snabbt ihop ingredienserna, gärna i
matberedaren, tills en deg-boll bildas. Låt vila svalt i minst 30 min.
FYLLNING :  SKÅLLA, skala och mal all mandel .Vispa ägg
och socker poröst.  Rör i mandeln.  Blanda vetemjölet med
bakpulvret .  Smält smöret och tillsätt det växelvis med mjöl -
blandningen .  KLÄ engångsformar eller smorda mazarinformar
med mördegen . Fyll formarna till 3/4 med fyllningen.
GRÄDDA  på  en plåt i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
Låt svalna något innan de stjälps upp .
GLASYR & GARNERING :
RÖR ihop florsocker, vatten och hushållsfärg till en jämn smet .
Bred glasyren på kakorna, som en rundel, inte ända ut till kanten .
DEKORERA  med  1 hallon och citronmeliss på varje kaka .
Grattis !
LYCKA TILL !


LINGONMUFFINS MED KANELSOCKER, 20 små muffins, 1: Advent-kaffe)



                   HEJSAN !

Till kanel-sockret  använder jag  Råsocker - jag tycker att det blir
saftigare muffins .
HÄR ÄR RECEPTET :

KANELSOCKER :
3/4 dl vetemjöl *
3 msk Råsocker
1 msk mald kanel
25 g smält smör/margarin
MUFFINSSMET :
150 g smör/margarin
2 1/2 dl  Råsocker
3 ägg
2 1/4 dl filmjölk
5 1/4 dl vetemjöl=BERTE QVARN*
2 tsk bakpulver
ca 1 dl lingonsylt
UGN :175 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :  BLANDA ingredienserna till kanelsockret.
RÖR  smör och Råsocker pösigt.  Vispa ner ett ägg i taget .
Blanda i filmjölken .
BLANDA mjöl och bakpulver och vänd ner i äggsmeten .
Rör bara tills allt precis är blandat .
FYLL formarna till knappt hälften, spara ca 1/3 av smeten .
Lägg 1 tsk lingonsylt och ½ tsk kanelsocker i varje form .
Klicka resten av smeten i formarna ,  lägg på lite mer av
sylt och kanelsocker .
GRÄDDA mitt i ugnen ca 20 minuter .

LYCKA TILL !


torsdag 15 november 2018

GROVA TEKAKOR, 22 ST .



                   HEJSAN !

Visst är hembakat alltid godast !  Och bättre än nygräddade tekakor
till fikastunden kan det väl knappast bli... Med grovt mjöl. frön
och rivet äpple i degen smakar de alldeles ljuvligt !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
3 dl mjölk
3 dl vatten
75 g rumsvarmt smör
2 msk honung
2 tsk salt
1 grovrivet äpple
13 dl lantbrödsmjöl
1 dl russin och
hackade torkade aprikoser
1 1/2 dl blandade frön t ex
solros- pumpa- och linfrön

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i en bunke .  Värm mjölken och vattnet
till fingervarm temperatur och häll blandningen över jästen.
Rör om tills jästen är upplöst .
KLICKA ner matfettet och tillsätt därefter honung, salt, och
det grovrivna äpplet . Tillsätt lantbrödsmjölet och arbeta
samman till en blank och smidig deg .
TILLSÄTT russin och aprikoser i slutet av inknådningen .
Tillsätt fröblandningen och arbeta degen ytterligare en kort
stund, eller tills frön och frukt blandats jämt i degen .
TÄCK degen och låt den vila i bunken i ca 30 minuter .
ARBETA  samman degen helt lätt i bunken och stjälp ut
den på bakbordet .  Mjöla gärna bordet med mörkt lantbröds-
mjöl.
SKÄR upp degen i bitar, forma dem till runda bullar och kavla
därefter ut dem till platta kakor ca 10 cm i diam.
Lägg tekakorna på bakpappersklädda plåtar och pricka dem .
Ställ att jäsa i 30 minuter.  Sätt ugnen på 250 grader .
GRÄDDA de färdigjästa kakorna mitt i ugnen i ca 8 minuter.

LYCKA TILL !  mmm... !

POTATIS-KRINGLOR, 30 ST .




                                 HEJSAN !

Här kommer ett riktigt gammalt recept,  jag tror det har funnits
i urminnestider .  Frasiga och jättegoda !

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör
1, 5 dl  finriven,  kall  kokt  potatis
3  finrivna bittermandlar  eller
2-3 droppar mandelarom
2 , 5 dl  BERTE QVARN = vetemjöl
1/2  tsk bakpulver.
GARNERING :
Pärlsocker
SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT  ugnen på 175 grader . Rör matfettet smidigt .
RIV  ner den kalla potatisen i matfettet .  Tillsätt
därefter finriven  bittermandel, vetemjöl och bak-
pulver .  Arbeta snabbt samman till en slät deg .
RULLA ut degen  och skär  upp den i  mindre bitar .
Rulla sedan ut  degbitarna till tunna längder, ca
15 cm långa  och forma till kringlor .
TRYCK  varsamt  ovansidan  på  kringlorna  i
pärlsocker  och lägg dem på bakpappersklädd plåt.
GRÄDDA  kakorna i mitten av ugnen i ca 12 minuter.

LYCKA TILL !