torsdag 29 november 2018
RÅGKAKOR , ca 60 st .
HEJSAN !
mmm.... hemma hos farmor bakade vi rågkakorna
i god tid, före det som komma skulle , - JULEN !
Tomten ville alltid ha en rågkaka - eller två .
HÄR ÄR RECEPTET :
175 g smör
100 g socker (1 rågad dl)
140 g vetemjöl (ca 2 dl)
140 g rågsikt (ca 2dl )
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker och tillsätt mjölet.
Kavla ut degen tunt . Ta ut kakor med
runt mått med hål .(har Du inte ett sådant mått,
kan Du ta ett litet glas och äpple - pipen till hål.)
Nagga kakorna med gaffel och grädda dem i
175 - 200 grader i 5 - 7 minuter .
Så himla goda och frasiga !
LYCKA TILL !
INGAMAJS SUVERÄNT GODA JULKAKA ..
HEJSAN !
Denna underbart goda julkaka fick jag receptet på 1993.
Nu vill jag dela detta med ER !
Den är så god -så man glömmer den aldrig.
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör
1 - 1 1/2 dl strösocker
3 ägg
3 1/2 dl vetemjöl gärna BERTE QVARN
1 tsk bakpulver
1 -2 tsk kardemumma
mandel
fikon
suckat (55g)
apelsinskal (65 g)
pressad apelsin 1 ST.
all frukten tillsammans ska vara 5 dl ,
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker poröst.
Tag ett ägg i sänder och rör emellan.
Blanda ihop vetemjölet med bakpulvret.
HÄLL därefter i den blandade frukten och kardemumman
i mjölet , och rör ihop .
Smöra och bröa en rund soecker-kaka form med hål i mitten .
HÄLL smeten i formen .
GRÄDDA i mitten av ugnen i 175 grader ca 45 - 50 minuter.
Låt svalna i formen ca 10 minuter, innan Du stjälper upp kakan
på fat , lägg formen på och låt kallna.
LYCKA TILL !
lördag 24 november 2018
TIPS !
HEJSAN !
Gillar Ni inte mjölk på havregrynsgröt ?
Prova med Havre Dryck , ICA:S.
Mycket godare anser jag !
Hinner Ni inte äta frukost ?
Ta ett glas Havre Dryck , ICA:s !
TACK !
Å förresten har Ni provat att smaka på Linschips !
Det går inte att sluta äta ! ... så vansinnigt goda
spröda och frasiga ,.... mmm.. med vitlök &...!
TACK !
fredag 23 november 2018
TIPS !
HEJSAN !
LINGONSHAKE,
Lägg allt i en burk - och låt barnen fixa shaken själva.
FÖR 1 PERSON Lägg 2 msk lingonsylt och 3 dl mjölk (3%)
i en glasburk med lock .
Sätt på locket och skaka .
TACK !
Passar bra när barnen inte vet vad dom vill ,
- då kan Du avleda med detta !
TIPS !
HEJSAN !
TIPS !
HALLONSHOTS, 4 GLAS.
Ibland är jag sugen på något, men är inte nöjd med något !
Då gör jag det här !
BLANDA 4 dl äppelmust, 2 dl frysta tinade hallon,
2 msk tranbärspulver och ca 1 msk färsk riven ingefära.
Mixa till en dryck . Häll upp i små glas och servera .
Nu är suget över !
TACK !
GOTT GROVT ROSTE-BRÖD, 3 ST.
HEJSAN !
Det är svårt för att inte säga omöjligt att hitta ett riktigt
grovt bröd som är gott att rosta . Det här är mitt favorit-
recept sen lång tid och jag okynnestäter minst 3-4 skivor.
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g jäst
1 liter fingervarmt vatten
2 msk rapsolja / matolja
4 tsk salt
1 msk socker
1 tsk anis+ 1 tsk fänkål
2 dl KRUSKAKLI (grovt vetekli)
15 dl grahamsmjöl
10 - 12 dl vetemjöl= BERTE QVARN
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG jästen i en stor degbunke och lös upp den i en
del av vattnet . Tillsätt resten av vattnet, matoljan, saltet,
sockret och anisen och fänkålen , som först ska krossas
i en mortel . Rör så ner kliet och grahamsmjölet och låt
det få svälla ett par minuter .
ARBETA in vetemjölet så att det blir en fin deg.
Låt jäsa under bakduk minst 1 timme .Degen kan också
kall-jäsa i kylskåp under dagen eller natten .
DELA degen i 3 delar och knåda till avlånga limpor
som läggs i smorda 2 liters formar .
Låt jäsa 60 minuter .
GRÄDDA i 30 - 35 minuter i 200 graders ugn på
nedersta falsen.
Låt svalna på galler under bakduk . Bröden går bra att frysa .
LYCKA TILL !
VÖRT- KRYDDADE HÖNÖKAKOR, 6 ST.
HEJSAN !
Prova de här , de är magiskt goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
5o g jäst
100 g smör/margarin
6 dl mjölk
2 tsk salt
4 msk mörk sirap
3 msk vörtkrydda
16- 17 dl BERTE QVARN - vetemjöl
UGN :250 grader.
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i en bunke. Smält smöret.
Tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Rör ut jästen i degvätskan .
TILLSÄTT salt, sirap, vörtkrydda och nästan
allt mjöl , spara lite till utbakningen och arbeta
ihop till en smidig deg . Låt jäsa under duk
i 30 minuter .
TA upp degen på mjölat bakbord och knåda
den lätt. Dela degen i 6 bitar och rulla bitarna
till bullar. Kavla ut bullarna till runda kakor
ca 25 cm i diameter .
FLYTTA över kakorna till plåtar med bakplåts-
papper , enklast att rulla upp dem på kaveln .
NAGGA kakorna brödnagg eller gaffel .
GRÄDDA genast mitt i ugnen 6-8 minuter.
Låt svalna mellan bakdukar på galler .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)